Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
Godzinę temu, damianXXL napisał(a):

Podobno jakiś duży robak się pojawił wielkości średniego ślimaka🤷‍♂️

obama i jakoś jeszcze się nazywa
gugiel dopomoże
zapamiętałem tylko pierwszy człon nazwy "ciekawe dlaczego?" xD

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Obama nungara? Koniec świata.... 

W przyrodzie nie ma czegoś co nie ma "wrogów" coś się w końcu znajdzie. Żywności jest tak dużo, że nawet ślimaki nie są zagrożeniem. W McDonald's jest dużo żarcia, tam się przejmować jakimś beznosowcem

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Czy ktoś próbował zaprawiać nasiona fasoli mączką bazaltową? Podobno ma chronić nasiona przed szkodnikami. Ciekawe czy podziałało by na śmietki? Ma ktoś z tym doświadczenie?

Opublikowano

Panowie, w ubiegłym roku fungicydowo dawałem tylko azoksystrobinę. W tym pójdzie azoksy + difenakonazol, ale rok temu mimo suchego roku (u mnie przewracana tylko raz), pojawiła się bakterioza i straty z tego powodu. Więc szykuję się teraz również na zabieg kaptanem. 

Ile dajecie? Rozumiem, że jedziecie jak pojawią się pierwsze objawy i dodatkowo lepiej, żeby zabieg nie był przed spodziewanym deszczem (zmywanie środka)?

Czy ktoś z Was daje kaptam+miedzian?

Opublikowano

@ravoj czy ja dobrze pamietam, ze ty stosujesz "scorpiona" na grzyba w fasoli? Dajesz oryginal czy sam mieszasz? Bo litrowka tego scorpiona to jakas droga rzecz. Prawie 200zl/ha 😳 

Kupic osobno azoksystrobine (np tazer) i difenokonazol (np difo) to 90zl/ha

Opublikowano (edytowane)

Ja na usłudze. Nie zauważyłem zadnych fito na tej fasoli. 

Ciekawostka. Pod miedza na zyczenie pojechalem dwa razy przy pierwszym zabiegu i 2x przy drugim zabiegu. Rosla do konca tak samo.

Z tego co mi sie wydaje dawka to byla 0.5l/ha 🤔

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano

Nie do porownania bo u siebie robilem na komose w susze z mega woskiem a tak świeżo po duzym deszczu. Wzielo ładnie. Ale to moze i sam basagran by zadziałał bo warunki byly mega

Opublikowano
7 minut temu, kamil800 napisał(a):

Nie do porownania bo u siebie robilem na komose w susze z mega woskiem a tak świeżo po duzym deszczu. Wzielo ładnie. Ale to moze i sam basagran by zadziałał bo warunki byly mega

I jaka dawka 1l benz plus 0.5 oblix?

Jeden tutaj z nas na forum pisał, że daje benz, butuxone, oblix.

Opublikowano (edytowane)

To bylo 1,25 benza, 0.5 oblixa i do tego bylo 0.3 butoxone + olejan.

Fasola byla juz duza. Ktoras para trójliści 

U siebie takiej mieszaniny nie robilem. Robilem tylko raz corum+oblix to nie widzialem roznicy

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, kamil800 napisał(a):

@ravoj czy ja dobrze pamietam, ze ty stosujesz "scorpiona" na grzyba w fasoli? Dajesz oryginal czy sam mieszasz? Bo litrowka tego scorpiona to jakas droga rzecz. Prawie 200zl/ha 😳 

Kupic osobno azoksystrobine (np tazer) i difenokonazol (np difo) to 90zl/ha

Tak, mieszam samemu i wychodzi taniej, zwłaszcza,  że kupuje azoksystrobinę i tebukonazol po 20 litrów, bo na  pszenice i rzepak

Pictor jest jeszcze droższy, ale kurde jeszcze lepszy, nie odważyłem się testować ale młóciłem fasole po tym środku to jest kozacko

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ravoj napisał(a):

Tak, mieszam samemu i wychodzi taniej, zwłaszcza,  że kupuje azoksystrobinę i tebukonazol po 20 litrów, bo na  pszenice i rzepak

Pictor jest jeszcze droższy, ale kurde jeszcze lepszy, nie odważyłem się testować ale młóciłem fasole po tym środku to jest kozacko

Dajesz tebukonazol zamiast difenokonazolu?

Myslisz, ze to boskalid robi robote? Ja jeszcze nie mam srodkow. Mam fasole na 3 dzialkach. Na jedna moge zamowic boskalid tylko z czym? Protiokonazolem? Difenokonazolem? bo pictora w litrowkach nie ma, a mam dzialki po 2-3ha. A moze to robila robote wycofana "dimoksystrobina" ze starego pictora? W nowym jest juz chyba jakis triazol z boskalidem.

Edit. Cos sobie przypomniałem, ze ja mam troche boskalidu. Z 100g. To jedna dzialke bym mogl na pol przedzielić i zobaczyć czy jest roznica 🤔 moge tez po prostu pryskac azoksy i diflu, a na ostatnia sciezke dosypac tego boskalidu do opryskiwacza

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano

Ładujecie drogie fungi w tę fasole a np sam Kier nie wystarczy? najpierw niech te strączki będą a dopiero potem martwić się o nie bo przyjdą upały i na nic sie zda bayary czy basfy po 300pln tylko zbiór opóźni bo fasola pójdzie masa zieloną.

Opublikowano

Jak drogie fungi jak dif + azoksy wychodzi jakies 90zl. 😁 Kier to to samo tylko jeszcze tebukonazolu, a on z tego co pamietam ma mieszane opinie przy fasoli. Co do przedłużania to raczej tak to nie dziala w fasoli. Juz raz sie pomyliłem i na jedna dzialke po skonczonym kwitnieniu zaladowalem 1,5l azoksystrobiny 250. Reszta dostala 0.8. Nie bylo roznicy. Wycialem jedna i druga w tym samym czasie. Nawet ta po 0.8 byla zielensza ale to chyba przez lepsze pole.

A to, ze mam boskalid na stanie nie szkodzi sprobowac 🤔

Opublikowano
10 godzin temu, MarekUA napisał(a):

Ładujecie drogie fungi w tę fasole a np sam Kier nie wystarczy? najpierw niech te strączki będą a dopiero potem martwić się o nie bo przyjdą upały i na nic sie zda bayary czy basfy po 300pln tylko zbiór opóźni bo fasola pójdzie masa zieloną.

No właśnie taki kier wcale drogo nie wychodzi jak robisz go samemu, to jest budżetowa ale dość mocna opcja. 

1 godzinę temu, bartekac7 napisał(a):

Ogólnie to grzybówke w fasoli to chyba najlepiej na strąk? Czy błędna myśl?

Tak, na strąk. 

11 godzin temu, skywalker89 napisał(a):

Jeżeli widziales namacalnie że jest lepiej to już serio szkoda Ci dołożyć te 150-200zl/ha? To jest ile, 40kg fasoli ? 

Sam nie dawałem 🫢 ale mam ochotę spróbować zainwestować 

Nie ma małych opakowań, na duże kiedyś nie było mnie stać, stąd został Kier

Opublikowano

Niby na strak ale np w tamtym roku to grzyb u mnie atakowal juz ostro podczas pelni kwitnienia... I nie wiem czy moze nie lepiej to zrobic tak jak w rzepaku? Jak zacznie ladnie kwitnac i na kwiat?

Etykieta tego skorpiona pokazuje, ze od poczatku kwitnienia

Opublikowano

w fasoli pierwsze zabiegi zwykle winny i bakteriozę uwzględniać a że nawet i miedź jest też grzybobójcza to te pierwsze zabiegi zwykle tańszym jakim na miedzi czy kaptanie jeśli już
ochrona strąka i tak to osobna historia i niezależnie od profilaktyki tej w kwitnienie jeśli ma być jakkolwiek skuteczna musi pójść później

No w tym roku pendimetalina zadziałała jak już nie pamiętam kiedy i mam ciekawe porównania ale że jeszcze wszystkich efektów ... no - test w trakcie to szczegóły za jakie dwa tyg podrzucę i jedno co mogę już o metobromuron jest drugim linuronem bo na nakładce i w miejscu gdzie się zatrzymałem jak ten wcześniej opisany szkwał naleciał pali czerwoną dokładnie takimi samymi objawami jak afalon przedawkowany.
szczegółowiej w osobnym poscie w stosownym czasie kiedy będzie można uznać za zakończone działanie doglebówek a to właśnie gdzieś w pełnię kwitnienia czyli jeszcze... ohoho i trochę

a któregoś to roku temu utyskiwaliśmy że pierwsze kwiaty piętnastego czerwca to patologicznie późno

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, dysydent napisał(a):

w fasoli pierwsze zabiegi zwykle winny i bakteriozę uwzględniać a że nawet i miedź jest też grzybobójcza to te pierwsze zabiegi zwykle tańszym jakim na miedzi czy kaptanie jeśli już
ochrona strąka i tak to osobna historia i niezależnie od profilaktyki tej w kwitnienie jeśli ma być jakkolwiek skuteczna musi pójść później

Kaptan juz mam i myślę na dniach juz pojechac kiedy jest jeszcze nie taka duza i da sie cala pokryc 🤔

Nie chce nic mowic ale moja fasola juz ma pąki kwiatowe 🤔

A jak twoja plantacja po mezatachlorze?

Edytowane przez kamil800