Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, masa24 napisał:

Idźcie sobie dyskutować na temat o rolnikach z Podlasia a nie zaśmiecacie temat bzdetami dodatkowo nie rozumiejąc po co i na co jest ten słonecznik . Ten twój kolega któremu się 60 należy co Kupil ciągnik za 80 , za przeproszeniem gowno by dostał a nie restrukturyzacje mając np 5  ha bez zwierzat . Po to się słonecznik wprowadza żeby spełnić wymóg wymyślony przez ustawodawcę . I co to za segregacja społeczna ze tylko dużym się należy ? Co ma chodzić komisja i decydować temu damy a temu nie ,!? Młody rolnik tez często jest tak ze młody kupuje ziemie od rodzica a nie wie jak Plug wyglada. Tu jest podobnie . Jeden kupi sobie sprzęt i będzie robił w polu. Drugi ziemie od ojca albo Brata. To ze ktoś ma mało ha nie można mówić ze mi to niepotrzebne . Zawsze coś kupi do gospodarstwa. 60 tys życia mu nie zmieni ale spowoduje ze kupi sobie nowy sprzęt zamiast starych rupieci które ma. Widze ze większość to by najchętniej takim małym rolnikom zabrała ziemie żeby powiększyć swoje gospodarstwo , skoro uważacie ze pieniądze nie potrzebne i je zmarnują . Ale wy to super je wykorzystacie tak ?? Nie wiem , uważacie się za lepszych bo macie ze 20 ha a dla sąsiada żadna pomoc nie potrzebna bo on do pracy chodzi i ma 6 ha? 
a ty o czym mowisz ?? Porównujesz zrzutkę na belarke dla kaleki i nie roba do składania wniosku o 60 000? 
ja nie jestem malorolny a uważam ze ten Andrzej z gienkiem to nie jest rolnictwo a patologia. Pare odcinków można obejrzeć i pośmiać się śle jak się nad tym zastanowić to jest patologia i wstyd dla rolnictwa . Mieszkam na wsi , ludzie pokoleniami mieszkają w starych domach , nie maja jakiejs dużej ilosci ha ale nikt żadnej biedy nie miał , dzieci wychowali wyuczyli. Na obejściu czysto , łazienka samochody . Żyją skromnie ale żyją jak ludzie a nie jak dziady bez kibla .żadnych pieniędzy od nikogo nie zebrali nie pożyczali a czasy były trudniejsze niż teraz gdzie praca czeka na każdego . Stary za kołnierz nie wylewa , brud , żadnej łazienki kuchni . Młodemu robić się nie chce  tylko krzywi ta mordę : ale to nic nie da !! Ludzie to jest wstyd dla rolnika a nie powodu żeby mu belarke kupować . Ta z Laszek druga zrzutki organizuje na sianko . Dla mnie polski rolnik to nie dziad i lajza tylko człowiek z zasadami co żyje skromnie ale nie zebrze bo tak jest nauczony . A to to jest parodia .

Piękny wywód szkoda tylko, ze nie rozumiesz co czytasz. Gdzie ja pisałem, że on ma 5 ha? 15 jak coś.  Po co piszesz o jakichś 5 ha bez zwierząt?

Pisałem wyraźnie, że będą gospodarstwa, które skorzystają. Ale będzie też wiele już nie wspominam o tych co jakiś przekręt robią typu ziemia od brata. Ale np takich w których gospodarstwie i tak nic to nie zmieni. Nie sprawi, że da się utrzymać z tego rodzinę. I nie jest to krytyka tych ludzi tylko po prostu ocena stanu faktycznego. Niech sobie biorą te pieniądze tylko po prostu w wielu gospodarstwach to nic nie da. Taka jest prawda i nie ma co się za prawdę denerwować. 

Nawiasem mówiąc nie skupiasz się w ogóle na czytaniu tekstów, do których chcesz się odnieść w tym przypadku moich. A po prostu wylewasz jakieś żale w postaci jakichś wywodów.

A co do Andrzeja ja nie porównuje tu ani pomocy do zbiórki ani tego jak kto robi i co robi. Chodziło mi o to, że zauważyłem, że go raczej sami mali krytykują. I za to też nie ma co się denerwować bo takie są fakty.

I wbij se do głowy w końcu. Że tak jak ci mali śmieją się z Andrzeja, że nierób to z tych małych taki duży też może się śmiać, że nierób bo tak mało ma. Bo z ludzi jacy by nie byli śmiać się nie wolno. A broń Boże wykładowco wyzywać od kaleków. Bo sam się w moralizatora bawisz a nie wiesz co ciebie i bliskich w życiu spotka.

Edytowane przez hubertuss
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

po cześći z ostatnim postem  Hubertusa zgadzam się , bo to nic nie zmieni a wprowadzi w niektórych przypadkach wiecej szkody ten młody rolnik jak nie ma co najmiej 20 ha. . bo raczej przyszłosci to gospodarstwo nie ma a jedynie bedzie siedliskim biedy .  i nie jestem za likwidacją małych gospodarstw niech sobie dorabiają z roli ale to tylko jako dadatek a nie zrudło utrzymania 

3 godziny temu, masa24 napisał:

Dla mnie polski rolnik to nie dziad i lajza tylko człowiek z zasadami

no i tu wypadało by wprowdzic nową definicje rolnika , tylko nie przez nas na forum tylko przez parlament a nie jakieś farmazony o gospodarstwach rodzinnych 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Kolego to ze napisałem 5 ha to był przykład tego po co jest słonecznik . Jak ma 15 ha to Rez rynkiem zbóż nie zachwieje tak samo jak tem co ma 2 czy 5 ha. Nie wyżyje z tego chyba ze warzywa owoce . W innym przypadku ma iść do pracy w gospodarstwo dodatkowe źródło w którym te 60 tys pomoże mu to zmodernizować . Ty traktujesz słonecznik jako jakiś przekręt bo nie znasz ani zasad programu ani zasad uprawy ziemi czy płodozmian . Jak ktoś 20 lat siał 5 ha żyta to nagle po programie nie zwiększy areału do 15 ha rzepaku . Słonecznik jest furtka która w łatwy i prostu sposób pozwoli spełnić wymogi .No ja mam 250 ha wiec twoim tokiem myślenia powinienem się śmiać z tego twojego kolegi i innych mniejszych . Śmieje się tylko z Andrzeja bo tam nie ma rolnictwa tylko pijaństwo i lenistwo . To jest obraza polskiej wsi o której widocznie masz gowno a nie pojęcie . Bo ludzie mieli mało ale żyli skromnie czysto zgodnością i od nikogo nic noe chcieli . A to jak maja w domu czy na podwórku to jest wyłącznie zasługa ich , ich lenistwa i alkoholu. Tyle na ten temat . Idź do swojego tematu i tam szerz swoje poglądy o Andrzejku ale nie programach unijnych i rolnictwie bo p tym nie masz pojęcia 

Opublikowano

Daj już spokój najpierw dziwisz się, że pisże o słoneczniku jako o przekręcie choć nigdy tak tego nie nazwąłem. A potem sam piszesz, że to jest furtka. Któa dziwnym trafem będzie stosowan tylko przez wymagany okres a ludzie pytają do keidy ma być na polu. 

Ja ci nie każę się śmiac z kogo kolwiek jak masz 250 ha czy 2500 ha. Wręcz nie wiem czy zrozumiałeś krytykuję wyśmiewanie. Tylko podałem taki przykłąd, że ten co ma więcej zawsze może się smiać z tego co ma mniej. ALe nie napisałem, ze ma to robić. Bo nie powinien. 

Opublikowano

hubertuss. zostaw proszę ten temat.

ten temat bywa bardzo przydatny tym którzy są w tym programie.  już wszyscy poznali twoje zdanie. wystarczy chyba?

robisz tu zamęt i wciągasz wielu w pustą dyskusję, z której jak wielu już wie nic nie wyniknie.

Opublikowano

ktoś tu kiedyś wspominał o łubinie ozdobnym. też by mogło być dobre.

Opublikowano
19 godzin temu, pafnucy napisał:

a Ty nie rencista?

na razie nie-mam tylko grupe inwalidzka, sam 3 lata temu wzialem od sasiadki na umowe pole by dostala rente ,jej dzeci nie chcialy..

ja juz w tej chwili osiagnalem bez kombinacji wiecej niz 13 tys euro, tyle ze dzierzaw mam 5 razy wiecej niz swojego. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jacus napisał:

ja juz w tej chwili osiagnalem bez kombinacji wiecej niz 13 tys euro, tyle ze dzierzaw mam 5 razy wiecej niz swojego. 

Ty , ale to już za dużo by dostać.

nie wiedziałem że mając grupę można nie mieć renty,

Program „Restrukturyzacja małych gospodarstw” wspomaga gospodarstwa o obszarze powyżej 1 ha, których wielkość ekonomiczna nie przekracza 13 tys. euro. Dotację dla rolników mogą uzyskać osoby pełnoletnie, których 25% przychodów lub dochodów pochodzi z prowadzenia gospodarstwa rolnego

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

wyraznie napisalem bez kombinacji😛..

grupe wyrabiasz w pcpr-ze, przeszylasz dokumentacje lecznia,badania i dozywotnio legitymacja przysluguje- zwrot skladki z krus-u na przyklad, przyjecie we wszelkich urzedach bez umawiania. sanatoria,rehabilitacja bez skierowania i kolejek

Opublikowano

Witam. Czekam na wypłatę I raty z RMG, mija prawie 90dni od złożenia wniosku. Pani z biura powiatowego mówi że na początku czerwca wysłała dokumenty do sprawdzenia. Dzwoniłem do centrali i mówią że po dwóch tygodniach przelewają kase na konto jak przyjdą im dokumenty z powiatu. Czy pomiędzy osoba która prowadzi mój wniosek a działem finansowym ktoś jeszcze sprawdza wniosek i ile może to potrwać. Z góry dziękuję za pomoc. Ktoś wie jakie są procedury?

Opublikowano
20 godzin temu, hubertuss napisał:

Jeśli ktoś ma kilkanaście ha to tak. Ale na ile maszyn to starczy. Jak jest stary ursus  i kilka gratów do niego to i tak nic z tej forsy nie będzie. Na ile maszyn to starczy. A co dopiero taki z kilkoma ha co musi słonecznik wpisywać by to w ogóle dostać. To jest po prostu rozdanie kasy aby ludzie mieli i tyle.

Tak najlepiej jak ktoś ma kilka hektarów to niech sprzeda i idzie po socjal jak się skończy kasa. Niektórzy z kilku hektarow potrafią stworzyć duże nowoczesne gospodarstwo. Trzeba mieć pomysł i chęci. A dotacje dodatkowo to ułatwiają. Jasne połowie albo więcej się nie uda, duży też często bankrutują albo nie mają następców i te gospodarstwa też upadają. Jak w każdej branży sukces odnoszą jednostki. Połowie taka restrukturyzacja też pomoże w uzyskaniu lepszych maszyn i poprawie dochodów, wiadomo że nie każdy utrzyma rodzinę ale zawsze jest jakaś część do własnego budżetu. A ci co nie biorą to wola iść pod sklep albo fiukać na gołębie

Opublikowano

Jeśli przed złożeniem wniosku o RMG musiałem zwiększyć wartość ekonomiczna gospodarstwa żeby mieć 25% przychodu z rolnictwa to muszę ten warunek utrzymywać cały czas? 

Opublikowano

Nabór 2020, decyzja styczeń 2021. Wg decyzji biznesplan ma zostać zrealizowany do 31 sierpnia 2023. Czy ostatnia zmiana wydłużająca termin do bodajże 2025 obejmuje również nabór 2020?

Opublikowano
Dnia 3.07.2021 o 01:13, gustaww napisał:

co Ty pier..... isz jakie 5 lat. przez 3 lata masz zwiększyć a nie 5 . 

Poza tym jak przystepujesz do wniosku to pasuje wykazać  małe SO żeby łatwo było zwiększyć.

Jak coś to sam się pierd... jak nie wiesz co w trawie piszczy to lepiej się nie odzywaj ...

5 lat z pewnych względów ale dla Ciebie to już chyba za trudne do ogarnięcia ...

Opublikowano

Z pewnych względów to może kombinujesz za dużo. Ja pisze jak przebiega proces a Ty mi tu jedziesz o jakichś prywatnych przesunieciach terminów. Kogo to obchodzi. Jest program, ma wymogi i każde odstępstwo to twoje dogadywanie się agencją. Poza tym ja już zakończyłem program bo spełnić warunki to jest Pikuś dla mnie... Pan Pikuś.

Opublikowano

Co do dyskusji związanej ze słonecznikiem. Co ma powiedzieć osoba uprawiająca same zboża 10ha i musi w końcowym zasiać trochę słonecznika, by podbić wielkość, bo zboża mają mały przelicznik. Osoba o kilkukrotnie mniejszej powierzchni zasadzi borówki i bez problemu osiąga cel, a co to ma do rolnictwa. Dlaczego ktoś taki ma dostać bo ma borówki a osoba uprawiająca zboża na większej powierzchni nie bo zboże ma mniejszy przeliczniki so? Pomijając tą śmieszną dyskusję na temat słonecznika mam takie pytanie. Wniosek złożony w maju kiedy można spodziewać się decyzji?

Opublikowano
16 minut temu, Wiktor002 napisał:

Co do dyskusji związanej ze słonecznikiem. Co ma powiedzieć osoba uprawiająca same zboża 10ha i musi w końcowym zasiać trochę słonecznika, by podbić wielkość, bo zboża mają mały przelicznik. Osoba o kilkukrotnie mniejszej powierzchni zasadzi borówki i bez problemu osiąga cel, a co to ma do rolnictwa. Dlaczego ktoś taki ma dostać bo ma borówki a osoba uprawiająca zboża na większej powierzchni nie bo zboże ma mniejszy przeliczniki so? Pomijając tą śmieszną dyskusję na temat słonecznika mam takie pytanie. Wniosek złożony w maju kiedy można spodziewać się decyzji?

Za rok

Opublikowano
1 godzinę temu, Wiktor002 napisał:

Styczen

Opublikowano

A jak sprawa wyglada jak np w latach docelowcyh mam przykladowe uprawy: burak, pszenica ozima, rzepak i kukurydza i na przykład nie uda sie rzepaku na jesieni zasiac bo bedzie sucho albo wymrozi go zimą i przesieje go kukurydzą  i co wtedy? Musze skladac jakies wyjasnienia? Oczysiscie zachowują wartosc ekonimiczną

Opublikowano

Witam jak kupuje np jakąś czesc to potrzebna jest mi faktura zeby pokazac w razie kontroli czy sie wszystko zgadza z ksiegą przychodów i rozchodów czy wystarczy imienna tylko ? Drugie pytanie jak mam udowodnic ze kupilem obornik bo muszę od tego co chcę kupic musi mi wystawic tez fakturę czy moze byc cos innego jesli tak to co ?

Opublikowano (edytowane)

Jak Ci wystawi fakturę to co chcesz jeszcze udowadniać? 

Jeśli wszystko między Wami jest ok , to im mniej dokumentów w teczce tym lepiej. A jeśli chodzi o obornik to już bym uważał na zakup ze względu na programy nawozów itd. 

Idź się dowiedz od ilu ha musisz prowadzić program nawozowy a od ilu ewidencję nawożenia ( czy jakoś tak, nie znam dokładnie nazwy). Ja na Twoim miejscu jeśli nie muszę kupił bym ten obornik bez kwitków.   

Jeśli chodzi o części to zasada jak wyżej, im mniej papierów tym lepiej. przecież nie będziesz udowadniał że kupiłeś tryb do skrzyni biegów więc po co takie rzeczy wrzucać w tą księgę. Wpisuj tam zakup nawozów, zakup oprysków, maszyn i paliwa i i może raz na jakiś czas jakąś droższą część.   Sprzedażą  też się nie kłopocz często jest tak że gospodarstwo więcej wydaje niż zarabia więc wiesz....

Edytowane przez gustaww