Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To coś koło tego będzie 

Przed wczoraj wykosilem najslabsza działkę w gospodarstwie 5 i 6 klasa, dziś na skupie waga pokazała 6660 kg melomana z 2 ha

I były 4 zbiorniki supra

Opublikowano

Udało się.wczoraj poskładać zlomka do kupy. Aku dwa nowe, klemy nowe - odpalił bez problemu, ładowanie pokazuje ciut ponad 24. Na wariatorze śruba zmieniona, grzebień wyjęty spod sit, w zasadzie to że ślimaka od podajnika kłosowego, nowy grzebień założony. Zostało koło domu półtorej hektara i na drugiej działce niecałe 3. Mam nadzieję, że pazdzierz jakos wytrzyma, bo od połowy przyszłego tygodnia jakieś deszcze już pokazują.

IMG_20200812_201548540_HDR_copy_1024x768.jpg

Opublikowano (edytowane)

@soltys48

Czym bylo koszone? U mnie kosil takim starszym Case i jest tragedia, sloma lezy na ziemi i sieczka. Jak w to napadalo to trzebabylo przewracac gwiazdowka. Prasowalem po bizonie uslugowo to niebo a ziemia. Podbieracz mozna wysoko trzymac. W razie deszczu bardzo szybko przewiewa itd.

Jeden znajomy twierdzi, ze ten Case to typowy kombajn do kukurydzy, dlatego tak dziwnie slome uklada i robi sieczke. Mocno mnie zmeczyla sloma w tym roku + kilka palcow w podbieraczu do wymiany...

Edytowane przez asus921
Opublikowano

U nas na wiosce jednemu 200balotów chłopak zwinął z włączonym sześcioma nożami.  Gość k**wy sadzi mówi że jak odwinął siatkę to rozwaliło się na całej stajni. 

• Haha 1
Opublikowano
56 minut temu, asus921 napisał:

@soltys48

Czym bylo koszone? U mnie kosil takim starszym Case i jest tragedia, sloma lezy na ziemi i sieczka. Jak w to napadalo to trzebabylo przewracac gwiazdowka. Prasowalem po bizonie uslugowo to niebo a ziemia. Podbieracz mozna wysoko trzymac. W razie deszczu bardzo szybko przewiewa itd.

Jeden znajomy twierdzi, ze ten Case to typowy kombajn do kukurydzy, dlatego tak dziwnie slome uklada i robi sieczke. Mocno mnie zmeczyla sloma w tym roku + kilka palcow w podbieraczu do wymiany...

Jest w okolicy taki rotorowy, i potwierdzam zbierać po tym słome przejebane 

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

U nas na wiosce jednemu 200balotów chłopak zwinął z włączonym sześcioma nożami.  Gość k**wy sadzi mówi że jak odwinął siatkę to rozwaliło się na całej stajni. 

Dla siebie wszystko z pszenżyta i żyta mam pocięte na 7 nożach. Prasować było ciężko ale gnój będzie lżej wozić 😁

Opublikowano
5 godzin temu, daron64 napisał:

Udało się.wczoraj poskładać zlomka do kupy. Aku dwa nowe, klemy nowe - odpalił bez problemu, ładowanie pokazuje ciut ponad 24. Na wariatorze śruba zmieniona, grzebień wyjęty spod sit, w zasadzie to że ślimaka od podajnika kłosowego, nowy grzebień założony. Zostało koło domu półtorej hektara i na drugiej działce niecałe 3. Mam nadzieję, że pazdzierz jakos wytrzyma, bo od połowy przyszłego tygodnia jakieś deszcze już pokazują.

IMG_20200812_201548540_HDR_copy_1024x768.jpg

jak ładowanie tylko 24 to mało u mnie 27

Opublikowano (edytowane)

6 listopad 2019, Gringo, plon pomiędzy 6,5 a 7 t.  

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Sławek, ale 6.11.2020 jeszcze na Podlasiu nie było...

Agrest napisał:

6 listopad 2020, Gringo, plon pomiędzy 6,5 a 7 t.  

A Ty tu jeszcze nawet plon podajesz. wróżbita jaki, czy co... 🤔

• Haha 1
Opublikowano

Nie wiem czy pryskać teraz randapem i potem pszenżyto czy odpuścić w tym roku. Po grochu trochę zielska jest. 

@Agrest dzwoniłem do tego kolesia do kaszarni co podałeś namiar ale nie robi takiej usługi, ale tak jak napiałeś coś tam doradził

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

Sławek, ale 6.11.2020 jeszcze na Podlasiu nie było...

A Ty tu jeszcze nawet plon podajesz. wróżbita jaki, czy co... 🤔

Kurczę jak zawsze pomyłka w dacie. Na rachunkach też się mylę.

A tak wogóle to miałem właśnie pytać w dziale pogoda czy  coś dobrego dziś upolowałeś. No i wywołałem wołka z lasu🤭🤭🤭

@thor1984 o cenę gryki przypadkiem nie spytałeś?

Opublikowano

panowie proszę poradę mam zamiar zasiać 8 ha pszenżyta mam swoje kłosy podobne są do pszenicy a ziarno do żyta dało mi tylko 4 tony z ha które lepsze ? to cienkie takie jak żyto czy to pomarańczowe podobne do pszenicy ?