Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Mówię jak jest 😁

Ale właśnie niektórzy Józie zwiększają zasiewy o połowę ale mimo tego fasoli będzie mniej w tym roku, dojdą mokre żniwa, z importem myślę że będzie problem i ciekawe co powiedzą te cwaniaki co ściągali kontenerami. 

Kuku bez roboty mokra jak będzie po 800-1000, to se policz nawet 10t, a fasola 2tx 5zl. Ja wiem, Tobie kuku się nie opłaca 😁

Opublikowano

Teraz jest czas specyficzny, wojna

Ceny energii

Ceny azotu 

Ile trzeba dać nawozów na te 8/10t mokrej kukurydzy

Sądzę ,że poszukiwać trzeba roślin nie wymagające dużo azotu.

Pod fasolę planuje dać 400kg polifoiski6 kupionej w październiku po 2590tona. Saletra po 2190wydawala się drogą ale wiele się zmieniło.

Opublikowano
42 minuty temu, skywalker89 napisał:

Mówię jak jest 😁

Ale właśnie niektórzy Józie zwiększają zasiewy o połowę ale mimo tego fasoli będzie mniej w tym roku, dojdą mokre żniwa, z importem myślę że będzie problem i ciekawe co powiedzą te cwaniaki co ściągali kontenerami. 

Kuku bez roboty mokra jak będzie po 800-1000, to se policz nawet 10t, a fasola 2tx 5zl. Ja wiem, Tobie kuku się nie opłaca 😁

Jakby tak było jak piszesz to powinieneś sprzedać gospodarstwo i sie nie męczyć.

Pierwsze propozycje na kukurydzę mokrą to ok 750 - 800 pln i się nie zdziwię jak tyle będzie przy obecnych kosztach suszenia. Koszty fasoli nie będą wieksze jak kuku i musi jej urosnąć 3 t a jak twoim zdaniem bedą aż tak małe zasiewy to jest ryzyko że może być powyżej 5 pln🤣 

Czemu ty nie siejesz samej kukurydzy tylko dajesz sie ruchać na tych burakach i fasoli?

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Pierwsze propozycje na kukurydzę mokrą to ok 750 - 800 pln i się nie zdziwię jak tyle będzie przy obecnych kosztach suszenia

Rok temu pierwsze propozycje na mokrą były w granicach ok 400zł a w końcu listopada była prawie dwa razy droższa.

Także dzisiejsze propozycje a cena w listopadzie to ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slavik80 napisał:

Teraz jest czas specyficzny, wojna

Ceny energii

Ceny azotu 

Ile trzeba dać nawozów na te 8/10t mokrej kukurydzy

Sądzę ,że poszukiwać trzeba roślin nie wymagające dużo azotu.

Pod fasolę planuje dać 400kg polifoiski6 kupionej w październiku po 2590tona. Saletra po 2190wydawala się drogą ale wiele się zmieniło.

Tom się uśmiał.. chybaze siejesz tą fasole na jakimś mocno biednym polu, bo przy w miarę normalnych zasobnosciach przy takim nawozeniu + oczywiście azot, który też masz taniej jak widać- to w kuku spokojnie te 10t powinno być. 

Coś za coś, jak się chciało wchodzić w rś to coś trzeba kombinować, ale niedługo się to pokonczy a jak będą takie drogie nawozy to za 2 lata pszenica tylko po b.dobrych stanowiskach czyli pewnie po rapsie i jakimś strączku np po soi - bo też będzie droga i przy 2t plonu spokojniej przytuli sie jakis pieniadz niż po fasoli. Słonecznik, gryka. To tez będzie w cenie i też bez większej roboty.

A fasola jednak nie jest takim newralgicznym towarem, żeby handlarze mieli schodzić ze swoich marż żeby więcej nakupić, bo pewnie jak z nawozami ostatnio - lepiej przerzucić mniej i zarobic więcej niż przerzucać dużo i guzik więcej z tego mieć.  

Zaraz ważniak będzie pytał ile tej marży mają, więc uprzedzając, jak wszędzie jedni mniej drudzy więcej, tylko ci co mają więcej to mam na myśli grubszych graczy czyli firmy przetwórcze, czy też tacy co exportują ale oni raczej nie dopuszczą żeby proporcje jakoś mocno się zmieniły, więc tak jak kolega mechanik napisał- biznes jakis regulrany się skonczył dla rolników na fasoli. 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
2 godziny temu, king12 napisał:

Fasola była opłacalną uprawą to trzeba sobie uświadomić.Jesli jej cena nie podąży za pszenicą czy kukurydzą to za rok napewno areał się zmniejszy i to sporo 

Jak po 5 albo 6 zl jest i jak ładnie plonuje to nie trzeba żeby więcej było aby była stała cena te min 5 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

To po ile twoim zdaniem bedzie? Kontrakty na październik na Matif po ok 1300 pln.

Tego najstarsi górale ani wróżbita Maciej nie wie a co dopiero ja .Ty też nie wiesz a przewidywania to...

Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Tom się uśmiał.. chybaze siejesz tą fasole na jakimś mocno biednym polu, bo przy w miarę normalnych zasobnosciach przy takim nawozeniu + oczywiście azot, który też masz taniej jak widać- to w kuku spokojnie te 10t powinno być. 

Coś za coś, jak się chciało wchodzić w rś to coś trzeba kombinować, ale niedługo się to pokonczy a jak będą takie drogie nawozy to za 2 lata pszenica tylko po b.dobrych stanowiskach czyli pewnie po rapsie i jakimś strączku np po soi - bo też będzie droga i przy 2t plonu spokojniej przytuli sie jakis pieniadz niż po fasoli. Słonecznik, gryka. To tez będzie w cenie i też bez większej roboty.

A fasola jednak nie jest takim newralgicznym towarem, żeby handlarze mieli schodzić ze swoich marż żeby więcej nakupić, bo pewnie jak z nawozami ostatnio - lepiej przerzucić mniej i zarobic więcej niż przerzucać dużo i guzik więcej z tego mieć.  

Zaraz ważniak będzie pytał ile tej marży mają, więc uprzedzając, jak wszędzie jedni mniej drudzy więcej, tylko ci co mają więcej to mam na myśli grubszych graczy czyli firmy przetwórcze, czy też tacy co exportują ale oni raczej nie dopuszczą żeby proporcje jakoś mocno się zmieniły, więc tak jak kolega mechanik napisał- biznes jakis regulrany się skonczył dla rolników na fasoli. 

Azot w tej cenie mam na rzepak i część pszenicy resztę saletry po 2920 saletrosan po 2845

Jak masz możliwość skoszenia kukurydzy,czy masz odpowiedniego usługodawcę to siej kukurydzą, ona znosi nawet monokulturę.

Poszukaj sobie na YouTube laurafarming zobaczy jak w Nebrasce uprawiają kukurydzę.

Mieć wysoką zasobność gleby to jedno ale te parametry utrzymać to drugie. Pewnie po rezygnacji z P K w jednym sezonie nie nastąpi znaczny spadek plonu, z azotem w pszenicy i rzepaku to inna sprawa

Opublikowano

przynajmniej ja nie mm doświadczalnego potwierdzenia skuteczności
co prawda testy dziesiątki lat temu le przez co najmniej trzy lata na różnych odmianach ze szparagówką włącznie

jeśli jakiś wpływ był to nie zauważyłem po za utrudnieniem siewu

• Thanks 1