Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
22 godziny temu, mirro napisał:

Mucha do nasionka się nie dokopuje. To larwa włazi w nasionko albo łodygę. Ubijesz muchę, będzie mniej jajek i mniej larw. Larwie zimującej nic nie zrobisz.

Mówi się że śmietka wyleciała i nie jest groźna. A takiego wała. Ta co wyleciała będzie szkodliwa ale później ,

z tego co pamiętam Ty jaśków fasoli nie uprawiasz a płytko siane szparagowki i w nich bankowo zawsze śmietka wystąpi (jeśli się jej na to pozwoli)
W jaśkach właśnie bywa że bez jakiejkolwiek profilaktyki uda się bez śmietki jak w opisanym przeze mnie wcześniej przypadku z resztą nie jedynym. Jednak głębszy siew ma znaczenie tylko podnosi ryzyko w przypadku zlewy gdy pole na asfalt zrobi to jasiek nie jasiek jak posiany głębiej niż 3cm może nie powschodzić bo się udusi jeśli gleba zlewna dużo wody a do wschodów potrzebne przecież i powietrze, tlen.

Śmietka z gleby ta zimująca to chyba jedynie w formie poczwarki i groźna nie jest zanim jajek nie złoży a że larwy przełażą np z resztek pożninych na smaczniejsze dla nich kiełki to i tak muszą pierwej być na tych resztkach. Na gołą ziemię mucha jajek nie złoży a te nawet 3cm dla maleńkiej larwy dopiero co wyklutej co ma ułamek milimetra to bariera nie do przebycia jeśli nie ma porów w glebie wszak kretem nie jest. Ilości law spotykane w porażonych fasolach jednoznacznie świadczą o jednak złożeniu jajeczek wprost na nasionko lub kiełek a te zimujące dużo niszczy późna głęboka orka przedzimowa tylko zaczynają jej zabraniać w tych ekoschematach i nie pozostaje nic innego jak chemia zwlaszcza że mulczowanie gleby na zimę w tych schematach jest wręcz wymogiem.  Można odnieść wrażenie że śmietki mają jakieś wtyki w tych brukselskich ekoszołomach skoro takie zalecenia są forsowane bo co jak co ale najlepiej wyjdą na nich właśnie patogeny zimujące na resztkach pożniwnych

a jakie jeszcze inne rewelacje te "nowoczesne" zalecenia wyindukują to dopiero czas pokaże gdy kilka lat będą te wymysły stosowane w masowej praktyce

jedno jest pewne; od nowa trzeba będzie ochronę roślin wymyślać i może chwastów będzie mniej tych powszechnych w orkowej uprawie to na pewno zajmą ich miejsce inne a robactwa będzie tylko więcej i to takiego które obecnie nie jest gospodarczym problemem że nawet nie poważę się zgadywać czy jakie turkucie czy szarańczaki czy co innego .... nie pozostaje nic innego jak obserwować i stale poszukiwać nowych środków chemicznych, może biologicznych bo skala zagrożeń tylko wzrośnie i to zagrożeń których jeszcze nie znamy

Opublikowano

Ja już nowy środek mam, dodatek z  basagranem. Kosa na żółtlice, w ub. tygodniu hektar popryskałem i zobaczę. Chwilowo nie powiem co. Badania kosztują. 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, kamil800 napisał:

Jak do corumu? Co ty chcesz teraz pryskac? Przeciez ten chwast teraz musisz miec w kolano skoro fasole przerosl. Nie ma szans zeby to wzialo

Fasola szparagowa siana 26-27 czerwca, tydzień temu pryskana corumem w dawce 625ml/ha

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, ravoj napisał:

Ja już nowy środek mam, dodatek z  basagranem. Kosa na żółtlice, w ub. tygodniu hektar popryskałem i zobaczę. Chwilowo nie powiem co. Badania kosztują. 

Oby nie było jak z bandurem🤔 , no ale cóż   tak jak piszesz  badania kosztują tylko szkoda że zawsze badającego.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano

Tylko że w tym roku nawet litr Bandura nie szkodził, ulew nie było. Ale jak przyjdzie zlewa taka na 30 litrów to pół litra kosi o czym się przekonałem. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, ravoj napisał:

Tylko że w tym roku nawet litr Bandura nie szkodził, ulew nie było.

Ano racja, ulew nie było. Ale w tym zestawie i takich dawkach w niewielu miejscach trza było poprawiać basagranem. Za to samo Fresco w dawce 1,5 litra już łapało liście.

To tak aby poszerzyć zakres badań nad tymi mieszaninami podaję.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Dziś rozmawiałem z fajnym panem rolnikiem, który zjadł zęby na fasoli i twierdzi że plantacje potraktowane imazamoxem gorzej plonują.  Ktoś zauważył coś podobnego? Ja nigdy tego nie używałem to nie wiem. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Dziś rozmawiałem z fajnym panem rolnikiem, który zjadł zęby na fasoli i twierdzi że plantacje potraktowane imazamoxem gorzej plonują.  Ktoś zauważył coś podobnego? Ja nigdy tego nie używałem to nie wiem. 

Kontroli nie mam ale pryskane 3x po 0.6l/ha. Jest nawet taki pasek gdzie szlo na nakladke za kazdym razem 2m i tam tez niczym sie nie rozni od reszty.  Strakow najebane jeden przy drugim. I jeszcze nad lisciami puściła wasy i tam tez nawiazala. Nie wiem czy by moglo byc wiecej. Porownujac tak na oko z plantacja pryskana tylko Basagramem nie widac zadnej roznicy. Jak sie wymloci i nie zapomne to porownam z jego bo siana w podobnych dniach. Wiadomo, ze to slabe porownanie ale skoro tak ma byc to po 3 razach powinna byc u mnie mimo wszystko slabsza

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
18 godzin temu, ravoj napisał:

Dziś rozmawiałem z fajnym panem rolnikiem, który zjadł zęby na fasoli i twierdzi że plantacje potraktowane imazamoxem gorzej plonują.

Wszystko zależy ile go było. I jedno trza zrozumieć. że ten środek to nie panaceum na wyrośnięte chwasty. 

Opublikowano

W sumie ja dawalem po 0,6 to fasoli praktycznie nic nie bylo. Ale znam pole gdzie poszla pelna dawka corumu w jednym strzale. To tamta faktycznie odczula to ostro i pewnie kilka tygodni dochodzila do siebie. Wiec tutaj faktycznie plon moze byc nizszy

Opublikowano
18 minut temu, Łukaszek napisał:

Co to taka cisza w wątku ? Pryskacie jeszcze od grzyba czy już ścinacie bo ja się koło 10 będę brał za koszenie.

No to życzę dużo zdrowia i wysokich plonów fasoli w przyszłym roku. 

Co ty chcesz ścinać jak tu żniwa jeszcze się dobrze nie zaczęły bo ciągle pada. Pogoda co chwilę się zmienia i co tu naplanujesz.

Jak ma być taki sierpień deszczowy to lepiej niech stoi do września i się wtedy wykosi i wymloci.

• Like 1
  • Thanks 2