Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na agrofoto powszechna jest opinia, że nawozi się glebę a nie roślinę. Spróbuj tak zrobić, zbadaj zasobności wody będziesz wiedział czy można tak zrobić.

Moim zdaniem wszystko będzie ok jak nie dasz pk pod jęczmień.

Opublikowano
Dnia 9.02.2024 o 17:31, Maniaks napisał:

Bardziej mi chodziło o regularne działanie, tzn. płodozmian 4-letni: rzepak->pszenica->kuku->jęczmień jary i dawanie pod poprzednie trzy uprawy PK (rzepak i kuku w większej ilości, pszenica dużo mniej), a pod jęczmień właśnie nie.

Ja po kukurydzy rok temu pod jęczmień ozimy nie dawałem nic pk i oddał plon około 7 ton w suszę której nikt u mnie takiej nie pamięta. W maju tylko 10 l wody a do końcówki czerwca nic nie padało 

Opublikowano

Tylko kilka lat wcześniej było chyba coś sypane bo te zasobności na plon nie wzięły się z kosmosu. To czy ktoś sypnie raz więcej niż co roku po trochu to jego sprawa. Brzmi to czasem jak cudowne rozmnożenie, gleba zadbana parę lat będzie plonowac zanim odda swoje zasoby.

Opublikowano

Oświeci mnie ktoś jak podejść do tematu nawożenia i ochrony jęczmienia ozimego?

Nigdy go nie uprawiałem a otrzymuję różne rady. Jedni radzą aby cały azot podać w 1 dawce inni w 2.  Na jęczmień planuję saletrzak ale nie wiem kiedy ruszyć z pierwszą dawką? jak na rzepak czy pszenicę?

No i jak z ochroną grzybową? 1 czy 2 zabiegi i co najlepiej było by zastosować????

Opublikowano
12 minut temu, Jarek22B napisał:

Oświeci mnie ktoś jak podejść do tematu nawożenia i ochrony jęczmienia ozimego?

Nigdy go nie uprawiałem a otrzymuję różne rady. Jedni radzą aby cały azot podać w 1 dawce inni w 2.  Na jęczmień planuję saletrzak ale nie wiem kiedy ruszyć z pierwszą dawką? jak na rzepak czy pszenicę?

No i jak z ochroną grzybową? 1 czy 2 zabiegi i co najlepiej było by zastosować????

moją wypowiedź możesz brać jako skromną sugestię bo grono eksperckie uzna ją za żart

u mnie od zawsze na t1 idzie tebukonazol , np tebu 250 ew

co do t2 to zależy od warunków, musisz obserwować czy warto robić, są tacy co robią 3 zabiegi, a sporo znam osób co nie robią wcale bo nie zauważyły zagrożenia.

u mnie na t2 idzie albo amistar,azoksar albo tazer, substancja czynna ta sama jak dobrze pamiętam więc jeden pies.

Co do nawożenia , jak podaje RSM to podawałem cały w 1 dawce, jak idzie granula to dziele na 2 dawki-  idzie saletrzak i saletra amonowa, co do terminu to jak w 1 dawce to dawałem identycznie co na rzepak a jeśli w 2 to staram się to rozciągnąć tak żeby 2 dawka szła 2,5-3 tygodnie po 1, jak masz odmianę w miarę bujną to polecam dorzucić coś na skracanie, nawet jakiś zamiennik, chyba że nie jest za ciekawie to lepiej odpuścić, u mnie między t1 a t2 idzie porządna odżywka w formie oprysku.

Takim nawożeniem w zeszłym sezonie ponad 8 ton, a średnia 7 wychodzi z roku na rok. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kamcio15 napisał:

U mnie na tę chwilę nie wykonalne. Kolein bym narył. 

Nie sprawdzałem nawet czy już przyzwolenie jest. A u ciebie już można? 

Można u nas już dawać azot nasz powiat na żółto. W środę ma być przymrozek to z siarczanem bede startował

• Thanks 1
Opublikowano

Ja wczoraj chodzilem z wykrywaczem po polach to w wiekszosci ledwo na nogach można bylo przejść i to górkami. Nie ma szans narazie na wjazd ciagnikiem. Z tydzień musi nie padac i w nocy byc mrozek żeby bylo mozna myslec o nawozach.