Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Pitraszek napisał:

Na tuz bez problemu. Możesz w Odr zapytać, trochę piszą tych wnioskow

Czyli doradztwo tez pomaga wypelniac? Myslalem że oschr to robi... a co myslicie o kredzie 4t sypkiej na piaski 5-6 klasa ph ok4-4.5 czy lepiej na pierwszy strzał nordcalc lub morawica weglanowe 4-5t?

Edytowane przez Michal014d
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, pawel885 napisał:

Wapń i magnez sumujesz , masz tragiczne pH , nawet nie myśl o wapnie magnezowym bo z 3.9 za dwa lata będziesz miał 4.1😃

12 godzin temu, pawel885 napisał:

Wapń i magnez sumujesz , masz tragiczne pH , nawet nie myśl o wapnie magnezowym bo z 3.9 za dwa lata będziesz miał 4.1😃

Praktykowałeś ? Zastanawiam się właśnie czy przy niskim ph dać morawice żeby szybciej podbić ph czy radkowit z magnezem 

Posiada ktoś kalkulator do obliczenia zwrotu? Nigdzie nie mogę znaleźć który by działał 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

nie siałem tego premium,  zamówiłem 3 auta morawicy i jedno drobnego dolomitu z jaźwicy i mieszam 3 łyżki tego łyżka tego ;) ale znajomi po dolomicie sianym kilka lat temu płaczą że ph nadal kiepskie tylko magnez wysoki 

Opublikowano

Czy wapno defekacyjne z cukrowni można stosować przez caly rok (czy może mają tutaj zastosowanie jakieś debilne przepisy jak w przypadku obornika)? Chiałem po burakach parę ton rozsypać na podtrzymanie ph. 

Opublikowano
19 minut temu, pawel885 napisał:

nie siałem tego premium,  zamówiłem 3 auta morawicy i jedno drobnego dolomitu z jaźwicy i mieszam 3 łyżki tego łyżka tego ;) ale znajomi po dolomicie sianym kilka lat temu płaczą że ph nadal kiepskie tylko magnez wysoki 

No na taki koktajl to aż prosił się premium. Ograniczyło by pylenie, a efek raczej super.

Opublikowano
bialy2005 napisał:

jeśli bardzo słabe ph to na pierwszy rzut radkowit bo lepiej działa w niższym pH. chociaż ja już z 5 lat tylko radkowit i nie planuje innego stosować.

Ale ten cały radkowit (premium czy nie premium), to nadal dolomit i nie ma takiej "siły" zobojętniania ph jak drobno mielony (premium) węglan 50 %, np. opolwiak premium

Opublikowano

Tylko ile kosztuje radkowit premium a ile np. kujawit premium, opolwiak to nie wiem co to nigdy nie widziałem zapewne w moje rejony nie opłacalny. Ale najważniejsze czy to dolomit który też jest węglanem 😀 czy biala skala bez magnezu to najważniejsze aby było to jak najdrobniejsze i obstawiam że efekty beda podobne.

Opublikowano
7 godzin temu, pawel885 napisał:

Zamówiłeś te same wapna bo oba to węglany tylko jaźwica ma jakiś tam śladowy procent mg i kolor je różni

Opublikowano
2 godziny temu, sznajdik napisał:

Zamówiłeś te same wapna bo oba to węglany tylko jaźwica ma jakiś tam śladowy procent mg i kolor je różni

Jaźwica to dolomit taki różowy ale dosyć drobny , jest pył jest i kamyk 

Opublikowano
MatiRol92 napisał:

dolomit zanim coś podziała to potrzebuje ze 4-5lat

albo i wiecej

Nie masz racji radkowit premium 3t po roku ph o 1 do góry potwierdzone badaniami kiedyś wrzucałem nawet fotki badań.

Opublikowano
10 godzin temu, pawel885 napisał:

wziąłem dolomit tylko dla magnezu, a ten radkowit to pył chyba okropny właśnie i nie jest tani 

Ja radkowit premium rozsiewam tak: najpierw czekam na spore opady deszczu. Pył sie sklei i jak juz dośc dobrze wyschnie rozsiewam na polu ( siewnik rcw na gumowej taśmie ) . Jest ok :) Rozsiewałem premium swieżo dostarczony, ale takie działanie tylko w nocy jak jest  mgla. Wtedy nie roznosi sie pył po wszystkich polach.
Mam znajomego co plandeke na stelarzu założył na tył RCW. i też ogranicza pylenie. 

Opublikowano
2 godziny temu, Marl napisał:

Ja radkowit premium rozsiewam tak: najpierw czekam na spore opady deszczu. Pył sie sklei i jak juz dośc dobrze wyschnie rozsiewam na polu ( siewnik rcw na gumowej taśmie ) . Jest ok :) Rozsiewałem premium swieżo dostarczony, ale takie działanie tylko w nocy jak jest  mgla. Wtedy nie roznosi sie pył po wszystkich polach.
Mam znajomego co plandeke na stelarzu założył na tył RCW. i też ogranicza pylenie. 

A jak niecały rok przeleży pod plandeką będzie ok do rozsiewania? :D  Praktykowałeś może taki sposób?

Opublikowano
9 minut temu, Roxer napisał:

A jak niecały rok przeleży pod plandeką będzie ok do rozsiewania? :D  Praktykowałeś może taki sposób?

Dołączam sie do pytania. Tyle że tak zachwalacie ten radkowit premium to juz nie wiem co lepiej na kwasy ph4 klasa gleby 5-6 radkowit premium czy zachwalany nordcalc standard bo juz zglupialem. I czym sie różni ten fast od standard od nordcalcu?