Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

odżywki mineralne przecież nie ulatniają się po zabiegu a jeszcze P i K bardzo słabo się wchłaniają; zatem zalegają na liściach do kilku dni no i efekt koncentrujący rosy gdy przez noc kropelki rosy niejako "podgarną" substancję do kropli a gdy ta wyschnie to punktowo w miejscu tej kropli powstaja stężenia wielokrotnie prtzekraczające zdolnmość parzenia... dalej chyba nie muszę tłumaczyć.

pomimo że niedziela ja nie mam czasu opracować zdjęć i jedynie wspomnę - imazamox "czysty" z pokątnych źródeł ( ;) ) zastosowany czysty na chwasty (fotkę dorzucę "przy czasie") zadziałał na te chwasty a zastosowany w dawce 0,5l/ha i większej bo do 0,8lha po fasoli tej fasoli nie zniszczył a jedynie pojaśniała i po 10 dniach jeszcze wyróżniała się od nieopryskanych ale efekt ten zanika i wszystko wskazuje że fasola przeżyje bez widocznych zmian w skali miesiąca a czy kwiaty...? no i jeszcze nie kwitnie i trudno ocenić czy na plon jakikolwiek wpływ ale jeśli to nawet przy takich dawkach zdaje się być znikomy.

To jest to co napisane i nie jest to na pewno placebo a komosy i szarłaty szybciej kasuje niż żółtlice które zdają się być i na imazamox średnio wrażliwe do wrażliwych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

kwestia dawki ale jako że ono z nazwy "mikro" to stężenia z góry niższe bo niewiele tego trzeba.

Inaczej wchłaniają się wszelkie substancje w liście podczas pochmurnej pogody czy w czas o wyższej wilgotności powietrza a inaczej (a praktycznie wcale) w upały i podczas suchego powietrza i gdy np w południe rośliny podwiędną to wtedy pojawia się efekt jak by np szatkowaną kapustę solą... parzy niszcząc strukturę komórek w liściu

Czasem można spotkać się z określeniem - " w upały i czystą wodą można poparzyć" i tu nie chodzi o wodę destylowana bo taką raczej nie poparzy a o sam kamień kotłowy czyli minerały zawarte w tej pozornie czystej wodzie które przy wysychającej kropli w jednym punkcie potrafią zniszczyć komórkę lub obszar ....

adiuwanty nieco chronią przed tym efektem ale  i to ma swoje granice przy czym z kolei adiuwanty np olejowe w upał same parzą o czym z resztą na Atpolanie napisali.
Naturalne przystosowania roślin nie są przygotowane na wchłanianie czegokolwiek w okresach gdy rośliny muszą się bronić przed utratą wody w upał i dużo by jeszcze pisać... dlaczego jestem przeciwnikiem wszelkich zabiegów nalistnych gdy nie jest to rzeczywiście uzasadnione

do pobierania minerałów rośliny mają korzenie a nie liście i dolistne nawożenie to tylko sztuczna proteza o nigdy do końca przewidzianych efektach ubocznych.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Eee to chyba zaprzestanę dalszych prób i poczekam na trochę deszczu i lepszą pogodę. Jasiek tyczny ma już 2 metry a fasolka dopiero zaczyna się wspinać, niektóre tylko wystrzeliły i powiedzmy na połowie metra są.

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Trzeba ją mieć najpierw w okolicy brak hodowli no może są wyjątki. Jakie stężenie i od jakiego 

Ogólnie to robie tak- leje wode w obornik(bydlęcy) i wypłukuje go. Leje w zbiornik opryskiwacza przez podwójne sito ok 200l na ha. Reszte dolewam wody. 

Pszenica dostała 4x takj zabieg i nie pryskana od grzyba. Zielona stoi😃😃

Opublikowano
damianXXL napisał:

2 godziny temu, Andpol napisał:

Trzeba ją mieć najpierw w okolicy brak hodowli no może są wyjątki. Jakie stężenie i od jakiego 

Ogólnie to robie tak- leje wode w obornik(bydlęcy) i wypłukuje go. Leje w zbiornik opryskiwacza przez podwójne sito ok 200l na ha. Reszte dolewam wody. 

Pszenica dostała 4x takj zabieg i nie pryskana od grzyba. Zielona stoi😃😃

A próbowałeś z kurzakiem?

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

Podganiałeś ją czymś? Też mam jedno pole takie gówniane i nie wiem co z nim zrobić.

Niedawno NPK+siarczan+megafol+tytanit, zobaczymy czy coś pomoże

Opublikowano
Dnia 19.06.2021 o 08:06, sewka napisał:

Czy u kogoś na fasoli jaśku wystapiła antraknoza i czy to jest antraknoza?

IMG_20210616_155630.jpg

bakterioza to najbardziej prawdopodobne choć i antraknoza potrafi dac podobne objawy ale te najlepiej do bakteriozy pasują

Opublikowano

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwifvZPKy6jxAhXClYsKHezgDmMQFjAAegQIAhAD&url=https%3A%2F%2Fwww.gov.pl%2Fdocuments%2F912055%2F913531%2FMiedzian_Extra_350_SC_zast.prof.pdf%2Ff5c09b39-5f3a-f41b-4f37-602678928748%3Fversion%3D1.0&usg=AOvVaw2hVQybyBiW8X9QUz5TVYsK

tam jest o fasoli że można przynajmniej szparagowej
znów w sadownictwie ostrzegają przed oparzeniami
ja miedzi w fasolach nigdy... za to captan i owszem i na kwiat i było ok

tylko na ile skuteczne są jakiekolwiek bakteriocydy (po za antybiotykami i tak w polskim rolnictwie na roślinach zabronionymi) są skuteczne w już porażonych plantacjach? co najwyżej ograniczą skalę infekcji później.

Opublikowano

Ja to tak bardziej profilaktycznie myślałem bo kupiłem w ubiegłym roku miedź (tylko nie pamiętam w jakiej postaci) i rok temu nie użyłem i w tym roku pewnie też nie użyję. Wcześniej wydawała się mała a teraz ruszyła to przyszła susza😐

Opublikowano (edytowane)

oraz - uzupełniając Bartka dla @makara11 - w Kaptanie bardzo istotny jest odczyn tej wody, o wiele bardziej niż jej ilość

już tylko na marginesie dodając, że to środek powierzchniowy i idealnie było by końcówkami wirowymi ale nie każdy dysponuje odpowiednim opryskiwaczem i ... wiadomo - lepiej płaskostrumieniowymi niż wcale no i tutaj wiatr nawet jakiś lekki nawet wskazany w czasie zabiegu podobnie jak przy jeszcze nadal aktualnych (jeśli kto musi) graminicydach w podrośniętych fasolach aby ciecz wwiało i pod rośliny fasoli bo ... też wiadomo.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=kaptan+a+odczyn

np siarczan magnezu zakwasza wodę jak i sam jest zarówno uodparniajacy fasolę jak i lekko grzybo- i bakteriobójczy no i jest też nawozem siarki i ,magnezu co samo w sobie bywa konieczne np przy oparzeniach po herbicydowych dla odbudowy chlorofilu

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Dzięki za odp. Co do ilości wody w grzybówkach to po walce z chorobami w truskawce wiem, że im więcej tym lepiej. 

Jeszcze jedno, czy któś ma porównanie skuteczności kaptanu ze azoksystrobiną?

Opublikowano

Koledzy potrzebuję pomocy nie mogę sobie poradzić z mleczem polnym juz 2 razy po 0.5 poszedł basagran przywaliło mu na tydzien i teraz lepiej rosnie jak fasola może chwastox extra poradzi?

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Mateusz0110 napisał:

Witam

Panowie a jest sens rozmieszac 5kg siarczany magnezu w 300l wody na 1ha i przejechać w fasoli która zaczyna kwitnąć czy raczej to nie ma sensu?? 

u mnie z wielu pól tylko na jednym jest taki sens bo ewidentnie można rozpoznać niedobory magnezu tzn zarówno jasne jak i normalnie zielone liscie brazowiejace miedzy nerwami. nie na całym polu a placami ale jednak ii tylko na tym polu uznaję sens siarczanu magnezu na inne , normalnie rosnące co najwyżej dodaję przy okazji do oprysku na trawy a na dwu polach gdzie był dany siarczan magnezu przed siewem (taki do posypowegop nawożenia_) wcale dolistnego magnezu nie było i nioe ma potrzeby

zależy od pola i jak wygląda uprawa, jeśli zielona i bez przebarwień , poparzeń czyli ogólnie zdrowa to mały sens

a na polny mlecz w fasoli nie wiem co w pełni skuteczne no al;e pół litra basagranu to na nic nie jest skuteczne i dawki basagranu zaczynają się od 0,7 l i to ze wspomagaczem a dopiero okolice 2l/ha ma szansę przypalić na jakiś czas mlecze wieloletnie które i tak odbiją. chwastox nie wiem, nie stosowałem

0,8l basagranu plus wspomagacz plus imazamox 0,2l na żółtlice w fazie pierwszego liścia nie poradziło i trzeba było pop[rawiać 1,5l plus 0,1l plus wspomagacz i podobno (bo nie widziałem jeszcze pola) podobno pomogła ta poprawka

Edytowane przez dysydent