Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Ktoś pisał na temacie pszenicy jeszcze w kwietniu, że czerwiec ma być deszczowy i wrzucił prognozę opadu na kilkaset litrów. Zapamiętałem sobie te przepowiednie i czekałem na wyniki.  Do dziś jestem mocno zaskoczony sprawdzalnością tej prognozy, więc obyś Zbyszek się mylił. 

Opublikowano (edytowane)

Wrony to plaga tylko szkody robią. Jeden gość to strachy postawił ale to tylko na kilka dni nie siadały. Na wiosnę po kilkanaście sztuk latały a teraz po kilka tysięcy stada i jak takie stado siądzie to straszne spustoszenie robi w fasoli o pszenicy już nie wspomnę. Widziałem jak rozdziobywały strąki jak ziarno dojrzałe było aż biało na polu było ale nigdy w tej fazie? Jak tak dalej będzie to straty będą duże a urodzaju w tym sezonie to raczej nie będzie w fasoli?

IMG_20200804_121028.jpg

IMG_20200804_121125.jpg

Edytowane przez Andpol
Opublikowano

O kurde !!! tego jeszcze nie widziałem O.oGdybym padł ofiarą tych czarnych padlinożerców od razu pozywam Skarb Państwa. Pozew jest krótki i nieskomplikowany, wystarczy kilka zdjęć, wyliczenie strat a sprawa bezprecedensowa. Może ktoś w końcu by się opamiętał. Petard i huku nie wolno, bo tylko w sylwestra  można,  strzelać nie można bo pod ochroną, środków chemicznych nie wolno, bo nie ma nic na wrony, więc od razu pozew i fajna batalia w sądzie I instancji a potem II i apelacja. 

Opublikowano (edytowane)

ACtC-3fAdqEU4GUfhdOa3LyYCaZPjOM3abuvhGwW

czerwonej jeszcze ze trzy tyg brakuje i na razie tylko sarny tłuką niemiłosiernie i zgryzają młode strąki i liście
i poniżej lepiej widać jak stratowane pole
ACtC-3cZrHgsOlA0hipjVNPGCSzzxRFl9ZaOFks5

na filmiku widać ile te bydlaki pozgryzały, do połowy krzaków

a ustalenie terminu cięcia kontry będzie w tym roku bardzo trudne bo będą jednocześnie już zasychające strąki jak i o trzy tyg młodsze

ACtC-3fSnGFW5Ei88jpX-Me063CHb8lh5FpSXRmM

jedna Eureka była za gęsto nieco posiana i ta wyjdzie też za jakieś trzy tyg i tylko od ilości opadów lub upałów zależy czy za trzy czy później
(eureki fotki ... nie było po drodze :P )

a z tego krzaka o ile nie zapomnę to osobno pozbieram nasiona na ew rozchodowanie bo jeszcze takiej plenności na jaśkach nie widziałem (jest takich krzakow więcej, ok 0,5% ogółu czyli jest to cecha genetyczna)
ACtC-3eeZu4G0kYemvAhZMMA5kPJrEoTNdsw1Akl

dla porównania czerwona sprzed roku i siana w podobnym terminie jak tegoroczna
ACtC-3eUSyGDPA_FJHkOCbta1guQ7KH193GVLBAH

w ub roku było spore nawożenie a w tym zero, gleba pól z fotek praktycznie identyczna bo glina. O wiele bardziej decyduje pogoda niż nawożenie w fasoli o ile oczywiście pole nie kwaśne to więcej szkody z przenawożenia gdy na posnawym można posiać nieco gęściej to przynajmniej żniwa wyjdą w rozsądnym czasie. Gdy mokre lato to na wynawożonym polu rośnie zbyt bujna a gdy suche i tak zasolenie przyspieszy dojrzewanie i tylko plon obniży bo drobniejsze ziarno czego przykład na tym zdjęciu czerwonej przed roku.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Pogoda - Przyroda ma znaczenie w 80% jak to dziś mi kolega powiedział i zgodzę się z tym w 100%. Zbiór pszenicy uzmysłowił mi pewne fakty, a przyroda pokazała mi moje miejsce w szeregu. 

Kilka ulew z wiatrem w czerwcu plus dwa newralgiczne miesiące bez kropli deszczu dały się we znaki i ledwo wyszedłem na pszenicy z niewielkim zarobkiem, niewartym oczywiście poświęconego czasu. Na nic były dokarmiania, odżywki, nawozy i ochrona fungicydowa ze skracaniem z górnej półki, kiedy 90% łanu się wyłożyło plackiem. Strata nie do ogarnięcia  i nauczka na przyszły rok.  Wolę zebrać 6 ton a tylko jedną zainwestować jak obecnie zainwestowałem 4 tony a zostało mi 2. 

Co do fasoli również mam krzaki załadowane strąkami od dołu do góry jak u Ciebie Tomku  i żadna to moja zasługa.

Nawet te po basagranie na kwiat zawiązały pięknie strąki i teraz żałuję że całego pola nie przeleciałem, bo tam jest czysto i ładnie a resztę zawaliła mi żółtlica. Tu również na nic zdał się Bandur, który właśnie  od żółtlicy był podany i spalił mi połowę fasoli a  w jej miejsce wysiał się ten właśnie chwast. Taka sytuacja psia krew. 

Mokry i ciepły czerwiec zabił mi pszenice ale dał życie fasoli. Jak przyroda pozwoli wymłócić to będzie rekord i nie tylko u mnie, bo u Was również. Kołem się wszystko toczy, bilans zawsze wychodzi na 0.  

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

handel fasolowy zaciera ręce na przemian z trzymaniem kciuków za udane fasolowe żniwa bo zbierać będzie co byle jakości deszcze nie zepsuły.

Ja pszenicę ogarnąłem tylko jednym zabiegiem od chwastu, jednym od grzyba samym tebukonazolem i ze trzy razy w ramach płukana opryskiwacza odżywkami i antywylegaczem ktory też dał niewiwele bo nawałnica jaka przeszła tylko co słabszym zbożom dała szansę ustać a ta pszenica i tak dała ok 6t/ha pomimo wylegi (ponad 9.5t/1,6ha) i szczuplejszego ziarna na 30% powierzchni. Tylko bląd był na samym początku bo za gęsto posiana była stąd nie było sensu prowadzić na wyższy plon tej szczotki. No ale za to ściernisko praktycznie zero chwastów w tym i wieloletnich czyli pole czyste np pod fasolę... właściwie to pod fasolę szkoda tak czystego pola i jeszcze nie wiem co tam wydumamy

DSCN2619.JPG

a to

DSCN2625.JPG

ta grzywa to zemsta chomika co sobie kopiec zrobił, a zemsta za to choć to on mnie pierwszy zaatakował...
https://drive.google.com/drive/folders/11R1bGrzOSqObcZBUmW0XaGuhyfvsPsWU?usp=sharing :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja pszenicę posialem w trzeciej dekadzie września 150-170kg, nie wyglądała mi, przykro mi było z3 będzie ze 6t, większość ustalo, leżało może z 10-20%, oddało na pewno po wyżej 7,5t, przy Białku po wyżej 13, gdzie wjazdy ograniczone do Minimum i odżywki,  ale poszło 3x fungicyd..Więc jestem mega zadowolony, w tamtym roku miałem pierwsze samodzielne koszenie 90%leżącej pszenicy,  więc dziękuję 2godziny hektar, kilka ton ziemi z hedra wygarniete i plony 5-6t przy większych nakładach..

Fasola czerwona u mnie nawiązała.duuuzo straczkow więc może plon będzie jednak przyzwoity...

Szabelka szybciej dochodzi w przyszłym tygodniu będę odcinal poprzeczki bo będę miał pomoc, czerwona też kilka tygodni jeszcze ppewnie..

Jaski oddadzą rekordowo więc pan C w tygodniku niech nie leci w uja i nie ogłasza po 6zl bo będzie połowa tego

Opublikowano

W ostateczności ale na 1ha to tylko rotacyjna bo samojezdna to trudno będzie bo fasola legła. 2 lata temu na tym samym polu fasole miałem to tylko rotacyjna ją wycięła.

Opublikowano (edytowane)

Jak  tam u was drobne fasole  bo tak jak u mnie  aura    to w piątek będę wycinał poprzeczki  a w poniedziałek po święcie wycinał jeśli pogoda będzie. Dziś trochę u nas popadało  ale to już nic nie zmieni fasola dochodzi na całego kwestia tygodnia. Deszcz trochę się spóżnił bo sucho jak cholera i trochę  górne strąki płaskie  i więdną tak że z nich nic.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
12 minut temu, 85Tomekkk napisał:

moja po gradzie,3 ziarka zdrowe na krzaku,reszta z plamkami .zastanawiam sie czy nie przeleciec talerzówką,przy okazji ,jak bede robił ścierniska 

Jaką szkodę uznali bo znajomemu z okolic Niewirkowa 65 %