Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No Zetor 10540 i jego odpowiedniki w innej mocy to świetny kompromis pomiędzy zachodnią jakością,komfortem a wschodnimi cenami części i w tej cenie spokojnie znajdziesz coś w dobrym stanie.

A z zachodnich to w zasadzie większość jest w porządku o ile kupi się coś w dobrym stanie.

Zazwyczaj najłatwiej jest znaleźć coś z Landini,McCormick,Renault,Same

http://olx.pl/oferta/landini-vision-95-2006r-40-km-h-transport-handel-CID757-IDbZYQp.html#5464667846

http://olx.pl/oferta/landini-ghibli-90-massey-ferguson-new-holand-zetor-CID757-IDdPgvP.html#5464667846

http://olx.pl/oferta/mccormick-mc80-case-mx-100-CID757-IDcJdfh.html#ca15c53b9c

Opublikowano

z tymi 150KM to nie tak że przesadzone jest bo zależy jakie masz ziemie u mnie 130 KM w 4 w obrocie to jest na styk i oranie koło 7-8km na godzine, mówisz ze masz 30 ha swojego i nagle masz 70 ha z dzierżawą t juz nie jest tak mało, a do tego dojdzie jeszcze coś usługi i nagle sie okazuje 100 ha. w ruski sprzęt sie nie pchaj bo tylko stracisz kupę czasu na naprawach i jedyny plus to że oleju nie trzeba w nich wymieniac.

Opublikowano (edytowane)

potrzebuje ciągnika pomocniczego oczywiście nowego o mocy od 60 do 70 km coś dobrego i zwrotnego będzie pracował z opryskiwaczem 800 L I rozsiewaczem 800 l owijarka rozrzutnik 6 T ma być to ciągnik pomocniczy ponieważ mam Ursusa 3512 i casemx100c

Połączone

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

c-360 ani troche sie nie opłaca kupić za te cenę, jak coś z niewygórowanego budżetu to Farmtrack 675 DT, Major 80 lub Ursus C380, wszystkie w podobnych pieniądzach, ok 110 brutto jak dobrze pamiętam

Opublikowano

Case farmal C jak i NH T4 (praktycznie ten sam ciągnik) to raczej dobre ciągniki i czytałem o nich sporo dobrego jednak do najtańszych nie należą ale jak oglądałem JD 5075e to jakoś nie przypadł mi do gustu, jakością odbiega sporo od większych modeli (z resztą nie przekonuje tez to że ta seria produkowana jest m.inn. w indiach, meksyku) do tego ma słaby udźwig podnośnika więc ciekawe jakby sobie radził z opryskiwaczem czy rozsiewaczem 800l w pełni zasypanym, ja bym odpuścił. Sam poszukuję podobnego i na razie z tańszych wybrał bym nową C380 a z droższych własnie farmalla C / NH T4, możesz też popatrzeć za Kubotą M6060 (dostałem obecnie ofertę na 120 netto z pneumatyką, bez- jakieś 6-7tyś mniej) a w standardzie ma bardzo bogate wyposażenie i raczej nic mu nie brakuje. 

Opublikowano (edytowane)

Witam. Dostałem prawie 6 h ziemi. i mam możliwość wydzierżawić około 15 h. tylko nie posiadam żadnych maszyn. I moje pytanie jest takie czy jest sens w to iść. I jak tak to jaki ciągnik był by dobry na ten areał ziemie klasa III i IV. Z góry dzięki 

Połączone

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Jeżeli tylko dostałeś ziemię a do tej pory nie miałeś żadnych maszyn, przygotowanych budynków, zwierząt to na początku na pewno będzie ciężko to wszystko trochę rozwinąć, myślę że jest sens (ziemie nie najgorsze, u nas większość IV i V a i tak każdy uprawia) ale tylko jeśli na prawdę chcesz być rolnikiem ale tak czy inaczej na sam początek trzeba sporo zainwestować. Wracając do tematu to tak żeby było w miarę tanio i jakieś ewentualne naprawy nie pochłaniały dużo pieniędzy to MTZ82 chyba będzie najlepszy. Tani, części bardzo tanie i dostępne, w cięższej pracy pali dość mało porównując do innych podobnych i 20ha obrobi spokojnie. My mamy trochę ponad 20 i jak do tej pory nie narzekamy (mamy go od nowości 21lat) co prawda komfort w zachodnich lepszy ale swoją pracę wykona.

Opublikowano

No to ja bym pozostał przy MTZ82. Za 40tyś co prawda kupiłbyś już coś lepszego, jakieś renault mf czy landini ale różnie to jest przy starych ciągnikach, Niech się okaże że handlarz coś ukrył albo wyjdzie nie długo po kupnie i wydasz część dodatkowych pieniędzy z maszyn na naprawę. MTZ w dobrym stanie dostaniesz za 20-25tyś a ewentualne naprawy nie zabiorą dużo, w to miejsce kupisz lepsze maszyny (do mtz-a możesz kupić pług obracany np. Lemkena 3-skibowy za około 5-6 tyś, z przyczep polecałbym HL8011, solidna przyczepa ale jednak za dobrą ponad 10 tyś trzeba dać oprócz tego starczy na jeszcze trochę innych maszyn na początek) a jak już coś się rozwinie to wtedy zmienisz ciągnik na lepszy. Myślę że tak byłoby najrozsądniej.

Opublikowano (edytowane)

Na start MTZ82TS bym wolał - szersze kapcie, skrzynia zsynchronizowana i kilka KM więcej - ceny wahają się w okolicach 35tyś więc i na poprawki wystarczy spokojnie.

http://allegro.pl/mtz-82ts-i6131872069.html

http://olx.pl/oferta/mtz-82-pronar-mts-CID757-IDf05EH.html#4e29852ae3

Z prostych zachodnich zamiast MF poszukaj Landini - technicznie zbliżone ciągniki ale niebieskiego łatwiej znaleźc w dobrym stanie:

http://olx.pl/oferta/landini-8880-CID757-IDeZlYp.html#e6f4acc6bc

Zetor jest Ok ale ceny używanych są troche nienormalne...

Edytowane przez MgrLukash
Opublikowano

MTZ82 kupisz nawet poniżej 30tys i jeszcze możesz rozejżeć się za czymś mniejszym do nawozu, oprysków i lżejszych prac.

Opublikowano

My mamy go od nowości 21 lat i co prawda zrobione nie dużo mth bo niecałe 3 tyś ale przez ten czas nie było większych problemów. Co do silnika to chyba najmocniejszy punkt, najmniejszych problemów i nadal pracuje idealnie, żadnych przecieków. Jedyne co najważniejsze to widełki w skrzyni, lubią się wyrobić ale nie tak szybko a koszt niewielki, pompa wspomagania i miał spore luzy w układzie kierowniczym ale w zeszłym roku zamontowaliśmy wspomaganie na orbitrol i teraz żadnych problemów, jedyne co pozostało to wycieki z kilku miejsc ale z tym trzeba się pogodzić bo co gdzieś się zrobi to w innym miejscu zaczyna. Co do spalania to w tamtym roku mierzyłem w orce. Pług 4x35 ziemie lżejsze ale dość twardo z powodu suszy i wyszło 11-12l/ha, głębokość 20-22cm. Zauważyłem że w ciężkich pracach pali stosunkowo niedużo jednak w lżejszych niewiele mniej dlatego wykorzystujemy go do orki i uprawy a resztę robią mniejsze.

Opublikowano

MTZ82 kupisz nawet poniżej 30tys i jeszcze możesz rozejżeć się za czymś mniejszym do nawozu, oprysków i lżejszych prac.

Tylko ze ja własnie to takie trochu  uniwersalnego traktora szukam do pługa i rozsiewacza. Bo mam trochu budżet ograniczony:)

Tylko trochę bije się z myślami czy warto jest się w to pchać. Bo planowałem mieć tak 10 pszenicy ozimej i 10 kukurydzy

kukurydze na mokro około 9 ton u nas wychodzi i 5-6 ton pszenicy(bo ja mam niby III klasy pole ale go mało więcej to IV klasa)

Opublikowano

Siedze tak od rana i czytam o tych wszystkich ciągnikach. i dochodze do wniosku ze chyba trzeba nowy kupić albo nie robić nic. mtz to skrzynie zetor drogi jak fiks 7745 trzeba dac 50 tys.(jak go ktos w latach 90 kupował pewnie tyle zaplacił) ursus  drogi MF skrzynie no zalamac sie mozna