Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Polus0 napisał:

Ja w roku wyjściowym uprawiałem tylko zboża. Zmiana produkcji u mnie polega na "wejściu" w warzywa: ziemniaki, marchew. Na części areału, aby złapać punkty SO.

Jaki minimalny areał wymaga ARIMR, by dostać punkty za zmianę kierunku produkcji?

Opublikowano (edytowane)

Taka zmianę wprowadź uprawy i powierzchnie w roku docelowym w tabeli 4 żeby w tabeli 25 zmiana nastąpiła profilu w roku docelowym( inna niż w roku wyjściowym).

@AdamKutno , @Stefan123321

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
1 godzinę temu, many13 napisał:

Mało tego - radzę sprawdzić dokładność wpisów na tabliczkach znamionowych z parametrami podanymi na fakturze i w specyfikacji - komisja wszystko wyłapie. Musiałem na jej wniosek dorobić ostatnią cyfrę w roku produkcji i cyferkę w typie. Takie braki lekceważymy przy zakupie a póżniej gimnastyka. Dwa razy jeżdziłem coby wystawiła prawidłową specyfikację a i tak komisja wyłapała w drugim sprzęcie niezgodność specyfikacji z danymi na tabliczce znamionowej kosiarki i ujęła to w Liście kontrolnej do raportu z czynności kontrolnych Program Rozwoju Gospodarstw Wiejskich na lata  2014 2020 i podsumowała to wpisem  "Stwierdzono rozbieżność w specyfikacji technicznej odnośnie roku produkcji oraz masy".

Ja już dawno po 2 racie.przeszlo wszystko bezproblemowo....

• Haha 1
Opublikowano

Dziś otrzymałem pismo poniższej treści. Centrala Agencji z Warszawy na pełnej stronie maszynopisu odpowiada i uzasadnia, że nie może udzielić mi informacji związanych z aktualnie obowiązującym ostatecznym terminem realizacji biznesplanu dla wniosków z naboru roku 2020. Nie wspomnę o tym, że krótko w 2-3 zdaniach można było tak po ludzku na moje pytania odpowiedzieć - zajęłoby to o wiele mniej czasu pracy urzędnika niż uzasadnianie dlaczego tego nie mogli zrobić.

Zgodnie w poleceniem zawartym w tej "grzecznej" odpowiedzi - zadzwoniłem do powiatowego oddziału który prowadzi mój wniosek. Okazało się że Pani która się zajęła moją sprawą już tam nie pracuje... Ale szczęściem połączono mnie z kimś kto tę sprawę przejął. Tłumaczę "nowej" Pani w czym rzecz, co się stało i że kupujący wycofał się ze sprzedaży - w związku z czym BARDZO mi zależy kiedy przypada ostateczny termin na realizację bp w moim przypadku. Poinformowałem także Panią że wniosek jest z naboru 2020 roku a I rata pomocy otrzymana w czerwcu 2021. Nastąpiła chwila konsternacji po czym Pani odpowiedziała że... musi się zaznajomić z moją sprawą, kiedy był składany wniosek o pomoc i kiedy otrzymałem pierwszą ratę 🤣😂😅. Odpowiedziałem raz jeszcze kiedy wniosek i kiedy kasa oraz że zapytywałem się (na piśmie) o sprawę terminu w centrali ale skierowano mnie bezpośrednio do oddziału zajmującego się sprawą. Powiedziałem także że przestudiowałem scalone rozporządzenie z 2020 oraz jego dwie "nowelki" z 2021 a także że szukałem pomocy tu na AF. Pani niewzruszenie powtórzyła że musi się zaznajomić z moją sprawą i że mi oddzwoni ,ale nie jest wykluczone czy nie będę musiał się po tę informację zgłosić "oficjalnym pismem" tak samo jak do centrali... Śmiać się czy płakać?? W każdym razie - sen wariata.

Po raz kolejny składam moją prośbę do ludzi obstrzaskanych w temacie na bieżąco - czy ów nieszczęsny ostateczny termin realizacji biznesplanu przesunięto na 31 sierpnia 2025 roku dla WSZYSTKICH naborów, uwzględniając oczywiście maksymalny 3 letni okres na tę realizację?? Dla mnie to naprawdę sporo, bo ziemia to nie maszyny czy inne środki i w moich stronach pojawia się dość nieregularnie... Może ktoś choć wie gdzie można by się zgłosić z ww. zapytaniem żeby trafić na kogoś kto będzie chciał po prostu rozwiać moje wątpliwości??

269846642_1516998102017136_7205315451361222821_n.jpg

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kaszlak79 napisał:

Dziś otrzymałem pismo poniższej treści. Centrala Agencji z Warszawy na pełnej stronie maszynopisu odpowiada i uzasadnia, że nie może udzielić mi informacji związanych z aktualnie obowiązującym ostatecznym terminem realizacji biznesplanu dla wniosków z naboru roku 2020. Nie wspomnę o tym, że krótko w 2-3 zdaniach można było tak po ludzku na moje pytania odpowiedzieć - zajęłoby to o wiele mniej czasu pracy urzędnika niż uzasadnianie dlaczego tego nie mogli zrobić.

Kaszlak79 - kupuj u mnie 3.5 ha łąki w jednym kawałku- za roczek będę przedawał akurat łapniesz rok docelowy - można zbudować farmę fotowoltaiczną bo 500 metrów od średniego.

Opublikowano (edytowane)

Ja nadal upieram się, że nabór 2020 nie ma przedłużki do 2025. Taką informację usłyszałem od Pani prowadzącej mój wniosek.

Edytowane przez AdamKutno
Opublikowano

Zmiany wynikające z przepisów nowelizacji rozporządzenia na operacje typu „Restrukturyzacja małych gospodarstw” w ramach naboru przeprowadzonego w 2021 r.

„Restrukturyzacja małych gospodarstw” – korzystne zmiany w przepisach

Zmianie ulegają przepisy dotyczące:

• ostatecznego terminu na zakończenie realizacji biznesplanu i złożenie wniosku o płatność drugiej raty pomocy – z 31 sierpnia 2023 r. na 31 sierpnia 2025 r.;
  • terminu na wydanie przez dyrektora oddziału regionalnego Agencji decyzji w sprawie przyznania pomocy;
  • połączenia limitów środków dla województwa mazowieckiego i pozostałych województw;
  • wprowadzenia możliwości składania biznesplanu na nośniku USB.

Wydłużony termin złożenia wniosku o płatność drugiej raty pomocy

Zmienia się ostateczny termin na zakończenie realizacji biznesplanu i złożenie wniosku o płatność drugiej raty pomocy – z 31 sierpnia 2023 r. na 31 sierpnia 2025 r. Zmiana wynika z wprowadzenia dwuletniego okresu przejściowego pomiędzy kończącą się obecną perspektywą finansową oraz przyszłym okresem programowania i dotyczy beneficjentów, którzy dopiero będą składać wnioski
o płatność drugiej raty pomocy.

Opublikowano

@Kaszlak79 

Mam dla ciebie inną opcję.

Zmień email, dodaj inne imię i nazwisko i napisz pytanie do centrali którego naboru się to tyczy: 2019,2020 czy 2021. Na tak skonstruowane pytanie powinna być precyzyjna odpowiedź. Na podstawie ich odpowiedzi będziesz więcej wiedział.

Opublikowano

Jest decyzja pozytywna. Teraz się zacznie jeszcze gorsza papierologia chyba :) Pytanie do VAT-owców, którzy korzystali z RMG - czy można odliczyć VAT do maszyny kupionej po części ze środków z RMG? 60 tys. RMG + 60 tys. środki własne?

Opublikowano
20 minut temu, robert55555 napisał:

@Kaszlak79 

Mam dla ciebie inną opcję.

Zmień email, dodaj inne imię i nazwisko i napisz pytanie do centrali którego naboru się to tyczy: 2019,2020 czy 2021. Na tak skonstruowane pytanie powinna być precyzyjna odpowiedź. Na podstawie ich odpowiedzi będziesz więcej wiedział.

Tylko po to żeby odpowiedzieli mi tak samo jak na papierze??

Zresztą, to już nie istotne, przebrnąłem jeszcze raz przez "nowelkę"  z 1 marca 2021 r. Wyraźnie napisane w §2 że dla postępowań wszczętych przed wydaniem tej nowelizacji stosuje się przepisy dotychczasowe. Na pocieszenie w §3 napisano że w przypadku prośby o przedłużenie realizacji terminu biznesplanu stosuje się przepis w brzmieniu nadanym tą nowelizacją.

Czyli podsumowując, ja z naboru 2020 zostaję przy ostatecznym terminie realizacji biznesplanu do 31 sierpnia 2023 roku, ale w przypadku złożenia wniosku o przedłużenie tego terminu zmienia się u mnie maksymalny czas na to przedłużenie do dnia 31 sierpnia 2025, a de facto - do 4 lat, czyli czerwiec 2025.

Opublikowano

Poniżej wskazany przeze mnie przepis. Ogólnie jak zaczynałem pracę nad moją sprawą RMG to rozporządzenie było pociętym, biurokratycznym bełkotem. Potem w 2020 roku ktoś to w końcu przeredagował i scali a teraz znowu zaczyna się to samo... Masakra 😜.

Ashampoo_Snap_2021.12.29_22h53m08s_001_.jpg

Opublikowano (edytowane)

Napisane "decyzją ostateczną" - pytanie co to oznacza... Czy cała sprawa RMG kończy się decyzją ?? Bo na logikę - po co składać wniosek o przedłużenie biznesplanu skoro nie wiemy czy w ogóle będziemy go realizować przed wydaniem decyzji pozytywnej dot. wniosku o pomoc?. Poza tym cytowany przeze mnie przepis wyraźnie dot. okresu od momentu otrzymania pierwszej raty do momentu zrealizowania bp a nie od momentu złożenia wniosku do czasu otrzymania decyzji pozytywnej co do samego przyznania pomocy. Decyzją w administracji nazywamy każdy "wyrok" urzędnika w danej sprawie. Do zmian w biznesplanie także potrzebna jest decyzja.

Poza tym całego zamieszania narobił ten wpis: https://archiwum.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-nabor-31-marca-30-czerwca-2020-r.html

Ashampoo_Snap_2021.12.29_23h38m33s_001_.jpg

Edytowane przez Kaszlak79
Wklejony link.
  • Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, AroniowyLiść napisał:

Jest decyzja pozytywna. Teraz się zacznie jeszcze gorsza papierologia chyba :) Pytanie do VAT-owców, którzy korzystali z RMG - czy można odliczyć VAT do maszyny kupionej po części ze środków z RMG? 60 tys. RMG + 60 tys. środki własne?

przy malym gospodarstwie oplaca sie byc na vacie ?

Opublikowano

Czy jest tu ktoś z pierwszego naboru, który odbył się w 2017 roku? Czy minimalne 10 punktów wystarczyło wówczas, żeby złapać się na listę? Wiem, że kilka lat minęło, ale może ktoś pamięta :)

Opublikowano
10 minut temu, AdamKutno napisał:

Czy jest tu ktoś z pierwszego naboru, który odbył się w 2017 roku? Czy minimalne 10 punktów wystarczyło wówczas, żeby złapać się na listę? Wiem, że kilka lat minęło, ale może ktoś pamięta :)

Miałem 12,35.

Szkoła -5 pk, ................rosliny wysokobiałkowe (koniczyna 1.02 ha ). - 2pk...................inwestycja budowlana związana z dział. rol. - 2pk;;;;;;;;;;;;..3 szkolenia - 1.50 pk;...............udział zbóż w strukturze zasiewów - 55,39% - 0,50 pk.................postęp biologiczny - (materiał kwalifikowany ziarna koniczyny i marchwi) - 1pk.............inwestycja w zakresie ochrony środowiska - wartość z biznesplanu - 0,35 pk.   Z 10 punktami się łapałeś.