Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o piece na eko, to wszystko to jest koniunktura, piec piątej generacji zasadniczo nie różni się o tego czwartej  generacji, a jedyna rzecz, która tworzy różnice między nimi to brak tzw. paleniska awaryjnego ot tyle, a różnica w cenie sięga nawet 2-3 tysi...co do sumka zgadzam się z kosztami jakie napisał, nie oszczędzicie na osprzęcie, bo zastosowanie zamienników elementów słabej jakości itp. odbije się Wam czkawką, podstawa to sterownik, gdzie ceny takich to już konkretne pieniążki. Co do komina to systemowe to nie kosmos cenowy i można spokojnie ogarnąć w malej kasie, wylać ławę i spokojnie samemu postawić. Żeby nie było off top DST -2 st. C

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, marulekk napisał:

Ja tam lubię chodzić podkładać do pieca bo mam tam w kotłowni  skitraną butle wińska domowego 😎

to ty palący alkoholik jesteś 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Pellet jest i bio i Eko bo przeszedł przez cały łańcuch pośredników. Dziś nawet drewno spalane przez elektrownie jest w postaci brykietu czy pelletu. Paliwo nie może być tanie.

jest eko bo piec do wykorzystywania tego typu opału ma bardzo mało strat ciepła w poruwnaniu do np . hajnowki hoc ita niejest zła a i zazwyczaj instalacja grzewcza jest w cienkich rurach grzejniki , ogulnie mało wody w obiegu  . pamietam jak w szkole podstawowej brali ochotnikow do zwózki wegla do kotłowni bo zazwyczaj był wyładowany przed szkołą ,ptem nastał czas oleju opałowego - nastempnie ekogroszek - pelet drzewny - i wrescie w ubiegłym roku gaz ziemny  .nowa technologia jest dobra na początku wprowadzania , ekogroszek kosztował połowe co wegiel zwykły kostka , ostatnio patrzyłem to i pelet dochodzi do 1 tyś zł

• Like 1
Opublikowano

Ja jestem zadowolony z ekogroszku,ogrzewane 280 metrów + bojler cały rok,5  ton wystarcza ,w domu 23 stopnie  i jak wygodnie

Opublikowano

Jeszcze -9 ale na rano nawet +1 ma być.

Nie wiem czy profilaktycznie szklanki bimbru co wieczór nie łykać, bo sezon grypowy przy odwilży się zacznie. 

Opublikowano
10 godzin temu, onyyy napisał:

Racyl

I po ile ? 2 stówy za kupke dębu, która na 2 tygodnie starczy... ?To ceny w Wlkp. 

Pojeb.any leśniczy liczy po 180 za "kubik" sosnowego badziewia , które do kotła się nadaje żeby wodę użytkową podgrzać a nie ogrzać dom.

A to od lesniczego musisz jeszcze sam obrobić...

1m3 sosny 93 zł tona węgla ok 900zł, palenie węglem zaczyna być kosztownym hobby

Opublikowano

piszecie cene metra papierowki ? tzn. pociete na

Ceny drewna opałowego
Gatunek drewna drewno opałowe, długość wałków 1,0-1,2m drewno opałowe, długość wałków 30-40cm
buk 170,00 zł /mp 180,00 zł /mp
dąb, jesion, akacja 150,00 zł /mp 170,00 zł /mp
brzoza, klon, jawor, wiąz 145,00 zł /mp 160,00 zł /mp
olcha, drewno owocowe 120,00 zł /mp 140,00 zł /mp
Jeszcze 4 wiersze

metry i poukładane ? jakos tanio umie drozej jest i to chyba nawet ze zdechłego drewna 

Opublikowano

1m3= ok 1,5 mp te ceny u Ciebie to jakiś kosmos, ja pisałem o drewnie opałowym  ułożonym w stos dł wałka 1,2 m,w poprzednim roku trafily mi się wałki o średnicy 0,8-0,9 m, bez tura nie ma sensu sie pokazywać w lesie, papierowka opałowa to jest wyższa klasa ,ładne proste wałki do 0,5m średnicy u nas kosztuje to ok  170 zł netto m3,temperatura rośnie +2 i pada deszcz

Opublikowano

Agrest napisał:

Jeszcze -9 ale na rano nawet +1 ma być.

Nie wiem czy profilaktycznie szklanki bimbru co wieczór nie łykać, bo sezon grypowy przy odwilży się zacznie. 

Szklanka to może trochę zawirować w głowie szczególnie jak ma ponad 60%, ale setka jak najbardziej😂😁

Opublikowano

Jak 4 razy mi mówisz to faktycznie lepiej nie przeginać z ilością.

Już tylko-7

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v