Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Trzeba poczekać ze 2 do 3 miesięcy podadzą wytyczne , dokładne i w tedy będzie można poczynić przygotowania .

Galan nabór ma być w 2 kwartale więc długo nie trzeba będzie czekać, właśnie kończy się pierwszy😎

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, melon10641 napisał:

To fakt, od projektu do ostatecznej wersji coś mogą pozmieniać, oby :) w ekoschematach też się trochę ogarnęli i poluzowali. 

co poluzowali? oswiadczenie zamiast foto gnoju czy jeszcze cos?

9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Galan nabór ma być w 2 kwartale więc długo nie trzeba będzie czekać, właśnie kończy się pierwszy😎

3-cim

Opublikowano
42 minuty temu, melon10641 napisał:

To fakt, od projektu do ostatecznej wersji coś mogą pozmieniać, oby :) w ekoschematach też się trochę ogarnęli i poluzowali. 

moze byc tez tak ze poluzuja ale dopiero przy przyszlych naborach. ..  w mijajacym prow np w mlodym rolniku z poczatku tez nie mozna bylo kupowac ziemi od rodzicow, potem to zniesli

• Like 1
Opublikowano

Poczekam cierpliwie :) jak mało ludzi będzie składać to poluzują. W RMG na początku tez było więcej pkt chyba 10 a potem 7. 
Chętnie przygarnę te 100k i kupie ziemię od taty ;)

3 godziny temu, Celownik07 napisał:

co poluzowali? oswiadczenie zamiast foto gnoju czy jeszcze cos?

3-cim

Tak oświadczenie. 
A nie zrobili tak że początkowo qq, zboża i rzepak miała być traktowana jako jedna roślina? Teraz rozbili to na zboża jare, ozime, qq oddzielnie i rzepak też. Chyba, że się mylę bo jeszcze do końca nie ogarniam tych ekoschematów. W przyszłym tyg. jadę do Brwinowa na szkolenie to może tam się dowiem czegoś ciekawego. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 5.03.2023 o 12:35, galan99 napisał:

Poczytane prasy wiele artykułów nie będzie tak łatwo wystartować w nowym naborze jak to było wcześniej .

332315935_747186056999823_5226207512090805058_n.jpg

Dnia 7.03.2023 o 08:44, Badwolf napisał:

Witam koledzy. Mam pytanie odnośnie powiększenia wartości ekonomicznej gospodarstwa: czy trzeba podnosić jednym sposobem ( np. poprzez zwiększenie areału) czy można to połączyć z inną metodą. Dla przykładu; zwiększyć areał i zadeklarować z 1 ha ziemniaków?

Dla przykładu; jeśli mussialbym zwiększyć areał o 4 ha żeby samym areałem osiągnąć pożądana wielkość ekonomiczna. A ja mam taki pomysł żeby powiększyć areał o 2 ha i do tego zadeklarować przez 5 lat ziemniaki

wielkość ekonomiczna to nie tylko areał ale także uprawy więc jeśli uwzględnisz w biznesplanie że dobierzesz 2 ha i będziesz miał nową uprawę która realnie zwiększy ci to SO to bez problemu ci to przejdzie,  

Dnia 7.03.2023 o 17:02, Mark252a napisał:

No i dalej nie wiadomo czy Ci co  brali 60 tys rok czy dwa lata temu też bd mogli skorzystać z tego nowego rozdania

22 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Jak nie zakończyłeś programu to jak może korzystać drugi raz ?

Gdzieś czytałem że nie będzie konieczności. Jak znajdę zapis to podeślę. 

21 godzin temu, atom2 napisał:

Wez pod uwage ,ze musisz miec minimalna ilosc punktow.A zeby je dostac, juz nie wystarczy nasiac slonecznika.Poki co koniec z czyms takim.
Teraz musisz przejsc na ekologie albo robic sprzedaz detaliczna.

Ile osob bedzie kombinowac z czyms takim?

20 godzin temu, atom2 napisał:

Skonczy sie tak, ze przybedzie gospodarstw ekologicznych 🙂
Dwa hektary dzierzawy dla matki/zony/kochanki."Dwa hektary w koszta" czyli najwyzej na doplaty.
Na to gospodarstwo ekologiczne.Faktura na 5 tys zlotych i mamy 3 punkty.

podsumowując, ten program to jedna wielka niewiadoma, z tymi RHD tego tak mało nie będzie bo na rozwój RHD było ponad 10 tys wniosków gdzie grupy były  5cio osobowe, więc na brak chętnych bym nie narzekał, co do ekologi, to dla mnie lepiej, w maju składam dokumenty do jednostki certyfikującej, z rodzicami działamy w RHD i w gospodarstwie 30ha tuz z bydłem bardzo dobrze się to sprawdza,  gospodarstw ekologicznych przybędzie bo jest zapotrzebowanie na produkty ekologiczne dobrej jakości, teraz jajka wiejskie w warszawie po 2-3 zł a ekologiczne nawet po 4zł za sztukę, to samo z mlekiem warzywami itp, tylko nie każdy chce to zrozumieć i zakasać rękawy żeby to zrobić i mieć z tego wymierne korzyści, dalej, 120tys + 15-20 tys wkładu, to już są jakieś sensowne pieniądze  już za to idzie jakąś prasę kupić, mały ciągnik czy wymienić np wszystkie maszyny uprawowe na współczesne zamiast prl'owskich zabytków bo 60 tys to i czasami na dobrą przyczepę nie starczało, Pisze że niby uczestnicy programów RMG 60tys też będą mogli brać udział, mnie to bardzo interesuje bo akurat czekam na pierwszą ratę , no i jeden wielki ból bo na nowym programie nie będzie można kupić zwierząt ( mam nadzieję że może się to zmieni) bo bym sobie kupił stado startowe jakiś mamek żeby nie cackać się z cielakami i mlekiem i mieć fajne byki bez latania wokoło nich jak ze sraczką       

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

możecie podać link do tego projektu?

Cofnij się kilka postów wcześniej Wstawiałem. 

@igor10246 

jesteś w rhd przy chodowli krow, wiec co sprzedajesz i gdzie jak można wiedzieć? Transakcje dokumentujesz fakturami?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

rodzice mają krowy, osobno ja mam byki, najwięcej zależy od weterynarii, Rodzice sprzedają kozie mleko, sery jogurty i serwatkę, krowie to samo co kozie + masło, maślanka, twaróg, idziesz do weterynarii że chcesz zacząć RHD iwypisujesz listę produktów, musisz mieć czyste pomieszczenie spełniające warunki ( dla niektórych czysta kuchnia w dobrym stanie + komplet naczyń/narzędzi do produkcji wystarczy, inni by chcieli warunków jak w mleczarni ) jak uzyskasz zgode to szukasz rynku zbytu, tagrowiska, grupy kooperatywy spożywczej etc, jak zaczynasz sprzedaż to prowadzisz kartoteke sprzedaży ( czy jak tak zwał) rodzice są na wacie to za nich to robi kasa fiskalna, i na tym cały pic polega, jeśli chcesz mleko to możesz zaczynać od zaraz, jeśli sery i inny nabiał to już trzeba trochę kombinować żeby dobry zrobić bo łatwo spie..... . Jeszcze sprzedajemy wołowinę, ale to na takiej zasadzie że zawozimy byka do rzeźnika, rzeźnik robi swoje + rozbiór następnie porcjiuje się dla klientów i dzień po uboju się wozi ( bo na przechowywanie są osobne wyższe wymagania, to chyba na tyle, i jak będziesz na opolszczyźnie to wpadnij na flaszkę to zobbaczysz na żywo jak to wygląda   

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 7.03.2023 o 21:51, atom2 napisał:

Wez pod uwage ,ze musisz miec minimalna ilosc punktow.A zeby je dostac, juz nie wystarczy nasiac slonecznika.Poki co koniec z czyms takim.
Teraz musisz przejsc na ekologie albo robic sprzedaz detaliczna.

Ile osob bedzie kombinowac z czyms takim?

słonecznik to szedł na SO nie na punkty, innowacyjność mogłeś zrobić peluszką i mieć za to jeszcze punkty za strączkowe 

13 godzin temu, Celownik07 napisał:

teraz zbierasz ziarno słonecznika sprzedajesz 50kg (xD) po 100zl/kg (podbicie SO dalej w cenie) wystawiasz umowe K-S ze słupem, ten slup robi ci przelew na 5 kafli - warunek spelniony :) . (tylko niech ten słup ma chociaż inne nazwisko niż sprzedający bo glupio to bedzie wygladac)

Jest grupa na fb i tam administrator twierdzi ( na podstawie obecnego projektu) ze ci co jeszcze ciągną program moga rowniez skorzystac z nowego - jak bedzie zobaczymy.

Duzo osob sie niezdecyduje gdyz nie mozna kupic za to ziemi, pozostaje jedynie inwestycja ...lub maszyny jak ktos chce przeplacac

pozostaje maszyna kupiona za darmo albo prawie darmo, przyda się nie przyda później można sprzedać zainteresowanie będzie większe niż na dachy

9 godzin temu, Celownik07 napisał:

obraz.png

obraz.png

to teraz taki przykład mam kukurydzę i około 10 tysięcy zysku z ha, w ramach programu sadzę jabłonki albo wiśnie które w piątym roku jeszcze nie dadzą tego co trzeba i dochód będzie ten sam pomimo że so i gva jest wyższe na papierze więc pytanie czy to będzie konieczność udowadniania fakturami wzrostu

Druga kwestia ktoś dopiero przejmuje gospodarstwo jak ma udowodnić przychód jak nie ma jeszcze faktur lub że dochód z gospodarstwa stanowi 20/30% całego dochodu? Jak to było w restrukturyzacji?

Opublikowano

Czy w 2023 roku będzie można w ramach programu Restrukturyzacji Małych Gospodarstw zrealizować wymianę więźby dachowej i pokrycia na budynku gospodarczym ? Inwestycje budowlane są możliwe tylko tutaj celem inwestycji jest wymiana starej więźby i pokrycia, co nie ma przełożenia na zwiększenie orientacji rynkowej gospodarstwa.

Opublikowano

Witam może orientuje się ktoś czy na 10 ha ziemi plus bydło opasowe (34)-+ według kalkulatora so łapię się na ten program a pytanie dokładnie tyczy się tego czy dostanę np 3m metrowy kultywator ciężki agro-maszu wały 3,4m z włóką kosiarka rotacyjna 1,85 czy to bardziej wątpliwa sprawa że na ten areał dostanę taki sprzęt ? Bo sprzętu mniejszego niż 3m nie opłaca mi się brać do uprawy bo posiadam dwa ciągniki 100-130 km do uprawy ziemi klasa ziemi 3a/b gliniasta 

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałem złożyć wniosek na restrukturyzację małych gospodarstw i zrobić silos do kiszonek i  utwardzić teren wokół obory ,problem jest tego typu że właścicielem działki jest moja żona a ja w akcie widnieje tylko jako małżonek a nie współwłaściciel, ktoś się orientuje czy przejdzie to w agencji albo co trzeba zrobić żeby przeszło?

Edytowane przez Elvis1090
  • Like 1