Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@spwrp

Ok ale z czego to wynika co piszesz z tym 15 marca?

Do 12 maja 2025 mam zobowiązania ale dopłat obszarowych nie muszę składać przed tą datą. Tak naprawdę do 12 maja mogę myśleć i się zastanawiać co zasieję. A sprawozdanie końcowe będę miał z roku 2024 przecież.

Opublikowano
10 godzin temu, marluk napisał:

@spwrp

Ok ale z czego to wynika co piszesz z tym 15 marca?

Do 12 maja 2025 mam zobowiązania ale dopłat obszarowych nie muszę składać przed tą datą. Tak naprawdę do 12 maja mogę myśleć i się zastanawiać co zasieję. A sprawozdanie końcowe będę miał z roku 2024 przecież.

Oddaj w dzierżawę ale dogadaj się ustnie na ten 1 rok .

2 godziny temu, marluk napisał:

Ja to wiem ale nie takie jest moje pytanie. Pytanie czy przed upływem 5 lat mogę oddać ziemię z której była liczona wielkosc ekonomiczna.

Nie ryzykował bym przed 5 rokiem oddać pisemnie dzierżawę.  Zobowiazanie masz pięcioletnie, a teraz pieniążków szukają więc będą trzepać papiery. A takie coś mogo sprawdzić nawet po kilku latach.

Opublikowano

Jeśli liczy się 15maj a nie marzec to chyba możesz na 2025 oddać to w dzierżawę, 90 dni przed 12maja składasz sprawozdanie z realizacji biznesplanu z upraw i działek roku2024 i w zasadzie jesteś już wolnym człowiekiem🤔

Opublikowano
58 minut temu, GRZES1545 napisał:

Oddaj w dzierżawę ale dogadaj się ustnie na ten 1 rok .

Nie ryzykował bym przed 5 rokiem oddać pisemnie dzierżawę.  Zobowiazanie masz pięcioletnie, a teraz pieniążków szukają więc będą trzepać papiery. A takie coś mogo sprawdzić nawet po kilku latach.

Zobowiązanie jest 5 letnie co do prowadzenia gospodarstwa i posiadania maszyn ale zobacz tutaj. Mam obowiązek utrzymania wielkości ekonomicznej i w 5 orku wielkość liczona jest następująco. Wg mnie oddanie w dzierżawę w moim przypadku ok. 

image.png

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem twoje myślenie tylko zastanawiam się po co mam posiać więcej słonecznika? Przecież zasiewy w roku 2025 nie będą już przez nikogo kontrolowane bo nie mam już żadnych zobowiązań w stosunku do zasiewów w roku 2025. Ostatnim rokiem kiedy musiało być spełnione SO był 2024 i tma były odpowiednie uprawy. Pytanie czy jak teraz jest jesień i uprawy zebrane to czy mogę wydzierżawić część ziemi komuś innemu.

Z drugiej strony można to postawić. Przecież można zamieniać grunty. Na przykład oddać 1ha komuś i wziąć inny. I załóżmy że teraz chcę tak zrobić. Dzisiaj oddać sąsiadowi 1ha w dzierżawę a wezmę inny 1ha załóżmy w kwietniu 2025. To czy to zrobię czy nie - to się okaże ale przecież takie zamiany gruntów są możliwe. Nie trzeba mieć przez 5 lat ciągle tych samych ha. A czy ja uzupełnię ten 1ha w kwietniu 2025 czy nie to i tak tego już nikt nie skontroluje bo wniosek o dopłaty mogę złożyć 14 maja a wtedy już minie 5 lat programu. Plan sprytny i wydaje się że nie ma tu dziur.

Edytowane przez marluk
Opublikowano (edytowane)

Z resztą nawet gdyby jakimś cudem podważali utrzymanie wielkości ekonomicznej to sankcja to 10% czyli 6000zł także bez katastrofy. Aczkolwiek nie mają tutaj nawet gdzie tego weryfikować bo na sprawozdaniu końcowym muszę podać wielkość SO z roku 2024 a ona spełnia wymagania. Wielkości z roku 2025 nigdzie nikomu nie muszę wpisywać na żadnym dokumencie.

image.png

image.png

Edytowane przez marluk
Opublikowano

Ja jestem w takiej samej sytuacji. 23 kwietnia 2025 roku mija 5 lat od wypłaty I raty. I też uprawy będą brane z 2024r.

Ale np. plan nawozowy za który mam punkty podobno jeszcze muszę zrobić na 2025r.

Więc moim zdaniem dzierżawa na kwicie u Ciebie przed 12 maja 2025 nie jest chyba do końca ok. 

Daj pierwszy rok na gębę i po sprawie. 

Opublikowano

"łysy z firmy papfu" w ostatnim swoim tiktok mówił, że złożono niecałe 670 wnioskow, czyli zainteresowanie jest małe... W naborze 2023 złożono około 12 tys wniosków. Poleca zlozenie wniosku na "ochronę środowiska".

Opublikowano
1 minutę temu, Marl napisał:

"łysy z firmy papfu" w ostatnim swoim tiktok mówił, że złożono niecałe 670 wnioskow, czyli zainteresowanie jest małe... W naborze 2023 złożono około 12 tys wniosków. Poleca zlozenie wniosku na "ochronę środowiska".

Wielu też się nie chce podjąć prowadzenia tego programu

Opublikowano (edytowane)

Więcej ekologi i więcej tylko nie płakać że plony marne i kasy nie ma .

Minister Rolnictwa chce więcej ekologi w Polsce to się podoba sami plony obniżycie bracia ze wschodu będą mieli większy zbyt .

Buraki  obcinają o 20 % .

Ministerstwo stawia na rozwój rolnictwa ekologicznego .

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/inne-uprawy/ministerstwo-stawia-na-rozwoj-rolnictwa-ekologicznego,151499.html?mp=promo

Nie pamiętam kto pytał o cenę orzecha laskowego .

8 zł brutto kilogram w hurcie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
8 minut temu, raven18 napisał:

Chętnych dużo a kasy mało na ochronę środowiska. Może bym składał na kilka małych maszyn uda albo nie uda ale chcę najpierw 2 ratę rmg załatwić 

Tego programu nie trzeba "pilnowac" jak RMG. 3 podstawowe warunki- szkolenie (online+wizyta na jakims super eko gospodarstwie), utrzymac gospodarstwo przez 5lat (min85% stanu wyjsciowego) i nie sprzedac maszyn przez 5lat. Stare RMG bede probowal ciagnac razem z tym jak sie uda zalapac- bo fakt zainteresowanie duze. Kwestia dobrze wybrac maszyny zeby pkt nazbierac. 

Opublikowano
4 godziny temu, Celownik07 napisał:

Zalozylem osobny temat odnosnie tego programu ochrona srodowiska.

Ja juz naszykowany. Chyba lepiej doplacic te 35% ( jako samotny rolnik dostajesz 65% dofinansowania) i miec glowe spokojna niz obecne RMG. 

Jakie szanse na ten program?

Opublikowano

Patrzac po zainteresowaniu na grupach fb nie bedzie latwo. Jak nie skrzyknie sie duzo grup rolnikow ( maja z automatu wiecej o 6 pkt i wieksze dofinansowanie) to jest szansa. Biore po 1malej maszynie z kazdej kategorii i mam UR na N2000. 

Opublikowano (edytowane)

orientujecie się może czy mając rhd przychód byłby brany tylko z niego czy z całego gospodarstwa czyli to co sprzedam w ramach rhd i pozostałej części sprzedanych produktów?

Edytowane przez thor1984
Opublikowano

Mam pytanie odnoście starego RMG i jego rozliczania. Mam punkty za przygotowanie produktu do sprzedaży, czy muszę zamieszczać we wniosku o płatność 2raty te moje odręczne dokumenty sprzedaży jako potwierdzenie ze cos w ogole sprzedałem czy wystarczą faktury za zakup worków? Pani @sobczakkatarzyna podpowie?

Jeszcze jedno mnie zastanawia - jak wpisuje faktury to tam jest sposób zapłaty: gotowka/karta/przelew. Jeżeli wezme karta/przelew to moga wymagac ode mnie potwierdzenia transakcji z banku? Różnie się płaciło ( z różnych kont, niekoniecznie osoby na ktora jest wniosek) i wolałbym nie "ryzykować".

Opublikowano

Wystarczą faktury za worki.

Co do drugiego pytania to w przypadku płatności kartą możliwe że przejdzie załączenie wydruku z kasy fiskalnej, ale tego nie jestem pewien. Ale w przypadku płatności przelewem ARiMR wymaga dołączenia potwierdzenia z banku i jak płaciłeś z nie swojego konta to jesteś w czarnej d...

• Thanks 1