Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

Jakby słoma i ziarno pszenicy miały wilgotność 70% to byś też wywoził z plonem kilkadziesiąt ton z hektara. 

Z kondycją pola to mocno dramatyzujesz. A w czym cie znowu ta cukrownia tak dyma? Bo ci sie wydaje że polaryzacja powinna być wyższa? Jak masz dowody ze oszukują to zakładaj im sprawę i zostaniesz rolniczym celebrytą co obnażył wielki spisek.  

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

jak taki interes to siej caly areal

Co rok jest fajna "akcja" moge ci opisac kilka ale ty i tak powiesz, ze to przypadek i kazdy wymysla ;)

Przyjzezdza tir z burakami od sasiada. 3t na samochodzie reszta moja. Jako, ze łączony z nim to proba idzie na niego. 14 cukru 16 zanieczyszczenia. Przypominam, ze proba z moich burakow bo chyba nie z tych 3t na dole? Kolejne samochody na mnie 16 cukru max 12 zanieczyszczenia.

Kolejna akcja

Byl rok, ze mialem 2 umowy z ta sama cukrownia i 2 kluczyki. 150t na jeden kluczyk i 150t na drugi. Jedno pole jedna pryzma i laduje na pierwszy kluczyk. Idzie wszystko na 10-12% zanieczyszczenia. Ide do doczyszczarki i zmienia kluczyk na ta druga umowe. Nic wiecej sie nie zmienilo i nagle wszystkie auta na ponad 14% zanieczyszczenia. Ja wiem ja wiem, przypadek ;)

Inna akcja. 

Kiedys brali calodobowo a potem bylo malo burakow, malo aut i w nocy nie brali. Nie wiem jak teraz.

Przyjezdza doczyszczarka, zaczynaja brac buraki. Wzięli niecałe pol pryzmy i fajne niskie zanieczyszczenie od 6 do 8%. Ale przerwa i reszta rano. Przyjezdza rano i reszta aut nawet jedno nie spadlo ponizej 10%. Teeez przypadek. Albo ktos buraki w nocy podmienil

Kolejna akcja

Mialem na Werbkowice i na Strzyżów. Zabrali mi buraki i zabraklo mi 20t na werbkowice. Jak zabrali to wpisane bylo ponad 10% zanieczyszczenia po doczyszczarce. Brakujace 20t zawiozlem prosto spod kombajna na przyczepach bez zadnej doczyszczarki. Kopane dzien pozniej. Proba? 5%. Po kombajnie prosto z pola! Nigdy w zyciu nie mialem tak niskiego po doczyszczarce a tu po kombajnie cud

W sumie tez bylo dosc głośno kilka lat temu jak kazdemu wychodzilo 14% cukru a z tych samych burakow w niezależnych laboratoriach juz 16 i to tylko przypadkiem w jednej cukrowni🤔

Tak ogolnie to serio ktos wierzy, ze na tych burakach az bialych jest po 12, 15, czasem i potrafia 26% wpisac ziemi? Przeciez to na tirze jest kilka ton ziemi. Gdzie ta ziemia moze przydaloby sie ja oddac 😂

Duzo tych przypadkow jak na jednego czlowieka, co? Bylo wiecej ale juz mi sie nie chce tego pisac bo szkoda nerwow

Edytowane przez kamil800
  • Like 4
Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Jakby słoma i ziarno pszenicy miały wilgotność 70% to byś też wywoził z plonem kilkadziesiąt ton z hektara. 

Z kondycją pola to mocno dramatyzujesz. A w czym cie znowu ta cukrownia tak dyma? Bo ci sie wydaje że polaryzacja powinna być wyższa? Jak masz dowody ze oszukują to zakładaj im sprawę i zostaniesz rolniczym celebrytą co obnażył wielki spisek.  

A ty jakie masz dowody że jesteś tak mądry ? 

Opublikowano

Tak po rozprawie fasolarzy na dożynkach to w tym sezonie "wygrali" co posieli bardzo późno fasolę a nawet przesiewali końcem maja bo fasola doczekała się lepszych warunków atmosferycznych . Np. jeden opowiadał że przesiał końcem maja bo spalił opryskiem to niby namłócił około 2 ton, drugi także stwierdził że przez dolinke zasiał dopiero po 20 maja i tutaj już sprzedana ,zważona to wyszła średnio 1,6 tony z jakimiś kilami gdzie inni w okolicy mówili raczej o 1,2 max bo pewnie poniżej nie bardziej kto sie chwalił . Tak rok przestępny , zawsze był dziwny i zaskakiwał z pogodą , wydajnością , a teraz jeszcze wegetacja jakoś się skróciła o dwa tygodnie . W fasoli też była dziwna anomalia bo zazwyczaj drobne fasole schodziły z pola wcześniej w tym roku drobne były młócone po jasiach - czyli wegetacja drobnej szła swym tempem a nie przyśpieszyła .

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, maniekc360 napisał:

Zna ktoś jakas pendimenalinę zajestrowaną w fasoli?

po wprowadzeniu benfluraliny jakieś kilka lat temu wycofano zastosowanie pendimetaliny w fasoli i na dziś nie ma żadnego zarejestrowanego środka z tą substancją dla fasoli nawet w obliczu wycofania i tej benfluraliny która nawet nie wiem czy w b.r. miała jeszcze dopuszczalne stosowanie czy już nie w czymkolwiek

34 minuty temu, marks50 napisał:

W fasoli też była dziwna anomalia bo zazwyczaj drobne fasole schodziły z pola wcześniej w tym roku drobne były młócone po jasiach - czyli wegetacja drobnej szła swym tempem a nie przyśpieszyła .

a rzeczywiście czerwona siana w jednym dniu z jaśkiem koszona była też jednym dniem tyle że jasiek miał praktycznie wszystkie strąki suche a czerwona większość jeszcze żywych i dosychały dopiero po skoszeniu i jasiek musiał "czekać" na omłot na tę czerwoną jakiś tydzień aby i w jeden dzień było to wymłócone.
Szczęściem okres żniw fasolowych trafił w niemal miesięczny czas bezdeszczowy i tym razem się udało za jednym przyjazdem mastera ale gdyby sierpień był bardziej deszczowy to kto wie czy ta czerwona nie wyszła by do koszenia dopiero na początek września.
żeby "dziwność" roku była pełna to ta czerwona i tak plonowała niżej od jaśka mimo przedłużonej wegetacji bo ziarno drobniejsze niż innymi laty.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, marks50 napisał:

rok przestępny , zawsze był dziwny

to akurat bzdura bo przestępność roku jest tylko wymysłem/umową wymyśloną przez ludzi nijak się mającą do czegokolwiek innego i to że akurat korekta niezgodności obrotu Ziemi wokół własnej osi z obiegiem wokół słońca i niedoskonałej podzielności drugiego przez pierwsze jest korygowana w akurat taki sposób  a nie np raz na dwadzieścia osiem lat jeden cały tydzień przestępny niczego nie zmienia w prawach Przyrody bo jak miało by.
Odróżniajmy zabobon od Wiedzy. ;)

• Like 2
Opublikowano

Dziś Wszystkiego skupy już 6zł czyżby w następnym tygodniu 6.50zł niedługo 8zł

Opublikowano (edytowane)

no te

12 godzin temu, kamil800 napisał:

8zl.

w

12 godzin temu, kamil800 napisał:

W 22

było niemal już dwukrotnie więcej warte niż obecnie zwłaszcza w cenach nawozów i reszty kosztów uprawy

13 godzin temu, MarekUA napisał:

Pogoda była wszędzie jednakowa

nie była; pisałem o tym niedaleko wcześniej
U mnie jeden co prawda grad o ten
Panasonic DMC-TZ40 4896x2752_000437.jpg
 dużo zmienił fory we fasoli względem większości regionu bo grad nie grad ale z wody zrobiony i z tego akurat więcej pożytku było niż szkód i mało kto z regionalnych fasolarzy miał szczęście zobaczyć w maju taki widok
Panasonic DMC-TZ40 4896x2752_000453.jpg
czyli akurat wtedy kiedy potrzebny był "rozpuszczalnik" dla fosforu który właśnie od tej fazy fasoli dostępny decyduje o plonie ziarna a rośliny nie pobierają go jak azot w miarę potrzeb a na zapas ze sporym wyprzedzeniem względem efektu jaki daje (też już szerzej o tym pisałem)
zaś co do tego

13 godzin temu, MarekUA napisał:

reszta to bajkopisarze z pod sklepu albo perfekcjoniści z siódmym zmysłem - którzy na fasoli zjedli zęby i wiedzą jak i kiedy co zastosować mam takich dziadków w okolicy zawsze im wychodzi a pytasz się o coś to się śmieją , chyba że obornik tak fasolę ratuje to nie mam pytań..

to nie żaden siódmy zmysł a doświadczenie i np gdyby nie ten grad to rozważałem pierwszy od wielu lat raz użycie jakiegoś pielnika gdyby susza nadal się wtedy pogłębiała nawet z dosypaniem pod ten pielnik ze 100kilo fosforanu amonu ponad to co w polifosce pod korzeń poszło zaś czy obornik jest tajemnicą dla niezawodności plonowania?
Niekoniecznie bo  tym roku kawałek czerwonej po oborniku o prawie miesiąc wcześniej zachorował i stracił liście gorzej plonując niż reszta i do tego jeszcze z wylegi. I to jako część większej działki tylko spłachetkiem na oborniku i jak odcięte dokąd był dany nawet i to gdzie rozrzutnika zabrakło do pełnego przejazdu
Są pola z natury fasolowe oraz takie gdzie raz na kilka lat się uda nawet jeśli warunek konieczny - nie kwaśne - spełniony. gleba i fito doglebówek dużo gra - nomen omen - rolę; taka gratis podpowiedź ;)
Obornik co najwyżej zwalnia plantatora z Wiedzy o mikroelementach, magnezie, siarce i nawet jeśli takowej nie posiada to naturalna zawartość tychże niewiedzę zamaskuje

więcej obiecałem nie pisać tutaj co jak i dlaczego bo mendy się zplęgły i tutaj którym nazbyt długie teksty przeszkadzają tak że i mendy już dostatecznie wqrwiłem tym co napisałem i swojej obietnicy aby nie nazbyt wartościowo mogę pozostać wierny ;) :P

tak po prawdzie wypogodziło się i podeschło po wczorajszym deszczu na tyle że ... może by się jakiej sensowniejszej roboty czepił a że kawa już wypita to ...
NA RA.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Rok przystępny - dlatego dziwny, czego to ludzie nie wymyślą żeby zapchać dziury swojej gł... znaczy  niewiedzy.

Jednemu jak zimno to nazbiera drewno i rozpali ogień a drugi nazbiera drewna i wystruga krzyżyk żeby się do niego modlić o ustąpienie mrozów i zemrze w chłodzie, ale chwalebnie. 

Opublikowano
3 godziny temu, Marian4890 napisał:

Nowa cena dziś jaś 6.20zł białopole 

Dzwoniłem był nawet u mnie 6.20 jak procent odlicza z fasoli więc co to za kupowanie 

Opublikowano (edytowane)

Licząc średnią 900 kg  z setek hektarów jak ktoś wyżej pisał to trzeba jeszcze kilka podwyżek i to po kilkadziesiąt groszy, skoro już była po 8,5/9 zł  to w tym roku nic nie stoi na przeszkodzie zwłaszcza że wróg u bram.

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Like 1
Opublikowano

Kamil agrotix  jest w porządku, zawsze dawał dobrą cenę. Raz mi pomógł sprzedać do Rumunii słaby towar. Ale mi daleko do niego. Tych dwóch z Białopola to me...dy. Oni po sortowniku jeszcze 5% uwalą.

1 minutę temu, Zbyszek3939 napisał:

Licząc średnią 900 kg  z setek hektarów jak ktoś wyżej pisał to trzeba jeszcze kilka podwyżek i to po kilkadziesiąt % , skoro już była po 8,5/9 zł  to w tym roku nic nie stoi na przeszkodzie zwłaszcza że wróg u bram.

Niestety w tym roku handlarze mają słabo.

Miało być 100 tys. ton do podziału a będzie ledwo 30. Nie każdy skup wytrzyma ten rok

• Like 1
Opublikowano

Kup i sprzedaj 1000 ton z marża 5% a obróć 200 tonami, to chyba muszą iść na etat heh ...

Dawać któryś 9 zł i wieziemy wszyscy, to zarobisz, piszcie na priv

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, marks50 napisał:

jak okrągłych ziarek ??? Jeśli odmiana bomba to tylko okrągłe .

Kto dziś bombę sieje , a jeśli już to  w niej by podłużnych szukał😀

1 minutę temu, ravoj napisał:

Kup i sprzedaj 1000 ton z marża 5% a obróć 200 tonami, to chyba muszą iść na etat heh ...

nie bój o nich  to nie są wysrańcy tam kapitał  jest na czarną godzine

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, ravoj napisał:

Fasola nie może przekroczyć pewnych barier cenowych z prostej przyczyny że nikt z miasta jej  nie kupi w cenie w której może kupić wędlinę itp

Opublikowano

A tak swoją drogą to dobrze że uwolnili cenę 5,35 , jak by nie przepychanki Vitapolu  z gościem z pod Hrubieszowa to by nas do dziś tą ceną czarowali

1 minutę temu, Łukaszek napisał:

Fasola nie może przekroczyć pewnych barier cenowych z prostej przyczyny że nikt z miasta jej  nie kupi w cenie w której może kupić wędlinę itp

Wiesz ile można zrobić z jednego  kilograma fasoli    fasolki po bretońsku w słoikach  i sprzedawać po 10 zł

• Thanks 1