Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
Dnia 6.05.2020 o 23:08, dysydent napisał:

no tak chociaż ze 20
o ile to oczywiście półkarłowa bo dla karłowego jaśka to idealnie jak buraki cukr czyli 18cm
o tutaj orientacyjnie pospisywałem rozstaw a i przy okazji można sobie szacunkowo ilość nasion policzyć ile pójdzie

https://drive.google.com/open?id=1YwtS7O1WE5yCou6I5BYxT2g_MgV-C4cvvAoW6-Wj8Wo

Dzięki za szybką, konkretna pomoc, koło już dorobine i jutro zaczynam siew, zdecydowałem się na 20 cm, przy masie 77 szt na 100 g wyjdzie ok 110 kg fasoli na ha.

Opublikowano (edytowane)

no ja się z zaprawianiem kontry rozpędziłem na hektar a siałem siewnikiem konnym to mogłem sobie pozwolić siać niesortowaną a dodatkowo pole nieznane to gęściej w razie by okazało się kwaśnawe. Zajeżdżam ja na ten "hektar" a tam się okazuje że ten który mi użyczył pola nie zmieścił sadzeniaków na innym swoim polu i ze dwadzieścia arów co najmniej ... no okazało się że mi z pięćdziesiąt kilo zostało i teraz dumam czy ująć z czerwonej i tym zasiac a resztę czerwoną na kolejnym polu czy ...
ja wiem że nie ma mądrego na której będzie lepszy interes no i kolejny raz chyba poszukam monety

1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

wyjdzie ok 110 kg fasoli na ha.

a nie 118kg dla rozstawu rzędów 55cm?
wpisalem założone parametry....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

no ja się z zaprawianiem kontry rozpędziłem na hektar a siałem siewnikiem konnym to mogłem sobie pozwolić siać niesortowaną a dodatkowo pole nieznane to gęściej w razie by okazało się kwaśnawe. Zajeżdżam ja na ten "hektar" a tam się okazuje że ten który mi użyczył pola nie zmieścił sadzeniaków na innym swoim polu i ze dwadzieścia arów co najmniej ... no okazało się że mi z pięćdziesiąt kilo zostało i teraz dumam czy ująć z czerwonej i tym zasiac a resztę czerwoną na kolejnym polu czy ...
ja wiem że nie ma mądrego na której będzie lepszy interes no i kolejny raz chyba poszukam monety

Siej czerwoną  bardzo mało ludzi ją posiało  bo się bardzo słabo w tamtym roku urodziła  i jasiek ceną ją przyćmił . tak że będzie na nią popyt i 😀cena

• Thanks 1
Opublikowano

no i sama logistyka za tym przemawia bo dwie odmiany o różnym terminie zbioru i trzeba by poźniej z młóceniem do tej dosianej osobno przejeżdżać jakieś3-4km
a wiesz? pewnie posłucham i jak by co nie będzie na Ciebie :)

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

a nie 118kg dla rozstawu rzędów 55cm?
wpisalem założone parametry....

oczywiście 118kg masz rację, tylko sobie odliczyłem na ścieżki 2 rządki i z tąd wyszło mniej.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

u mnie w kontrę pasuje rusek w rzędy ale czerwoną sieję co 40cm i może by podumał uliczki? to będzie przy szosie i ładnie by wyglądalo bo zwykle się nie szczypię i jadę po fasoli, a jeszcze pole prawie kwadratowe i ostatnio jak w czerwonej uliczki porobiłem to mam ładne fotki a i plon i cena były całkiem całkiem

Zdjęcie-0010.jpg
Zdjęcie-0005.jpg

No dzięki za mimowolną podpowiedź.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze czy nie moczyć fasoli przed sadzeniem, bo jak ziarno trafi w suchą glebe to może nawet za miesiąc wyjść. Próbowałem moczyc bobik przed siewem to całkiem nieźle wyszły wschod, a tam gdzie nie moczył to dopiero po ostatnich deszczach zaczął wychodzić. Wrzuciłem 10 szt nasion do wody i obserwuje od 2 godzin:)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sylwek23111 napisał:

Zastanawiam się jeszcze czy nie moczyć fasoli przed sadzeniem, bo jak ziarno trafi w suchą glebe to może nawet za miesiąc wyjść. Próbowałem moczyc bobik przed siewem to całkiem nieźle wyszły wschod, a tam gdzie nie moczył to dopiero po ostatnich deszczach zaczął wychodzić. Wrzuciłem 10 szt nasion do wody i obserwuje od 2 godzin:)

to broń obosieczna bo jeśli namoczone trafi w suchą glebę to zaschnie i jeśli proces kiełkowania ruszył to już trup podczas gdy suche to przeleży do najbliższego deszczu i "obudzi się" dopiero wtedy. Raz "obudzone" moczeniem już po zasuszeniu .... no "dobry Jezu..." można co najwyżej :D

o właśnie na tym polu gdybym namoczyl nasiona to tych mniejszych siewek by nie było. a różnica we wschodach to dwa tygodnie
plon dała i ta póxniejsza i razem było wszystko cięte

Zdjęcie-0055.jpg

Zdjęcie-0044.jpg

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

to broń obosieczna bo jeśli namoczone trafi w suchą glebę to zaschnie i jeśli proces kiełkowania ruszył to już trup podczas gdy suche to przeleży do najbliższego deszczu i "obudzi się" dopiero wtedy. Raz "obudzone" moczeniem już po zasuszeniu .... no "dobry Jezu..." można co najwyżej :D

o właśnie na tym polu gdybym namoczyl nasiona to tych mniejszych siewek by nie było. a różnica we wschodach to dwa tygodnie
plon dała i ta póxniejsza i razem było wszystko cięte

Zdjęcie-0055.jpg

Zdjęcie-0044.jpg

Tak właśnie było 2 lata temu ta co zeszła 2 tygodnie  póżniej  czyli po 25 maja  dognała tą wcześniejszą  była scinana razem i wydała plon nawet lepszy od tej co wcześniej zeszła.

Opublikowano (edytowane)

efekt uboczny graminicydu targopodobnego 1,2l/ha plus Atpolan 1,5l/ha i pryskane o dziesiątej rano w słoneczny dzień (jawne przeciwwskazanie dla olejowych wspomagaczy) a nie dałem ani wcześniej ani do zabiegu siarczanu magnezu (i tak namieszałem co niemiara) a pole zbyt zasobne w magnez nie jest (do dzisiaj bo nie moje :P ).
Fasola z tego "wyrosła" i mogę śmiało powiedzieć że na plon to wpływu nie miało.
Z tych zdjęć można też wywnioskować że oprysk nalistnymi środkami był przeprowadzony zanim te marudery powschodziły
a i jeszcze w tej mieszance był Basagran jakieś 1,5l/ha.

Pole przed siewem fasoli wyglądało jak ugór i orane było na kilka dni przed siewem tylko glifosatu nie było bo same roczne chwasty a gwiazdnicy aż grubo miejscami, jeszcze mi deszcz po orce siew opóźnił a poźniej zaczęły się upały i ani to bylo dobrze uprawione ani dało się dobrze posiać .... no doglebówka to był command 0,15l, coś na pendimetalinie 330 2l, sencor 0,1l i kto wie czy jeszcze afalonu nie było z pól litra bo te foty z 2018-ego a już afalon wycofywali i może z tego powodu w oficjalnych dziennikach ... no nie wpisałem bo nie mogłem ;) .

i jeszcze jedno bo zdaje się nie wspomniałem
to odmiana Wawelska.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Panowie przez moj blad zostalo mi 70kg zaprawionej fasoli Aura.  Nie mam juz gdzie dosiac. Material z centrali. Okazyjnie odsprzedam w dobre rece. Zainteresowanych prosze o kontakt na priv.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Kolega Zbyszek może być zainteresowany

Byłem ale już w sobotę zasiałem  aurę i nawet mi zabrakło  dosiałem jaśkiem

Co znaczy wilgoć i temperatura siana w tą sobotę aura DZIŚ  ma już po 1 cm kiełki

IMG_20200511_160434.jpg

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano

Ja też sialem w sobotę to samo z zobaczymy kto będzie miał lepszy plon, a grzebać nie chodzey, wystarczy że do czerwonej zaglądałem i jesczze nie opryskalem, trafiały się i po 3cm kiełki, ale może gdzie w drugiej połowie tygodnia opryskam, bo nie sądzę żeby na dniach teraz wyszła...

Opublikowano

W tamtym roku pryskałem 14 dni od siewu. Złego wpływu to nie miało. Teraz 10dni  od siewu pryskałem i zakładam że będzie też dobrze. A jak już są jakieś chwasty to można dodać jakiś glifosat aby i to spaliło. 

Opublikowano

Idealne rozwiązanie, poza śmierdziuchem, tego nie lubię i nic nie warty, żadnego robaka tym nie zatrujesz. 

1 godzinę temu, losktos napisał:

Również zasiałem Aure w sobote

Kurna Łosiu fasolę siejesz??? Skąd jesteś?