Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

no
i Tobie zdaniom coś "podpala" końcówki i niepełnymi piszesz ;)

6 minut temu, kamil800 napisał:

...podpalonych siewek

czego? chwastów czy/i fasoli?
xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Chwastow. Fasola to juz za duza aby ją nazywac siewka 😂 na fasoli nie widac zadnych objawow fito. Tam poszlo 2,7l activusa, 150ml comandu i 1l dualu.

Na jutro u nas nadaja duze opady to zobaczymy

Edit: Alert przed chwila przyszedl wiec odwołany deszcz? 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

ee, to nie powinno nic jej zaszkodzić z tego tankmixa, co najwyżej chwastów nieco przepuści zwlaszcza że teraz już popadało tam i ruszyły no ale szarłaty to tam dual powinien pomóc pendimetalinie utrzymać w ryzach
pendi w zimno bardziej toksyczna dla fasoli a teraz już ma być coraz cieplej to .. no ty,m razem się udało, co najwyżej żółtlice później mogą się ujawnić jeśli nasiane masowo, jeśli pola po zbożach i innych np burakach czy kukurydzy to może się udać i bez tej drożyzny nalistnej no może co przeciw trawom i tyle

47 minut temu, kamil800 napisał:

Edit: Alert przed chwila przyszedl wiec odwołany deszcz? 😂

jeśli na tym deszczu Ci zależy to szczere wyrazy współczucia skoro ten alert :(

nie wiem ile to fatum działa ale pewnie i jutro jeszcze potrzyma choć prognozy mówią inaczej

no; zmieniłem kartę pamięci z Lumixie z 64 na 16GB i w ramach testu fotka na zoomie w jakieś trzy, cztery godziny po deszczu

za duża karta i szajs głupiał czy co?

P1160965.JPG

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ładna fasola, ładne zdjęcie. Ja alertu nie mam, to może popada, bo widać deszcz w trzech prognozach. Bardziej mi pszenicy szkoda niż fasoli, ta rośnie jak durna. 

Urlop mam 3 tygodnie i zaplanowane inwestycje ziemno-budowlane to na bank będzie padać codziennie. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No spora spora. Kiedy ona byla siana bo zapomnialem? Gdzies koniec kwietnia? U nas takich duzych nie ma. U mnie dostala te pączki czy co to jest to teraz chyba wystartuje 😂 ja sialem 4 maja to polowe mniejsza ale w sumie dopiero wczoraj dostala pierwszy jako taki ten deszcz. d*py nie urwalo ale juz na te pare cm przemoczylo to 5l

@ravoj jak ma przyjść cos takiego jak wczoraj nad Trzeszczanami to lepiej niech nie pada 🙈 tam juz zniwa fasolowe wlasnie sie skonczyly... W sumie nie tylko fasolowe. To ten grad co do mnie przyszedl ale juz duuuzo slabszy

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, kamil800 napisał:

Kiedy ona byla siana bo zapomnialem? Gdzies koniec kwietnia

ostatniego o ile i ja dobrze pamiętam ale raczej tak

z bliska tak ładnie nie wygląda bo jeszcze ma ślady po fito i choć już wyrasta to właśnie miejsce z timelapsem jest z tego pola, mam kolejny kadr ale szkoda tak na raty i kiedy na raz sekwencja się cała zbierze to z datami w fotkach pewnie będzie to ciekawsze w jednym poscie jak rozpiżone po kilku stronach tego tematu

34 minuty temu, ravoj napisał:

... Ja alertu nie mam, to może popada,....

Urlop mam 3 tygodnie i zaplanowane inwestycje ziemno-budowlane to na bank będzie padać codziennie. 

łoj to miej się na baczności bo niebezpiecznie tak dwa powody na raz a właśnie już w tej chwili widzę że z południa zaiwania jakiś deszczowy front i do rana tu dotrze, już jest w opłotkach Lubaczowa a to z południa to nie to co zachodnie resztki co nim nad zamojskie dociągną to resztki
, ja tam alert miałem to mnie minie i idę se spokojnie spać ;) xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak popada to lekko mi kopać szpadlem będzie, bo ja wszystko sam, powoli i dokładnie. 

Fasola tylko labradora wygląda to gdzieś za 5 dni się zrobi i koniec, żeby przed kwitnieniem wszystko było zrobione

Opublikowano

Niech pada i cały dzień , aby spokojnie  trochę się odpocznie  bo roboty tyle że się w głowie już pierdzieli dziś rano wysiadłem z samochodu zamknąć bramę  ręcznie którą  zamykam i otwieram na pilota.🤔

Opublikowano

No, gdzieś ten czas nam ucieka, może za dużo chcemy? Gonimy za jakimś nieosiągalnym dla nas luksusem,, sam nie wiem. Ja próbuję trochę wolnego czasu odnaleźć, chociaż godzinę dwie na jakieś przyjemności w tygodniu. Dobrze, że rolnictwo jest moim hobby, to daje mi mnóstwo radości. 

• Like 1
Opublikowano

Strobilurynę , tebukonazol , difekonazol na antraknozę fasoli, choć w ubiegłym roku czy pryskane czy nie  efekt był ten sam , bo bakterioza nie wystąpiła, ale przez inne lata zwłaszcza suche szalała na całego niwelując plon o kilkanaście %.

Opublikowano

Kurde na kiedy przewidujecie kwitnienie? Mi by pasowało tak dopiero za dwa tygodnie.  Cześć uli na lipie mam, a część na lipie i fasoli.  Tyle, że liczyłem na to, że lipa minie się z fasolą w tym roku i wszystkie będę przerzucał najpierw na lipę potem na fasolę.

Dajecie bor fasoli? 🤔 jakoś tak nie mogę sobie przypomnieć, ale kiedyś kiedyś jak dokarmiałem fasolę mikro to chyba dodawałem boru.

Opublikowano (edytowane)

Fasola chyba tak kwitnie po polowie/ na koniec czerwca z tego co pamietam? 

Ja dawalem bor 😂 tylko nie jakos duzo

Ja jutro lece micro+polowa dawki aminokwasow a za kilka dni pojdzie siarczan+bor i druga polowa aminokwasow i moze wsypie z miarke mocznika jezeli bedzie mi sie chcialo 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
10 godzin temu, kamil800 napisał:

Fasola chyba tak kwitnie po polowie/ na koniec czerwca z tego co pamietam? 

Ja dawalem bor 😂 tylko nie jakos duzo

Ja jutro lece micro+polowa dawki aminokwasow a za kilka dni pojdzie siarczan+bor i druga polowa aminokwasow i moze wsypie z miarke mocznika jezeli bedzie mi sie chcialo 

Bor z siarczanem to bardzo złe połączenie. Jedno kwaśne drugie zasadowe. Między siarczanem a borem chociaż z dzień przerwy.

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bartekac7 napisał:

Prawie akurat moje tereny. Na początku mega lało, potem trochę się uspokoiło. 

To gdzie ty te pszczoły na lipie masz , koło sióstr w parku., bo ja jutro albo pojutrze  z 10 rodzin wywiozę do lipska ., tylko trochę odwiruję spadzi liściastej.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Zbyszek3939 napisał:

To gdzie ty te pszczoły na lipie masz , koło sióstr w parku., bo ja jutro albo pojutrze  z 10 rodzin wywiozę do lipska .

Zbyszku. To Ty chcesz mi na jeden z pasiek konkurencję zrobić 🤔🤭. Podzielę się z Tobą. Pasieki mam dwie.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, bartekac7 napisał:

Zbyszku. To Ty chcesz mi na jeden z pasiek konkurencję zrobić 🤔🤭. Podzielę się z Tobą. Pasieki mam dwie. 

👍

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
Przed chwilą, Zbyszek3939 napisał:

NO ja pod kapliczkę wiozę dogadałem się dziś z gościem

W pewnym sensie moje też tam będą. Mam działkę tam koło lasu i fasolę tam też mam jeden kawałek.