Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
19seba    17
12 godzin temu, matisz napisał:

Witam,u mnie też coś takiego wystąpiło ale tylko w miejscowo tam gdzie są oczka czerwonej gliny. A poza tym pryskacie groch na grzyba bo po tych deszczach trafiają się takie pozolkniete listki i wydaje mi się że to grzyb.

A to nie czasem wirus ? Dziwne bo u mnie na każdej działce takie miejsca są nawet na tym po centrali i do tego na grzyba był opryskany , nie wiem u mnie strasznie dużo robactwa w tym roku jest , w bobie mszycy było na potęgę a właśnie w grochu nie widziałem aż tyle , jedna widziałem 

sawka71    8

Miejscami trochę się kładzie ,ciekawe żadnych nawozów nie dawałem a tu takie fale czyżby za dużo na metrze siany 300 kg na ha( prosto z kombajnu)

IMG_20240612_102843.jpg

MarcinC360    33
Dnia 9.06.2024 o 08:50, 19seba napisał:

Wie ktoś co może się dziać z grochem ? Wąsy są takie poskręcane i tak jak by bardziej sztywny jest w tym miejscu  , jest sporo niższy i jaśniejszy , na polu co jakiś czas są takie miejsca , myślałem że to po jakimś oprysku bo nowa dzierżawa ale na moim to samo się dzieje a do tej pory było ok , jeden już przekwitł , drugi dopiero kwitnie a to samo się dzieje 

IMG_20240609_090237.jpg

IMG_20240609_090351.jpg

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Wydaje mi się, że może to być cecha odmiany, która akurat nie toleruje ciężkich, zlewnych gleb. U mnie na rędzinie występuje to samo pasowo i placowo jak zwał tak zwał. Mam batutę i to samo było z tarchalską. Na lżejszej ziemi na tym samym polu groch 2x potężniejszy i bez przebawień.

19seba    17

Ja mam na Rędzinie i na glinie i wszędzie to samo , do tego działek chyba z 6 , odmiana Mecenas i Astronaute , na rędzinie akurat pH powinno być dobre a i tak to występuje , znajomy obstawiał że to wirus z mszyc ale ja już sam nie wiem 

MarcinC360    33

Co do ph to na lżejszej ziemi, jak dobrze pamiętam ph 5,4 średnio i tam jest piękny a na rędzinie 7,5 średnio. Zboża ładne na rędzinie a groch do niczego. Ja już nic z tego nie rozumiem. 

sebe1033    397

W tamtym roku też to miałem tzn te blade place , też nie wiem czemu , może to miejsca gdzie woda stała i ubita gleba , groch podobno lubi średnie gleby ale nie ciężkie typu ił czy glina , 

Pajej    253

Mam  kombajn z wymiennym dolnym sitem. Jakie kupić do grochu? Jakiej średnicy otwory?

Rolnik z powołania :-)

akmaly    778
Napisano (edytowany)

Otwory z przedziału 11 - 13 mm

Edytowano przez akmaly

tomasz1971    0
Napisano (edytowany)

Panowie mam pytanie, czy w fazie ( jak na zdjęciu ) można już pryskać  glifosatem na chwasty. Kiedy planujecie kosić groch ozimy ( tydzień - 2 tygodnie)?

IMG_20240618_174753(1).jpg

Edytowano przez tomasz1971

tomasz1971    0
Napisano (edytowany)

Część nasion jest twardych koloru zółto - słomkowego, część z 20 % jest koloru seledynowego i jeszcze miękkie. Czyli jeszcze za wcześnie ?

Edytowano przez tomasz1971

miwigos    3740
Napisano (edytowany)

Jest sens pryskać, aż tak dużo chwastu nie masz

Edytowano przez miwigos

jaro11111    30
1 godzinę temu, tomasz1971 napisał:

Panowie mam pytanie, czy w fazie ( jak na zdjęciu ) można już pryskać  glifosatem na chwasty. Kiedy planujecie kosić groch ozimy ( tydzień - 2 tygodnie)?

IMG_20240618_174753(1).jpg

U mnie chyba 2 tygodnie to mało. Siany 15.03.

IMG_20240613_141423423_HDR~2.jpg

michal54321    19
jaro11111 napisał:

1 godzinę temu, tomasz1971 napisał:

U mnie chyba 2 tygodnie to mało. Siany 15.03.

IMG_20240613_141423423_HDR~2.jpg

tylko ze ten pierwszy to ozimy

pawel86lhr    41
24 minuty temu, szwagier24 napisał:

Oby strasznie niski wydaje mi się , tak gdzieś do kolana - taki jego urok?

Oby Ci ustał. Bardzo często się ładnie wykłada :D

• Haha 1

MaXtzTS    44
szwagier24 napisał:

Oby strasznie niski wydaje mi się , tak gdzieś do kolana - taki jego urok?

jaka odmiana?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez SpracowanyPraktyk
      Panowie chciałem poruszyć ważną kwestię. Wystawiałem na olx na sprzedaż Groch odmiany milwa. Ogłoszenie wyglądało tak:
      Witam. Mam na sprzedaż groch, odmiana Milwa. 

plenna odmiana pastewna, bardzo wczesna, wąsolistna
      rośliny o wysokości 75-80 cm o sztywnej łodydze

dorodny, gruby, niedosuszany 
      posiadam na sprzedaż około 8 ton
      zapraszam

z zastrzeżonego nr telefonu zaczęto do mnie dzwonić i automatyczna sekretarka klepała regułkę o działaniu na szkodę producenta. Następnie przychodziły prywatne wiadomości o naruszeniu prawa. Skończyło się tym, że olx zmoderował, czyli zakończył moje ogłoszenie pisząc:
      Zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela

Twoje ogłoszenie zostało usunięte, ponieważ otrzymaliśmy zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela, z którego wynika, że oferowany przez Ciebie produkt nie jest oryginalny, został przerobiony lub nie posiadasz praw do jego dalszej sprzedaży. Reagujemy także, gdy otrzymujemy zgłoszenia o innych naruszeniach praw własności przemysłowej lub naruszeniach praw autorskich.

Więcej o zakazanych przedmiotach w naszym serwisie dowiesz się tutaj: OLX.pl/zasady/#r10 . Prosimy o przestrzeganie zasad naszego Regulaminu.

Wystawiając rośliny pastewne nie złamałem regulaminu.  Nigdzie nie napisałem, że są to nasiona siewne. Okazuje się, że firmy nasienne ograniczają obrót materiałem paszowym. Wychodzi na to, że groch który uprawiałem i zebrałem z pola jest nielegalny, nie oryginalny i nie mam prawa do jego sprzedaży a miał być jako dodatek paszowy dla lokalnego rynku. Czy ktoś się z tym spotkał?
      Jak umieściłem temat w złym dziale to przepraszam.
    • Przez ZetorPower
      Witam doradzicie mi Pany jaki nowy  agregat kupic pod ten siewnik D9-30 super redlicowy taki żeby hydropak sie nie złamał tak jak w agro maszu, ma miec przedni  wał 2 albo 3 rzędy łap i tylny wał packer. dodam że mam aktywny do tego siewnika ale na wiosenne lekkie warunki przydał by sie bierny przegądałem internety i wiele agregatów ale żadnego nie widziałem na żywo na zdjęciu to każdy porządnie wygląda 
    • Przez Scoti
      Witam mam pytanie dotyczące agragatu agro lift TYP-AUS 2 z wałem packera 2.5m jakieś opinie o nim ewentualnie jakaś lepsza firma w podobnym przedziale cenowym ?
    • Przez Thorod
      Sprzedam Agregat uprawowo siewny Amazone d7 super s. Duza skrzynia, po wymianie łożysk na oryginalne Amazone, sciezki i znaczniki powschodowe, drobny wysiew. Agregat po wymianie przednich tulej, na hydropaku, który jest nieuzywany od nowosci. Wiecej na priv(zdj). stan bdb
      Cena 9900zl

• Przez karol2306
      Witam

Na sprzedaż agregat w/w. Wszelkie info w ogłoszeniu ew. pod tematem lub prv

Zapraszam
       https://www.olx.pl/oferta/agregat-uprawowo-siewny-2-5m-wal-packera-grano-CID757-IDtGmk9.html
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj