Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
12 minut temu, rolnik039 napisał:

W tamtym roku miałem  to dobrze sypała ale czy różnica duża była  to nie wiem raczej nie w tym roku mam to niestety dynia była szarlatem zarośnięta w tamtym roku to szarlat na szarlacie w tamtym roku czysto było po dyni tam ze dwie Kempy były jakieś 2 ary na całym polu 

U mnie to wsumie tylko z powojem mam problem w tej fasoli. Dynie miałem wmiare czystą 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bartekac7 napisał:

Orkan bierze skrzyp.

samo MCPA tak gdzieś już od 1.5l/ha chwastoxu extra jak nie stary..(oczywiście ni w fasoli bo i ją taka dawka skasuje) znaczy taki już jesienny to od 2l to na brązowo ale odrasta nie mniej zdecydowanie już mniej jak przed

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kamil800 napisał:

Z czego moga byc takie przebarwienia? Jakis comand odparowuje czy jak? 🤔

Ps sprawdzcie sobie fasole dokladnie bo ja u siebie juz zaczynam znajdowac sztuki ze mszyca...

IMG_20230605_200611.jpg

a to ciekawe skoro jeszcze graminicydu nie było i takie coś?
no - Ci powiem - nie wiem i do niczego mi to nie pasuje co bym widział wcześniej. Znaczy czasem się zawirusowana sztuka trafi ale sporadycznie i różne mozaiki ale takiej sobie i z wirusów nie przypominam. Chlomazon? on raczej nie paruje a jeśli już to metrybuzyna ale ona też nie mozaiką a od brzegu bardziej zaczyna liścia,

no jak dużo tego to niezależnie od przyczyny jest to chloroza i typowo - magnez w siarczanie i żelazo dolistnie ew jaki kaptan w razie by to jaka grzybowa infekcja a asahi to już niekoniecznie bo to i drogie na zabieg i ... no drogie

23 minuty temu, matek89121 napisał:

Corum w dawce 1l  pozamiata osty ?

sam basagran tak samo no i nie pozamiata tylko liście podparzy no ale da fory fasoli może lit trochę za mało i tak bodaj z 1,2. Imazamox nie rusza ostów i tylko bentazon tak że jeśli tylko osty obiektem docelowym to sam basagran taniej a jeśli musi być z innych powodów corum to .... no też podparzy ale tak jak ekwiwalentna awka samego basagranu bo w tym i w tym jest 480g/l bentazonu
to po jakimś między 1,5 a 2/ha basagranu oczywiście później danego i na mniejsze lepszy efekt ale i tak nie wszystkie w pełni spali
AJFCJaXQkIqHzggwoNKYxHI-ckUqo9dUBKT9WqKt

a czekaj; tu mam gdzieś tak po litrze i cholera wie dlaczego jedne poparzy inne nie
AJFCJaXS0DVXUAScqeMWhbe_aTWX2ZUz1z2-YrmW

a tutaj o dwu zabiegach; pierwszy  1,5l a drugi plecakowym placowo w jakieś dziesięć dni później tak do 3l/ha jak to plecakowym - czort wie ile tak na prawdę wyszło ale stężenie basagranu 1%
AJFCJaU750ADMl3OovKppTMvCtA4t5ZUmV5CcZHC

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, dysydent napisał:

a to ciekawe skoro jeszcze graminicydu nie było i takie coś?
no - Ci powiem - nie wiem i do niczego mi to nie pasuje co bym widział wcześniej. Znaczy czasem się zawirusowana sztuka trafi ale sporadycznie i różne mozaiki ale takiej sobie i z wirusów nie przypominam. Chlomazon? on raczej nie paruje a jeśli już to metrybuzyna ale ona też nie mozaiką a od brzegu bardziej zaczyna liścia,

no jak dużo tego to niezależnie od przyczyny jest to chloroza i typowo - magnez w siarczanie i żelazo dolistnie ew jaki kaptan w razie by to jaka grzybowa infekcja a asahi to już niekoniecznie bo to i drogie na zabieg i ... no drogie

Sporo tego jest. Fasola wyglada ladnie. Kolorek ma fajny tylko wlasnie jakies plamki dostala. Moze to przez corum 🤔 wczoraj poszedl znowu wiec trzeba z 5dni poczekac przed siarczanami i odzywkami zeby ta komosa w koncu zdechla

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 godzinę temu, andrev1822 napisał:

Panowie a pytanie z innej beczki gdzie kupię może od kowala do scinarki na 3 rzadki? A może ktoś sprzedaje noże gotowe do zalozenia

W Czerniczynie  pod Hrubieszowem u  kowala

Opublikowano
1 godzinę temu, andrev1822 napisał:

Panowie a pytanie z innej beczki gdzie kupię może od kowala do scinarki na 3 rzadki? A może ktoś sprzedaje noże gotowe do zalozenia

Idzie tym ciąć? Ja mam taką scinarka ale zapycha się i nie da rady 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

W Czerniczynie  pod Hrubieszowem u  kowala

A masz jakiś konkretny namiar?

10 godzin temu, rolnik039 napisał:

Idzie tym ciąć? Ja mam taką scinarka ale zapycha się i nie da rady 

Idzie tym ciąć dlaczego by nie. Ale noże już te co zrobiliśmy na szybko już mają parę ładnych lat. 2 lata temu nie szło nią ciąć. Poszła rotacyjna w ruch. Ale w tym roku pasowałoby reanimować gdyby nie szło rotacyjna. A może ktoś jeszcze z was ma jakiś inny patent na noże do rotacyjnej? Ja mam założone stalki z bizona 3 szt na beben. Myślałem żeby założyć te noże z tych samojezdnych na 2 rzadki ktoś tak ma?

Edytowane przez andrev1822
Opublikowano
andrev1822 napisał:

Idzie tym ciąć dlaczego by nie. Ale noże już te co zrobiliśmy na szybko już mają parę ładnych lat. 2 lata temu nie szło nią ciąć. Poszła rotacyjna w ruch. Ale w tym roku pasowałoby reanimować gdyby nie szło rotacyjna. A może ktoś jeszcze z was ma jakiś inny patent na noże do rotacyjnej? Ja mam założone stalki z bizona 3 szt na beben. Myślałem żeby założyć te noże z tych samojezdnych na 2 rzadki ktoś tak ma?

Ostatnio słyszałem że ktoś zakładał do rotacyjnej noże z sieczkarni do bizona . Ponoć wytrzymalsze i lepsze od stalek.

Opublikowano

Fasola po odżywianiu dolistnym mikroelementami wraz z aminokwasami delikatnie straciła swój kolor, od zabiegu mija 6 dzień jak myślicie pomóc jej jakimś stymulatorem np. Asashi? Czy czekać aż się odbuduje? 

Opublikowano

Na swoje potrzeby to i stalki wystarczą, ale fakt że się ścierają dość szybko. Grunt że jak są długie i ładnie zachodzą na siebie, to nawet trawka jest wycieta i nic nie ma do poprawiania. Ja mam taką fasolę, że jak krzak się rozrośnie to jest gąszcz, busz, las. Nie dało się niczym wyciąć idealnie, zawsze coś zostało, do czasu wynalezienia rotacyjnej. Teraz miodzio. 

Przed chwilą, Matmat98 napisał:

Fasola po odżywianiu dolistnym mikroelementami wraz z aminokwasami delikatnie straciła swój kolor, od zabiegu mija 6 dzień jak myślicie pomóc jej jakimś stymulatorem np. Asashi? Czy czekać aż się odbuduje? 

To chyba lepiej już ją zostaw. Wody jej trzeba, niedługo kolor straci wszystko co ma krótki korzeń. Miesiąc bez kropli deszczu, to już się w głowie nie mieści. 

Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek1999 napisał:

Ostatnio słyszałem że ktoś zakładał do rotacyjnej noże z sieczkarni do bizona . Ponoć wytrzymalsze i lepsze od stalek.

Pierwszym rokiem jak przerobiliśmy to mocowalismy noże z sieczkarni od bizona. Wszystko pięknie wycięte 

Opublikowano
3 godziny temu, ravoj napisał:

Na swoje potrzeby to i stalki wystarczą, ale fakt że się ścierają dość szybko. Grunt że jak są długie i ładnie zachodzą na siebie, to nawet trawka jest wycieta i nic nie ma do poprawiania. Ja mam taką fasolę, że jak krzak się rozrośnie to jest gąszcz, busz, las. Nie dało się niczym wyciąć idealnie, zawsze coś zostało, do czasu wynalezienia rotacyjnej. Teraz miodzio. 

To chyba lepiej już ją zostaw. Wody jej trzeba, niedługo kolor straci wszystko co ma krótki korzeń. Miesiąc bez kropli deszczu, to już się w głowie nie mieści. 

Dzisiaj miało od rana padać i gówno z tego.

• Sad 1
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

te prognozy wspólnego ze sprawdzalnością mają

ze sprawdzalnością? prognoza to tylko .. no przypuszczenia...

Opublikowano

no to mów.. piszę - są sprawdzalne; zawsze je można sprawdzić
co do deszczu to tu  okolicach Zamościa po ostatniej ulewie jeszcze jako tako wilgoć jest ale tak jeszcze z tydzień i...  gdy dalej na wschód rzeczywiście - sobie wyobrażam bo ostatnio tam nie byłem - to po co suchszych polach zapewne już widać skutki suszy bo tam wtedy popadało symbolicznie i już jakieś straty można liczyć nawet jeśli by wkrótce popadało i tam.
Prognozy zaś takie dwu trzydniowe jak by dawniej były sprawdzalniejsze. Czyżby to miało związek z niedostępnością obecnie danych meteo ze stacji obsewacyjnych na Ukrainie? Oni tam teraz mają ważniejsze na głowie jak udostępnianie danych z sensorów czy nawet dbanie aby te sensory działały.

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

piszę - są sprawdzalne; zawsze je można sprawdzić

w sumie fakt.... jutro sprawdzę dzisiejszą...