Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

w pasie drogowym wytyczyć a i coraz częściej wykonać zjazd do posesji (do jej granicy) obowiązek ma gmina ew zarządca drogi inny jeśli nie gminna na swój koszt oczywiście o ile działka ma status nawet nie zabudowanej a tylko budowlanej nawet gdy pusta i kartofle naprzemian z fasolą na niej rosną czy tam inne chwasty

rysowanie sobie projektów budowli na nieswojej posesji nie ma żadnej mocy prawnej i żaden urzędas nie ma prawa tego od nikogo żądać bo pewnie i pararafa by znalazł coś typu ingerencja w cudzą własność itp. i takie żądanie można potraktować jako nakłanianie do popełnienia co najmniej wykroczenia a jak dobrze pokombinować to i przestępstwa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
W dniu 6.03.2025 o 13:46, Marek1129 napisał(a):

Ciągną nieprzebadane gówno z ukrainy to cena w górę nie idzie. Ciekawe czy tak jak w przypadku zboża sprzedają ukraińską fasolę jako polską? Czy kupujący od nich wiedzą o tym? Śmiem wątpić. 

Jak pisałem że na upainie sieją fasolę i ciągną tam wszelkie niezbędne maszyny to beczeli tutaj że to ściema żeby cenę zbić i mieli mnie za handlarza. Minęło kilka miesięcy i się potwierdziło że ukry produkują i będą nam bruździć. 

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, MarekUA napisał(a):

Rok temu strajki i dopłaty podzieliły rolników nikt się dzisiaj za nami nie wstawi. Podnoszą pensje minimalną a rolnik dalej dynda sie z cenami za płody z przed 10 lat... Maszyny rolnicze podrożały prawie o 100% a ich jakość pozostawia wiele do życzenia... nie rodzi się nikomu od tego czasu 2 razy więcej.. a śmiem twierdzić że pogoda jest gorsza. Ja tylko czekam aż  to pierd^lnie wszystko Ludzie cieszyli się na wybór trampa a to niezły świr jest  zdania zmienia jak panna na wydaniu już biden był spokojniejszy, cena fasoli 5,5pln już dłuższy czas sie utrzymuje...

Nic nie pierd...ie strajki no ku.a pomyśl jeden z drugim po h*ja jechane było ja tego nie chce opiniować ani narzekać bo nie którzy wiedzą i znają mnie 🤣 ale co jeden z drugim rozumie już słuchanie kocopołów typu zielony ład , import z ukr itd jakies manifestowanie itd no sam organizowałem i chociaż człowiek próbuje uświadomić gdzie tkwi problem pisma do ministerstwa itd  :) ale z kim rozmawiać złodziejem J.K.A , maklerem telusem czy obecnym Czesławem no k**wa przecież oni to wiedzą że potrzeba zmian 🤣 

my wojujemy z zielonym ładem co polowa ni hu hu nie wie co i o co chodzi itd itd jaki zamysł tego itd to my wojna zamiast wymuszać na rzadzie :

- paliwa rolniczego 

-kredytów na 25 lat na 2 %

- definicji rolnika ( kto wkoncu jest tym rolnikiem) 

-jesnolita stawka VAT ( ale gdzie kur..a jak się pieniążki obraca w gospodarstwach matka na VAT syn na ryczałt a corka firme skupujaca ma i wychodzi po 30 ton pszenicy z ha na ryczalcie a na vacie ledwo 3 🤣 nie bede rozwjal dalej )

- ceny rekomendowane /opłacalności ( już jeden obiecał projekt w zamrażalce na h*ja było do Warszawy jeździć)

- normy bezpieczeństwa żywnościowego 

- polski program rolny ( jakbmozna wogole prowadzić politykę rolna na całą Polskę  porównywać małopolski np z zachodniopomorskim ) 

A tu inno import z ukr no akurat fasoli to przeginanie rzeczywistości inni potentaci/kraje tu szkodzą ,Ale jak by wprowadzili normy to po bajzlu tylko kto ma to sprawdzać jak to wszystko fikcja i nie wydolne panstwo 🫣 sami stwierdzili 

długo by pisać, długo by rozmawiać i grzebać w tym gównie , karty rozdane , prezydent Trzaskowski będzie,  Michał K się po d*pie drapie , bajzel trwa kiedyś przyjdzie posprzątać a na tą chwilę to ponarzekać tu możemy nawet nie tu bo tu to o fasoli ale kiedyś jak będziecie mieli możliwość zapytajcie jaki format/forme/model  maja miec nasze gospodarstwa czy ukierunkowane potencjalem na wschod czy zachod bo jak by nie popatrzyc to wszedzie zacofani grubo " (a ja naprawde mysalem ze my niemca mineli 10 lat temu " i juz myslalem że na szparagi przyjadą do Polski 🤣 ktoś Cyganił/wprowqdzil mnie w błąd 🤣 i że szparaga i z Niemcem 😂

Zmieniamy temat na fasolowy:

Jakie terminy siewu przewidujecie ? 

Bo tu suchy chodzą ze początkiem kwietnia mają plan co niektórzy wyskoczyć 🙉 

Opublikowano (edytowane)

to nie z tego tematu ja pamiętam?
ktoś opisywał że ma na polu coś ślimakopodobnego
hdxouaps3d1694tq3j523n35ypzse5b2.jpg

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-03-07/inwazja-obamy-w-europie-przetrwal-nawet-skandynawska-zime/

pewnie by na tym polsacie nie opisali gdyby nie nazwa xD
sam kliknąłem bo myślę - że co? Trump wypłoszył cały klan Obamów i do Europy uciekli? :D

pamiętam; byłem zdziwiony że ślimaki żrą fasolę gdy ona dla nich raczej trująca a przynajmniej niestrawna, to cholerstwo ani ślimak a i z krainy gdzie fasola dziko rośnie i jak najbardziej może być przystosowany i do diety fasolowej

jeżeli przetrzymuje szwedzkie zimy to u nas tym bardziej i ma potencjał na plagę
oby wronom to smakowało to choć raz by się na coś przydały

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zależy od pogody, ale pewnie gdzieś koniec kwietnia chciałbym posiać.  Na ten moment ciężko powiedzieć kiedy dokładnie. Może jakimś cudem kwiecień będzie mokry i skonczy się tylko na planach.

Opublikowano
11 godzin temu, dysydent napisał(a):

w pasie drogowym wytyczyć a i coraz częściej wykonać zjazd do posesji (do jej granicy) obowiązek ma gmina ew zarządca drogi inny jeśli nie gminna na swój koszt oczywiście o ile działka ma status nawet nie zabudowanej a tylko budowlanej nawet gdy pusta i kartofle naprzemian z fasolą na niej rosną czy tam inne chwasty

rysowanie sobie projektów budowli na nieswojej posesji nie ma żadnej mocy prawnej i żaden urzędas nie ma prawa tego od nikogo żądać bo pewnie i pararafa by znalazł coś typu ingerencja w cudzą własność itp. i takie żądanie można potraktować jako nakłanianie do popełnienia co najmniej wykroczenia a jak dobrze pokombinować to i przestępstwa

Jak niemasz projektu wjazdu na działkę to nawet zacząć kopać fundamentów ci nie pozwolą a o Lini przerywanej na wjazd możesz zapomnieć. Pas drogowy należy do zarządcy drogi a projekt i wjazd musisz ty zrobić napewno przy drodze wojewódzkiej .w 2008 robiłem taki projekt to ze wszystkimi pozwoleniami koszt 5 tyś dodam że w tym miejscu na mapkach godezyjnych był zaznaczony wjazd.Takze za projekt domu zapłaciłem 2 tyś  a projekt wjazdu 5 tyś 

• Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano

zatem mamy sqrwysyństwo nomenklatury urzędasów państwowych i problem wart zdecydowanego działania, tylko trzeba zegnać wszystkich zainteresowanych... bardziej rozgłosic by się sami do kupy zegnali i wszelkimi dostępnymi sposobami nagłośnili na początek że takie zdzierstwo istnieje i na nim pasożytuje spora grupa darmozjadów zarówno państwowych jak i zblatowanych z nimi różnych szemranych biur geodezyjnych i innego pseudoprawniczego szmatłastwa.

ale to już może gdzie indziej; czy jakimś specjalnie dedykowanym temacie af czy... w sumie pisząc z af to najoptymalniejsze co mogę wymyślić

• Like 1
Opublikowano

Coś pewnie popada, ale i tak nie uzupełni wód gruntowych z topiącego się śniegu, podsiąkanie będzie bardzo ograniczone. Ogólnie zapowiada się lipa 

Opublikowano

Moze byc roznie. Niektorzy np mowia, ze coroczna suma opadow sie zgadza i skoro nie padala w zime to musi nadrobic pozniej. Ale moze tez nadrobic jak w tamtym roku. Na raz 100mm i tyle 😂

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kubamako66 napisał(a):

słyszał ktoś o nowym oprysku który ma pedimetalina i chlomazon  i ma rejestracje na fasole to jest jakaś nowość od tego roku jest ?

se można wyszukać tam
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin---zastosowanie

tylko zlinkować parametrów wyszukiwania się nie da i trzeba wpisać tam już samemu
no i w filtrach zaawansowanych wpisać ..albo screena zrobię

oh s.it - jest ale patrzcie jaką nazwę dali

Screenshot 2025-03-10 at 21-18-00 Wyszukiwarka środków ochrony roślin - zastosowanie - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Portal Gov.pl.png jeszcze z jedne wybory u szkopów i będzie pestycyd hitler  xD

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, ravoj napisał(a):

A ja polecam Wam aplikacje Vademecum Środków Ochrony Roślin, piękna sprawa, na telefonie i w sklepie sobie siedzę i sprawdzam jaki środek co ma 

@Zbyszek3939 dzwonisz? Będzie ta Blanka?

Nie wiem z kogo robisz głupiego dzwoniłem do ciebie pod numer który mi podałeś 478153279 nie odbierasz napisałem nie odczytałeś wiadomości.

2 minuty temu, Zbyszek3939 napisał(a):

Nie wiem z kogo robisz głupiego dzwoniłem do ciebie 8 marca w sobotę  pod numer który mi podałeś 478153279  nie odbierasz napisałem nie odczytałeś wiadomości. , 

Opublikowano
36 minut temu, Zbyszek3939 napisał(a):

1 minutę temu, Zbyszek3939 napisał(a):

OK

Jak by ktoś jeszcze chciał to po 6,50 z dowozem do domu  mogę sprzedać , już nie wiele zostało a fasola naprawdę ładna grube ładne ziarno. 

• Thanks 1
Opublikowano
22 godziny temu, Zbyszek3939 napisał(a):

OK

Jak by ktoś jeszcze chciał to po 6,50 z dowozem do domu  mogę sprzedać , już nie wiele zostało a fasola naprawdę ładna grube ładne ziarno. 

Proszę o kontakt