Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz przytoczyć przepis który odnosi się do przedstawienia specyfikacji technicznej, bo w ofercie handlowej jest specyfikacja techniczna, na fakturze jest specyfikacja techniczna, na tabliczce znamionowej jest specyfikacja i mam jeszcze mieć kolejną specyfikację techniczną ...? Nie wspominając o deklaracjach zgodności i certyfikatach dołączanych do maszyny na których też jest specyfikacja. Specyfikacja  specyfikacji nie jest potrzebna, bo w sumie nie wiem, może muszę męczyć dealera o takową 

Opublikowano
Dnia 21.01.2022 o 07:28, zycietoniejebajka1 napisał:

Przejdzie coś takiego , że obecny właściciel gospodarstwa bierze RMG , a po pół roku następca po przepisaniu gospodarstwa bierze MR ? Czy musi minąć te 5 lat od wzięcia RMG ? 

przejdzie o ile pierwszy właściciel zrezygnuje z RMG, jeśli nie następca powinien przejąć jego zobowiązania jeśli nie to pierwszy właściciel ma problem bo się nie wywiązał więc kasa do zwrotu 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, raven18 napisał:

Możesz przytoczyć przepis który odnosi się do przedstawienia specyfikacji technicznej, bo w ofercie handlowej jest specyfikacja techniczna, na fakturze jest specyfikacja techniczna, na tabliczce znamionowej jest specyfikacja i mam jeszcze mieć kolejną specyfikację techniczną ...? Nie wspominając o deklaracjach zgodności i certyfikatach dołączanych do maszyny na których też jest specyfikacja. Specyfikacja  specyfikacji nie jest potrzebna, bo w sumie nie wiem, może muszę męczyć dealera o takową 

Po trzech latkach udziału w projekcie RMG wypełniasz dokument "Sprawozdanie z realizacji biznesplanu". Trzymając się tematu; z kilkunastu załączników do tego Sprawozdania Agencja wymaga zdjęć tabliczek znamionowych zakupionego sprzętu. Jeżeli już posiadasz specyfikację do faktury VAT to jest li tylko istotne żeby dane zgadzały się z tabliczką znamionową ( nie na każdej tablicy znamionowej jest komplet danych tz. brak ostatniej literki roku produkcji, czy  wszystkich danych w typie ) - z życia wzięte bo takie przypadki miały miejsce. Jeżeli wcześnie o takie drobiazgi zadbasz tym mniej bieganiny przy rozliczaniu projektu.

Opublikowano

Jeżeli przy Wniosku o I Ratę nie przedstawiałeś potwierdzonej kopii faktury za ON i nie wyszczególniłeś paliwa w środkach obrotowych biznesplanu to daj se siana z wpisem do EPiR.

Opublikowano

W biznesplanie miałem zakup silosa do stodoły,lecz widzę że dach rdzewieje czy mogę zmienić na malowanie i konserwacje tego dachu dużo z tym papierologi?

Opublikowano

Żaden problem - w ciągu trzech latek robiłem cztery zmiany - rób roszadę w biznesplanie i pismo przewodnie do Dyrektora Regionalnego o zmianę bp. Proponuję tą samą kwotę co na silos przeznaczyć na rdzewiejący dach.

• Like 1
Opublikowano

czy można kupić mniejsza maszynę niż jest w biznesplanie? Chodzi o talerzowke bo w biznesplanie mam 2.3m a chce kupić 2.2m. I kolejny problem się pojawia że w tej co w biznesplanie nie mam wpisanego wału bo tam nie było a jeżeli teraz kupię z wałem to mogą się przyczepić w razie kontroli?

• Like 1
Opublikowano

Wg mnie może być problem ale nie musi, bo jak w  specyfikacji oferty handlowej nie ma wału a później na fakturze masz wyszczególniony wał. Albo mówić delaerowi by nigdzie w specyfikacji tego wału nie wpisywał 😛

Opublikowano

chyba przesadzacie z tą ostrożnością. Miałem we wniosku wpisaną brone talerzową 2.5m na fakturze była brona talerzowa z opisem ze jest szerokości 2,5m, że ma wał rurowy itd., i przeszło nikt nic nie pytał o ten wał. Miałem kontrole na miejscu, problemem były literówki na tabliczce znamionowej opryskiwacza i silosu ale bez poprawek się obyło.

Opublikowano

Witam . Jestem w programie RMG. Mam na wlasnosc 3ha ziemi, na wspolwlasnosc z siostra 6.5 ha oraz 5.5 ha ziemi wlasnosc żony ( sprzed ślubu). Na wszystkie grunty biore doplaty i mam je uwzglednione w roku wyjsciowym.  Mam pytanie czy w roku docelowym  ARiMR  uwzgledni mi te wszystkie grunty jako wlasnosc i z  upraw na calosci wyliczy mi wrost SO ?  czy ktores mi wykluczy. pozdrawiam Adam

Opublikowano
27 minut temu, adam711 napisał:

Witam . Jestem w programie RMG. Mam na wlasnosc 3ha ziemi, na wspolwlasnosc z siostra 6.5 ha oraz 5.5 ha ziemi wlasnosc żony ( sprzed ślubu). Na wszystkie grunty biore doplaty i mam je uwzglednione w roku wyjsciowym.  Mam pytanie czy w roku docelowym  ARiMR  uwzgledni mi te wszystkie grunty jako wlasnosc i z  upraw na calosci wyliczy mi wrost SO ?  czy ktores mi wykluczy. pozdrawiam Adam

a co osoba robiaca wniosek na to?

Opublikowano
2 godziny temu, RolnikZwielkopolski123 napisał:

A ile mają czasu na rozpatrzenie mojej zmiany?

30 dni

Opublikowano

Wniosek o płatność pierwszej raty złożona w piątek 21.01, Pani w Arimr powiedziała że nie ma szans na wypłatę przed upływe 90dni, także trochę poczekać a liczyłem że do połowy marca wypłacą :D 

Opublikowano (edytowane)

Min 25 % w wyjściowym. Docelowy nie jest brany pod uwagę.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

w innym programie jest 90 dni a malym drukiem "roboczych " wiec spokojnie czekam na kase, gdy przyjdzie to bede sie rozgladal za maszynami, w koncu musza przestac drozec-gdy wszyscy juz kupia zostane ja, chocby i w maju kupie a na zwrot spokojnie poczekam..

kosiarka ktora chcialem kupic i tak bedzie dopiero w maju dostepna..

lepiej zaplacic za sprzet 200-500-1000 zl wiecej w punkcie dwie wsie dalej czy szukac " w polsce" ?? 

jakie macie doswiadczenie z reklamacjami ??

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

w koncu musza przestac drozec-gdy wszyscy juz kupia zostane ja

aleeee sie usmiałem.... jeszcze z miesiąc i taczkę se kupisz za to...

8 minut temu, jacus napisał:

kosiarka ktora chcialem kupic i tak bedzie dopiero w maju dostepna..

tak dla porównania. ile teraz? zaliczkę zrobiłeś?

8 minut temu, jacus napisał:

jakie macie doswiadczenie z reklamacjami ??

z kosiarką całkiem dobre. wadliwy bezpiecznik zrobili. wymieniony w miarę bez problemu. mam jednak jeszcze inne ale. ale musi dam se spokój.

Opublikowano
20 godzin temu, masa24 napisał:

a co osoba robiaca wniosek na to?

SO wyliczy Ci z tego arealu który wpisujesz na dopłaty 

Pamietaj ze nie możesz miec więcej dzierżaw niż własnego areału przy składaniu wniosku, bo Ci moga cofnąc decyzję