Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A na co Ci ten wap mag? Kostkę układasz? Są lepsze i tańsze podsypki.:D

• AgroTeam
Opublikowano
Azot zazwyczaj na wiosnę idzie w górę. Niestety zawsze też tak było ze mały klient placi dużo. My staramy się kupować jesienią i wtedy 9,5m3 RSM kupiłem po 725 netto
Opublikowano (edytowane)

@soltys48 Zamknji sie nikt cie o zdanie nie prosił!

@Agrest Wiem że są ale u mnie wap-mag sprawdza sie najlepiej tylko ja daje 400-500kg/ha. Wcześniej sypałem kredę granulowaną i nie było żadnych efektów zboże ciągle żółkło aż w końcu w jednym roku na jednym polu zastosowałem na pół pola wap-mag a na drugie pół kredę i nie uwierzysz ale po kredzie było żólte a po wap-mag(u) piękne zielone sam nie dowierzałem że ten (piasek) bo wczesniej tez tak o nim myslałem zrobi robotę ale zrobił i od tej pory go stosuje i wszystko jest w porządku z każdym zbożem :)

Edytowane przez MalyRolnik18
Opublikowano

Tylko za wap mag płacisz 450 zł/t. Za te pieniądze masz 8 ton dolomitu z dowozem na pole (w zależności od odległości od kopalni), a to jest praktycznie ten sam towar. Chyba, że coś się zmieniło, bo wcześniej nawóz ten uchodził za otoczkowany kamyk dolomitowy. 

Ja wolę regularnie powapnować węglanowym, a mg uzupełnić corocznie przy pomocy 100-150 kg siarczanu magnezu lub kizerytu. W cenie 450zł mam np 5 ton wapna z Morawicy plus  150 - 200 kg siarczanu Mg z Siarkopolu.

Ewentualnie 6 ton dolomitu z Jaźwicy plus 100 zł na rozwój mięśnia piwnego :P

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Tylko za wap mag płacisz 450 zł/t. Za te pieniądze masz 8 ton dolomitu z dowozem na pole (w zależności od odległości od kopalni), a to jest praktycznie ten sam towar. Chyba, że coś się zmieniło, bo wcześniej nawóz ten uchodził za otoczkowany kamyk dolomitowy. 

Ja wolę regularnie powapnować węglanowym, a mg uzupełnić corocznie przy pomocy 100-150 kg siarczanu magnezu lub kizerytu. W cenie 450zł mam np 5 ton wapna z Morawicy plus  150 - 200 kg siarczanu Mg z Siarkopolu.

Ewentualnie 6 ton dolomitu z Jaźwicy plus 100 zł na rozwój mięśnia piwnego :P

za 450zł w moich stronach za dobre magnezowe dostaniesz nie całe 5t. Tak jak mówisz wszystko zależy od odległości.

Opublikowano
4 godziny temu, staszek131415 napisał:

Agrolok to w cenach numer 1 ;)

Znaczy nikt nie ma drożej niż oni?

Przy 24t saletry mieli 78zł/t drożej niż konkurencja. A Skup rzepaku oczywiście cena niższa niż u konkurencji. Nie wiem gdzie znajdują frajerów na takie ceny.

Opublikowano

Ale czasem się trafi okazja u nich. Z Yary nawozy mieli tańsze niż polskie odpowiedniki na początku września. A saletre z Włocławka chyba 40 zł drożej niż ogółem i jak to wytłumaczyć? Łatwo dostać u nich na termin nawet małe ilości i na tym bazują.

Opublikowano

Arek

Kolego u mnie był przedstawiciel ,a ja mam za płotem Agrosieć i ta firma na kolana kładzie Agrolok .

Cena pszenżyta ozimego materiał siewny jesień 2017r w Ag 2500 a w Agrosieci 1540brutto Rotondo .

Można mnożyć przykłady .

Wapno też cena zawyżona .

Opublikowano

Rzepak do siewu akurat kupiłem u nich bo już nigdzie nie było takiej odmiany co chciałem.

Nawozy zawsze drogo, śor taka sama cena jak w miejscowym sklepie więc nie będę dziadygom dawał zarobić tylko swoim.

@koczas

Tylko sprawdź czy to oryginalna yara czy pakowana u nich a towar uj wie skąd.

Opublikowano

Pewnie zyją z terminów tak jak kolega wspomniał. W mojej okolicy mają spoko przedstawiciela. Przyjechał do mnie jesienią po południu, rozmaialismy o jakims produkcie i zapytałem go ile dzis sprzedał, a on powiedział ze juz od poczatku tygodnia jeszcze nic, bo wszyscy do okoła mają taniej

Opublikowano
7 minut temu, Arek napisał:

Rzepak do siewu akurat kupiłem u nich bo już nigdzie nie było takiej odmiany co chciałem.

Nawozy zawsze drogo, śor taka sama cena jak w miejscowym sklepie więc nie będę dziadygom dawał zarobić tylko swoim.

@koczas

Tylko sprawdź czy to oryginalna yara czy pakowana u nich a towar uj wie skąd.

Ja Polidap zamawiałem a przwiezli jakiś litewski niewiem co zniego będie

Opublikowano

Wiadomo było, że wschodni będzie bo nie są dealerem grupy azoty.

A nawóz z yary orginał, wszystko git- wyprzedawali stare worki 500 kg po prostu bo teraz w 600 bb są, ale nie był to stary nawóz jak patrzyłem na datę i nie zbrylony.

Opublikowano (edytowane)

Agrolok rsm 32 % po 918 zł brutto  za tonę z transportem  na Podkarpacie.

Czyli mauzer 1000 litrów za 1212 zł brutto.

Oczywiście przy zamówieniu całej tysterny. 

Edytowane przez pawelus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v