Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobra, odpałiłem ten biznesplan, ale tam ładnie kogoś poniosło. Ile realnie zajmuje wypełnienie całości? Czy zaznaczając w dopłatach bezpośrednich uprawę ziemniaka jadalnego muszę go koniecznie sadzić jeszcze w tym roku? Trochę już późno na to..

Edytowane przez db09
Opublikowano

Z tym biznesplanem to właśnie trochę zabawy jest,i czy planujecie komuś to zlecić czy jest szansa samemu to ogarnąć? Bo Ci z papfu krzyczą w sumie 4 tys.

Opublikowano

ja sie nie znam,  wykonywanie zostawiam  polskim agencja pozyskiwania funduszy unijnych czy innym smiesznym prywatnym firma z nazwami sugerujacymi wielkie przedsiebiorstwa:)  

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, masa24 napisał:

ja sie nie znam,  wykonywanie zostawiam  polskim agencja pozyskiwania funduszy unijnych czy innym smiesznym prywatnym firma z nazwami sugerujacymi wielkie przedsiebiorstwa:)  

Najlepsze w tym co napisałeś to to że się nie znasz 

I te przedsiębiorstwa najlepiej by chciały aby połowa kasy została u nich za papiery 

28 minut temu, Mark252a napisał:

I Ty jesteś tym fachowcem? A może chcesz być?

Napisz do kolegi @robert55555 on ogarnia temat kolega wyżej też 

Opublikowano
2 godziny temu, Mark252a napisał:

Z tym biznesplanem to właśnie trochę zabawy jest,i czy planujecie komuś to zlecić czy jest szansa samemu to ogarnąć? Bo Ci z papfu krzyczą w sumie 4 tys.

Zapraszam jeśli chcesz skorzystać z moich usług. 

Opublikowano (edytowane)

Czy jest tutaj ktoś kto zna się na rzeczy i wypełnia wnioski na Restrukturyzację? 

Edit: Pan Robert z wiadomości wyżej, piszę pw 

Edytowane przez TomZet
Opublikowano

Nie no 4k za przeklinanie kilku arkuszy w excelu, ładnie ponosi 🤣 czy oprócz biznesplanu i wniosku trzeba coś jeszcze składać - jak to w praktyce wygląda?

Opublikowano
35 minut temu, db09 napisał:

Nie no 4k za przeklinanie kilku arkuszy w excelu, ładnie ponosi 🤣 czy oprócz biznesplanu i wniosku trzeba coś jeszcze składać - jak to w praktyce wygląda?

Instrukcja wypełnienia wniosku , biznesplanu , rozporządzenie. To lektury dla ciebie w których znajdziesz odpowiedz na te pytania 

Opublikowano
19 minut temu, masa24 napisał:

Instrukcja wypełnienia wniosku , biznesplanu , rozporządzenie. To lektury dla ciebie w których znajdziesz odpowiedz na te pytania 

Czyli jak banalny wniosek skomplikować do granic możliwości, brawo ARiMR - poświęcę dwa wieczory i to ogarnę 👌

Opublikowano

Jesli kupie grunty z RMG to ile lat musze je miec na wlasnosc? Po ilu latach moge je zbyc ? 

Czy transakcja zakupu jest ulatwiona i zwolniona z pozwolen ogloszen na portalu tak jak to ma miejsce przy mlodym rolniku? Czy standardowo musze sie zglaszac do kowru i przechodzic procedure ?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, db09 napisał:

Czyli jak banalny wniosek skomplikować do granic możliwości, brawo ARiMR - poświęcę dwa wieczory i to ogarnę 👌

Gościu - robisz z siebie bystrzaka. Nie dwa wieczory  a dwa tygodnie zajęły mi rozpracowanie i merytoryczne przygotowanie biznesplanu z projektu RMG. Spróbuj najpierw ściągnąć z interneta i otworzyć plik biznesplanu w Exselu?. Wklepanie danych  to już z zgórki. 

Edytowane przez many13
Opublikowano
5 godzin temu, atom2 napisał:

Jesli kupie grunty z RMG to ile lat musze je miec na wlasnosc? Po ilu latach moge je zbyc ? 

Czy transakcja zakupu jest ulatwiona i zwolniona z pozwolen ogloszen na portalu tak jak to ma miejsce przy mlodym rolniku? Czy standardowo musze sie zglaszac do kowru i przechodzic procedure ?

Nie jest zwolniona 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, many13 napisał:

Gościu - robisz z siebie bystrzaka. Nie dwa wieczory  a dwa tygodnie zajęły mi rozpracowanie i merytoryczne przygotowanie biznesplanu z projektu RMG. Spróbuj najpierw ściągnąć z interneta i otworzyć plik biznesplanu w Exselu?. Wklepanie danych  to już z zgórki. 

Typie, już dawno to zrobiłem, bez problemu zaciągnąłem działki z .csv i przebrnąłem przez kilka etapów. Może w stosunku do Ciebie faktycznie jestem bystrzakiem ;) a tak na serio, może zamiast dwóch wieczorów, trzy ;) btw. pracuje w IT więc nie mów mi o ściągnięciu biznesplanu i odpaleniu excela, no sorry 🤣

Edytowane przez db09
Opublikowano
5 minut temu, db09 napisał:

Typie, już dawno to zrobiłem, bez problemu zaciągnąłem działki z .csv i przebrnąłem przez kilka etapów. Może w stosunku do Ciebie faktycznie jestem bystrzakiem ;) a tak na serio, może zamiast dwóch wieczorów, trzy ;)

skąd pobrałeś wniosek i instrukcję?

Trudne to jest? :):)

Uważam się za osobę ogarniętą :)

mam też pytanie odnośnie tego programu.

Nigdy z niczego nie korzystałem, nie jestem ubezpieczony w KRUS więc może chociaż tutaj spróbuję.

I tak - posiadam wspólnie z bratem gospodarstwo rolne które mamy wydzierżawione od mamy aktem notarialnym. Powierzchnia gosp to 14,85ha około 18ha przeliczeniowych.

Posiadam numer gospodarstwa, pobieram dopłaty bezpośrednie od 3 lat. Uprawiam zboża i rzepak, bez hodowli

Jak byście mi poradzili podejść do tematu?

Sam mam wnioskować o ten projekt, czy wspólnie z bratem, czy też dzielić areał na 2 i jeden i drugi złoży wniosek?

Brat też jest na ZUS

Na razie jedyne co mnie powstrzymuje od tych programów to to, że skończy się mój święty spokój od tych urzędników, kontroli i papierów...

Opublikowano
1 minutę temu, panczo1922 napisał:

skąd pobrałeś wniosek i instrukcję?

Trudne to jest? :):)

Uważam się za osobę ogarniętą :)

mam też pytanie odnośnie tego programu.

Nigdy z niczego nie korzystałem, nie jestem ubezpieczony w KRUS więc może chociaż tutaj spróbuję.

I tak - posiadam wspólnie z bratem gospodarstwo rolne które mamy wydzierżawione od mamy aktem notarialnym. Powierzchnia gosp to 14,85ha około 18ha przeliczeniowych.

Posiadam numer gospodarstwa, pobieram dopłaty bezpośrednie od 3 lat. Uprawiam zboża i rzepak, bez hodowli

Jak byście mi poradzili podejść do tematu?

Sam mam wnioskować o ten projekt, czy wspólnie z bratem, czy też dzielić areał na 2 i jeden i drugi złoży wniosek?

Brat też jest na ZUS

Na razie jedyne co mnie powstrzymuje od tych programów to to, że skończy się mój święty spokój od tych urzędników, kontroli i papierów...

https://www.gov.pl/web/arimr/dokumenty-aplikacyjne37

Trochę trzeba poklikać i poczytać, ale idzie przez to przejść. 

Opublikowano (edytowane)

Czy mogę w biznesplanie przedstawić chęć zakupu ziemi, którą aktualnie dzierżawię? Jak wygląda w ogóle proces zakupu - mogę wybrać dowolną działkę na podstawie dogadania się ze sprzedającym czy można zakupić tylko wg jakiś wytycznych?

Podpowie ktoś dlaczego w punkcie 9 wychodzi 20.07%? 7135.82euro -> 28747pln (po 4.0285), w stosunku do 114508.44pln daje nieco ponad 25%..

I jeszcze jedno pytanie - czy mogę dodać do działek referencyjnych działkę, na którą nie wnioskowałeś w dopłatach bezpośrednich, ale jestem jej właścicielem i jest to zwyczajnie las? Wcześniej wnioskowałem o dopłaty na zalesienie. 

image.png

Edytowane przez db09
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, masa24 napisał:

Słuchaj typie , pracujesz w it ogarniesz to w 3 wieczory 

ale jesteś przykry pacjent :D tutaj są zagadnienia stricte rolnicze, ale dobra - wracaj w pole wiejski popychaczu ;)  ah ten ból pewnej części ciała 😂

Edytowane przez db09
Opublikowano
54 minuty temu, db09 napisał:

Czy mogę w biznesplanie przedstawić chęć zakupu ziemi, którą aktualnie dzierżawię? Jak wygląda w ogóle proces zakupu - mogę wybrać dowolną działkę na podstawie dogadania się ze sprzedającym czy można zakupić tylko wg jakiś wytycznych?

Podpowie ktoś dlaczego w punkcie 9 wychodzi 20.07%? 7135.82euro -> 28747pln (po 4.0285), w stosunku do 114508.44pln daje nieco ponad 25%..

I jeszcze jedno pytanie - czy mogę dodać do działek referencyjnych działkę, na którą nie wnioskowałeś w dopłatach bezpośrednich, ale jestem jej właścicielem i jest to zwyczajnie las? Wcześniej wnioskowałem o dopłaty na zalesienie. 

image.png

System bardzo dobrze liczy.  

Grunty możesz kupić. Nie podajesz numeru działek, tylko powierzchnię. Wszystkie działki musisz podać jeśli jesteś właścicielem.

Opublikowano
1 minutę temu, robert55555 napisał:

System bardzo dobrze liczy.  

Grunty możesz kupić. Nie podajesz numeru działek, tylko powierzchnię. Wszystkie działki musisz podać jeśli jesteś właścicielem.

No jak dobrze liczy skoro podaje konkretne liczby: 

28747.36/114508.44= 25,1%

W ARIMR mają inne kalkulatory?

image.png

image.png

Opublikowano
1 minutę temu, db09 napisał:

No jak dobrze liczy skoro podaje konkretne liczby: 

28747.36/114508.44= 25,1%

W ARIMR mają inne kalkulatory?

image.png

image.png

A nie wpadłeś że te dwie wartości masz sumować i wartość pierwsza ma dać min 25% z tej wartości sumowanej? Kolega @masa24 z duza dozą humoru prosił o  nauke liczenia.