Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, marluk napisał:

@robert55555

To nie jest sztuczny podział. Byłby wtedy jakby odpisał synowi ziemię bo nie łapał się na RMG a syn po roku by mu oddał z powrotem. Samo odpisanie ziemi synowi to nie sztuczny podział i da się to łatwo uzasadnić. Oczywiście problem może być jak obaj złożą na RMG ale tutaj chyba nie ma takiego przypadku.

zgadza sie  to nie jest sztuczny podział    ojciec  ma prawo odpisać synowi i ten ma prawo wystąpic o wsparcie  

moim zdaniem sztuczny podział jest w celu zwiekszenia poziomu dotacji osób powiazanych kapitałowo    

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, robert55555 napisał:

Jeszcze ciebie zaskocze( przyznam że nie widziałem tej decyzji na oczy) ale została.odmowiaona płatność r dystrybucyjna ze względu ....  na ten sam adres zamieszkania córki i matki. 

Nie zaprzeczam. Nie znam szczegółów ty znasz lepiej ale myślę że to sytuacja warta podważania w sądzie.

Opublikowano

Moje kwity poszły na zakup ciągnika, właśnie 60KM, bo mam zaledwie 5ha, więc nawet do 10 mi taki wystarczy. Oczywiście C-360 zostaje w rodzinie,  Tylko czy ktoś z obecnych ma doświadczenie z marką FOTON LOVOL albo Arbos, bo to to samo? Coś tam na YT jest, trochę na AF, ale mało informacji. 

Opublikowano

powszechnie jest stosowane występowanie o dopłaty ojciec ,syn  i to pod jednym adresem  nie ma przeszkód prawnych  kazdy może prowdzic swoje gospodarstwo   

armir  powinien lepiej sprawdzać małżonków majacych oddzielne nr producena  choc od kilku lat jest nacisk na  srawdzanie  osób w związkach

Opublikowano (edytowane)

Czasami rzeczy które są oczywiste stawały się problematyczne. Czasami rzeczy z którymi miał być problem przechodziły bez problemu.  Dla mnie jeśli jest tylko argument zamieszkania ten sam, to było by idealnie. Mogę iść do sądu. 

Napisze przykład kolegi z af. Jemu odmawiają płatności do działek z kowr( zrobił jak.mu poleciłem) a inny kolega dostał kasę(zrobił to samo). Co oddział to inna interpretacja przepisów, nie mówię już o BP.

3 minuty temu, ravoj napisał:

Moje kwity poszły na zakup ciągnika, właśnie 60KM, bo mam zaledwie 5ha, więc nawet do 10 mi taki wystarczy. Oczywiście C-360 zostaje w rodzinie,  Tylko czy ktoś z obecnych ma doświadczenie z marką FOTON LOVOL albo Arbos, bo to to samo? Coś tam na YT jest, trochę na AF, ale mało informacji. 

Nie.lepszy farmtrac 75km na silniku Perkinsa? Nie wiem jaka jest różnica kasowa między tymi markami ciągników.

3 minuty temu, adaammek napisał:

powszechnie jest stosowane występowanie o dopłaty ojciec ,syn  i to pod jednym adresem  nie ma przeszkód prawnych  kazdy może prowdzic swoje gospodarstwo   

armir  powinien lepiej sprawdzać małżonków majacych oddzielne nr producena  choc od kilku lat jest nacisk na  srawdzanie  osób w związkach

Masz rację z małżonkami.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)

@robert55555 do Farmtraca musiałbym dołożyć 100 000 z własnej kieszeni. Do Chińczyka 40 i mam full wypas i silnik perkinsa bez turbo, bez DPF, recylkulacji spalin etc. Jest to jedyny ciągnik, w którym wszystko jest oryginalne. :ph34r:

Ale Farmtraca 555 DTc pojadę zobaczyć. Chociaż nie wiem komu zaufać, Chińczykom, którzy powoli przeganiają Amerykanów w broni, armii, technologii i są pracowici, czy rodakom, których połowa wierzy w zamach w Smoleńsku, część uznaje wypadek, część nie ma zdania, większość nienawidzi władzy i ma swój pomysł  a mimo to  40% głosuje na Kidawę, Reszta na Dudę bo nie lubi Kidawy a budowy dróg odbiera się po omacku, bo większość nie spełnia norm  a URSUSA tak zmodernizowali, że moja  C-360 po 40 latach ma więcej opcji, niż fabryczny a przedni napęd spawają i montują w co drugim garażu, bo fabryka o powierzchni 3km/kw nie umiała. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano

@ravoj Jak Ci tam wszystko przejdzie to Przy wyborze zwróć uwagę na udźwig podnośnika. Bardzo istotna sprawa. A nie myślałeś żeby bardziej pola dokupić niż ciągnik. Najpierw wędka a później ryba. 

• Like 1
Opublikowano

Pole trzeba mieć czym uprawiać. Moja C-360 nie jest zła, kosztowała mnie od groma pieniędzy, bo po prostu to kocham. Jeden kupuje lunetę do broni myśliwskiej za 7000zł a drugi oryginalne tłoki Złotecki i korbowody Zbuczyn, plus ledy,  szmery bajery i oleje z górnej póły.  Ale ten hałas, prędkość, komfort, przecieki, prestiż, no ile można. 

Jak będzie lepszy ciągnik, to pomyślę nad zwiększeniem areału. 

Opublikowano

Pole robi ci pieniądz, na ciągnik pieniądz wydasz. Twój wybór w której kolejności. C 360 to i 10ha z palcem w d.... Obrobisz... A hałas to zawsze możesz sobie jakieś słuchawki założyć. 

• Like 1
Opublikowano

Na aliexpress też możesz sobie kupić ciągnik 80 koni za 35 tyś zł i Ci na pociągu przyjedzie... porozmawiaj z ludźmi co mają takie coś jak lovol. Słyszałem kilka opinii na temat farmtrackow i są bardzo pozytywne.

Opublikowano

Również mam pytanie z tych dziwnych, czy za pieniądze z dotacji można kupić pole od rodzica, pole które dzierżawię ale notarialnie należy do rodzica? Czy agencja może mieć do tego jakieś zastrzeżenia?

Opublikowano

Witam mam taki problem z maszynami ogólnie posiadam ciągnik zetor 5011 on ma moc 45 koni chyba niecałe nawet i teraz moje pytanie jak napiszę we wniosku np plug 3 skibowy albo agregat uprawowy a tam jest napisane że minimalna moc 60 km czy z tym będzie problem przy rozpatrywaniu wniosku? Co tu robić ?

Opublikowano

Wpisać mozesz. Jak zakwestionują to weźmiesz inną maszynę.

Opublikowano
17 minut temu, robert55555 napisał:

Wpisać mozesz. Jak zakwestionują to weźmiesz inną maszynę.

Nie rozumiem jak napiszę np plug,talerzowka i agregat to takie muszą być a nie inne przecież musi być faktura A potem chyba kontrola jest to jak mogę wziąść inne.A jak im nie będzie pasować bo stwierdzą że są za duże to odrzuca wniosek.

Opublikowano

mówimy o momencie zatwierdzania wniosku  faktura musi byc na maszyny z wniosku  ale rozsąnie jest dostosowac maszyne do mocy ciągnika 

jezeli  maszyny  arimr odrzuci w stosunku do mocy masz możliwosc zmiany zgodnie z sugestja arimr jezeli  nie zrobisz zmiany moga wniosek odrzucic  

Opublikowano
marluk napisał:

No ale przecież wniosek można złożyć a jak nie uda się kupić tego co chcesz to można w trakcie zmienić na coś innego.

Zgadza się, ale jednak RMG to 100% darmocha a w przypadku MGR już nie. Ludzie w tym temacie słusznie narzekają że 60 tys. zł to nie wiele żeby wymienić park maszynowy. Więc zakładając że chcemy coś kupić choć za te 100 tys. to połowa musi iść z naszej kieszeni. Jak dla mnie 50 tys. zł to spore obciążenie na gospodarkę 14 ha, chyba że są tutaj tacy którzy dzięki tym programom pomocowym chcą mieć zysk netto dopiero za parę lat 😉.

Opublikowano
10 minut temu, adaammek napisał:

mówimy o momencie zatwierdzania wniosku  faktura musi byc na maszyny z wniosku  ale rozsąnie jest dostosowac maszyne do mocy ciągnika 

jezeli  maszyny  arimr odrzuci w stosunku do mocy masz możliwosc zmiany zgodnie z sugestja arimr jezeli  nie zrobisz zmiany moga wniosek odrzucic  

Aha no jak jest taka możliwość to ok . A co do maszyn to ciągnik da sobie spokojnie radę chodzi z talerzówką agrolift 2 metry plug 3 skibowy ciągnie tylko że oni tak piszą że od 60 km

Opublikowano (edytowane)

Mi przeszły wieksze maszyny bez problemu.. Wszystko  zalezy od osoby sprawdzającej wniosek.... Wiec lepiej napisac na te maszyny ktore sie chce.. A wrazie problemu zrobic zmiane w bp. 

Edytowane przez PRZMAS19821982
Opublikowano
2 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Mi przeszły wieksze maszyny bez problemu.. Wszystko  zalezy od osoby sprawdzającej wniosek.... Wiec lepiej napisac na te maszyny ktore sie chce.. A wrazie problemu zrobic zmiane w bp. 

W stosunku potrzebnej mocy jaką zaleca producent to o ile miałeś większe maszyny od mocy ciągnika 

Opublikowano

Witam,

mam pytanie jak oni patrzą na 25% dochód/przychód, oboje z żoną jesteśmy w ZUS nie mamy żadnych rozdzielności , gospodarstwo jest na mnie ale pracuje dodatkowo bo na 10 ha to sami wiecie za minimalną na kwitach i teraz to jest liczony tylko mój dochód jako właściciela (gospodarstwo + praca) czy cały dochód mój i żony za 2019 i z tego ma być 25% bo to jak już liczyć z pensją żony to ciężko się zmieścić w te widełki. 

Opublikowano

Liczysz osoby składającej wniosek, jak ty składasz to twój, jak żona składa to jej.