Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, zdzichu124 napisał:

Panowie miałem w bp wpisane 500zl na paliwo i w wnioski o pierwszą ratę dołączyłem fakturę na paliwo na kwotę 500zl jako rozpoczęcie biznesplanu. Dostałem telefon z agencji że paliwo nie jest respektowane jeśli chodzi o rozpoczęcie biznesplanu i cofka, muszę wpisać te 500zl na środki do produkcji rolnej np: nawóz. Spotkał się ktoś z czymś takim ?

I tu uwidacznia się samowola urzędnika w/g swojego widzimisię. W jakim systemie my egzystujemy i na jakich zasadach działa te bolszewickie prawo administracyjne. Nie dziwota, że zachodni kapitał ze zderzeniem się takiej samowolki  nie angażuje kapitału w takim bezprawiu. Miałem paliwo otylinę i nie było problema.

Opublikowano
17 godzin temu, zdzichu124 napisał:

Panowie miałem w bp wpisane 500zl na paliwo i w wnioski o pierwszą ratę dołączyłem fakturę na paliwo na kwotę 500zl jako rozpoczęcie biznesplanu. Dostałem telefon z agencji że paliwo nie jest respektowane jeśli chodzi o rozpoczęcie biznesplanu i cofka, muszę wpisać te 500zl na środki do produkcji rolnej np: nawóz. Spotkał się ktoś z czymś takim ?

Przechodzi. A co to za biuro że ma inne wymagania?

Opublikowano
20 godzin temu, zdzichu124 napisał:

No właśnie , doradca której robił mi wniosek też mówił że paliwo przechodzi bez problemu jakoś rozpoczęcie biznesplanu, i tak zrobiliśmy. Wysłałem wniosek o wypłatę pierwszej raty miesiąc temu i teraz dostałem telefon że nie może być faktura na paliwo... To po co ta rubryka z wydatkiem na paliwo skoro nie można jej uzupełnić ...

Nie może być bo? Jak to uzasadnił urzędnik?

2 godziny temu, freetaxi napisał:

Pewnie ciągnika nie miałeś wpisanego w maszynach na stanie to po co kupować paliwo. 

W takim przypadku powinni mu to wytknąć przed wydaniem decyzji a nie teraz. Jeśli faktycznie o to mają teraz pretensje to ja bym spytal dlaczego w momencie wydawania decyzji im to nie przeszkadzało.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, marluk napisał:

Nie może być bo? Jak to uzasadnił urzędnik?

W takim przypadku powinni mu to wytknąć przed wydaniem decyzji a nie teraz. Jeśli faktycznie o to mają teraz pretensje to ja bym spytal dlaczego w momencie wydawania decyzji im to nie przeszkadzało.

Ten temat nie można zostawić bezosobowo - do każdej decyzji do krw***nedzy musi być uzasadnienie. Uniosłem się bo z gryzipiórkami walczę od zarania na wszystkich frontach Rzeczypospolitej. Jestem prekursorem likwidacji pionów prawnych w Agencjach Rolnych od stopnia Powiatowego wzwyż - Bezproduktywne twory które interpretują w/,g swojego widzimisię  ministerialne zarządzenia. ....................Nieudolnym  bez szerszych ambicji prawnikom piszę stanowcze Nie. Łopata w dobie bezrobocia dla was się nie znajdzie ale zapraszam do makaronu u rolnika - bezproduktywna kasta która szlifów nabiera na średnim szczeblu zarządzania.  

• Thanks 1
Opublikowano

Może akurat TA faktura nie mogła być?

Swego czasu pamiętam iż na moim terenie faktury z jednego z CPN-ów nie były respektowane w gminie do paliwa rolniczego (zwrot akcyzy). Nie pamiętam przyczyn, ale wina leżała po stronie stacji paliw.

Trochę mało wiemy dlaczego fakturę cofnęli.

Opublikowano (edytowane)

Czy jalowki i byczki ubijane ponizej 1 roku oraz jalowki ponizej 1 roku do dalszej hodowli , nie podnosza wogole wartosci so czy cos zle wpisuje?

juz wiem o co chodzi. jakby ktos mial taki problem to liczba cielat nie moze byc mniejsza niz liczba mamek

Wracam do tematu

Liczba cieląt ubijanych poniżej roku = liczba mamek a mimo to nie są wliczane do so

Ktos wie dlaczego?

Edytowane przez masa24
Opublikowano

A więc tak, nie było żadnego problemu od początku prowadzenia wniosku. Miałem po drodze jedną zmianę w bp ale cały czas było wpisane paliwo, dopiero po wystąpieniu o wypłatę pierwszej raty , dzwoni pani z oddziału regionalnego i zaczyna dyskusje na temat tego że ona nie respektuje zakupu paliwa jako rozpoczęcie bp, bo jak pani powiedziała "nie wiem gdzie pan zatankował to paliwo, do ciągnika czy do swojego BMW". Proszę złożyć zmianę do wniosku i zaznaczyć wydatek na środki do produkcji rolnej np. nawóz, nasiona, tak jakby paliwo nie było środkiem do produkcji rolnej... Ręce mi opadły, tym bardziej ze zależy mi na czasie. Dzisiaj wysłałem poprawkę zgodnie z tym jak pani sobie życzy i czekam. Poczekam trochę bo pani kończąc rozmowę poinformowała że nie muszę się spieszyć bo do 20lipca jest na urlopie. Powodzenia.

Opublikowano
16 godzin temu, ciupek napisał:

Może akurat TA faktura nie mogła być?

Swego czasu pamiętam iż na moim terenie faktury z jednego z CPN-ów nie były respektowane w gminie do paliwa rolniczego (zwrot akcyzy). Nie pamiętam przyczyn, ale wina leżała po stronie stacji paliw.

Trochę mało wiemy dlaczego fakturę cofnęli.

Może chodziło o kody paliwa ... ba taka akcja ogólnopolska była a później przepisy zmienili ...

Opublikowano

Po prostu kasy nie mają i wszystko przesuwają w czasie .Ja swoją 2 ratę jeszcze nie zobaczyłem a wniosek złożony na początku listopada,wytłumaczenia-skomplikowany,,,.pandemia,praca zdalna,nie zajrzałam jeszcze ,itd,aby przedłużenia w terminie przysyłają 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Kasę to oni mają, ale nie dla tych co pracują. Drą mordę przed wyborami "temu daliśmy, tamtemu daliśmy" a np. w służbie zdrowia jak była nędza tak dalej jest.

1 godzinę temu, freetaxi napisał:

Dziwne. Nigdy nie było z tym problemu. 

Też się dziwię, mój doradca również tak chciał "zastartować" i było to coś oczywistego. Ja bym pisał odwołanie, to typowy przykład samowolnej interpretacji przepisów przez urzędnika lub nawet ich złamanie.

11 godzin temu, agrarmrc napisał:

Może chodziło o kody paliwa ... ba taka akcja ogólnopolska była a później przepisy zmienili ...

Tak, z kodami paliwa było zamieszanie na początku 2019 roku, bo ktoś w ministerstwie palnął "babola" i przez pomyłkę wykluczył część paliw sprzedawanych w grupie "olej napędowy". Potem to szybko poprawili. Z tamtej akcji pamiętam fakt, że sprzedawcy paliw nie mają prawnego obowiązku umieszczania kodów produktów na fakturach ani paragonach...

Edytowane przez Kaszlak79
Wstawka
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, kopin napisał:

Po prostu kasy nie mają i wszystko przesuwają w czasie .Ja swoją 2 ratę jeszcze nie zobaczyłem a wniosek złożony na początku listopada,wytłumaczenia-skomplikowany,,,.pandemia,praca zdalna,nie zajrzałam jeszcze ,itd,aby przedłużenia w terminie przysyłają 

witam ,ja wniosek o 2 rate 12000zł złożyłem 5 maja kasa na koncie była już 9 czerwca,w moim przypadku poszło bardzo szybko, razem wypłacili mi za suszę i za wapnowanie , za wapnowanie wniosek składałem w styczniu

Opublikowano

Ją już miałem jedną poprawkę jedną działką się nie zgadzała o 3 ary a druga o 5 arów i we wniosku o dopłaty też korekta .

Ją już miałem jedną poprawkę jedną działką się nie zgadzała o 3 ary a druga o 5 arów i we wniosku o dopłaty też korekta .

• Like 1
Opublikowano
Dnia 6.07.2020 o 22:04, zdzichu124 napisał:

A więc tak, nie było żadnego problemu od początku prowadzenia wniosku. Miałem po drodze jedną zmianę w bp ale cały czas było wpisane paliwo, dopiero po wystąpieniu o wypłatę pierwszej raty , dzwoni pani z oddziału regionalnego i zaczyna dyskusje na temat tego że ona nie respektuje zakupu paliwa jako rozpoczęcie bp, bo jak pani powiedziała "nie wiem gdzie pan zatankował to paliwo, do ciągnika czy do swojego BMW". Proszę złożyć zmianę do wniosku i zaznaczyć wydatek na środki do produkcji rolnej np. nawóz, nasiona

Co? Nie przeszło bo na fakturze nie było adnotacji o ciągniku rolniczym? Bo jak się domyślam wpisane numery nie wystarczą? Już wolę nie myśleć co w sytuacji jak ktoś trzyma paliwo w zbiorniku. Paranoja.

23 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Też się dziwię, mój doradca również tak chciał "zastartować" i było to coś oczywistego. Ja bym pisał odwołanie, to typowy przykład samowolnej interpretacji przepisów przez urzędnika lub nawet ich złamanie.

Nie ma się od czego odwoływać. To był tylko telefon. Najpierw trzeba by dostać oficjalną decyzję o odmowie przyznania pomocy i dopiero można wejść na drogę odwoławczą. Tylko kto się na to zdecyduje skoro jest korekta?

Opublikowano (edytowane)

Źle to ująłem w słowa, po prostu bym to skarżył.

3 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Starczyło by jedno powturzenie tekstu..... 😄😉

Tak samo starczyłoby przestrzeganie ortografii 🤣😂😅.

Edytowane przez Kaszlak79
  • Haha 1