Skocz do zawartości

Zwrot akcyzy za paliwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dostałem przelew w piątek za akcyzę po południu ;) jak zwylke zwlekali do ostatniego dnia. Pewnie u niektórych moze byc na kącie w wtorek zaksięgowane.

Opublikowano

wpadnie mi kilkanaście ha dzierżawy ale dopiero w czerwcu lipcu czy już brać na to faktury czy na poprzedniego właściciela (rodzic) po przekazaniu poprzedni właściciel nie będzie już wtedy rolnikiem, w gminie radzili żeby brać na siebie ale w poradniku rolniczym znalazłem, że jesli na koniec lutego nie było się w posiadaniu danej działki to się nie należy to jak to jest?

Opublikowano

Ale przecież faktury są od lutego do końca lipca czyli jak będziesz uprawiał to pole w czerwcu czy lipcu to ropę będziesz przecież wypalal czyli z tego toku myślenia zwrot Ci się należy. Ja bym na Twoim miejscu już brał na siebie faktury i śmiało będziesz je mogą złożyć bo poprzedni właściciel na pewno nie będzie mógł złożyć ich w sierpniu bo już nie będzie posiadał ziemi na siebie.

Opublikowano

no to u mnie bylo podobnie, dwie faktury w marcu brałem na ojca, potem przejalem i na siebie, te dwie faktury na ojca były stracone, w gminie powiedziano mi tak jak Tobie więc wg mnie tylko i wylacznie faktury na siebie

Opublikowano

no bo się nie należy. Jak byk pisze we wniosku o byciu właścicielem w lutym

należy się.

Nie raz tak robiłem że dokupiłem ziemi lub nawet wydzierżawiłem parę arów na gębę i do akcyzy wystarczyło napisać na kolanie podanie o zmianę limitu zwrotu podatku akcyzowego. Bywało to w kwietniu maju czy nawet czerwcu. Brałem faktury na siebie, potem podanie i nowa decyzja z nowym limitem.

U mnie akcyzę wypłacili chyba 26 lub 27 kwietnia.

Opublikowano (edytowane)

Witajcie.

Mam pytanie odnośnie zwrotu podatku akcyzowego. Tata przepisał gospodarstwo na mnie  w maju i byłem w gminie aby zapytać się   jak mamy składać wnioski i powiedzieli mi że ani tata ani ja nie mogę składać bo tata zaprzestał prowadzenia gospodarstwa a ja że niby nie spełniam jakiś wymagań( chyba im chodziło o to że nie płaciłem podatku rolnego bo gospodarstwo mam od 20 maja)

Ktoś pomoże i wyjaśni co można w tym zrobić ? Bo szkoda aby pieniądze przeszły koło nosa

Pozdrawiam :)

Edytowane przez dragon12
Opublikowano (edytowane)

Fakt, paragraf 7 rozwiewa wszystkie wątpliwości. Ale na Twoim miejscu napisał bym do MinRol o interpretacje Twojego przypadku. Dużo to nie kosztuje, tylko kilka składnie skleconych zdań i polecony. 

,

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

Czyli mam rozumieć że jeśli nie miałem nic na dzień 1 lutego to nie przysługuje mi zwrot ?

a powiedzcie mi jeszcze czy będę mógł złożyć wniosek w lutym przyszłego roku ?

Opublikowano

Znalazłem, masz prawo do zwrotu.

Pytanie nr 19: Czy producent rolny składający wniosek o zwrot podatku akcyzowego musi być właścicielem użytków rolnych w dniu 1 lutego danego roku wykazanych w ewidencji gruntów i budynków jako użytki rolne według stanu na dzień 1 lutego?
Stan na dzień 1 lutego dotyczy użytków rolnych. Powierzchnia użytków rolnych, podana przez producenta rolnego we wniosku o zwrot podatku musi mieć swoje odzwierciedlenie w ewidencji gruntów i budynków według stanu na dzień 1 lutego (dotyczy to także gruntów przez niego dzierżawionych – posiadacz zależny), tj. w tej ewidencji powinny być wykazane jako użytki rolne. Wnioskodawca nie musi być właścicielem czy też posiadaczem (współposiadaczem) użytków rolnych w dniu 1 lutego; mógł on bowiem np. nabyć gospodarstwo rolne od rodziców np. w dniu 15 lutego i będzie uprawniony do wystąpienia z wnioskiem o zwrot podatku w lutym tego samego roku lub w sierpniu. Istotne jest, aby wnioskodawca w dniu składania wniosku był posiadaczem gospodarstwa rolnego i aby wykazane we wniosku użytki rolne w dniu 1 lutego tego samego roku były wykazane w ewidencji gruntów i budynków jako użytki rolne.

Źródło: https://bip.minrol.gov.pl/Informacje-Branzowe/Zwrot-podatku-akcyzowego/Najczesciej-zadawane-pytania-dotyczace-zwrotu-podatku-akcyzowego-od-zakupionego-paliwa-rolniczego2

Opublikowano

Miałem taki sam przypadek który opisałem pod innym tematem. Na ojca faktury nie przejdą bo nie jest już rolnikiem w dniu składania wniosku. Przez dwa dni w gminie wyjaśniałem i okazało się ostatecznie ze faktury za pół roku w kiblu mogłem powiesić.

Opublikowano

Jeśli stan z 1 lutego przesądza o zwrocie podatku to gmina powinna też zawiesić pobór podatku gruntowego ale tak się nie dzieje. Wszystkie przepisy są tak skonstruowane, że w ostatecznym rozliczeniu to ostatnie ogniwo jest dymane w zad i jeszcze wmawiają że wszystko jest w porządku.

Opublikowano

@ dragon12 coś kręcisz od 20maja bierzesz faktury na siebie i na jesieni składasz o zwrot akcyzy jeżeli ojciec w lutym nie wykorzystał całego zwrotu jest limit 70l na hektar i nie da się tak ze ojciec weźmie w lutym cały a ty we wrześniu drugi raz

Opublikowano

Koledzy to nie filozofia tylko same fakty. Już opisuję jak to wygląda w praktyce (czasami trzeba z mordą iść do UG). 
Jeśli posiadasz gospodarstwo na siebie np. od 1 czerwca to faktury od tego dnia bierzesz na siebie no i wiadomo masz je złożyć od 1 sierpnia do 31 sierpnia tego roku. Muszą Ci je przyjąć bo nie ma żadnego rozporządzenia które stanowczo mówi że masz być rolnikiem na dzień 1 Luty. Faktury które np. brał Twój ojciec od dnia 1 Lutego są już nie ważne i nie może złożyć. Rolnikiem stajesz się w dniu przyjęcia gospodarstwa i zostaje Ci naliczany podatek rolny, używasz ropny zakupionej bo potrzebna Ci do pracy w polu więc muszą Ci za nią wrócić. Fakturę mają Ci w UG i nie dyskutować przerabiałem to na własnej skórze i wiem że jak sie z nimi nie wykłóci to nie chcą przyjmować wniosku bo kasa zostaje w UG a tak muszą oddać mi ale wszystko idzie załatwić tylko czasami z większym trudem. 

Opublikowano

U mnie bylo tak ze faktury liczyly sie od dnia przejecia gosp przeze mnie i nie wczesniej. I bez problemu przyjmowali jak na drugi okres skladalem ja na to co tesc nie wykporzystal. W tym roku na pierwszy raz wykorzystalem 100% z zapasem

Opublikowano

@ dragon12 coś kręcisz od 20maja bierzesz faktury na siebie i na jesieni składasz o zwrot akcyzy jeżeli ojciec w lutym nie wykorzystał całego zwrotu jest limit 70l na hektar i nie da się tak ze ojciec weźmie w lutym cały a ty we wrześniu drugi raz

Ojciec nie składał w lutym:) mam gospodarstwo w dwóch gminach i w lutym składaliśmy w jednej a w sierpniu w drugiej.

Trudno będę brał faktury i zobaczymy co z tego będzie. Najwyżej trochę się pokłócę w gminie

Opublikowano

złożyłem wniosek z fakturami wystawionymi na przedsiębiorstwo handlowo-usługowe gdyż prowadzę również działalność gospodarczą mam jednak wątpliwości czy nie dostane odmownej decyzji w sprawie zwrotu podatku. Miał ktoś podobną sytuację ?