Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

W tamtym roku dzierżawiłem 10 hektarów, własnych 13 ha. W tym roku mam tylko 13ha swoich. Z którego roku będzie liczona wielkość ekonomiczna gospodarstwa jeżeli złożę wniosek w tym roku?

Pozdrawiam 

Opublikowano

Koledzy, moja siostra cioteczna ma 8 ha, maż jest na krusie i są oboje przed 40.

W tym roku by składaliby pierwszy raz wniosek o dopłaty.

Budują dom i obok domu, mogli by  postawić sobie nowy garaż. Plan mają. Rozmawialiśmy i doszłyśmy do wniosku czy postawienie tego garażu  mogli by sfinansować z rmg? Jest szansa? Sprzętu, ciągnika nie mają, użyczenie od rodziców. Jak by trzeba było to można w części niego przetrzymywać zwierzęta( kury, króliki). Pomysł blondynek przeszedł by czy odpuścić sobie?

Opublikowano
56 minut temu, Kasiaaa napisał:

Koledzy, moja siostra cioteczna ma 8 ha, maż jest na krusie i są oboje przed 40.

W tym roku by składaliby pierwszy raz wniosek o dopłaty.

Budują dom i obok domu, mogli by  postawić sobie nowy garaż. Plan mają. Rozmawialiśmy i doszłyśmy do wniosku czy postawienie tego garażu  mogli by sfinansować z rmg? Jest szansa? Sprzętu, ciągnika nie mają, użyczenie od rodziców. Jak by trzeba było to można w części niego przetrzymywać zwierzęta( kury, króliki). Pomysł blondynek przeszedł by czy odpuścić sobie?

Bez komentarza - odpuścić. Powód podał choćby przedmówca.

• Like 1
Opublikowano

Nijak wpłynie. A wiata na siano wpłynie na wzrost? Wiadomo że jak ktoś ma zwierzęta i potrzebuje postawienia wiaty w której będzie trzymac beloty słomy czy siana to przejdzie.  Jeśli dobrze pamiętam ze środków obrotowych tak zrobił @many12. Obstawiam że chcą postawić garaż na samochody plus jakieś składziki na narzędzia itp. To odpada. 

Opublikowano (edytowane)

Widzę ze nadal lubisz się czepiać nie dając nic od siebie. Nie widzę żadnego powiązania w przypadku postawienia garażu a produkcją rolnicza. W tabeli biznesplanu uzasadniamy na co nasza inwestycja wpłynie . Ta nie wpływa na nic 

przykład bez ładu i składu. Wiata na siano ma powiązanie z produkcja zwierzęca , z produkcja roślinna zreszta tez. Postawienie garazu na sprzęt którego się w dodatku bie ma jest pomysłem głupim 

Edytowane przez masa24
Opublikowano (edytowane)

.

15 godzin temu, alev2 napisał:

Witam. 

W tamtym roku dzierżawiłem 10 hektarów, własnych 13 ha. W tym roku mam tylko 13ha swoich. Z którego roku będzie liczona wielkość ekonomiczna gospodarstwa jeżeli złożę wniosek w tym roku?

Pozdrawiam 

Będzie liczona ma podstawie tego co w tym roku będzie w doplatachp

Edytowane przez masa24
Opublikowano
4 godziny temu, Kasiaaa napisał:

Co wy tak się spieracie. Mogą być w nim kury, króliki, w przyszłości ciągnik maszyny. Oczywiście warsztat i stanowiska dla samochodów. @freetaxi jest szansa czy odpuścić?

Pamiętaj o wszystkich papierach,bo nie napisałaś jaki duży ma być ten garaż  i z czego,żeby się czasem nie okazało że więcej zapłacisz za wszystkie papiery niż ten garaż kosztuje

Opublikowano
10 godzin temu, robert55555 napisał:

Nijak wpłynie. A wiata na siano wpłynie na wzrost? Wiadomo że jak ktoś ma zwierzęta i potrzebuje postawienia wiaty w której będzie trzymac beloty słomy czy siana to przejdzie.  Jeśli dobrze pamiętam ze środków obrotowych tak zrobił @many12. Obstawiam że chcą postawić garaż na samochody plus jakieś składziki na narzędzia itp. To odpada. 

Boże widzisz i nie grzmisz . Jako przykład podajesz coś sfinansowane ze srodkow obrotowych? To nie było celem inwestycji, a jedynie dodatkiem do inwestycji głównej

tu cel inwestycji nijak ma się do produkcji rolniczej wiec zostanie odrzucony

Opublikowano (edytowane)

Wiatę na siano, mimo, że mam stodołę wybudowaną w 2000 roku, termomodernizację obory z kapitalnym remontem plus szambo na ścieki robiłem ze środków trwałych  - garaż na samochody odpada, chyba, że podasz w biznesplanie magazyn na środki produkcji wymiary do 35 metrów kwadratowych na zgłoszenie. Z środków obrotowych zakupiłem opasy jałówki.

Edytowane przez many12
Opublikowano
Kasiaaa napisał:

Co wy tak się spieracie. Mogą być w nim kury, króliki, w przyszłości ciągnik maszyny. Oczywiście warsztat i stanowiska dla samochodów. @freetaxi jest szansa czy odpuścić?

Kury, króliki czy inne zwierzaki - jak najbardziej. Warsztat czy jakiekolwiek pomieszczenia na maszyny - absolutnie nie. Chyba że ktoś postawi budynek TYLKO związany stricte z produkcją rolną a po zakończeniu programu zmieni przeznaczenie...

Opublikowano

Będąc w naborze z czerwca 2019. Pieniądze przelane po 15 maja 2020. Wpisałam jako rok docelowy 2021, doradzano mi 2022. Nie chciałam 2022. Zastanawiałam się czy musiała bym  złożyć zmianę do BP i zmienić rok docelowy na 2022. Od 2022 bym siała słonecznik. Sama zmiana do BP wystarczy?

Opublikowano
58 minut temu, rolniczkaa1 napisał:

Będąc w naborze z czerwca 2019. Pieniądze przelane po 15 maja 2020. Wpisałam jako rok docelowy 2021, doradzano mi 2022. Nie chciałam 2022. Zastanawiałam się czy musiała bym  złożyć zmianę do BP i zmienić rok docelowy na 2022. Od 2022 bym siała słonecznik. Sama zmiana do BP wystarczy?

Tak nawiasem mówiąc dlaczego nie chcesz zmienić od razu na 2023?

Opublikowano

Witam

Ostatnio zabrałem się do wniosku i biznesplanu,czas na punktacje.

I w tym miejscu moje pytanie do was.

Zmiana kierunku produkcji – 2 pkt-Co się kryje pod zmianą produkcji,czy zmiana następuje przy 50/50?

np.3ha zbóż 3ha ziemniaków

czy

np.3ha zbóż lub rzepaku i 30ar słonecznika.

Chodzi mi głownie o to czy jeśli w gospodarstwie pojawia się nowa uprawa w moim przypadku słonecznik i zmieniaki czy to już jest zmiana produkcji,czy musi byś ona w jakimś stosunku %.

Dziękuje z góry,Pozdrawiam

Opublikowano

@marluk Pewnie że chciałbym, tylko czy moge? Jakie dokumenty musiała bym złożyć? Jak zaargumentowac zmianę? W moim przypadku nie wydłuży zobowiązania?

Siała bym słonecznik od2023 do 2025? Do  sierpnia 2023 musiał bym wymienić pokrycie dachowe?

Opublikowano

Nie wien czemu większość sama sobie komplikuje. Masz przyznana pomoc , masz osobę która wniosek weryfikowała w arimr zadzwoń i zapytaj . Najprostsza i najlepsza metoda

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli pieniądze po 15 maja to tak jak @marluk pisze możesz zrobić rok docelowy 2023, czyli będa sie liczyć zasiewy z wniosku o dopłaty z 2023 roku.

Tak sie tylko zastanawiam, czy w takim przypadku zmiane lepiej robić przed tym 2021 rokiem czy razem z innymi zmianami, ktore moga wyjść po drodze czyli przy skłądaniu wniosku o drugą ratę(pewnie 2023). 

Edytowane przez pablotsz
Opublikowano
4 godziny temu, rolniczkaa1 napisał:

Zmianę jak najbardziej możesz zrobić. Tak jak kolega masa24 pisał pismo przewodnie,  prośba o zmianę, pierwsza strona z wniosku i  zaznaczasz zmiana do wniosku i te strony gdzie są podpisy no i biznes plan ze zmienionymi datami w roku docelowym i zaznacz na pierwszej stronie zmianę. (pewnie trzeba będzie dołączyć płytę CD)

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Nie wien czemu większość sama sobie komplikuje. Masz przyznana pomoc , masz osobę która wniosek weryfikowała w arimr zadzwoń i zapytaj . Najprostsza i najlepsza metoda

Ty to jednak jesteś marzyciel ,2  osoby które mój wniosek sprawdzały i nr do nich w OR Poznań są teraz w dziale ASF,możesz sobie zadzwonić -zębami 😉