Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Właśnie zasiałem 0, 37 ha słonecznika niskiego na kwiaty , poszło 2 kg , siew ręcznym siewniczkiem do warzyw . Nie widzę sensu w kombinowaniu bo jest niski dostępny w skl. ogr . bierze się fakturę i sieje ale jak komuś szkoda 120 zł za kg to niech sieje pastewny .

Ile czasu zajęło Ci posiadnie tego siewniczkiem do warzyw ? jaki rozstaw robiłeś ?

Opublikowano

zwykłym siewnikiem do zboża dobrze się sieje.

mój słonecznik już 2 cm korzenie ma.

Opublikowano
58 minut temu, Damian24424 napisał:

Ile czasu zajęło Ci posiadnie tego siewniczkiem do warzyw ? jaki rozstaw robiłeś ?

Co 60 cm ustawiłem szerokość a gęstość od 3 cm do 20 cm można siać . Czas siewu 4- 5 godz. Siałem w ubiegłym roku poznaniakiem , otwarte lejki też co 60 cm , trzeba dobrze pilnować gęstości no bo skrzynia 200 kg a słonecznika 1, 5 kg , można posiać ręcznie i zabronować i też będzie .

Opublikowano

5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Co 60 cm ustawiłem szerokość a gęstość od 3 cm do 20 cm można siać . Czas siewu 4- 5 godz. Siałem w ubiegłym roku poznaniakiem , otwarte lejki też co 60 cm , trzeba dobrze pilnować gęstości no bo skrzynia 200 kg a słonecznika 1, 5 kg , można posiać ręcznie i zabronować i też będzie .

a otwór w tarczy wsiewającej na jaką wielkość dawałeś żeby wylatywały??? bo ja mam mieszankę i różnej wielkości są ziarka i cięzko ustawić bo albo nie lecą a jak dam na większy to znowu aż za dużo wylatuje i trochę nierównomiernie je wtedy wysiewa

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol0134 napisał:

a otwór w tarczy wsiewającej na jaką wielkość dawałeś żeby wylatywały??? bo ja mam mieszankę i różnej wielkości są ziarka i cięzko ustawić bo albo nie lecą a jak dam na większy to znowu aż za dużo wylatuje i trochę nierównomiernie je wtedy wysiewa

Ten sam problem miałem w ubiegłym roku , 2 odmiany jedna gruba inna cieniutki , po wymieszaniu ten grubszy zatyka . Zrób sobie próbę w domu , ustaw taki otwór , którym będą w miarę lecieć , jak zostanie czyli będzie rzadko to popraw a jak braknie to dokup , masz mieszankę nic ci nie poradzę . 

Miałem ten cieniutki to siałem na fi. 7 .

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie

Mam 5,5h ziemi. Z czego 2,9 jest moje reszta w dzierżawie. Dochody z rolnictwa stanowią 25%.

Za ewentualną dotację chciałbym kupić maszyny. Nie mam ciągnika na siebie. Mam "dogadanego" ursusa 912, którego i tak kupie bo c330 wolno idzie. 

Teraz pytanie jak zrobić żeby na taki areał dostac maszyny pod wiekszy ciągnik? Da się cos z tym zakręcić wogóle?

Opublikowano

Czy ktoś z was korzystał z pomocy PAPFU jeżeli chodzi o ten program? 

I drugie pytanie czy jesli za rok bedzie ta pomoc większą to nie będzie sie można o nią ubiegac jeśli dostalo się już 60tys?

Opublikowano

Ta pomoc być może będzie większa, ale być może nie - nikt nic pewnego Ci nie powie. NIKT nie zna szczegółowych założeń nowego PROW-u a moja kryształowa kula się zbiła jakiś czas temu. Może być za to tak że zmienią się założenia tego planu (słyszy się o realnym wzroście sprzedaży a nie tylko wzroście SO który się robi słonecznikiem). I wtedy oddasz 60 tys. a być może nie dostaniesz nic w zamian, bo lepszą maszyną czy nowym dachem nagle nie zwiększysz produkcji. Obecnie RMG to bardzo prosty program i darmowa kasa - beneficjent nie musi NIC wykładać ze swojej kieszeni na założone w BP inwestycje.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Co do zwiększenia wartości to jakąś fikcję musieli wymyśleć. Ja kupiłem nowy ciągnik, dokupiłem kawałek ziemi, zaczynałem z 4 hektarami z czego tylko pół było moje,  obecnie obrabiam 7 a słonecznik i tak muszę zasiać. 

A co do słonecznika to zrobię przegródki na leje, które będą siać i tylko tam wsypie nasiona, widziałem taki patent, więc  powinno być ok.  

Bandur nie pali słonecznika? 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Witam może mi ktoś powiedzieć jak ten pier.... słonecznik ozdobny wpisać do dopłat pod jaką nazwą bo nie mogę znaleść słonecznik na kwiat cięty ani nic dzięki z góry

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, masa24 napisał:

poprostu słonecznik.   nie zwyczajny , nie oleisty  , tylko słonecznik

bo baba mi w odr mi mówiła ze na kwiat cięty no ale może to kiedyś tak sie nazywał 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano
Dnia 4.05.2022 o 18:46, TOMASZ098 napisał:

Czy zakup ziemi musi być jednym przelewem zrobiony, czy można w dwóch transzach zrobić i z dwóch różnych kont bankowych

ja część zapłaciłem do krus żeby gościowi zdjęli hipotekę z działki a resztę u notariusza do ręki. 

Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik039 napisał:

bo baba mi w odr mi mówiła ze na kwiat cięty no ale może to kiedyś tak sie nazywał 

nie ma tam takiej mozliwosci , byc moze gdzies w rozbieznosciach mozna to dopisywac ale nie ma takiej potrzeby

Opublikowano

Czy jest możliwość przejścia na emeryturę w trakcie realizacji biznesplanu biorąc dotację na planowane 5 lat, w świetle nowych planowanych przepisów które umożliwią dalsze prowadzenia gospodarstwa na emeryturze?

Opublikowano

Piszemy tylko słonecznik. Tak jak napisał masa24. Nigdzie nie dodajemy że to na kwiaty cięte. Uprawa ma być na kwiaty w biznesplanie a nie w aplikacji ewniosek. Dodam że należy też upp bo nie którzy pytali bo w odr powiedzieli jak robili wniosek  żeby nie znaczyć upp dla słonecznika z uprawa na kwiaty. 

Opublikowano
2 godziny temu, thor1984 napisał:

ja część zapłaciłem do krus żeby gościowi zdjęli hipotekę z działki a resztę u notariusza do ręki. 

Ja w akcie notarialnym musiałam podać numer konta z którego będzie przelew i zobowiązałam się do zrobienia przelewu z terminem chyba 7 dni 

Opublikowano
44 minuty temu, robert55555 napisał:

Piszemy tylko słonecznik. Tak jak napisał masa24. Nigdzie nie dodajemy że to na kwiaty cięte. Uprawa ma być na kwiaty w biznesplanie a nie w aplikacji ewniosek. Dodam że należy też upp bo nie którzy pytali bo w odr powiedzieli jak robili wniosek  żeby nie znaczyć upp dla słonecznika z uprawa na kwiaty. 

Nie zaznaczać UPP?