Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

perquins ma 15ha i nie narzeka na fasole

Bo perqins to ogólnie optymistycznie do życia nastawiony :) , ale nawet w filmiku powyżej sam przyznaje że będzie 1,2 tony z hektara a raczej 1 tona :) to nie wiem czy jest się z czego cieszyć ale jako stary wyjadacz tuberowy musi być optymistą bo mu lajki spadną a za nim zasięgi tak więc taka jego rola by nie narzekać bo kto będzie oglądał maruderów :) . 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Bo perqins to ogólnie optymistycznie do życia nastawiony :) , ale nawet w filmiku powyżej sam przyznaje że będzie 1,2 tony z hektara a raczej 1 tona :) to nie wiem czy jest się z czego cieszyć ale jako stary wyjadacz tuberowy musi być optymistą bo mu lajki spadną a za nim zasięgi tak więc taka jego rola by nie narzekać bo kto będzie oglądał maruderów :) . 

o to to 

Youtubera słowo jest dla mnie tak samo ważne jak Panów spod sklepu. Jedni gadają co trzeba za pieniądze z reklam i współprac. A tych drugich słowo jest namaszczone bimbrem - bardziej namoczone. 

Jedni i drudzy to trzeba mocno przez pryzmat patrzeć to co robią i mówia a o dzieleniu przez dwa lub trzy już nie wspomnę. Chociaż nie powiem, akurat Perkins to wydaje mi się najbardziej spoko chłop z tej bandy. 

Opublikowano

Moze i nie jest jakis zly ale tez ma "swoje" i dla mnie to co on robi tez nie jest za mądre. Mowi, ze ma taki problem z pieniędzmi, potrzebuje kasy na kredyty itp a kupuje grata za 150 tys aby uzyc go 2 dni w roku ;) raczej ktos kto ma problemy finansowe czegos takiego nie robi. Teraz gada jeszcze o nowym ciagniku. Albo te jego "problemy finansowe" to tylko gadanie albo lubi balansowac na cienkiej linii

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W okolicach Nowego Korczyna fasola też słaba. Ludzie mówią, że za koszty się nie zwróci. Tyczka zawiązała mało strąków, a do tego zgnilizna wyszła. Czerwona ma po 2-3 strąki suche, a reszta zielona. Półtyczka nie wiem jaki tonarza, ale jak było po worku z kopki to teraz po 3 wiaderka jest. Dobrze że niektórzy są emerytami to mają z czego dołożyć.

Czyli dobrze zrobiłem że zamiast 12ha tylko 40 arów posadziłem półtyczki)

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, skywalker89 napisał:

@Ulman dla mnie majątek nie ma żadnego znaczenia, ja nie mam parcia na tłuczenie sie po wsiach autem za 300k. Po prostu że jestes "lepiej urodzony" nigdy nie zrozumiesz prostszych, biedniejszych ludzi i będziesz wyzywał od nieudaczników i gamoni, to że ktoś ma jakiś tam burdel na obejściu nie znaczy że jesteś od niego lepszy bo u Ciebie wszystko wybrukowane i pracownicy dbają o porządek... 

Dobrze że jeszcze rodzicie dobrze wysfatali, nieprawdaż? 

Piszesz że majątek nie ma żadnego znaczenia ale równocześnie że  "jesteś lepiej urodzony"  - czy ty sobie sam nie przeczysz w dwóch zdaniach? Nie jestem zaden "lepiej urodzony" i nie wiem czemu ty sobie to konsekwentnie dopowiadasz. Prości i biedniejsi ludzie nic tu nie maja do rzeczy. Ja piszę o niedbaluchach i leniach którzy wiecznie są skrzywdzeni przez los. 

To teraz łopatologicznie żebyś pojął. 

Otóż mam szereg sąsiadów którzy prowadzą niewielkie gospodarstwa rzędu 8-10 ha. 

U jednych widać dbałość z daleka. Maszyny zawsze umyte po sezonie, zakonserwowane , pomalowane. Każda ma swoje miejsce, miejsce pod maszynę wypalone herbicydami żeby w zielsku nie stały. Trawnik zawsze ostrzyżony, drzewka i krzewy przycięte, w domu skromnie ale czysto. Na polu ładnie uprawione mimo ze nie ma nowoczesnych maszyn, równo zasiane, wypryskane, wypielone - jednym słowem zadane. 

No i są drudzy - maszyny pourywane i powiązane drutem a po sezonie postawione w pokrzywach. Traktor ledwo się trzyma kupy bo od 20 lat nikt o niego nie dbał. Trawa koszone 3x do roku bo przecież nie ma sensu kosić skoro i tak odrośnie. W garażu bałagan że niczego znaleźć nie idzie, jak się coś przewróci to leży. Na polu fasola pozarastana mimo że ma 2 albo 3 hektary. Nie pryska na grzyba bo wydaje mu sie ze nie trzeba chociaż na pole chodzi co tydzień i nawet go dobrze nie przejdzie. Nie chodzi ani nie jeździ po polu to potem cały szereg niespodzianek go czeka no ale to oczywiście dlatego że los się na niego uwziął. Na polach skrzyp, perz i ostrożenie  bo środki słabo działają. O jakości oprysków, używanych środków i diagnostyce nie wspomnę. Co roku chodzą do sklepu i pytają się co na chwasty, na grzyba i na robaka a sprzedawca da co ma na półce. Właśnie takie osoby są najbardziej skrzywdzone przez los, spisek handlarzy, firm chemicznych nawozowych i Bóg wie kogo. Są nierobami, niedbaluchami, brudasami i  nikt nie jest bardziej winny od nich samych temu że klepią biedę. Dla takich osób szacunku nie mam i nazywam sprawy po imieniu.  

Edytowane przez Ulman
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Deszcz co 2 dzień,No to teraz zacznie się młócenie gnoju  lz odpadem do 50% ale handlarze i tak zbija cenę na 3,50 bo przecież zaplanowali sobie zysk określony i trzeba będzie jeszcze bardziej uwalić na cenie

Edytowane przez Michciubar
Opublikowano
12 minut temu, Andpol napisał:

Ładne ziarka ta co na qq rośnie ciekawe jak to b.smakować?

IMG_20240821_175408.jpg

Jak na qq? To ta słynna co się pnie do góry czarna tyczka ?

Opublikowano
9 minut temu, Jcb napisał:

Jak na qq? To ta słynna co się pnie do góry czarna tyczka ?

Tak ta sama co czerwono kwitnie. Wczoraj kolega mi parę ziaren przyniósł bo byłem ciekaw ja to wygląda i mówił że wszystko na kontrakt do Austrii idzie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Ładne ziarka ta co na qq rośnie ciekawe jak to b.smakować?

całkiem nieźle
sprzedają to w kilkuziarenkowych porcyjkach jako roślinę ozdobną pnącze a mi się trafiało w Kontrze i jako półtyczka też dawało plon choć niższy i późniejszy od Kontry bo drobniejsze nieco ziarno
AP1GczPhj5tBYEDiH97dYmKoJ8fa70kncbIT_dJD

smak jak inne jaśki ale wywar ma kolorek  jak stężony barwnik do denaturatu xD

chm; zatem pewnie i półtyczki by wyszły w takiej mieszance fasolowo kukurydzianej ale nie Kontra bo ona ma część roślin praktycznie tak "owąsionych" jak zwykły jasiek i jakieś bardziej wyselekcjonowane na jednorodność genetyczną były by wskazane

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, Andpol napisał:

Tak ta sama co czerwono kwitnie. Wczoraj kolega mi parę ziaren przyniósł bo byłem ciekaw ja to wygląda i mówił że wszystko na kontrakt do Austrii idzie.

Gdzie to ma ?

Opublikowano
19 godzin temu, Michciubar napisał:

Deszcz co 2 dzień,No to teraz zacznie się młócenie gnoju  lz odpadem do 50% ale handlarze i tak zbija cenę na 3,50 bo przecież zaplanowali sobie zysk określony i trzeba będzie jeszcze bardziej uwalić na cenie

Żony kuzyn 30ha spierdolił fasoli bo wszystko na raz chciał wymłócić i na wałach zalało a mógł po trochu chyba że pogody nie ogląda?

1 godzinę temu, Jcb napisał:

Gdzie to ma ?

Metelin

Opublikowano
22 godziny temu, Michciubar napisał:

Po 3.5 moja może leżeć i rok. Najwyżej na poplon rozsieje ale za tyle nie oddam. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Andpol napisał:

Żony kuzyn 30ha spierdolił fasoli bo wszystko na raz chciał wymłócić i na wałach zalało a mógł po trochu chyba że pogody nie ogląda?

Metelin

To już hazard z tym czy wycinać wszystko na raz czy rozkładać,ja podzieliłem i pierwsza tura byla sucha a druga wyszła mokra ale to juz bardziej pr,ez to że druga tura byla na takim kawałku co 30% rządków miesiąc po siewie wyszło i przez to mokra wyszła lekko 18-19%

3 minuty temu, melon10641 napisał:

Po 3.5 moja może leżeć i rok. Najwyżej na poplon rozsieje ale za tyle nie oddam. 

Ja tak już obliczałem czy lepiej byków nie wykarmić bo jednak przyrosty po parowanej fasoli są bardzo dobre a byk trochę lepsza cenę ma niż fasola

Edytowane przez Michciubar
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, melon10641 napisał:

acha; zatem mamy wyartykułowany poziom dolnej akceptowalności ceny i nie zdziwił bym się jeśli więcej podobnych deklaracji się pojawi że "sondażowe" oferty skupu pojawią się z liczbą "od 3,60" ;)

ja za siebie nie ułatwię zadania i napiszę że nie wiem jaka cena zachęci mnie do hurtowej sprzedaży i z góry zakładam przechowanie

zaś co do akceptowalności ceny to znając ub roczne i zestawiając z trendem reakcji ilości zasiewów nie trzeba być Salomonem aby wiedzieć jaki poziom cen akceptuje rynek hurtowy ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

za ile naprawdę kto sprzeda to inna sporawa i dużo zależy od jego zdolności negocjacyjnych i po to są owe widełki cenowe zawsze dopuszczalne nie mniej wyjście po za owe widełki to już nie kwestia negocjacji a samodzielności rynkowej gdzie producent zwłaszcza takiej wielkości jak fasolowy takowej żadnej nie posiada dla ilości które potrafi wyprodukować, a od upowszechnienia się sortowników maszynowych i to u skupujących to i te resztki jakie miał producent owej samodzielności utracił
Czy spadek plonu skompensuje wzrost zasiewów w trendach cenowych to się okaże już niedługo tzn kiedy zakończy się sprzedaż prosto z pola

Edytowane przez dysydent