Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

poprzedni rok plon na czysto 2,2 t po 8zł za kg ten rok nie wiem jaki plon bo na przyczepach jest ale powinien oscylować na czysto tak do 3 ton

Opublikowano (edytowane)

W tym roku arz sie niechce  fasoli przewozisz fasolę a oni przebierają przebieraczko po przebierace i szukają w fasoli przebranej coś i mierzo wilgotności  na dodatek jeszcze potrąco z 2% po przebraniu czysty jaja w tamtym roku tak niebyło brali co było chyba ze majo problem z zbytem

Edytowane przez a-zA-Z0-9
Opublikowano (edytowane)

Czym jest exstra towar za 4.90 zł przebrany towar raz zawieziony na skup po 4.90 przebrany 2 raz minus 145kg   petkus 15kg i jaka cena za 2 tony po 4.90zł po przebieracy innej gościa z innego skupu 

Edytowane przez a-zA-Z0-9
Opublikowano

to ile tej fasoli masz ha ?

a-zA-Z0-9 napisał:

Czym jest exstra towar za 4.90 zł przebrany towar raz zawieziony na skup po 4.90 przebrany 2 raz minus 145kg   petkus 15kg i jaka cena za 2 tony po 4.90zł po przebieracy innej gościa z innego skupu 

Opublikowano

15ha  pusto na skupach bo ludzi już wiedzo ze jaj sie dzieją 

Opublikowano

Jakie pusto dzwoniłem do jednego to dopiero na następną sobotę bo kolejka, chyba że u tych cwaniaczków co po przebraniu jeszcze szuka aby ze sto kilo jeszcze ukraść , to u nich może pusto jak brak frajerów

Opublikowano

ręcznie nigdy dobrze nie przebierzesz. na jakim skupię kolejka ?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kabanos napisał:

Jakie pusto dzwoniłem do jednego to dopiero na następną sobotę bo kolejka, chyba że u tych cwaniaczków co po przebraniu jeszcze szuka aby ze sto kilo jeszcze ukraść , to u nich może pusto jak brak frajerów

U kogo taka kolejka ?

Edytowane przez Mechanikrafal
Opublikowano
4 godziny temu, malinalbe napisał:

ręcznie nigdy dobrze nie przebierzesz. na jakim skupię kolejka ?

Mi się wydaje że wręcz przeciwnie po tych przebieraczkach skupowych to wstyd do worka zaglądać. Ze dwa lata temu zawiozłem przyczepę na przebieraczkę i dwa razy przepuszczał i nie kupiłbym potem takiej fasoli w sklepie. Wszystko zależy od ustawień jak idzie na ilość a nie jakość to  ręcznie zrobisz to 10x dokładniej. 

Opublikowano

na taśmie jak przebierasz nigdy dobrze nie przebierzesz na stole lepiej ale dużo więcej zabawy

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, a-zA-Z0-9 napisał:

W tym roku arz sie niechce  fasoli przewozisz fasolę a oni przebierają przebieraczko po przebierace i szukają w fasoli przebranej coś i mierzo wilgotności  na dodatek jeszcze potrąco z 2% po przebraniu czysty jaja w tamtym roku tak niebyło brali co było chyba ze majo problem z zbytem

z tego co opisujesz *bo ja w tym roku nie mam fasoli i nie sprawdzę jak to teraz idzie... otóż jeśli śrubują na pojedynczych procentach byle cokolwiek urwać to można domniemywać że maj ą problem z cenami zbytu względem skupu i pewnie zbyt jest większy niż możliwości skupu ale ceny nauczył się duży hurt twardziej negocjować co mu nawet ułatwia ilość handlarzy skupujących w terenie i walczą między sobą schodząc do minimalnych marż a co głupsi poniżej i muszą jakoś kombinować by jakieś grosze na plus wyciągnąć
chciało by się napisać - handlarze łączcie się ale nie przeciwko producentom w dół a w górę; przeciwko koncernom
w sumie wielu z handlarzy to tylko usługowe punkty w terenie większych graczy a ci z kolei kombinują jak sobie podnieść dochody bo to co dostają to nędzne grosze wobec obrotu jaki robią dla większych i może towarem za miliony się przerzuca po jakiej starej stodole ale dostaje za to tyle co mało płatny tragarz i jak pół procenta urwie na kilku tonach to dla niego fortuna ;)

no w ub r może i urodzaj był ale plantacji było mniej w terenie choćby względem sezonu 22 i fasoli rzeczywiście rekordowych ilości w rynku nie ma i bywały lata gdy było dużo więcej
no ten rok nawet w mojej okolicy zanosi się na dużo nowych plantatorów i ogólnie skokowy przyrost zasiewów tej uprawy tak że za rok jak nie zapomnę i jeszcze dożyję to może przypomnę tego posta że ten sezon może być wspominany z tęsknotą ;)

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
Łukaszek napisał:

Mi się wydaje że wręcz przeciwnie po tych przebieraczkach skupowych to wstyd do worka zaglądać. Ze dwa lata temu zawiozłem przyczepę na przebieraczkę i dwa razy przepuszczał i nie kupiłbym potem takiej fasoli w sklepie. Wszystko zależy od ustawień jak idzie na ilość a nie jakość to  ręcznie zrobisz to 10x dokładniej.

To też zależy jak maszynę się ustawia, w honiatyczach facet przepusza odrobinę i pyta czy robić na takich ustawieniach czy bardziej czy mniej.

Opublikowano (edytowane)

no i maszyna maszynie nierówna

jak na obecne ceny fasoli i możliwości zarówno technologiczne sortowania oraz rynkowe zarobku choćby nawet i najemnego w gospodarce to Ci którym się opłaca ... czy bardziej = sądzą że się jeszcze opłaca ręczne przebieranie fasoli są...
albo nie będę tu nikogo nazywał niepotrzebnie pejoratywami choćby i zgodnie z Prawdą no ale nawet starym dziadkom "dawanie zajęcia" to marnotrawstwo potencjału tych dziadków bo wiele innych o wiele wartościowszych czynności relatywnie lekkich nie ma komu wykonywać i jak by przyszło tym dziadkom zapłacić stawki godzinowe to by taki "zleceniodawca" szybko zrezygnował a gdyby akordowe a choćby i trzykrotność cny usługi sortowania maszynowego... dosyć dziwna właściwość ludzkiej natury - za darmo wnusiowi czy tam syniowi emeryt pomoże i będzie "ścibał" ale jak by usłyszał ile za to może w akordzie dostać to by dostał ale synio opier.ol albo te grosze by dziadzio odsypnął z emerytury i kazał se innego durnego nająć :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

chciało by się napisać - handlarze łączcie się ale nie przeciwko producentom w dół a w górę; przeciwko koncernom

oni i tak jedni od drugich kupują jak mają braki lub nadwyżkę.

Opublikowano (edytowane)

a to akurat w/g mnie nic złego
stabilizuje i ujednolica rynek
jak by polegał tylko na producentach towarowych to by ciągłości oferty detalicznej nie było ani równomiernego wysycenia rynku i tu handlarze są przede wszystkim bardziej świadomym ale i niezastąpialnym buforem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

panowie, mam fasolę z zbioru w 2022r, 2xbig bagi po 500kg, jest szansa gdzieś to sprzedac chociaż po 3zl/kg? Bo ofert typu 40gr/kg to mam pełno, co można z tym zrobić może ktoś poradzi, lokalizacja Tomaszów lub