Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A jeśli stawiałbym halę łukową, a wymóg jest podbudowy fundamentowej, to czy możnaby na fundamencie postawić murek z bloków betonowych typu "Lego" i do nich kotwić konstrukcję? A może wtedy można pominąć fundament w ogóle? Miał ktoś do czynienia z taki tematem? 

Edytowane przez panmino
Opublikowano
15 minut temu, kubicki napisał(a):

czy ktoś z Was już złożył wniosek? jeśli tak to na co składacie i ile punktów udało się uzyskać?

Czekaj, już Ci powiedzą ile na tym etapie  punktów uzyskali🤦

Opublikowano
W dniu 21.10.2025 o 23:45, damianos95 napisał(a):

Według agencji kosztorysant z uprawnieniami i w odpowiednim programie trzeba to zrobiv

Ja mam inny problem bo nie mogę namierzyć w okolicy osoby która by zrobiła kosztorys. Kto to w ogóle robi jakiś architekt czy kto?

Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał(a):

Ja mam inny problem bo nie mogę namierzyć w okolicy osoby która by zrobiła kosztorys. Kto to w ogóle robi jakiś architekt czy kto?

Ja swego czasu, pod starą restrukturyzację, miałem kosztorys od pracownika, który na codzien ogarniał temat w przedsiębiorstwie budowlanym. Babka z ARiMR podczas poprawek chwaliła ów kosztorys za fachowe podejście do tematu. Spróbuj rozeznać w okolicy, może ktoś Ci co takiego ogarnie.

Opublikowano

Ja dzwoniłem po okolicy ale to zazwyczaj mówią, że mogą zrobić ofertę, nie taki szczegółowy kosztorys. Niby nie ma problemu bo ceny ogarnąć to nie problem ale jak piszą żeby zrobić to profesjonalnie to już trochę problem przynajmniej w mojej okolicy

Opublikowano

Nie ma takiego zawodu, jak kosztorysant, to jest funkcja, stanowisko, każdy inżynier budownictwa z uprawnieniami może zrobić kosztorys i legalnie przystawić swoją pieczątkę. Mnie robi szwagier, który pracuje w biurze dużej firmy budowlanej i to musi wystarczyć.

Opublikowano
11 godzin temu, thor1984 napisał(a):

A wiesz po co ten kosztorys jest potrzebny po to tylko żeby dokładnie wszystko pomierzył i rozpisał a najważniejsze dla nich jest ile napisze ze ten dach może kosztować a ty później nie możesz tej kwoty przekroczyć bo ARiMR będzie brać to za świętość 

U mnie taka usługa między 300-500 zależy u kogo i ile pisania jak jest dużo to więcej 

A druga sprawa że podobno tak zmiana dachów musi być dokładnie opisana jak wpłynie na zwiększenie przychodu bo podobno za dużo zmian dachów się robi 

Opublikowano
9 godzin temu, damianos95 napisał(a):

A wiesz po co ten kosztorys jest potrzebny po to tylko żeby dokładnie wszystko pomierzył i rozpisał a najważniejsze dla nich jest ile napisze ze ten dach może kosztować a ty później nie możesz tej kwoty przekroczyć bo ARiMR będzie brać to za świętość 

U mnie taka usługa między 300-500 zależy u kogo i ile pisania jak jest dużo to więcej 

A druga sprawa że podobno tak zmiana dachów musi być dokładnie opisana jak wpłynie na zwiększenie przychodu bo podobno za dużo zmian dachów się robi 

Ty robisz taki kosztorys?

Opublikowano
W dniu 26.10.2025 o 09:08, panmino napisał(a):

A jeśli stawiałbym halę łukową, a wymóg jest podbudowy fundamentowej, to czy możnaby na fundamencie postawić murek z bloków betonowych typu "Lego" i do nich kotwić konstrukcję? A może wtedy można pominąć fundament w ogóle? Miał ktoś do czynienia z taki tematem? 

Pytałem, LEGO ma stać na wylewce lub podbudowie z tłucznia, starostwa to nie interesuje bo według nich musi być przytwierdzone do podłoża więc tak czy tak pozwolenie na budowę potrzebne 🤷

Opublikowano
W dniu 2.11.2025 o 13:22, thor1984 napisał(a):

Ja dzwoniłem po okolicy ale to zazwyczaj mówią, że mogą zrobić ofertę, nie taki szczegółowy kosztorys. Niby nie ma problemu bo ceny ogarnąć to nie problem ale jak piszą żeby zrobić to profesjonalnie to już trochę problem przynajmniej w mojej okolicy

Musisz poszukać osoby z uprawnieniami budowlanymi konstrukcyjnymi. Ktoś musi być w Twojej okolicy, kto zajmuje się projektowaniem budynków i taka osoba bez problemów powinna zrobić Ci kosztorys. :) 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 2.11.2025 o 23:43, masa24 napisał(a):

Każda operacja ma wpływać na wzrost przychodu czy to dach czy zakup ciągnika 

Dokładnie jak piszesz z tym że to zazwyczaj wygląda tak że ktoś chce sobie zmienić dach bo jest stary leje się a jest okazja a to nie ma nic wspólnego ze wzrostem przychodu ale chyba Tobie nie muszę tego tlumaczyc

15 godzin temu, thor1984 napisał(a):

Ty robisz taki kosztorys?

Nie, ja znam 2 osoby co robią jedna typowo pod ARiMR bo wie czego u mnie wymagają żeby się nie czepiali. Najlepiej podjedź do ARiMR i zapytaj jak na to wyglądać żeby dla nich było ok bo wiem że to co dla jednych jest ok dla drugich już jest źle albo do poprawki

9 godzin temu, Music napisał(a):

Musisz poszukać osoby z uprawnieniami budowlanymi konstrukcyjnymi. Ktoś musi być w Twojej okolicy, kto zajmuje się projektowaniem budynków i taka osoba bez problemów powinna zrobić Ci kosztorys. :) 

Ktoś kto projektuje budynki to raczej się w to nie bawi a jeśli już to za dużo większą kasę niż normalnie kosztorysant 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, damianos95 napisał(a):

Dokładnie jak piszesz z tym że to zazwyczaj wygląda tak że ktoś chce sobie zmienić dach bo jest stary leje się a jest okazja a to nie ma nic wspólnego ze wzrostem przychodu ale chyba Tobie nie muszę tego tlumaczyc

Nie wiesz co piszesz...właśnie to że dach jest stary i się leje z niego taki rolnik nie ma możliwość np. Zmagazynowania płodów rolnych bądź miejsca na pakowanie w mniejsze partie powiedzmy ziemniaka. A ty piszesz że to nie ma nic wspólnego ze wzrostem😄 jak ktoś ma pomysł na stary budynek to wystarczy a  pseudo gospodarstwa raczej na starcie doradca uświadomi że to nie dla nich. 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie wiesz co piszesz...właśnie to że dach jest stary i się leje z niego taki rolnik nie ma możliwość np. Zmagazynowania płodów rolnych bidz miejsca na pakowanie w mniejsze partie powiedzmy ziemniaka. A ty piszesz że to nie ma nic wspólnego ze wzrostem😄 jak ktoś ma pomysł na stary budynek to wystarczy a gacie pseudo gospodarstwa raczej na starcie doradca uświadomi że to nie dla nich. 

Dosłownie. Pseudo doradcy patrzą na swoją wygodę a nie na potrzeby rolnika.

Opublikowano

Na fb Pani Pretko słusznie ostatnio pytanie zadała...ludzie mają problem udokumentować sprzedaż na kwotę 5tys zł jak chcą zatem wzrostem zrobić? Możliwe że są jeszcze jednostki które myślą jak kiedyś ,,Pani pisz wniosek a później się zobaczy " 🤭

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, full_divix napisał(a):

Dosłownie. Pseudo doradcy patrzą na swoją wygodę a nie na potrzeby rolnika.

Nie do końca. Doradca widocznie mówił że się nie da żeby uchronić ich przed oddawaniem pomocy później.

• Thanks 1