Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
6 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Glupie pytanie 😂 ale jezeli pryskacie rano fasole to o ktorej? Przy sloncu ten bentazon nie poparzy fasoli? Grochowi nic nie robi ale tutaj to nie wiem

Ja nawet i o 5-6 rano jechałem. Jakie dawki dajesz?

Nie wiem czy pisałem czy nie benz wtedy wypalił siewki. No i co całe gówno z tego, bo się pojawił nowe.

Jutro jadę 0.8 benz plus 0.3 imazamox.  Na jednym polu mam szarłatów trochę przy miedzy. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, bartekac7 napisał(a):

Ja nawet i o 5-6 rano jechałem. Jakie dawki dajesz?

Nie wiem czy pisałem czy nie benz wtedy wypalił siewki. No i co całe gówno z tego, bo się pojawił nowe.

Jutro jadę 0.8 benz plus 0.3 imazamox.  Na jednym polu mam szarłatów trochę przy miedzy. 

0.6 corumu (czyli prawie 0.3 pulsara) i do tego z 0.4 benza. Zeby razem z litr basagranu byl.

Wyjade pewnie po 8.

Jeden kawalek pojade bo na drugim kawalku pojedyncze sztuki komosy i slabsza fasola tam. A na trzecim to w ogole praktycznie nie idzie komosy znalezc, jest tylko rzepak. To reszte opryskam albo w niedziele albo w poniedzialek. Zalezy jaka bedzie pogoda i jej dam 0.6 albo 0.7 corumu i dopelnie do 1,25 benza

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, dysydent napisał(a):

zatem jeśli to wina zaprawy to i tak trzy opcje
- zaprawa na robaki nie podziałała i zjadły ale byś je znalazł bo widać je od razu no ale załóżmy dla statystyki i tę opcję
- zaprawa grzybobójcza nie zadziałała i jakieś grzyby namnożone na słomie przelazły na fasolę która w te chłody była bezbronna i poraziły
- przeterminowana chemia z ochronnej stała się toksyczna i to ona ubiła fasolę tylko wtedy by zmumifikowała a liścienie nie wiem czy zmieniły by się w masło- w międzyczasie przyszła mi do głowy czwarta opcja - w tej słomie jakiś herbicyd ze zboża się "zakonserwował? i katrupi fasolę

a no i ja sobie dzisiaj grzebnąłem i na cztery ziarnka jedno trafiłem z czarniejącym kiełkiem i tylko tuż spod ziarna na zdrowej nasadzie kiełka pojawiły się korzenie boczne a stożek wzrostu z zawiązkami liśćmi ja fujara zgubiłemi nie wiem czy był zdrowy czy porażony.
Dalej nie grzebałem żeby nie popaść w syndrom Kamila

no i ew 75% wschodów mnie satysfakcjonuje

Zaprawa, coś tu było be, bo na oranych na zimę też mam dziury w rządkach, bo tam już był mix i starej i nowej. Dziur nie ma tylko  na zaprawianych Fluido Żel, bo kilka pierwszych siewników wziąłem z góry kupki. Może grzyby zjadły bo triazol był słaby, dawałem połowę dawki, nie wiem. Robaków nie widziałem, a grzebałem o ho ho...zgniło 

Drobną przesiewam jutro, Blanka też przepadła. 

Jak po grudzie idzie mi rolnictwo tej wiosny, dla przykładu rzepak- ubezpieczyłem wszystko od wszystkiego oprócz rzepaku od przymrozku. Wymarzł i łuszczyny zrzucił. Usiadłem zgłosić do kompa i hoooy.... nie należy się

Edytowane przez ravoj
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Podobne objawy opisał @androproteam tylko poskąpił szczegółów dotyczących technologii Jego plantacji
Ok, nie każdy chce zbyt wiele o sobie i Jego prawo ale Twój @ravoj przypadek nie jest odosobniony zatem czy to też i wina tego podłego początku sezonu czy tylko rodzaj korelacji ?

No u mnie Dwóch niczym zaprawiało o których wiem i fasole mają już po skończonych wschodach które można określić jako dobre do bardzo dobrych, przedplony różne bo zboża i ziemniaki i tyle co na już mogę do tego "dochodzenia" dorzucić
uprawa orkowa w obydwu przypadkach zz przyoraniem słomy w tym zbożowym choć tego ostatniego tak do końca nie jestem pewien

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Korelacji jest więcej, bo było nas 5ciu co kupowało nasiona igołomskiej u jednego takiego zaufanego i wszyscy 5ciu przesiewamy, z tego 4 zaprawiało każdy czym innym a jeden nie zaprawiał wcale. Gdyby nie przepadł mi Jaś, to mogłbym powiedzieć że no to wina nasion. Ale Jaś był mój i przepadł też, ale tylko zaprawiony inaczej a jak inaczej sam nie wiem, bo nie mam notatek. 

Żaden z nas próby kiełkowania igołomskiej  nie zrobił zawczasu, za to każdy robi teraz.  

Mój kolega też siał bez zaprawy i już ma piękne rządki 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Tak to jest jak się na siłę kombinuje i wymyśla jakieś  zaprawy, dziś na rynku jest wszystko , od lat zaprawiam jednym dezodorantemi jeszcze nigdy mi jakiś robak  nie odważył się podgryzać  od spodu chyba że z góry 😆 jeszcze nigdy mi fasola nie zgniła i nie sfermętowała w ziemi , moja blanka ruszyła z kopyta lapie kolor i zaczyna wypuszczać nowe liście , lada dzień idzie 0.3 pulsara i 1 litr benza.

Opublikowano (edytowane)

A głęboko siałeś Jasia? U mnie ta co poszła głęboko poniżej 4 cm to też zgniła. Wszystko zaprawiane tylko na robaka i taką samą dawką( 70 ml na 100kg), fasola na siew była brana z 1 Bega, a i tak jeden rządek (jedna sekcja siewnika)powschodził z dużymi przerwami ale nie na całej szerokości pola,więc obstawiam że to wina głębokości siewu albo akurat te rzędy trafiły na nakładki z oprysku dualem.

U was też fasole żółte? Mam nadzieję że to z zimna a nie z goglebówki.

Edytowane przez Marek1129
Opublikowano (edytowane)

Wlasnie sie zbieram. Zachnurzone jest wiec powinno byc fajnie.

U mnie jeden kawalek juz calkiem zielony a drugi gdzie wolniej powschodzila jest wiecej uszkodzen po comandzie i troche zolciej ale tez dobrze no i tam czysto wiec nie trzeba jej meczyc

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Dodaje ktos z was kemiron?

Ja kilka lat  temu dodałem do corum po 0.6 l na ha. W tym roku do  corum dołożę basagram/  niby mozna do 2.5 l na ha czyli planuję 0.6 corum I 0.6 basagram. 

Fasola bezorkowo poplon był z rzodkwi oleistej I gorczycy. W tym roku mróz zniszczył go . Wiěc talerzowka I siew.

Orka super wygląda ale moim zdaniem wiisenna zabiera duzo wilgoci.

Jak juz to orka na zimę.

Opublikowano

Chcę zrobic zabieg dzielony tzn teraz I za 5-7 dni powtórka.

Siałes kiedys rzepak po fasoli? Mi szkoda stanowiska . Po fasoli I rzepaku pszenica.

Po pszenicy rzepak I fasola.

Opublikowano

Widziałem rzepak posiany po grochu mega wyglądał I podobno oddał 5 ton. Odmiana  dominator. U mnie zakłociľoby to płodozmian. Musiałbym na częsci posiac pszenicę po pszenicy.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, slavik80 napisał(a):

Ja kilka lat  temu dodałem do corum po 0.6 l na ha. W tym roku do  corum dołożę basagram/  niby mozna do 2.5 l na ha czyli planuję 0.6 corum I 0.6 basagram. 

Fasola bezorkowo poplon był z rzodkwi oleistej I gorczycy. W tym roku mróz zniszczył go . Wiěc talerzowka I siew.

Jak juz to orka na zimę.

2,5l jeśli fasola ma już liście potrójne bo ten pierwszy pojedynczy dawka powyżej 1,5l Basagranu może upalić

orka wiosenna wysusza tylko warstwę gleby do głębokości tej orki a i to tyko gdy sucha wiosna bo w tegoroczną wręcz przeciwnie - zwiększa pojemność wodną na wyłapanie tych opadów co były i będą

rozluźnienie wierzchniej warstwy gleby zawsze zmniejsza straty wody z jej głębszych warstw i orka działa podobnie ak np bronowanie niszczące skorupę glebową tylko działa głębiej i w dłuższej skali czasowej sięgającej nieraz lipca jeśli jkieś gwałtowne ulewy nie ubiją wcześniej i ew upały śródletnie nie są tak drastyczne dla fasoli jaśków bo ich korzenie sięgają głębiej niż ta orka i .... a z resztą już to opisywałem i może dla płycej korzeniących się drobnych fasoli mieć negatywny wpływ ale dla jaśków to raczej nieco je uodparnia na ew letnie okresy posuchy oczywiście jeśli ta orka nie "w kolano"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

@Łukaszek groch potrafi dać 5t? dawno miałem to na polu i jeszcze tych odmian co tworzą łan kożuch zszyty wąsami nie było albo nie znałem i trzy tony to był szczyt marzeń co jeszcze mostem leżące na ziemi trudne było do zebrania bez dodatkowych dziesięciu ton ziemi w zbiorniku :D

tak się dopytuję bo jakoś ostatnio zupa grochowa zaczyna mi bardziej smakować od fasolowej ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, slavik80 napisał(a):

Chcę zrobic zabieg dzielony tzn teraz I za 5-7 dni powtórka.

Siałes kiedys rzepak po fasoli? Mi szkoda stanowiska . Po fasoli I rzepaku pszenica.

Po pszenicy rzepak I fasola.

Po grochu najczesciej ale jak trzeba to i po fasoli zasieje. Dla mnie wlasnie pod pszenice szkoda stanowiska bo go nie wykorzystuje. Po grochu zasiejesz rzepak i nie trzeba dawac jesiennej dawki azotu ;) polecam spróbować 

@dysydent tak. Jak jest wody pod dostatkiem to 5t grochu mozna nakosic bez problemu. Ale pole musi byc w dobrej kulturze

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Polecam czytanie ze zrozumieniem.

oczekuję jednoznacznie zrozumiałej pisaniny; tzw "całym zdaniem" a nie - 难以理解 ;)

34 minuty temu, Łukaszek napisał(a):

Widziałem rzepak posiany po grochu mega wyglądał I podobno oddał 5 ton.

Nie wiem co tu trzeba tłumaczyć.

a rzeczywiście
nie doczytałem wcześniejszego

cholera jednak było całym zdaniem tylko podmiot domyślny :ph34r:

jeden zero dla Ciebie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał(a):

oczekuję jednoznacznie zrozumiałej pisaniny; tzw "całym zdaniem" a nie - 难以理解 ;)

Widziałem rzepak posiany po grochu mega wyglądał I podobno oddał 5 ton.

Nie wiem co tu trzeba tłumaczyć.

• Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, Zbyszek3939 napisał(a):

Tak to jest jak się na siłę kombinuje i wymyśla jakieś  zaprawy, dziś na rynku jest wszystko , od lat zaprawiam jednym dezodorantemi jeszcze nigdy mi jakiś robak  nie odważył się podgryzać  od spodu chyba że z góry 😆 jeszcze nigdy mi fasola nie zgniła i nie sfermętowała w ziemi , moja blanka ruszyła z kopyta lapie kolor i zaczyna wypuszczać nowe liście , lada dzień idzie 0.3 pulsara i 1 litr benza.

Podziwiam i cieszę, bo znowu kupię Blankę u Ciebie Zbyszku. 

16 godzin temu, Marek1129 napisał(a):

A głęboko siałeś Jasia? U mnie ta co poszła głęboko poniżej 4 cm to też zgniła. Wszystko zaprawiane tylko na robaka i taką samą dawką( 70 ml na 100kg), fasola na siew była brana z 1 Bega, a i tak jeden rządek (jedna sekcja siewnika)powschodził z dużymi przerwami ale nie na całej szerokości pola,więc obstawiam że to wina głębokości siewu albo akurat te rzędy trafiły na nakładki z oprysku dualem.

U was też fasole żółte? Mam nadzieję że to z zimna a nie z goglebówki.

Ja już  wiem, że  mi nasiona zabił mróz, triazol, za głęboki siew. Gdybym wywalił jeden z tych czynników może coś bym uratował. 

4 godziny temu, slavik80 napisał(a):

Jak juz to orka na zimę.

Czyli poplon przed fasolą nie jest zły 

4 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Najlepsze rzepaki jakie miałem to właśnie po fasoli o tak robię od kilku lat, sieje początkiem września.

Popieram, też w tym roku planuje rzepak po fasoli, jak się uda zebrać w porę 

Opublikowano
9 minut temu, ravoj napisał(a):

Podziwiam i cieszę, bo znowu kupię Blankę u Ciebie Zbyszku. 

Ja już  wiem, że  mi nasiona zabił mróz, triazol, za głęboki siew. Gdybym wywalił jeden z tych czynników może coś bym uratował. 

Popieram, też w tym roku planuje rzepak po fasoli, jak się uda zebrać w porę 

Mam kwalifikat poltyczki kontry posiany, jak się uda to coś tam będzie na zbyciu 

Opublikowano

Jak sie  plantacja powiedzie to chętnie kupię 200 kg

22 minuty temu, ravoj napisał(a):

Tak sobie mysle co Ci kolego nie powiodło się. Moze nawozenie? Ja w bezorce I tez siana 26 kwietnia .sporo czasu nie wychodziła z powodu zimna. Roznicę ktorą widzę to ja w lutym rozsypałem sól potasową .wczesnie aby sie chlor wypłukał.moze to on zwalczył smietke czy inne Robale?

W podsiewacz poszedł polidap

Opublikowano

Za głęboko, zimno, tritikonazol. 

Ty @slavik80 pewnie punktowo, na 4 cm i bez zaprawy Sarfun 

Dziś przesiewałem to będę wiedział co nie wyjdzie 

IMG_20250522_093004221_HDR_copy_1077x807.jpg

Od lewej Sarfun, Fluido Żel i bez zaprawy