Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Pafnucy napisał:

A może to ukłon w stronę rolników żeby łatwo było skorzystać?

Zabrakło dla kogoś?

Zmniejszono dofinansowanie?

W czym problem?

Radość tylko wtedy jak sąsiadowi krowa zdechnie?

Można by zwiększyć wysokość dofinansowania ale dla rolników

Opublikowano
Dnia 16.12.2022 o 14:43, Celownik07 napisał:

Pytanie: czy z wnioskiem o wypłate 1 raty mozna od razu wysyłac korekte bp?

To zależy w którym BP. Sa Biura, które chca najpierw korektę biznesplanu a dopiero po odpowiedzi rolnikowi można składac wniosek o wypłatę 1 raty czy też 2 w późniejszym etapie

Opublikowano
37 minut temu, MonteChristo napisał:

Można by zwiększyć wysokość dofinansowania

Kolego, ale póki co, nie ma takiej zależności.

w sumie to dla mnie bez różnicy czym zwiększę wartość. słonecznikiem po prostu najłatwiej.

nie rozumiem tylko dlaczego zastanawiają się niektórzy jak by to utrudnić.  no i czemu coś co jest zgodne z  wymogami nazywane jest oszustwem.

Opublikowano
40 minut temu, Pafnucy napisał:

Kolego, ale póki co, nie ma takiej zależności.

w sumie to dla mnie bez różnicy czym zwiększę wartość. słonecznikiem po prostu najłatwiej.

nie rozumiem tylko dlaczego zastanawiają się niektórzy jak by to utrudnić.  no i czemu coś co jest zgodne z  wymogami nazywane jest oszustwem.

Ok słonecznikiem było do tej pory, bo liczyli wartość według rodzaju uprawy, jak będzie teraz? Kiedy ma być liczona według wzrostu sprzedaży? Cena tony może być w każdym roku inna, może będzie liczone nie cena sprzedaży tylko ilość  razy jakiś ich przelicznik, jak dokumentować sprzedaż bezpośrednią np ziemniaków cz właśnie slonecznika

Opublikowano
1 minutę temu, bortys2001 napisał:

jak dokumentować sprzedaż bezpośrednią np ziemniaków cz właśnie slonecznika

zapewne będzie wiadomo za jakiś czas co będzie wymagane.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, MonteChristo napisał:

A co z nim będziesz robił? sprzedasz na kwiaty

Jak nie na kwiaty to ostatecznie na ziarno🤔  jak ktoś nie znajdzie kupca na kwiat to co ma zrobić?

1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

Można by zwiększyć wysokość dofinansowania ale dla rolników

Już suszową pomoc uczciwie dali to o czym tu mowa.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, bortys2001 napisał:

Ok słonecznikiem było do tej pory, bo liczyli wartość według rodzaju uprawy, jak będzie teraz? Kiedy ma być liczona według wzrostu sprzedaży? Cena tony może być w każdym roku inna, może będzie liczone nie cena sprzedaży tylko ilość  razy jakiś ich przelicznik, jak dokumentować sprzedaż bezpośrednią np ziemniaków cz właśnie slonecznika

Rozliczałem sprzedaż bezpośrednią ziemniaka bo takie miałem założenia bp. 

Jeśli nie ma faktur, wystarczy dzienne (lub jak ja to robiłem) miesięczne zestawienie sprzedaży. Plus faktury zakupu worków raszlowych. Nawet opłaty za miejscówki na targowisku. Wszystko to załączałem do rozliczenia w 5-tym roku. 

Edytowane przez ZYLA
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, ZYLA napisał:

wystarczy dzienne (lub jak ja to robiłem) miesięczne zestawienie sprzedaży.

znaczy jak to wygląda?

Opublikowano
18 minut temu, Pafnucy napisał:

znaczy jak to wygląda?

Kwiatami będziesz handlował?

Opublikowano
Przed chwilą, MonteChristo napisał:

Kwiatami będziesz handlował?

a czemu nie?

Opublikowano

Podejście urzednika jest różne. I jak ode mnie chcieli takich dokumentów to od tych co wprowadzają inne produkty do uprawy (w tym słonecznik) to myślę że też będą chcieli jakiś dokumentów handlowych. Tylko z ziemniakiem sprawa jest prosta bo kupuje klient detaliczny. Taki kwiat to raczej tylko kwiaciarnia, hurtownia itp. A tu tylko faktura chyba i nie zrobisz dokumentu "na kolanie" 

Opublikowano
1 minutę temu, ZYLA napisał:

. Taki kwiat to raczej tylko kwiaciarnia, hurtownia itp. A tu tylko faktura chyba i nie zrobisz dokumentu "na kolanie" 

no czemu? a jeśli stanę na targu i na sztuki będę sprzedawał?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ZYLA napisał:

Podejście urzednika jest różne. I jak ode mnie chcieli takich dokumentów to od tych co wprowadzają inne produkty do uprawy (w tym słonecznik) to myślę że też będą chcieli jakiś dokumentów handlowych. Tylko z ziemniakiem sprawa jest prosta bo kupuje klient detaliczny. Taki kwiat to raczej tylko kwiaciarnia, hurtownia itp. A tu tylko faktura chyba i nie zrobisz dokumentu "na kolanie" 

Nie tylko kwiaciarnia, biorą na strojenie sal, kościołów, dożynki

Ale nie w tym rzecz. Jak będzie liczona wartość gospodarstwa, we wcześniejszym rozdaniu było od pow uprawy i wartość ha słonecznika to 25 tys euro teraz od sprzedaż więc co będą chcieli sprzedaż na tym poziomie, natomiast ekoschematami zachęcają np do zakładania upraw mieszanek roślin miododajnych, a tego i kosić się nie będzie dało i sprzedaży nie będzie. A będę miał na pewno 1 ha takiej mieszanki bo ja pszczelarz jestem, wcześniej ilość uli też miała znaczący wpływ na wartość gospodarstwa a teraz co? sprzedaż miodu będą liczyli?

Edytowane przez bortys2001
Opublikowano

Sprzedaż potwierdzona fakturami VAT lub VAT rr. Nic innego . Dodatkowo na wszystkie działki pisemne umowy dzierzawy trzeba mieć oraz posiadać kompletny sprzęt do uprawy oraz budynki . Inaczej dyskwalifikacja z udzialu

Opublikowano
10 godzin temu, benio1967 napisał:

można daż ogłoszenie na olx i zrobić can tego ogłoszenia-wazne by były zdjęcia produktu.

Tak też robiłem. Linki w oświadczeniu umieszczałem. Zdjęcia z sortowania podolaczalem 😉

• Thanks 1
Opublikowano
44 minuty temu, ZYLA napisał:

Tak też robiłem. Linki w oświadczeniu umieszczałem. Zdjęcia z sortowania podolaczalem 😉

baaaaardzo przydatna informacja. chyba jeszcze nie bylo odkąd obserwuje temat. plusik

Opublikowano

Panowie 2023 rok tuz tuz a nadal cisza co z naborem w przyszlym roku.

Sa jakies informacje jak to bedzie wygladalo i jak trzeba sie przygotowac do programu?
To wszystko zawsze jest tak dziwnie skonstruowane ,ze trzeba wiedziec za w czasu jak sie do tego przygotowac.
Dodatkowo podniesli przyszle kwoty dotacji ale jak to wszystko dalej tak bedzie wygladalo to wartosc nabywcza dalej bedzie taka sama jak przy starej kwocie.