Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co do zasady, przyjmuje się, że poświadczenia za zgodność z oryginałem – prócz radcy prawnego i adwokata (w ramach udzielonego im pełnomocnictwa jako reprezentujący interesy klienta, co wynika wprost z przepisów prawa) – może dokonać jedynie osoba, która taki dokument sporządziła.

Niektóre potwierdzają a inne nie potwierdzają,

Opublikowano

skorzystalem z waszych rad i po przeczytaniu wszelkich dokumentow i instrukcji -zaczalem sam robic , a dzisiaj  udalem sie do doradcy odr-daleko nie bylo akurat pani byl w gminie na dyzurze..

to co zrobilem sam wczoraj  to mi posprawdzala-tyle ze nie wiem czy do konca dobrze mi doradzala. 

glowny problem to struktura wlasnosci- moje pole na kw to 5,03 ha, 2,03 to dzierzawa  na 10 lat[29 r ] zarejestrowana w geodezji i do tego posiadanie samoistne 1,89 ha[ 0,7  bez doplat], tak mam na zaswiadczeniu z ug.. a wszystkiego na wniosku  mam 16 ha , wg pani z odr to zaden problem , zrobila juz ponad 50 planow i nie miala zadnych problemow.

czy czepiaja sie gdybym ktora dzialke przepisal na sasiada- ?? mam takie ktore podalem  pierwszy raz w tamtym roku  . czy to nie bedzie sztuczne zanizanie so ??

cz us ma byc zaswiadczenie o dochodach czy przychodach-wzialem o dochodach i braku zeznania podatkowego za 2020 r. a pani radzi ze prosciej jest o przychodach bo wtedy nie trzeba nic wiecej wypelniac nawet z gminy..

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

skorzystalem z waszych rad i po przeczytaniu wszelkich dokumentow i instrukcji -zaczalem sam robic , a dzisiaj  udalem sie do doradcy odr-daleko nie bylo akurat pani byl w gminie na dyzurze..

to co zrobilem sam wczoraj  to mi posprawdzala-tyle ze nie wiem czy do konca dobrze mi doradzala. 

glowny problem to struktura wlasnosci- moje pole na kw to 5,03 ha, 2,03 to dzierzawa  na 10 lat[29 r ] zarejestrowana w geodezji i do tego posiadanie samoistne 1,89 ha[ 0,7  bez doplat], tak mam na zaswiadczeniu z ug.. a wszystkiego na wniosku  mam 16 ha , wg pani z odr to zaden problem , zrobila juz ponad 50 planow i nie miala zadnych problemow.

czy czepiaja sie gdybym ktora dzialke przepisal na sasiada- ?? mam takie ktore podalem  pierwszy raz w tamtym roku  . czy to nie bedzie sztuczne zanizanie so ??

cz us ma byc zaswiadczenie o dochodach czy przychodach-wzialem o dochodach i braku zeznania podatkowego za 2020 r. a pani radzi ze prosciej jest o przychodach bo wtedy nie trzeba nic wiecej wypelniac nawet z gminy..

Ale jaki jest problem ? Bo nie rozumiem czemu chcesz działki przepisywać na sasiads

Opublikowano

Ja dzięki przeczytaniu praktycznie całego wątku (starczył jeden weekend),sam zrobiłem wszystko, cały BP, szkolenia i kompletację wszystkich dokumentów. Dodam że łatwo bo m.in w planach została umieszczona wymiana poszycia dachów w 4 budynkach gospodarczych (eternit na blachę). I tutaj problem był najbardziej z kosztorysem inwestorskim, pierwsza wersja agencji nie pasowała i miałem w tym poprawkę. Pierwsza rata już dawno na koncie, agregat grano system za tydzień będzie na podwórku.

Pomoc tego forum jak widać jest nieoceniona a to ze padają banalne pytania to bardziej za sprawą lenistwa.

Mam jeszcze jedno pytanie, na które odpowiedzi raczej tu jeszcze nie było. Mianowicie czy akceptowane przez agencje jest wystawienie rachunku Ryczałt? Chodzi właśnie o wymianę tego poszycia przez osobę prowadząca działalność gospodarczą, ale nie będąca vatowcem, dostałem informację, że może wystawić tylko taki dokument, czy taki rachunek w postaci ryczałtu będzie akceptowany przez ARMiR?

Mial ktoś już podobny problem?

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Ale jaki jest problem ? Bo nie rozumiem czemu chcesz działki przepisywać na sasiads

pewnie obawia się za wysokiej wielkości ekonomicznej z jednej działki

Opublikowano (edytowane)

a ciekawe jak ja składałem w tamtym roku dopłaty na 3 działki a teraz składał bym na 2 (za duże esu) i złożył wniosek na rmg ?

czy potraktowali by to jako sztuczne warunki ?

Edytowane przez wsk233
Opublikowano

własne niestety

ale całe gospodarstwo jest na współwłasność 1/2 więc kombinowałem żeby ew. się bronić tym że sprawy spadkowe itp.

Opublikowano

Jestem po wypłacie drugiej raty, biznesplan zrealizowany, jednak pojawił się problem. Przed złożeniem wniosku o 2 ratę nie zostało usunięte działanie 'udział zbóż w strukturze zasiewów poniżej 66%'. 0.5 punktu z tego tytułu nie było do niczego potrzebne, jeśli dobrze pamiętam w 1 naborze wystarczyło 10 punktów (poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie). Czy na tym etapie jest z tego jakiejś wyjście? Czy dzierżawy 'inne' uratowałyby sytuację? Czy jest sens pisać do ARIMR na tym etapie i próbować zmienić BP? Orać zboża o tej porze nie chcę. Co myślicie? Pozdrawiam. 

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

problem jest generalnie w tym ze nie musze siac slonecznika a wlasciwie to ze nie moge..

jesli opryskiwacz za gdzies 10 tys zl bedzie mial punkty za dysze i pluczke to przyczepa za reszte zredukuje jego punkty ??? tak mi tlumaczyla doradczyni.

jaja sa wieksze na moich numerach ksiag sa dzialki z sasiedniej gminy, znowu problem.

czy rzeczywiscie sprawdzaj ogolna powierzchnie dzialek co do 4 cyfry ?? bo sa pewne niezgodnosci z geoportalem to ar wiecej tu mniej.

Opublikowano

Problem jest jak np powierzchnia w księgach nie zgadza się z wypisem z rejestru gruntów.  Trzeba będzie sprostować i tyle problemu.  Mniej więcej ponieważ punkty są liczone wg wzoru wiec w skrocie mowiac tak moze byc. Tylko w tym programie jest masa rzeczy za ktore mozna dostac punkty i nie ma potrzeby dobierac maszyn pod punkty. Kupuj to co potrzebujesz

Opublikowano

co wpisac w tabelce tytul prawny  gdy w gre wchodzi umowa ustna lub posiadacz samoistny ?umowa ustna numer 1,2,3 ??-wlasciciel zmarl gdy mialem rok wiec umowa nie wchodzi w gre, albo wlascicelka ma skleroze i nawet corki nie poznaje- doradca mowil zeby pisac "inne" a w instrukcji to dotyczy dzialek nie podawanych do doplat.

2023 akurat najmlodsza skonczy 18 lat wiec moze sie zalapac.