Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano

W tamtym roku w sąsiedniej wiosce gościu przesiał plantacje w wyniku zlewy. Pole było równe lecz źle wyrobił, fasola na wierzchu była, zawalowal i tak skropil. Zabiło, fasola nie powschodzila,, jakiś tam procent był, może ze 20 % powschodzilo. Rzeczoznawca przyjechał, odszkodowanie nie małe dał. 1 czerwca przesiewał i jeszcze ponad 2 tony zebrał i nie wiem czy sprzedał to już. Trzeba mieć szczęście w niektórych sytuacjach. Mi dali tylko gdzieś 2000 za fasolę (w sumie 5000 za wszystkie uprawy) fasola była na górkach. Spłukało mi ją, powyrywało, korzenie na wierzchu, zamulilo w dołkach, rowy porobione ale szkoda mała bo fasola przecież w jakiejś tam części jest. 😳

Opublikowano
Zbyszek3939 napisał:

ile ci poszło kg aury przy sianiu  9.3 cm. ps  możesz się wstrzymać  do soboty bo jutro jeszcze ma padać a na sobotę idealne warunki pokazują bez wiecznie   tego komandu to chyba trochę przy mało ja będę dawał  2 lit pentiganu  100 comandu i 100 sencora.

Na 1.9ha poszło 195kg. Ktoś tu wcześniej pisał że sencor lubi parować w suszy. Właśnie u mnie wali śniegiem, co za rok...

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

ja pisałem o sencorze a śnieg w maju? pamiętam kilka razy a raz to z pięć cm nasypało chyba czwartego maja ale to jeszcze gdzieś zaraz po Gierku albo jeszcze i za Nego tużprzedupadk.... zaraz zaraz PiS się gdzie ne rozpada? :P .

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Ja jestem ciekaw co będzie z mojej fasoli w tamten wtorek siana i od tamtej pory praktycznie codziennie leje deszcz i to dość mocno a spryskalem ja jeszcze doglebowo,jedno.ziarno było na głębokości 3cm inne 10cm bo spod był w niektórych miejscach bardzo twardy mokry gliniasty,tak wyglądało już po walowaniu

IMG_20200430_170519.jpg

Opublikowano (edytowane)

jak nierówno na głębokość posiana to i nierówno powschodzi a jak za głęboko i zaleje zbyt mocno to wcale nie wylazie gdzie głębiej ale na razie jeszcze z tej fotki pole nie zasklepione czyli jeszcze nie jest źle
Jedno masz pewne - przed ogrodnikami nie powschodzi bo teraz zimno i jeśli zaprwiona od grzyba to przynajmniej nie zegnije zanim się ociepli i zdrowa doczeka wyższych temperatur aby powyłazić już pewnie po przymrozkach o ile nawet będą

samo sady jabłoniowe kwitną no to zawiązków raczej nie trzeba będzie przerzedzać :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Rozsialem polidap w marcu i przejechałem broniami do pole później za jakiś czas rozsialem sól poczekałem dwa tygodnie coś deszczu poszło i przejechałem to pole agregatem teraz przed samym siewem saletrzak z borem i agregat na górnej warstwie ziemia piękna a dół mokry twardy .niestety orka była.zle zrobiona i gdzie głębiej poszedl siewnik do wrył się w tą twarda mokra ziemię i w tedy fasola głęboko poszło byli tak że dwa rzadki prawie na wierzchu a dwa mega głęboko ale pojechałem później wałem o może coś będzie jak w czoraj sprawdLaem no to minął tydzien od siania to kiełki ma spore

Opublikowano

No żebyś jutro wjechał to będzie dobrze. Zaciągnęło i pada cały czas. U mnie głębiej zasiana to już kiełki na 3 - 4 cm. Ten kto można powiedzieć skaleczył i posial po wierzchu będzie miał szczęście bo teraz wilgoc jest i trochę ciepła i zaraz moment na wierzchu. 

Opublikowano
Przed chwilą, damin1 napisał:

No żebyś jutro wjechał to będzie dobrze. Zaciągnęło i pada cały czas. U mnie głębiej zasiana to już kiełki na 3 - 4 cm. Ten kto można powiedzieć skaleczył i posial po wierzchu będzie miał szczęście bo teraz wilgoc jest i trochę ciepła i zaraz moment na wierzchu. 

Szczęście? W przyszłym tygodniu nadają przymrozki.

Opublikowano

No moja na te spodziewane przymrozki to powinna już powschodzić ale ubezpieczona i gdyby zmarzła to tylko 25% sumy ubezpieczenia zapłacą bo przecież można posiać jeszcze raz?

Opublikowano

Spokojnie.. Może tylko na strachu się skończy. Poza tym ma być dwa dni zimna jeszcze i dopiero sobota i niedziela cieplejsza a później dalej zimno więc może jeszcze nie wyjdzie. Już kilka lat z rzędu nie docierały do nas ogrodniki więc może i tym razem tak będzie. 

Opublikowano

Witam, planuję posadzić fasolę to jest chyba jaś półkarłowy, tylko nie wiem jak powinna być obsada na hektar. Muszę dokupić koło łańcuchowe do siewnika bo na razie sadzi mi co 50 cm w rządku, a rządki mam rozstawione na 55cm. Zacząłem przeglądać to forum, ale od nadmiaru wpisów głowa boli, może ktoś coś podpowie?

Czy co 16.5 cm będzie dobrze?

Opublikowano (edytowane)

jeśli to półkarłowy (półtyczka też bywa zwany) to kontra jest jedną z odmian tego rodzaju i nawet te 50 by moglo byc tzn prawie w kwadrat ale lepiej co 25cm bo jak jedno nie wzejdzie to metrowy mijak w rzędzie chociaż i te 16,5 coś tam urośnie
na tych zdjęciach jest siane konnym siewnikiem i różnie w rzędzie się poukładał a między rzędami właśnie coś ok 55cm czyli da to wyobrażenie jak to rośnie bo samych żniw
https://drive.google.com/open?id=1t2XqtK35RLwbSQFOCaYNQVpx3I9mjxad

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie jestem pewien jaka to odmiana, bo odkupiłem ją 2 lata temu od kogoś tam... Wychodzi 77 szt/100g Wg Twojej tabeli jest to półtyczny, jeśli by po rozmiarze oceniać. W sumie jest podobny do kontry ze zdjęć, może się do pytam  jutro osoby od której chyba zakupiłem tą fasole. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Wczoraj wieczorem fasolkę sprzedałem po 6,5 zł. zanieczyszczenie 10% i ma tanieć ale mnie już to nie dotyczy.

Czyli po 2 miesiącach podbijania ceny jeden drugiemu zapanowała harmonia dogadali się wszyscy jak jeden mąż dają po 6.5 a przynajmniej w większości. Dośli do przekonania  że w kupie siła . i teraz gdzie tej fasoli już praktycznie nie ma będą obniżać cenę. he. he.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Wczoraj wieczorem fasolkę sprzedałem po 6,5 zł. zanieczyszczenie 10% i ma tanieć ale mnie już to nie dotyczy.

Zdziwiłabym sie gdyby jakikolwiek handlarz twierdzil kiedykolwiek inaczej😂 jak obdzwanialam jakis miesiąc, moze półtorej temu cena 4 i niech pani sprzedaje drozsza nie bedzie😆 standard, jakby sami w to wierzyli to po co mieliby kupowac teraz jak wnet ma staniec? 💁🏼‍♀️

Edytowane przez Chiron
Błąd
Opublikowano

Z tego taki morał że do Białopola nie ma co sprzedawać bo skoro twierdzi że będzie tanieć to już zostanie z twoją drogą fasolą a innym nie zapłaci :) , ja bym tam już nie wiózł .