Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał:

Tomek ile tego Bondura można dodać do pendimentaliny? w solo dawce 3 litry na groch, ale to chyba za dużo na fasolę. Cholera mogłem rok temu go przetestować. Już wycinałem fasolę bez afalonu, więc wiem czym to grozi.  

Rok temu nie byl jeszcze dostepny. We francuskich zaleceniach bayer zalecane jest jak dobrze pamietam 2 litry. Jak rozmawialem z przedstawicielem od bayer to proponowal 1.5 litra ale w jasiu. Drobna fasola ponoc jest bardziej wrazliwa na ten srodek. Najlepiej zrobic jakis test.

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, mint napisał:

Przepraszam ale ja tu żadnego trendu nie widzę, tylko chaos i loterię. W tamtym roku sprzedałem po 4,10 i myślę, że taniej nie opłaca się produkować. Jeśli taka cena się utrzyma do końca sezonu to zasiewy zdecydowanie zmaleją i skończą się sentymenty do fasoli, bo przez wielu tak jest postrzegana

Jeden sezon tak niskich cen nie  wpłynie na wielkość zasiewów , potrzeba dwa lub więcej lat !!! Po prostu musi "'Bardziej Zaboleć'" taka to nasza ludzka mentalność.

Opublikowano (edytowane)

Jest jeszcze ten zamiennik patorana na metobromuronie .. a już wiem; Proman ale drogie toto. Rolę afalonu może nieco przejąć sencor a nawet kombinacja samego Pendigana i Basagranu chirurgicznie stosowanego tzn w dawkach dzielonych co nawet na jednym polu mi bezbłędnie wyszło ale pole było zachwaszczone głównie trawami bo zboża od niepamiętnych czasów to tam każdy by był mądry.
Nie wiem nic z praktyki o Bandurze i tyle a etykiety czytać też za wiele nie da bo ze cztery wszystkiego chwasty wymienione, nic tylko testy a że fiołek figuruje tam jako wrażliwy to już wiem gdzie te testy u mnie konieczne.  

Z opisu kaprysów odmiany Borlotti wnioskuję że kto potrafi czerwoną lub Bombę ten i z Borlotti poradzi a opisany przypadek to tak na moje oko za późno ścięta za sucha (ziarno) młócona i pewnie w odwilgłym strąku od jakiej rosy czy wigotności względnej danego dnia. Mi czerwoną sąsiad wymłócił z mniejszymi stratami niż ja resztę lubelką to i z tym byśmy sobie poradzili. Jest taka żółta okrągła wielkości grochu polnego i ta też strasznie łupliwa ale sobie z nią radzę tak że można tylko trzeba młócić po południu gdy najsuchszy strąk na pootwieranym i pozwalnianym wszystkim co się da a tylko z normalną wialnią. Wtedy wylatuje już na podajniku a reszta na samym wytrząsaczu ale jeszcze nie posiałem abym omłoty przemyślał :) 
a tomaszowska firma? a tak, tam badziew nie przejdzie ale docenią dobrą jakość i to już można nazwać pełnym profesjonalizmem. Nie Oni jedyni tacy, ale kontrę i czerwoną wycenili rzetelnie i to tak że przebieranie by się nie opłaciło nawet po 30gr/kg (liczyłem sprawdzałem to wiem na przykładzie jednej transakcji (nie mojej) i tylko szkoda że tak daleko ode mnie bo mam za mało na hurt aby tam się zapuszczać i dopiero może z czerwoną ale dopiero gdy pozamykam obietnice na nasiona.

Jeszcze wrócę do fasolowych trendów. Takie one że coraz mniej konkurencyjna opłacalnością hektara do tzw. zwykłych roślin rolniczych i to nieodwracalnie bo staje się jedną z nich. A niestabilność cen właściwa wszystkim warzywom bo właśnie jeszcze do tej pory fasola była w tej grupie ale właśnie przestaje na naszych oczach w ostatnich latach i wahania ceny coraz mniejsze i bliższe bardziej granicy opłacalności niż dużych zysków, a dla wielu już i pod nią. 
Pamiętam i ja takie czasy gdy wcale fasole nie szły lub po cenach niewiele wyższych od zboża a za rok kilo w cenie stawki godzinowej robotnika no teraz te widełki już dużo węższe na przestrzeni nawet ostatnich dziesieciu lat i stale sie "domykają od góry"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, Zetor9540iursusc330M napisał:

Mialem kontraktacji w ubieglym roku co do firmy nie mam zadnych zastrzezen pod kazdym wzgledem bezproblemowo a fasola srednio w ubieglym roku kontrakt byl na 4.5 wydajna jest ale naj wiekszy problem jest z obrobka to znaczy byla pryskana na zaklejenie i mimo wszystko jest tak krucha ze peka sama z siebie straki otwieraja sie same na polu na grubo bylo mlocenie to byl koszmar robila sie po prostu kasza tak ziarka pekaly 

Termin jej dojrzewania jest wczesniejszy od jaska podobnie jak I w innych drobnych o ok 2 tygodnie?

To osypywanie sie ziarna I otwieraniem sie strakow zalezy od w duzej mierze od pogody.

A sklejacze to kolego uzywales te same dedykowane do rzepaku?

Kilka lat temu sielismy drobna typu aura , bomba I jaska a od kilku lat tylko jasiek. 

Opublikowano

Tak masz racje dojrzewa jak inne drobne wczesniej niz jasiek 

Sklejacza nazwy nie pamietam na ulotce bylo napisane ze na fasole sie nadaje 

U nas tez sie sieje aure czerwona jaska z zadna nie bylo nigdy tego typu problemu 

Tak wygladala po mloceniu 

IMG_20180823_203606.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

Naśmiewałem się nieco z tej odmiany wcześniej ale pośrednio ta jej "bijalność" może świadczyć o cienkiej i delikatnej skórce na ziarnkach.
Jeśli bym gdzie i zdecydował się lub kogo na testy tej odmiany podpuścił w okolicy to masz zapewniony współudział w reklamie ;) 
Dzięki za garść praktycznych informacji jeszcze raz.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli ten Orius to zaprawa (02WS) to pomimo zaleceń 150g/100kg dla zboza dla fasoli 100g/100kg aż nadto wystarczy zwłaszcza do grubonasiennych jeśli zaś to Orius Ekstra 250 EW to 8 ml (osiem mililitrów - żeby nie było wątpliwości :D ) zawiera tyle samo tebukonazolu co ta setka zaprawy.
Ot taka ciekawostka jak się interesy na pestycydach robi ;) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

jak myślicie zaryzykuje ktoś zasianie fasole przed świętami wielkanocnymi w tym roku

Opublikowano (edytowane)

jak będzie cieplo? niejeden :) 
Jeśli by konieczność przesiania to problemu ani wielkiego wydatku na nasiona nie będzie
Przynajmniej karłowego jaśka
Ryzyko cechą ludzkiej natury jest  .

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Myślę, że niektórzy jak posieją buraki to i zaraz będą siać fasolę. 

Ja na szczęście nadal nie wiem czy będę siał, bardziej na nie, ale jeszcze sprawa w toku. Tak czy siak czekam do maja - co bym nie siał.

Opublikowano
2 minuty temu, daaamiaaaan napisał:

Witam.

Panowie ile i kiedy rozsiać polifoske pod fasole ?

na jesieni 😎

Opublikowano (edytowane)

Kiedy? jak najszybciej ile od 150kg/ha widać jakieś efekty nawożenia a powyżej nie wiem jakiej ilości ryzyko zasolenia gleby (kara za to że nie jesienią) ponad tolerancje fasoli czego ona nie lubi zwłaszcza w suchy okres . Jak rok temu wiosną pół tony dałem/ha pod orkę wiosenną i fasola była ok. Taką dawkę bo pole posne i zależało mi na odbudowie zasobności bardziej niż na fasoli. Czerwona nawet najlepsza kolorem no i plonem wyszła ze wszystkich pól (trzech) gdzie na innych zero lub te 150 kg było. Kontra trochę na tej pol tonie przerosła ale za to szparagówki kawałeczek to  dopiero zobaczyłem ile tego może narosnąć 
Polifoska się nie ulatnia i może leżec nie wymieszana z glebą ile tam trzeba do uprawy przedsiewnej. Azotowe tuż przed uprawą bo to co innego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, a-zA-Z0-9 napisał:

jak myślicie zaryzykuje ktoś zasianie fasole przed świętami wielkanocnymi w tym roku

Byłe hrubieszowskie na granicy tomaszowskiego ludzie tam zawsze sieją wcześniej albo się uda albo nie, czysta loteria.

Osobiście czeka na siew jak jest ziemia nagrzana.

Po co przesiewać.

Opublikowano

Bardziej martwiąca jest cena fasoli a nie problem kiedy zasiać. Osobiście zastanawiam się czy nie ograniczyć uprawy do hektara.. Przyszły rok nie zapowiada się optymistycznie... Dawno już nie było takiej ceny... 

Opublikowano (edytowane)

po odliczeniu odpadów i kosztu sortowania już wychodzi cena za wagę ogólną zbliżona do ceny soi a przecież zbiór fasoli droższy i soja wyższa dopłata
Były podobne ceny ze dwa lata temu gdy była jeszcze wyższa dopłata do fasoli ale właśnie była ta dopłata.
a nie. to już trzy lata temu bo pamiętam jak wiosną namawiałem do uprawy fasoli mimo niskich cen i zniesienia dopłaty.
no w tym roku nie wiem czy namawiać?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

No teoretycznie przy dopłacie do soi i plus zbiór kombajnem prosto do zbiornika bez roboty, a fasolą która być może zbliży sie do granicy 2 zł. za nieprzebieraną w tym sezonie i odliczyc sobie nakład który trzeba wykonać to te uprawy wyjdą jednakowo. Oczywiście szacując jednakowy plon.