Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

niektóre skupy rozliczają przed sortowaniem z potrąceniem odpadów i kosztów sortowania (dysponują własnymi sortownikami) ale czy jednocześnie maszynami doczyszczającymi aby kupić wprost spod młócenia tego nie wiem ale rozsądek nakazuje zainwestować w jaką wialnię i kalibrator ograniczający się bodaj do zespołu sit jeśli już się zainwestowało w nie tani przecież sortowniki optyczny.  Kwestia czasu kiedy taki skup będzie standardem.

Chwasty w fasoli? jakie chwasty? kwestia wprawy i utrzymania pola wolnego od wieloletnich gatunków to jednoroczne są do panowania. W dwuletnim cyklu uprawy fasoli na jednym polu na drugi rok zwykle mam czystszą niż w pierwszym. Zero pielników zero motyki. 
Kiedyś też były problemem chwasty w burakach cukrowych a dziś jak komu zarosną bodaj trochę to po interesie. i nie ma dyskusji. nie umiesz wypryskac fasoli od chwastu to nie siej dużo zanim się nie nauczysz.

Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

wymaga po petkusie czy ma "full serwis"?

full serwis, pektus jest na miejscu, z petkusa idzie na przebieraczke i tyle, jesli nie to mozesz sobie tylko samo przebieranie zazyczyc 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za ekspresową odpowiedź gentleman.gif
od siebie dodam że tomaszowska "Sława" kupowała nieprzebraną rozliczając jak wyżej napisałem ale było po czyszczalni a nie pytałem czy prosto z pola?... nic tylko zadzwonić i zapytać jeśli kto zainteresowany i pewnie nie tylko ta firma tak kupuje. Nawet mniej odpadów odliczyli niż mi z własnej próby wyszło. O jeden procent może półtora ale zawsze :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Koziołek napisał:

słyszałem, że Hojda w Wolicy przebiera fasolę sortownikiem bez opłat, ktoś słyszał jak to jest? Nie chce się wierzyć!

Tak, rozmawialiśmy z nim, bo co roku do niego sprzedajemy to tak mówił, że dla stałych klientów nie będzie brał za przebieranie,  wczoraj kolega też to potwierdził, że ma nie potrącać za przebieranie, tak jemu  mówił, pomimo tego, że on jemu jeszcze nie sprzedawał. Widocznie jest mało fasoli, a zdecydowanie jest, i zależy jemu na pozyskaniu towaru. Jutro odstawiamy do niego pierwszą partię fasoli to napiszę dokładniej jakie są warunki itp. 

Opublikowano

W ubiegłym roku odbił nam 10 groszy na kilogramie za przebierania. Jaka cena nie wiem, jutro spytam, my oddamy na przechowanie. Z 3,2 h namłóciliśmy pełną hl- kę, to z dwóch działek, gdzie jedna to l i ll klasa ziemi, jutro dokładnie przeważymy. Na pozostałych działkach chyba będzie trochę gorzej, zobaczymy, szału nie ma w porównaniu z rokiem ubiegłym gdzie na czysto wyszło nam coś ok 3,3 t z ha. 

Opublikowano
11 godzin temu, waldii1 napisał:

Pewnie 2t/ha  nie ma. Raczej u każdego w tym roku plon będzie podobny jak nie gorszy.

Może ciut ponad 2t/ha będzie bo na drugiej przyczepce jeszcze z 500kg. było ale szału nie ma.

Opublikowano

Ach te wasze na oko mierzenie :) czy ktoś to warzył ? Fasola w tym roku nie dość że mniej na oko to jeszcze na dodatek dużo lżejsza  i worki po sam wierzch będzie trzeba sypać by 50 kg wlazło (przynajmniej u mnie ) . Z ciekawości wsypałem w wiaderko która zazwyczaj mieści 10 kg fasoli to tegorocznej zmieściło się tylko 8,5 kg . Niestety nie jesteśmy w Ameryce i w buszlach nie handlujemy tylko na wagę . Podobna sytuacja była chyba z 5lat temu gdy była susza i szacowano szkody w strączkowych to objętościowo niby było 2 tony z hektara ale po petkusie, przebraniu i zważeniu zostało tylko 1480 kg z hektara . Nie porównujmy się też do poprzedniego roku bo taki zdarzy się raz na 15 lat .

A może już ktoś handlował i wie jak cenowo fasola jaś karłowy stoi ?

• Thanks 1
Opublikowano

ta cena to kpina w żywe oczy  nie sprzedawajcie fasoli  handlarze badają rynek  wielka mi łaska nie bierze nic za przebieranie,  niech nie będzie taki  wspaniałomyślny  szuka frajerów aby tylko złapać fasolę  slaby chwyt reklamowy   nie zapominajcie że cena w ubiegłym roku przy dwu krotnej wydajności była 2,8   dwa lata temu 4zł na przdnówku a 3 lata temu 3,30     więc  o czym  my mówimy  

a vitalpol  prosto z pola to niech se fasolanki nabierze  dziady wtamtym roku chcieli tylko po masterze bo po bizonie była porysowana  a skąd było tych masterów nabrać zobaczymy w tym roku,

ten vitalpol to jedna wielka mafia już  w tamtym roku  chodzili pogłoski że vitalpol  chce cenę jaśka zbić do  2 zł  i tak zrobili

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

ta cena to kpina w żywe oczy  nie sprzedawajcie fasoli  handlarze badają rynek  wielka mi łaska nie bierze nic za przebieranie,  niech nie będzie taki  wspaniałomyślny  szuka frajerów aby tylko złapać fasolę  slaby chwyt reklamowy   nie zapominajcie że cena w ubiegłym roku przy dwu krotnej wydajności była 2,8   dwa lata temu 4zł na przdnówku a 3 lata temu 3,30     więc  o czym  my mówimy  

a vitalpol  prosto z pola to niech se fasolanki nabierze  dziady wtamtym roku chcieli tylko po masterze bo po bizonie była porysowana  a skąd było tych masterów nabrać zobaczymy w tym roku,

ten vitalpol to jedna wielka mafia już  w tamtym roku  chodzili pogłoski że vitalpol  chce cenę jaśka zbić do  2 zł  i tak zrobili

Oczywiście że cena jest nijaka !!! Ale będzie podobna jeszcze przez jakiś czas uzależniona od ilości wywożenia przez rolników prosto z pola, Ale z tego co widzę to nie mają ludziska parcia na magazyny jak w roku ubiegłym:P To dobry prognostyk na szybkie wzrosty cen. Zacznie się " łapanka" ze strony handlarzy bo towaru nie ma za dużo :o Jeszcze apel do producentów fasoli jak musisz sprzedać to sukcesywnie NIE NA RAZ !!!!!! TO WYMUSI SZYBKIE WZROSTY CEN ;) 

Edytowane przez szot
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

no i u nas dożynki i też 2t/ha czystej po za zasięgiem w jaśku ale był gęsto siany i przed sortowaniem jest nawet nieco więcej tyle że ziemi sporo bo cięty na mokrym jeszcze polu i się naskrobało grud no i teraz nie wiem jak to oddzielić bo ... z resztą nieważne, mój problem.
O dziwo kontra wyszła plonem podobnie jak jasiek w tym roku a tylko czerwona jako tako średnią wieloletnią przypomina ale z racji upałów sporo połówek. Jest tak sucha że nie dziwi mnie to wcale i może i warto było poczekać do obiecanego deszczu na jutro i młócić po nim ale zaczynały strąki strzelać i niewiele by zyskał o ile cokolwiek.
A ceny i sprzedawanie? NIE MA U MNIE TANIEJ FASOLI I NIGDY JUŻ NIE BĘDZIE bo kończę u siebie tę uprawę pomimo całkiem dużych zysków jakie z czerwonej np, były czy półtyczki z hektara.
Za tanią uważam poniżej 3,5 jak na ten rok a jeszcze jak rozfrakcjonujemy jaśka to i taka cena może być niegodna uwagi bo dużo niedokalibrażu i aby uzyskać bodaj 120sz/100g to ze trzydzieści procent trzeba będzie pewnie wysiać, i co z tą drobnicą zrobić spod rafy?
Na przyszły rok co najwyżej namówię kogo aby posiał bodaj na utrzymanie nasion ze dwa hektary a o sprzedawaniu poniżej trójki mowy nie ma nawet trzyletniego jaska którego parę worków też mam jako "pulę genów" na obsiewanie pomniejszej jakiej jednej działki z której część na nasiona szła na plantacje towarowe.
Dla plantacji prawdziwie towarowych gdzie sprzęt specjalistyczny można wykorzystać w pełni progi cen są niższe i co dla jednego jest nieopłacalne drugiemu w zupełności wystarczy i o to chodzi aby produkt był możliwie najtańszy dla konsumenta. No niestety w tym roku na pewno ceny detaliczne fasoli pójdą za resztą cen bo i powoli "udało" się rządzicielom uruchomić inflację a i spadek plonu. 
A czy kto fasole sprzeda teraz czy później, od razu czy na raty wiele dla rynku nie zmieni. Rynek zaczyna tracić zdolność samoregulacji i przewidywalność tak że dobrze jest mieć twardą rezerwę żywności w obliczu pokracznej polityki z ASF gdzie wieprzowiny zaczyna brakować, polityki z clavibacter w ziemniakach gdzie ziemniaki znikają z małych plantacji stąd takie ceny czy polityka socjalna gdzie z producentów drobnych wielu zamieniło się w klientów.

w obliczu inflacji towar jest pewniejszą wartością niż pieniądz.

• Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano

jaś karłowy  2.86 ze swoim transportem nie przebierana po masterze termin płatności 45 dni   tak wyszła znajomemu próba w Sławie Tomaszów A  półtyczkę ktoś przywiózł to 4.7  ale podobno dóżo  zbolałej. cena na dziś.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

oczywiście ceny po potrąceniu masy odpadów z wagi dostawy? tzn za netto?
sześć groszy do kila Sława dolicza za dostawę na miejsce ale pewnie do masy netto i odpady dostarczamy na własny koszt :D .

Popatrzyłem tę czerwoną i jednak trzeba było poczekać na ten deszcz.

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

oczywiście ceny po potrąceniu masy odpadów z wagi dostawy? tzn za netto?
sześć groszy do kila Sława dolicza za dostawę na miejsce ale pewnie do masy netto i odpady dostarczamy na własny koszt :D .

Popatrzyłem tę czerwoną i jednak trzeba było poczekać na ten deszcz.

tak jest  po potrąceniu masy odpadów dzięki za sprecyzowanie.