Skocz do zawartości

Rauch Axis 30.2 H EMC+W dokładność

KarolaKarotka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tym roku zawitał na gospodarstwie rozsiewacz jak w temacie, po rozsianiu kilku ton ZakSan 33.5 wygląda na to że rozsiewa zdecydowanie za malo, prosze innych użytkowników tych rozsiewaczy o podpowiedzi.

- wszystkie parametry nawozu wprowadzone z tabeli

- pracuje w ciągniku z pompą 113 litrów na minutę na jednej parze hydrauliki

- praca w trybie auto km/h + auto kg (jednak starano się utrzymywac stała predkośc 10 km/h i stałe obroty silnika 1750 obrotów)

- pola przemierzone ciągnikiem z nawigacją rtk

- testowo rozsiewanie bez zmniejszania dawki o 20% przy wysiewie od granicy

- sygnał prędkości z gps, zgadza się z tym co pokazuje wyświetlacz w traktorze

- rozsiew na 33 m, 22 sekcje co 1,5 metra kazda

Jest na gwarancji niech kalibrują , ile mniej wysiewa ?, mam taki sam bez wagi wysiewa dokładnie, siejemy 15-18 km/h , przy hydraulicznym nie muszą być stałe obroty ciągnika , u mnie pracują tarcze z predkośćią jak musi być przy siewie , już przy najmniejszych obrotach ciągnika, ten rozsiewacz nie sieje z wagi ,waga jest tylko po to żeby wiedzieć ile jest kilogramów 

masz zapewne bardziej wydajna pompę lub chodzi pod LS skoro już przy niskich obrotach tarcze chodzą jak należy?

a i jeszcze pytanie jak masz wpisaną odległość w TaskControlerze od zaczepu traktora do sekcji roboczych maszyny, u nas z uporem rozsiewacz nadpisuje abstrakcyjną wartość kilka metrów za traktorem, nadpisujemy za każdym razem 0,75m, bo tyle zmierzył serwisant na uruchomieniu, ale mnie niepokoi że to ciągle się nadpisuje

z różnych źródeł wynika że jak jest waga to jednak używa jej do ustalenie współczynnika przepływu nawozu, być może to mu nie wychodzi, bo wspomniany nawóz ma bodaj 0,72 a rozsiewacz to zmienia na inne wartości w trakcie rozsiewu. Najlepiej żeby ktoś kto ma wagę się wypowiedział.

serwis można wezwać, ale chcę poznać lepiej maszynę od użytkowników więcej się dowiem niż od teoretyków z serwisu którzy na większość pytań odpowiadają tak musi być

LS użuwam przy opryskiawaczu, przy rozsiewczu zalecają przez tradycyjne złącze, serwis ustawił i nie pamiętam odległośći, w KHUN zakupiony rozsiewacz ?,tam jest dobry serwisant Jacek

Mój wspólpracuje z 160 KM ciągnikiem , pompa 96 l/ minute, masz ustawione na gniazdach , maksymalny przepływ oleju, 10 km/ h takim rozsiewaczen to bardzo wolno

case maxxum 125 podkręcony na 150 komi z pompą 113 litrów - zawory mechaniczne z regulacją przepływu i funkcji

(ogólnie jak podłączone inne maszyny do hydrauliki to skręcamy przepływ bo strach, hydraulika jest mocna w tym ciagniku)

złącze jest maksymalnie otwarte, maksymalny przepływ i na wolnych obrotach traktora obroty tarcz są za małe żeby rozsiewacz zrobił kalibrację obrotów jałowych

w traktorze nie ma LS wyprowadzonego, ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że wystarczy dokręcić 3 złącza i będzie LS

chcemy to zrobić bo zarówno ten rozsiewacz jaki i nowy opryskiwacz ma taką opcje pracy (z ciekawości co za opryskiwacz masz? u nas Kverneland iXtrack T4)

przy 33 metrach nawet jadąc 10 na godzinę pole ubywa, przy długich polach można sobie przyspieszać, to były dopiero pierwsze siewy tą maszyną

aha, zakupiony z innego miejsca ze względu na cenę, to daj numer do tego Jacka może będzie wiedzieć co jest, mógłbyś mi sprawdzić tę odległość jeszcze jaka masz ustawioną? u mnie to chodzi z komputerem Kvernelanda Tellus Pro, więc może stąd te nadpisywanie odległości

Edytowane przez KarolaKarotka

Jacek nie zaleca siać na LS, dlaczego nie mozna wysłać Ci wiadomości prywatnej  ?

Ale jeden wąż masz podpięty pod hydraulike , a ten gruby na wolny spływ ?, czy oba pod hydraulike, ja mam 30m   , jeżdzimy poprzecze 15 km, a na dłuższych polach 18, to dopiero ubywa, 3 tony sypiemy jak potrzeba , zależy od wielkości pola , u mnie przez isobus na wyświetlacz od nawigacji

Edytowane przez wilkołak
  • Thanks 1

Ja mam zamówiony właśnie taki model z wagą w grudniu ma być i może podpowiecie cos? Ma współpracować z nh t7.175 pod sterownik z nawigacji Raven cr12 i czasami z Jd 6120m z sterownikiem od nawigacji Raven CR7 specjalnie będzie założona bo koszt nie dużo większy niż dokładać do drugiego ciągnika czujnik prędkości GPS 

Wydajność pompy jaka musi być minimalna do 30.2 H jest 35 l/min. Miałem na testach i Ursus 914 na spokojnie sobie dawał radę przy obrotach 1700 obrotów. Podpięcie hydrauliki może być pod zwykłe wyjście jak i LS nie ma różnicy. Tylko przy zamawianiu należy powiadomić dealera aby zabrał końcówkę do LS. Waga w tych rozsiewaczach jest nie potrzebna jeśli nawóz jest zasypywany z worków. Tylko i wyłącznie jeśli wsypujemy luzem ma sens. Rozsiewacze które mają system EMC zaliczają ilość nawozu wysiewanego przez co na komputerze widać ile wychodzi. Tylko że w rozsiewaczu bez wagi za każdym razem należy wpisywać ręcznie ilość nawozu wsypanego. Do mnie przyjedzie w lutym i zdecydowałem się na rozsiewacz bez wagi. Na testach miałem z wagą i gdy było błoto zaczęło inaczej wagę pokazywać no i do tego oczywiście taniej o około 11 tyś netto bez wagi jeśli dobrze pamiętam. Co do złego wychodzenia. Najlepiej zrobić sobie próbę kręconą aby mieć pewność wydajności nawozu. U mnie często się zdarza że na jednym aucie polifoski są 3 partie. I tego rozsiewacz nie będzie widział. Należy pamiętać że on nie jest w stanie wszystkiego za nas ustawić.

No właśnie teoria - teorią. A w praktyce wyszło inaczej, mam telefon do ogarniętego serwisanta, jak zacznie się sianie to na gorąco się skonsultuje, u nas LS zagości bo wydaje mi się że przy precyzji obroty tarcz mają doże znaczenie. Myślę że z LS tarcze będą mieć stabilne obroty takie jakie rozsiewacz sobie wysteruje bez wzgledu na obroty silnika.