Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie pola nie są za szerokie. Ścieżek tez nie mam. Te nowe rozsiewacze np woprol jakby dobrze konserwować to może wytrzyma z 10 lat, tylko ciekawe jest jak z dokładnością wysiewu. 🤔 Ale raczej wybiorę coś zachodniego w ciekawym stanie. 

Opublikowano (edytowane)

Cześć, odświeżam temat. W tym roku planuję zakup rozsiewacza do nawozów (nowego). Poważnie przyglądam się ofercie Sulky DX30W. Czy ktoś może coś napisać na jego temat?

Ostatecznie został na polu bitwy Sulky DX30+ i kv Execta TL Geospread. Cena w końcu podobna

Edytowane przez isentor
Opublikowano

Witam, jaki nowy rozsiewacz polecacie aby siał na 24m ewentualnie 21? Aby weszły dwa bagi nawozu. Czytałem o langrenie ale w ogłoszeniach podają do 18m. Wybór bardziej budżetowy, może zna ktoś aktualne ceny 

Opublikowano

Kupilem woprola junior II ale w tym roku jeszcze pod zasiewy dokupie sobie nadstawki  tak żeby 1000 kg spokojnie wchodziło. 800 kg na sile wchodzi, ale ogólnie jestem z niego zadowolony. 

• AgroTeam
Opublikowano
izydor6280 napisał:

Woprol Junior, Promar DRN lub Jarmet SR z tego co podaje producent rzuci na 24m

Producent jak już coś skopiował to choć by się wysilił i napisał prawdę. Żaden mały mds nie sieje na 24m równomiernie.

Opublikowano

Potrzebuje rozsiewacz do wapna granulowanego około 600 l/cena 3000zl.W grę wchodzi Amazone lub Rauch.Widze że Rauch ma mieszadło z drutu,moje pytanie czy nie będzie on mielił?na tym płaskim dnie dużo nawozu zostaje?co polecacie?

Opublikowano
3 godziny temu, marcinguru napisał:

Potrzebuje rozsiewacz do wapna granulowanego około 600 l/cena 3000zl.W grę wchodzi Amazone lub Rauch.Widze że Rauch ma mieszadło z drutu,moje pytanie czy nie będzie on mielił?na tym płaskim dnie dużo nawozu zostaje?co polecacie?

Ponawiam

• AgroTeam
Opublikowano
19 godzin temu, marcinguru napisał:

Jaki rauch ma mieszadło z drutu? Każdy będzie w jakimś stopniu mielił wapno. Najprościej ściągnąć mieszadło. Amazone do 3tyś to stawiam jakieś ZAF to dopiero mieli nawóz

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, griga napisał:

Jaki rauch ma mieszadło z drutu? Każdy będzie w jakimś stopniu mielił wapno. Najprościej ściągnąć mieszadło. Amazone do 3tyś to stawiam jakieś ZAF to dopiero mieli nawóz

To prawa, każdy rozsiewacz (nawet te z wolnoobrotowymi/wibrującymi mieszadłami) będą w jakimś stopniu mieliły wapno granulowane. Podstawą w takim przypadku jest nie jeżdżenie z włączonym wałkiem na zamkniętych zasuwach bo wszystko mieli  isię zawiesza, jak się tego przestrzega to w tych wolnoobrotowych będzie ładnie szło. Druga sprawa do 3tys. to obecnie ciężko będzie znaleźć coś innego niż chrupka do generalnego remontu. 

Opublikowano
2 godziny temu, griga napisał:

Sorki.mialem na myśli płaskowniki a nie drut.Chodzi mi o Raucha MDS.Czym różni się ZA-M od ZA-F?Dużo w nich nawozu zostaje?Bo widzę że ma płaskie dno

Opublikowano

witam mam pytanie mam na oku rozsiewacz amazone zam 1500 z 2008 roku i ona ma tarcze 18 24 czy 15 metrów bede  mogł nim rozwalac bo taki mam opryskiwacz czy musze szukac z tarczami na typowo 15 metrów , tylko ze jak saletre bym siał jest drobna to wiadomo tak daleko chyba nie rzuci i do tego niech dojdzie wiatr i sie skróci rzut , a saletrosan to pewnie na 15 metrow na tych tarczach nie rozsieje ? i polecacie taki rozsiewacz ? 

Opublikowano

Witam.Potrzebuje kupić rozsiewacz do nawozów taki by sypał na 15m, mam pola 45m szerokie i pasują mi 3 przejazdy , opryskiwacz mam 15 m, to i takowy zdał by sie rozsiewacz , co proponujecie ? Mój budzet to 2tys zł. Coś z używki....

Opublikowano
1 godzinę temu, KULAWA_KOZA napisał:

Witam.Potrzebuje kupić rozsiewacz do nawozów taki by sypał na 15m, mam pola 45m szerokie i pasują mi 3 przejazdy , opryskiwacz mam 15 m, to i takowy zdał by sie rozsiewacz , co proponujecie ? Mój budzet to 2tys zł. Coś z używki....

https://www.olx.pl/d/oferta/rozsiewacz-nawozow-centerliner-lely-CID757-IDPeASL.html

Miałem, polecam. 

W tym budżecie ogólnie teraz ciężko będzie pewnie coś sensownego znaleźć. 

Opublikowano

Użytkuje taki od kilku lat i polecam. Mój ma siłownik służący do poziomowania, dzięki czemu można łatwo ustawić wysiew graniczny od miedzy, po prostu przechylając rozsiewacz na bok. Fajna sprawa. 

• Like 1
Opublikowano

Ja miałem dokładnie taki jak z linku, pojemny, równo siał i tani. Ja siałem na 12m, ale na 15 też powinien bez problemu rzucić bo ma duże talerze. 

Są gdzieś u mnie w galerii jeszcze jego zdjęcia. 

Opublikowano

Cześć,

Panowie, jutro jadę oglądać rozsiewacz Amazone ZA-M Compact 1000. Jakie są Wasze opinie na temat tej maszyny? Na co warto zwrócić uwagę? Wiem że przekładania jest bez luzów. Generalnie rozsiewacz w oryginalnym lakierze i widać że albo ktoś o niego dbał albo po prostu był mało używany. Załączam kilka zdjęć. Co o nim myślcie? Da radę wizualnie ocenić jakie on ma talerze? Chodzi mi o rozrzut tzn czy ma 10 - 16m czy 18 - 24m. 

image (13).jpeg

image (19).jpeg

image (18).jpeg

image (17).jpeg

image (16).jpeg

image (15).jpeg

Opublikowano
11 minut temu, domanpower napisał:

chciałbym kupić nowy rozsiewacz do 10 tyś, areał 10h, zależy mi jak najbardziej równym wysianiu nawozu, narazie brałem pod uwagę Grasso rol i langren,co polecicie?

W tym budżecie to z nowych nic innego jak te "budżetowe" nie będzie. A co do budżetowych to polecam Langren/Altro (to bliźniacze konstrukcje bazowane na starej produkcji Rotina. Wysiew równy i dokładny, jak się ustawi tak wysiewa, z tym, że trzeba zrobić próbę kręconą, tabele są bo są. Pasów na polu nie ma, ładnie sieje. A jak dobrze trafisz i trochę zadbasz to i rudej dużo nie będzie. Myślę, że z budżetowych to najsensowniejszy wybór, te strumyki czy inne odpuściłem po tym jak tylko obejrzałem u delera. Langrena mam 4 rok i sobie chwalę, chociaż u mnie ma wakacje.