Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Azor07 napisał:

Jak chcesz kredę to dzwoń do Drugnia Rządowa wozi tam Radek mi w zeszłym roku 5 aut przywiózł . A jak Morawicę czy Radkowit to do bialy2005

Może to ten sam "Radek" z Bodzentyna, o którym @samsung wspomina.. ?

Opublikowano
33 minuty temu, mraukot napisał:

Może to ten sam "Radek" z Bodzentyna, o którym @samsung wspomina.. ?

Na pewno nie jest z Bodzentyna mieszka ode mnie ok 7 km oni nie mają swoich aut tylko polecają ,on przywiózł mi taniej ,bo jedno auto przywióz z innej firmy to więcej zapłaciłem (wiadomo duża firma ,kierowca , jechał dłuższą trasą) ,a Radek wozi sam . Na plus miła pani która przyjmuje zamówienia .

Opublikowano (edytowane)

Nie no to jest chyba z tej Drugni, bo Bodzentyn to rzut kamieniem stamtąd. Skąd mają takie parametry i przede wszystkim cenę, to nie wiem. I dlaczego klasyfikują to jako kredę 06a? Na stronie kopalni są podobnie wyglądające certyfikaty.

Edytowane przez karban
Opublikowano

Bodzentyn też blisko Morawicy i Radkowit (koło Chęciny ).Szkoda tylko że wszystko pod chmurką . U mnie na dzierżawie gdzie nic nie rosło ph 3.7 i 4.3 teraz pszenżyto było (sypane dwa razy po ok 3 tony na ha ) teraz mam dać Radkowit  od bialy2005. Na ateście pisze że dla kopalni Drugnia Rządowa 

Opublikowano
Azor07 napisał:

2 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Napisał że zakryte ze względów handlowych...

Jak tak przeglądam olx to dochodze do wniosku że 90% tych ogłoszeń to wałek... niby ok fajnie ale tak naprawdę to nie wiadomo co dostaniemy. Tak jak wcześniej tu pokazywałem te atesty są obiecujące ale czy prawdziwe? 

Nie wiem może jestem przewrażliwiony ale jedzie mi to wałem. Ciężko poszukać dobrą krede w ok cenie. Zastanawiam się czy lepiej nie ściągnąć tego z jakieś kopalni no chyba że macie jakiś namiar na kogoś zaufanego wschodnia polska podkarpackie małopolska świętokrzyskie te rejony? 

Nie chce kupować badziewia bo każdy grosz sie liczy w tym biznesie a tu kanty ładne można robić

Jak chcesz kredę to dzwoń do Drugnia Rządowa wozi tam Radek mi w zeszłym roku 5 aut przywiózł . A jak Morawicę czy Radkowit to do bialy2005

ja dzwoniłem do drugni i dali mi numer do jakiegoś Sebastiana, ale jeszcze nie dzwoniłem

Opublikowano

Panowie które wapno lepsze Bukowa Morawica Radkowit standard? Chodzi o odkawaszenie. Ostatnie wapnowanie 15 lat temu. Gospofarstwo przejęte po ojcu. Z tych kopalni mam ofertę od przewoznika. 

Opublikowano
45 minut temu, damian12345 napisał:

ja dzwoniłem do drugni i dali mi numer do jakiegoś Sebastiana, ale jeszcze nie dzwoniłem

Mi Pan napisał ze nie jest z kopalni ta kreda tylko z zakładu przerobu kredy. I ze jak chce z kopalni to mi dadzą dobra cene.  

Opublikowano

Weźcie przez jakaś sprawdzona firmę albo bezpośrednio z kopalni. Np morawica organizowała kiedyś transport

a nie jakieś janki Sebastiana 

przywiezie wam gowno w cenie wapna 

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 3.08.2020 o 15:45, mariuszzz napisał:

Zgadzam się z tym co Pan pisze o kredzie bo to oczywiście prawda.

Młoda geologicznie kopalina itd.

Doskonała jako wapno nawozowe ale jeśli chodzi o szybkość zmiany pH badania tego nie potwierdzają.

Proszę. Poniżej wyniki badań różnych rodzajów wapna w IUNG właśnie pod kątem szybkości zmiany pH.

To były badania laboratoryjne, wazonowe a więc bardzo dokładne.

Próba kontrolna, nr 10 to wapno tlenkowe 60% CalKal.

Wapniak Kornicki czyli znana i popularna kreda z Kornicy to nr 8 jest 3 od końca. Niewiele lepsza od Kujawitu czyli zwykłego wapna węglanowego. O wiele szybciej podnosi pH kreda luzem z Bełchatowa.

Zmiana pH po 1 miesiącu jest najwyższa w przypadku mączki wapiennej czyli twardej skały ale zmielonej na proszek.

Nawet dobrze zmielony dolomit czyli Radkowit Premium podnosi pH znacznie szybciej niż kreda z Kornicy.

I nie ma tu żadnej niespodzianki,

O szybkości działania wapna węglanowego ( a kreda też takim jest) decyduje w pierwszym rzędzie rozdrobnienie. Mniejsze znaczenie ma czy to dolomit czy kreda.

Granulaty z definicji działają najwolniej bo zawsze dochodzi czas na rozpuszczenie granul. Wapno luzem zawsze ma tu przewagę nad granulatem.

1. Dolokorn
2. Radkowit Premium
3. Kujawit
4. Kopalnia Drugnia Rządowa
5. Bełchatów
6. Cukrownia Kruszwica
7. Pyżyce
8. Wapniak Kornicki
9. Mączka wapienna Labtar

image.png

W Bełchatowie nie mają już kredy, tylko wapno nawozowe z kredy 38% CaO. Nie wiem czy to odpowiada tej rewelacji z tabelki wyżej. Granulacja poniżej 15 mm, gościu poleca siać rozrzutnikiem, więc trochę podejrzane to. I znowu w kropce jestem:)

Opublikowano
masa24 napisał:

Weźcie przez jakaś sprawdzona firmę albo bezpośrednio z kopalni. Np morawica organizowała kiedyś transport

a nie jakieś janki Sebastiana 

przywiezie wam gowno w cenie wapna 

dzwoniłem bezpośrednio do kopalni, tylko że oni nie mają transportu i polecił mi przewoźnika, z którym współpracują.

Opublikowano

mam działkę 3,5 ha, wszędzie oferują ilości całosamochodowe, czy mogę rozsiać 27 ton na te 3,5 ha, wyjdzie prawie 8 ton na hektar, wapno planuję kupić magnezowe, wczoraj wysłałem próbkę gleby do badania. Wszędzie oferują ilości całosamochodowe, pewnie można się dogadać że mniej ale transport tyle samo będzie kosztował. Co radzicie?
jak z dofinsowaniem? jak w zaleceniach będzie np. 2.5 tony CaO, tj ok.5 ton wapna tj. 17,5 tony na działkę to nie będzie problemu że na fakturze będzie więcej (27 ton)?

Opublikowano

Fakturę będziesz miał na 27 ton, a zwrócą ci na jej podstawie tyle ile będzie w zaleceniach dla tej działki. Czyli przywołując twój przykład zwrot do 5 ton, reszta z twojej kieszeni.

Opublikowano

sierpniowy numer top-agrar poswiecony jest wapnowaniu- tak streszcze w paru zdaniach.

najwazniejsze w wapnowaniu jest woda ,czas, rozdrobnienie , dokladnosc rozsiania i wymieszania z gleba -samo wapno ma trzeciorzedne znaczenie.

najlepsze jest tlenkowe-na gleby srednie i ciezkie. 

potem kreda piszaca i jeziorna

na koncu weglanowe-jesli jest odpowiednio zmielone  nie jest duzo gorsze niz pozostale i ma zdecydowana przewage cenowa.

Opublikowano (edytowane)

A co myślicie o manewrze że na działkę ph 3.9 walne krede sypką w ilości 3 tony czystego składnika i zrobię podorywkę  potem na tą podorywke kolejne 3 tony czyli 6 ton czystej kredy ( pewnie z 12 ton wyjdzie w sumie ogolnie kredy) tak zostawie i dopiero początek października npk i siew? Taka strategia da lepszy efekt czy lepiej więcej za 1 razem i to wymieszać? 

Ps. Drugia rzadowa wystawiła ogloszenie. Takie parametry ma kreda 06a 

Badania wykonane w OSCH-R w Kielcach o nr 699/18 z dnia 19.12.2018r, określiły w kredzie nawozowej odmiany 06a zawartość CaO 53,9%, reaktywność 79,33%, a liczbę zobojętniania 51,65. Atest nr 41/18.
Produkt Litho-Creda uzyskał pozytywną opinię w zakresie wymagań ilościowych i jakościowych, uzyskał świadectwo kwalifikacji produktu do stosowan

Reaktywność prawie 80%? Brać to? Jeszcze zostaje ten radek ale coś od wczoraj nie odpisuje

Screenshot_20200806-063536_OLXpl.jpg

Edytowane przez Samsung123321