Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

"sie robi"
sesja zdjęciowa dzisiejsza przy święcie "Przemienienia Pańskiego" 
https://drive.google.com/open?id=1e2TuV8Ew4XkiRB4UeXHcKRefibUj8LBL
folder nadrzędny
https://drive.google.com/open?id=12Hn9Ocm6U53BFxLKVsQ3V_xhc9URd-wG
i agro i foto

w zasadzie to już dokumentację fotograficzną tegorocznych plantacji fasoli zamknę bo co więcej ciekawego?... i tylko ocenę plonowania może kiedy. 
Rok raczej przeciętny do słabego i tylko właściciele pól wilgotniejszych mogą mówić o roku udanym a jak żniwa się potoczą?
za miesiąc będzie wiadomo.

DTaras
wersja oczywiście dla praworęcznych  :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

🙂 A ja się zastanawiałem czy tam jakiś hak naklepany i wyostrzony, czy jak motyka lub dziabka w ziemię... A to osełka w kieszeń i po ziemi cyk, cyk jak u Kościuszki. O ile fajno się te moje redlinki z chwastów czyściło i ze dwie zalety jeszcze widzę to wycinanie może być uciążliwe.

Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Cenę jaśka ktoś zna na przednówku nowego sezonu?

lokalne skupy okolice Mircza  2.40  konto   SŁAWA Tomaszów Lubelski  maksymalna cena 2.50 plus  transport  60 zł  tona

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

znaczy "Sława" ... właściciel rozpoznał siłę konkurencji odbioru własnym transportem i wie jakie to ryzyko jesli się towar okaże badziewiem i wyjazd na darmo.
coraz bardziej mi się ta firma podoba. ale nigdy nie spodoba mi się że tak daleko ode mnie :D 

DTaras. Jeśli ścinacz udany jak np ten srodkowy z pierwszego zdjęcia to tnąc jeden rządek idę sobie takim wcale nie powolnym spacerem , może do 4km/h ale wysiłek porównywalny jak podczas biegu i tylko maratończyk takie tempo przez cały dzień wytrzyma.
Ty nie masz na czym kondycji poprawić bo 20 arów to jeden dzień za dużo zwłaszcza przyrzadkiej kontry w szerokich rządkach, ścina uderzenie i czasem kilka krzaków na raz a jaśki w szyjce korzeniowej łamliwe, gorzej z drobnymi fasolami bo się uginają i wtedy osełka częściej potrzebna.
Kto ściął kilka ha fasoli ręcznie to lepiej mu pod pięść z takiej ręki nie podchodzić

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Może te wrony gdzie na jakim nieopryskanym od pachówki grochu nauczyły się że w strąkach "kiełbaska" siedzi i myślały że w fasoli też?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

znaczy "Sława" ... właściciel rozpoznał siłę konkurencji odbioru własnym transportem i wie jakie to ryzyko jesli się towar okaże badziewiem i wyjazd na darmo.
coraz bardziej mi się ta firma podoba. ale nigdy nie spodoba mi się że tak daleko ode mnie :D 

tam  robią próbę  jak przejdzie wyrównanie   i wilgotność   i nie ma robaka to  wezmą  tam bodaj jest 4 rodzaje cen  2.5 najwyższa a z

tym transportem to jest  tak właśnie że jak ci uj***e cenę to dawaj taniej albo jedz z powrotem skąd żeś przyjechał

Opublikowano (edytowane)

Nie mam zastrzeżeń do Ich oceny jakości zarówno kontry jak i czerwonej przy sprzedaży niesortowanej. Inna sprawa że sam wiem co znaczy jakość bo i w detalu sprzedaję tak że najczęściej co mniej doświadczonym handlarzom sam mówię co pójdzie a co nie, albo bardziej dla kogo tzn detaliczny rynek, przetwórstwo czy eksport. 
W przypadku Kontry dla Sławy parametry nawet mniej restrykcyjnie wyliczyli niż mi wychodziło z ręcznego sortowania. 
Tegoroczny jasiek jaki mamy ze szwagrem nie wiem czy bez rozkalibrowania w ogóle nadaje się do handlu w definicji fasoli średniej i jeżeli zapytamy kogoś o ocenę to właśnie w Tomaszowie bo jeszcze dysponują technicznymi możliwościami i oszczędzą nam przerzucania się tą naszą adaptowaną do kalibrowania lubelczyną.
jedyny mankament, kawał drogi.

Oczywiście niczego nie ujmując innym skupującym bo wszystkich nie znam i może nawet są i lepsi.

czego my tu gadamy zamiast ciąć fasole?
a tak, deszcz obiecali na noc to lepiej niech przez deszcze przestoi :)  
ja idę poprzeczkę bo sąsiad nie ma dojazdu kombajnem do pszenicy...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

chciałem sprostować     podane ceny byli na zeszły tydzień  na dziś  jaś karłowy   2,6    konto   gmina Mircze    A TOMASZÓW   na razie już nie bierze   bo niby skupili już to co im było potrzebne   ale jak co to dadzą  znać

Opublikowano

Gadałem: "Fasoli u mnie nikt nie sieje" a dziś jadąc zamulon z deka do Zielonej Góry patrzę sobie a za Odrą chyba będzie tego ładny kawałek może nawet i naście hektarów. O tu: Pinezka W pobliżu: Sulechów https://maps.app.goo.gl/u8Xm8PRHni39JJe68 🤭 Pod nosem właściwie.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.07.2019 o 08:13, Zbyszek3939 napisał:

Mam  pytanie czy ktoś  z was był w koloni hostynne i oglądał te maszyny do zbioru fasoli  chodzi mi o tą ścinarkę na  6 rzędów czy  to taka sama jak u nas robią czy może coś ciekawszego  no i jaka cena

IMG_20190803_175434.jpg

IMG_20190628_190958.jpg

Edytowane przez Przemo8311
Do Zbyszek3939 cena za 6 jeśli się nie mylę 4800
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

no. nie dziwota, w końcu parę lat tu już piszemy jak towarowo uprawiać fasole to się weźmie taki jeden czy drugi i nauczy wszędzie tam gdzie dociera internet 

a gdy burza już poszła to mi dopiero przyszło;
żeby dziś w nocy nie chować się pod drzewami bo może nie być prądu... czy jakoś tak
znaczy... to jeszcze nie koniec?

Edytowane przez dysydent
  • Sad 1
Opublikowano

Zostało mi z 700 kg pierwszego odsiewu eureki, pewnie trzeba sprzedać po takiej cenie jak jest, bo nikt w tej chwili na materiał siewny raczej nie kupi po np 3-3,5zl... 

A patrząc na to co się dzieje to nie wiem czy wrócę do tej uprawy

Opublikowano

Wszystko zależy od zagranicy, prawdopodobnie Rumuni,  Litwini już sami sieją. Do tego ua  też sieje. Jeżeli zostaniemy z tym towarem tylko w kraju to mało kto sprzeda i ceny nie będzie.  Trzeba się liczyć, że biznes fasolowy pomału się kończy. A i w tym roku mało kto 2 t z ha będzie mieć bo ziarno jest drobne.

Opublikowano

Rumunia więcej fasoli uprawiała niż Polska już od dawna.
Zależy jaki poziom cen na rynkach światowych będzie konkurencyjny a ten rok pokaże bo nieco mniej fasoli niż rok temu i do wiosny będzie widać czy drożeje czy nie. Kto by nie uprawiał i gdziekolwiek przecież jakiejś ceny oczekuje i czy zgodzili by się nawet na Ukrainie na nasze ceny wszak tam też jest konkurencja innych upraw na danym polu.
Czy fasola zniknie z uprawy w Polsce jeszcze nie wiadomo ale na pewno już tak dochodową uprawą nie będzie jak kilkanaście jeszcze lat temu.
Przy zbudowanej już mechanizacji wielu zaakceptuje poziom opłacalności porównywalny do rzepaku a to trudna do przeskoczenia cenowo konkurencja jeśli by policzył nawet 2t/ha. Inaczej tylko fasola będzie postrzegana. Jako jeszcze jedna roślina rolnicza o pełnej mechanizacji az do półkilowego woreczka czy puszki.
Zaplecze surowcowe jest i teraz od handlu bardziej zależy czy potrafi wykorzystać możliwości produkcyjne bo już w tym roku nie w pełni wykorzystane.
Nie wiem po ile np na Ukrainie można kupić teraz fasolę w hurcie ale nie sądzę aby taniej niż u nas.