Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

Jednoliscienny to raczej nie problem. Strzelic fusilade i tyle ale ta komosa to juz... Slabo to widze :/ trzeba jakks konkretny mix a fasolka tez jeszcze mloda i czy to wytrzyma

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
45 minut temu, Marcin1262 napisał:

w jakiej dawce fusilade? i kiedy pryskac?

1.7l najlepiej ale jak większa fasola. Teraz to co najwyżej 1l albo agil 0.6. najpierw cisnij dwuliścienne.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

59 minut temu, bartekac7 napisał:

1.7l najlepiej ale jak większa fasola. Teraz to co najwyżej 1l albo agil 0.6. najpierw cisnij dwuliścienne.

to jutro poleci agil a z fusilade do kiedy czekac? czy dac wtorek-sroda po agilu mniejsza dawke?

Edytowane przez Marcin1262
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Marcin1262 napisał:

to jutro poleci agil a z fusilade do kiedy czekac? czy dac wtorek-sroda po agilu mniejsza dawke?

Agil i fusilade to oba srodki na jednoliscienne. Dajesz ten albo ten. Akurat jednoliscienne to twoj najmniejszy problem. Pierwsze rob dwuliscienne, a czym w takich fazach? to nie wiem.. Moze jakims "wzmocnionym" corumem tylko z czym w tych fazach 🤔 bo basagran to chyba za bardzo tej komosy juz nie ruszy. moze ktos cos tu podpowie

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Marcin1262 napisał:

witam mam poważny problem ponieważ na połowę plantacji mam zawaloną w głównej mierze chwastnicą jednostronną, samosiewami prosa i w miejszym stopniu jest też kosmka biała. Nie mam pojęcia co z tym teraz zrobić. Jest ktoś w stanie cosnq to doradzić?

20230521_191531.jpg

20230521_191520.jpg

20230521_191501.jpg

20230521_191423.jpg

olej na razie trawy bo to żaden problem, komosa poważniejszy i szukaj gdzieś imazamoksu ale to już! w razie samego nie znajdziesz to ew Corum w dawkach zalecanych na pierwszy liść fasoli i na opakowaniu powinno pisać i dwie dawki jak tam zalecają. W razie gdybyś sam imazamox znalazł to sprzedający powinien doradzić co i jak tylko pokaż mu te fotki
trawy zwalczysz jak fasola będzie miala pierwsze potrójne albo i później
zobacz to
AJFCJaUmJunRFk8t423XPQhVxHRRTpU0Z-nSNg7x

po jednym zabiegu Labradorem czy Leopardem (już nie pamiętam) w dawce coś ponad litr no może bidne półtora na ha nie pozostała ani jedna trawka i we żniwa problemem był na tym pasie rdest powojowy i ptasi i właśnie komosa i o ile komosę motyką to rdest trzeba było podczas pielenia zostawić bo oplątał fasolę i wyrywała się razem z nim

poniżej zaś masz komosę po dawce czystego imazamoksu; tego z fotki co tam gdzieś ze stronę wcześniej linkowałem butelkę i tu było tak gdzieś pół l/ha czystego bez domieszki basagranu no i te omosy już spod tej fasoli... do żniw ślad po nich zaginąłAJFCJaUcFOMy4RPBM23zT9M-T2gzCilYayZtuVTV
tylko Twoja fasola mała i nie wiem czy pół l tak od razu to nie za dużo ale 0,25 może 0,3 tak na początek a po kilku dniach powinno być widać co robić dalej
no jeśli nie zdobędziesz czystego imazamoksu to ew to Corum lub eksperymenty z etofumesatem ale w tym to ja juz nie ekspert
no z tym szarłatem i imazamox z basagranem sobie nie poradził i to w takich dawkach których Twoja fasola za młoda na fotkach i by na pewno nie przeżyła i tego szarłata to już motyką musiałem ale to sam róg pola i niedużo było no ale przeżył bo za duży już był AJFCJaWUIdvgYo459ziguFwdxZykCUDKvm4_VvxM

a i jeszcze mam fotki z plecakowej próbie czystym imazamoksem gdzie nie muszę chyba tłumaczyć co było opryskane co nie a opryskane było gdy komosa miała dwa o czwartego liścia a fotki chyba z dziesięć dni później czyli - niestety - taka jak Twoja a nawet może nieco mniejsza
https://photos.app.goo.gl/LRehr4AjZLurQZhU6

ewentualnie ... pielnik bo trochę za duża ta już komosa na cokolwiek aby liczyć na stuprocentową skuteczność
no chyba że ja czegoś nie wiem

no i ta Twoja fasola wygląda jak soja czyli o to naprawdę jest? może te fotki bo balans bieli w żólte uciekł i ...

jeśli zechcesz jednocześnie walczyć z komosą i trawą to opryski na trawę leczą chwasty z oprysków na dwuliścienne (antagonistyczne działanie) stąd powtarzam - olej trawę tak bodaj na 5-7dnipo zabiegu na komosę

za późno i cienko to widzę ale trzeba było dać doglebówkę bo ja tam nie widzę aby cokolwiek było dane z zalecanych tu na tym forum no i jeszze z tydzień temu sam basagran w litrze na hektar by poradził z jakim wspomagaczem a tak... no cienko to widzę znaczy jest i gruby aspekt moich wizji, gruby trzonek w motyce :D

znalazłem ciąg dalszy historii trawy z powyżej czy bardziej jak trawa stała się historią
AJFCJaXW9nWQ9ohnIPwRMgNfYv_5I5y-IQSnuNox

chociaż znalazlem jeszcze jedno i chyba była jednak poprawka na te trawy bo pierwszy zabieg pod liśćmi fasoli nie sięgnął
no zapomniałem bo to już cztery lata temu
AJFCJaUqjDfwMTPRtAPVvu3RWVUX7QPTHeeeNge5

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, Marcin1262 napisał:

Tak jak inni piszą i tak ja Tobie pisałem, olej jednoliścienne, bierz się za dwuliścienne.

Opublikowano (edytowane)

Ja dałem ten basagran No i niby bierze powykręcane są szarlat albo komosa ale na twoim miejscu bym dał basagran + corum nie wiem czy komose bierze basagran ale jak mała to powinno 

10 godzin temu, kamil800 napisał:

Agil i fusilade to oba srodki na jednoliscienne. Dajesz ten albo ten. Akurat jednoliscienne to twoj najmniejszy problem. Pierwsze rob dwuliscienne, a czym w takich fazach? to nie wiem.. Moze jakims "wzmocnionym" corumem tylko z czym w tych fazach 🤔 bo basagran to chyba za bardzo tej komosy juz nie ruszy. moze ktos cos tu podpowie

Najlepiej to kemiron ale on od 3 liści chyba dopiero wiem że komose bierze 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano (edytowane)

otóż ta z fotek już "mała" nie jest bo to czwarty liść i dalej a co kilkanaście godzin kolejny bo ciepło

@bartekac7 możesz uspokoić/pochwalić naszego wspólnego znajomego "siewcę"
AJFCJaWsZDw6hWXfuH-LBz7dgsELWFKVImEkTmuU

sprawdzałem, grzebałem w pustych punktach siewnych i albo maruder co jeszcze wylezie albo truchło martwe ale w każdym ziarno jest, czasem nawet dwa ale było niekalibrowanym siane tak że jak najbardziej ok

jeszcze w sobotę (przedwczoraj rano) była w tym miejscu galaktyka siewek chwastów w fazie wschodów i liścieni że aż żałuję że zdjęcia nie zrobiłem i dziś już Basagran kupiony i zaraz lub wieczorem miałem jechać z opryskiwaczem ale pierwsze zajrzałem w pole no i nie ma po co bo doglebówka tuż przed tym deszczem dana pomimo iż słaba bo jakieś 100ml command 0,7l stomp aqua (o tyle akurat było z zapasów) i jakieś może 0,5 l Proman mimo takich niskich dawek spłynęła dokładnie na łby chwastom wschodzącym i jak widać, siłą rozpędu jeszcze powschodziły ale już z wyrokiem bez prawa apelacji :D  no i jeden zabieg Basagranem w kieszeni i pewnie na dwu się skończy bo nie wcześniej jak za trzy dni dopiero można się spodziewać nowych siewek wyindukowanych już tym deszczem tak że ... no jest OK i to jak OK

a i ani glifosatu ani uzupełnienia pendi nie robiłem bo fasola już była w powierzchni na zawietrznej części pola tam gdzie cieplej było i tym razem praktycznie bez pendimetaliny jasiek będzie. dalej od zacisza jeszcze tak pelnych wschodów nie ma ale ileż można tych fotek?.... nawet jak na AgRo(ZSĄDNIE Z TYM) -FOTO :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

nie zaprawiana?

jeśli dużo słomy , choćby tyle co na tej mojej fotce a to nie jest bezorka tylko fest pszenica była i słoma przyorana się nieco agegatem powyciągala tak że ile jej jeszcze w glebie i na takich polach śmietka nigdy zawodna i konieczna zaprawa aby wschody... jak widać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Moja z 6 maja wylazla i bardzo pojedyncze sztuki uszkodzila smietka. 

Pokaz ile zjadla bo ja w tamtym roku. Mialem taka fasole, ze moze z 70 max 80% (95kg/ha bylo siane) powschodzilo a plon byl piekny. Wiec jak ci wiecej nie zjadla to byl zostawil

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

otóż ta z fotek już "mała" nie jest bo to czwarty liść i dalej a co kilkanaście godzin kolejny bo ciepło

@bartekac7 możesz uspokoić/pochwalić naszego wspólnego znajomego "siewcę"
AJFCJaWsZDw6hWXfuH-LBz7dgsELWFKVImEkTmuU

sprawdzałem, grzebałem w pustych punktach siewnych i albo maruder co jeszcze wylezie albo truchło martwe ale w każdym ziarno jest, czasem nawet dwa ale było niekalibrowanym siane tak że jak najbardziej ok

jeszcze w sobotę (przedwczoraj rano) była w tym miejscu galaktyka siewek chwastów w fazie wschodów i liścieni że aż żałuję że zdjęcia nie zrobiłem i dziś już Basagran kupiony i zaraz lub wieczorem miałem jechać z opryskiwaczem ale pierwsze zajrzałem w pole no i nie ma po co bo doglebówka tuż przed tym deszczem dana pomimo iż słaba bo jakieś 100ml command 0,7l stomp aqua (o tyle akurat było z zapasów) i jakieś może 0,5 l Proman mimo takich niskich dawek spłynęła dokładnie na łby chwastom wschodzącym i jak widać, siłą rozpędu jeszcze powschodziły ale już z wyrokiem bez prawa apelacji :D  no i jeden zabieg Basagranem w kieszeni i pewnie na dwu się skończy bo nie wcześniej jak za trzy dni dopiero można się spodziewać nowych siewek wyindukowanych już tym deszczem tak że ... no jest OK i to jak OK

a i ani glifosatu ani uzupełnienia pendi nie robiłem bo fasola już była w powierzchni na zawietrznej części pola tam gdzie cieplej było i tym razem praktycznie bez pendimetaliny jasiek będzie. dalej od zacisza jeszcze tak pelnych wschodów nie ma ale ileż można tych fotek?.... nawet jak na AgRo(ZSĄDNIE Z TYM) -FOTO :)

A i u mnie puste miejsca powyłaziły. Ja dzisiaj walę na drugie pole tam z tymi fiołkami z bentazonem i imazamoks. 

Dobrze, że siewca się sprawdził. Zaraz na zbiór będzie chciał do was przyjeżdżać 😄

Opublikowano

a ma czym? jak ma to czemu nie?

no ale niech bodaj zakwitnie ta fasola aby zbiory planować :D

za ładnie się zapowiada czyli coś po drodze musi się spieprzyć, abo jaki grad abo ... cokolwiek bo za idealnie jak coś z początku idzie nigdy tak nie dojdzie do końca

Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

za ładnie się zapowiada czyli coś po drodze musi się spieprzyć, abo jaki grad abo ... cokolwiek bo za idealnie jak coś z początku idzie nigdy tak nie dojdzie do końca

Oj u mnie jedno pole tak, ale to drugie oberwało tym deszczem i to zachwaszczenia.

Case rotorowy.

Opublikowano

a to raczej nie, rotorowy nie rotorowy ale przenośniki ze zbożowych kombajnów dyskwalifikują przydatność w fasolach zwlaszcza białych bo jest już dosyć maszyn typowo dedykowanych tej uprawie aby marnować spory odsetek plonu półśrodkami. Usługa i tak nie darmo i co innego swoim ale jak już za usługę płacić to profesjonalną

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

a to raczej nie, rotorowy nie rotorowy ale przenośniki ze zbożowych kombajnów dyskwalifikują przydatność w fasolach zwlaszcza białych bo jest już dosyć maszyn typowo dedykowanych tej uprawie aby marnować spory odsetek plonu półśrodkami. Usługa i tak nie darmo i co innego swoim ale jak już za usługę płacić to profesjonalną

Oni go mają do fasoli i kukurydzy. Taki trochę nowszy. Brałem w tamtym roku. No i faktycznie parę nasion kukurydzy znalazłem 😄

Opublikowano (edytowane)

tak, to jest konstrukcja i do kukurydzy ale na pewno nie do fasoli.
jak by tam po sąsiedzku, blisko i interwencyjnie bo np deszcze idą a mastera/solmaxa ni ma abo sie "spsuł" to ostatecznie
od bidy i masterem pewnie i kukurydzę by dusił tylko przyrząd do zrywania dokleić a nikomu jak dotychczas to do głowy nie przyszło i nie przyjdzie, profesjonalizacja w Polsce najszybciej postępuje w rolnictwie i ten wektor jak na razie jest stały bez (większych) zboczeń ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

tak, to jest konstrukcja i do kukurydzy ale na pewno nie do fasoli.
jak by tam po sąsiedzku, blisko i interwencyjnie bo np deszcze idą a mastera/solmaxa ni ma abo sie "spsuł" to ostatecznie
od bidy i masterem pewnie i kukurydzę by dusił tylko przyrząd do zrywania dokleić a nikomu jak dotychczas to do głowy nie przyszło i nie przyjdzie, profesjonalizacja w Polsce najszybciej postępuje w rolnictwie i ten wektor jak na razie jest stały bez (większych) zboczeń ;)

Master po kolbach od kuku na momencie by się rozleciał.

• Thanks 1
Opublikowano
44 minuty temu, dysydent napisał:

Też mam takie przeczucie coś zbyt dobrze jest jak narazie 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dysydent napisał:

nie zaprawiana?

jeśli dużo słomy , choćby tyle co na tej mojej fotce a to nie jest bezorka tylko fest pszenica była i słoma przyorana się nieco agegatem powyciągala tak że ile jej jeszcze w glebie i na takich polach śmietka nigdy zawodna i konieczna zaprawa aby wschody... jak widać

2 godziny temu, kamil800 napisał:

Moja z 6 maja wylazla i bardzo pojedyncze sztuki uszkodzila smietka. 

Pokaz ile zjadla bo ja w tamtym roku. Mialem taka fasole, ze moze z 70 max 80% (95kg/ha bylo siane) powschodzilo a plon byl piekny. Wiec jak ci wiecej nie zjadla to byl zostawil

Dopiero pojedyncze na wierzchu, a to co grzebałem w jednym obszarze to co nie wyciągnąłem to kilka robaczkow na nasionko, w innym miejscu niby mniej.. zaprawione dane z 50ml/100kg ch... 

Zdarzały się też nasionka, że niby coś ruszyło jakiś kiełek, otwieram nasionko a tam nawet plamka pleśni albo nadpsute.. pierwszy raz w swojej karierze fasolowej coś takiego widze. Czekam jeszcze 2-3 dni i się zobaczy 

Drobniutka ta fasola była i poszlo mi z 75kg/ha przy 18,9cm..

Edytowane przez skywalker89