Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i co Panowie Szlachta - na oko bukowa?

Te grudy w większości nie są twarde (ale trafiają się i twarde, ale to z wierzchu z tego, co się skorupa zrobiła - dosłownie, tak że cyklop ma ciężko żeby zedrzec), ale jednak potrafią się zawiesić, tak jak na foto. 

Na ostatnim poglądowo jak szeroko rozsiewa to gówienko - jak się jedzie, to wydaje się, że na jedną stronę więcej niż na drugą daje, ale to chyba wrażenie, bo w lewo rzuca bardziej do przodu. Jak krokami przemierzyłem, to mniej więcej tak samo na dwie strony daje. No i wprowadziłem w błąd - załadowany z dobrym czubem starcza na ~1500-1600m. Załadowany na płasko na ~1200.

IMG_20240903_161821800_HDR_copy_918x1632_1.jpg

IMG_20240903_162157703_HDR_copy_734x1305.jpg

IMG_20240903_162736010_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20240903_163342938_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20240903_190356622_HDR~2_copy_1632x918.jpg

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, toooomaszewski napisał:

Na oko to piasek płukany 🤫

Mówisz, aż tak mnie oszukali 🤔😅

15 godzin temu, KlimekPL napisał:

Kurcze naprawdę ładnie to rozpyla

Ciężko mi powiedzieć kurcze - nigdy w sumie nie widziałem jakos dłużej jak inne rozsiewaja 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

A tak poradzcie - jak się nie sp***doli, to jutro bym już rozsiał. Tylko, że trochę wapna mi zostanie. Trochę tzn ciężko mi powiedzieć ile, ale kawałek jeszcze można rozsiać. Napewno dam drugi raz tam gdzie miałem najniższe pH. Ale jeszcze trochę mimo to zostanie. Nie chcę mi się jeździć całości jeszcze raz z przymknięta zasuwa i nie wiem co zrobić - czy rozsiać tam gdzie najsłabsze zboże miałem, czy gdzie najlepsze, czy na gline, czy p porostu po kolei od brzegu?

Opublikowano

pH to nie wszystko, jest milion innych uwarunkowań dobrego plonowania. U mnie na pH 4,5, pola które nigdy wapna nie widziały owies sypał 5 ton ale to 3 klasa. Mimo to pszenicy czy jęczmienia nie odważę się tam zasiać

Opublikowano
3 minuty temu, KlimekPL napisał:

pH to nie wszystko, jest milion innych uwarunkowań dobrego plonowania. U mnie na pH 4,5, pola które nigdy wapna nie widziały owies sypał 5 ton ale to 3 klasa. Mimo to pszenicy czy jęczmienia nie odważę się tam zasiać

Nie dziwo skoro roslina kwasolubna

Opublikowano
3 minuty temu, KlimekPL napisał:

pH to nie wszystko, jest milion innych uwarunkowań dobrego plonowania

Wiadomo. Po prostu jak pierwszy raz zrobiłem badania, to się zdziwiłem. A najwyższe ph mam na glinie, gdzie prawie zawsze są kiepskie wschody i później plony. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Dzierżawy jakieś, że wapna nie dostają? 

Tak jakoś wyszło do tej pory, że tam jeszcze nie dałem.

1 godzinę temu, ZYLA napisał:

Nie dziwo skoro roslina kwasolubna

Bzdura, myślę że jeszcze lepsze wyniki można by z owsem kręcić jakby ziemia była w 100% kulturze

Opublikowano

W dobrej kulturze, ale nie na zasadzie.

Już dawno wyśmiewali sens siania mieszanek, bo albo na kwaśnej z tej mieszanki urodzi się owies, albo na uregulowanym odczynie jęczmień.

Opublikowano

Różni tu się teoretycy przewinęli. Nie siej wapna i zaraz po tym obornika bo wywietrzeje, ale wapno 4 lata pracuje. Więc jak to z tymi tworami?  Tak na serio to ja nie widzę tutaj problemu. Wapno czy to przykryte czy nie w jakiś sposób będzie wysuszalo. Czyli rzucisz na to obornik to będzie się utlenial. I nawet te 4 lata. Ale jak już wymieszamy z gleba wapno to z czasem ta reaktywność będzie spadac. A obornik nie będzie miał takiego kontaktu z tym wapnem. Przecież nie posypaliśmy 200 ton na ha. A jak nawet będzie to się nie będzie miał gdzie utleniać ten obornik skoro go też zakopiesz w ziemi.

W skrócie. Pracuj a nie zastanawiaj się. Tylko nie siej jęczmienia bo w miesiąc to pH nie poprawisz

Opublikowano
Dnia 4.09.2024 o 13:56, KlimekPL napisał:

Po kolei tam gdzie najniższe ph

Dziś dopiero skończyłem 🤦 roboty na luzie na dwa dni, ale oczywiście najpierw rozsiewacz trzeba było uszczelniać, potem cyklop w kilku miejscach, potem taka tuleje przy łyżce pękła (była pęknięta, ale wiadomo, że jak u kogoś ma pierdolnąć do końca, to będzie to u mnie), musiałem cała glowice rozbierać wozić do znajomego żeby tuleje dorobił, do tego w międzyczasie do pracy i z 2dni pracy zrobiło się 6 😅 ale ostatecznie starczyło mi na całość. Rozsialem normalnie po całym polu ile wyszło, potem tam gdzie najniższe pH  jeszcze raz tyle prawej, a potem jednak przymknąłem trochę zasuwę i przejechałem po kolei całość (poza dołkami, które często wymakaja i poza gliniastym i górkami z najwyższym pH), no i starczyło wręcz idealnie.

W ogóle tak odnośnie tych wycieków, to jest k**wa hit - patrzę cieknie z przekładni cyklopa, gdzie wałek wychodzi. No to myślę - simmering poszedł. Zdjalem dekiel, zabrałem do domu, rano w sklepie czytam rozmiar dla srzedawcy, ten daje mi uszczelniacz. Zajeżdżam do domu, zakładam, jadę na pole, zakładam dekiel...co do ch*ja - uszczelniacz na wyraźnie większą średnicę niż wałek. Zdejmuje, oglądam wałek - wygląda ok. Wkurwiony, że sprzedawcą dał mi nie taki, a ja nie zauważyłem, wracam do domu. Szukam w śmieciach starego - taki sam jak nowy..co do ch*ja. Dzwonię do sprzedawcy, czy może rzucić okiem jaki tam powinien iść pierścień, ten szuka -  no taki jak mi dał. Walki na necie patrzyłem, to wszystkie niby takie same. Wychodzi na to, że ktoś przetoczył stary wałek (pewnie miał już uszkodzenia itd) na 35mm (chyba, że były takie walki), ale simmering założył taki jak był w oryginale - 40...cyklopa używa nas we wsi 3. Oprócz tego detale - zaczynam ładować - leje się z przewodu od początku - komuś nie chciało się dokręcić jednego przewodu (bo trzeba by inny odkręcić, żeby dojść do nakrętki) i tak się lało na podest. No i waz od podpory. Sąsiad, od którego brałem oczywiście jak zabierałem udawał zdziwionego, że cieknie, ale sam postawił cyklopa na pienki. Chyba nie chce wiedzieć co ci ludzie mają w głowach.

Dobra pozalilem się. Przydałoby się w końcu potalerzowac - we wtorek ma padać. Ogarnąć to w poniedziałek, czy niech popada? Nie wiem jak duże i czy w ogóle będą te opady.

Opublikowano

Ja też wypatruję tego deszczu, też ma u nas padać z poniedziałku na wtorek. Tylko pierw mam obornik do rozwiezienia i chciałbym to zrobić w jak najkrótszym odstępie czasowym żeby nie zwietrzał :D

Opublikowano

Jutro skoczę napewno przytalerzuje tam, gdzie wcześniej jeździłem talerzowka, a ściernisko zobaczę czy w ogóle będzie szło..bo ten deszcz to wczoraj jeszczep okazywali jako taki, a teraz już tylko delikatny przelotny