Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy z tej kopalni czy z tej to chyba jakieś atesty mają  Zamiast oceniać na oko wystarczy poprosić o jakiś atest czy parametry. Ja zamawiałem z Kornicy OMYA ale firma transportowa powiedziała, że tam są duże kolejki. Jak chcę to może być z Mielnika. Też OMYA. Tu i tu wapno kreda typu G1 5b z tą samą zawartością wapna.

Opublikowano
1 godzinę temu, arek96 napisał:

Radkowit po mojemu jest jaśniejszy ,a Laskowa ciemniejsza ,taka popielata.

Rozsyp, zawsze coś w glebie się poprawi, ja laskowej nie chciałem ogladalem u znajomego to nie podobalo mi sie, pryzma wyglądała jak kupa piachu ciemnego i sporo skałki źle zmielonej,  przewoźnik polecił mi Jaźwica i wizualnie dużo lepiej zmielone, na wszystko dał mi certyfikaty z kopalni, pierwszy raz brałem od chlolaka.

Opublikowano (edytowane)

Panowie, na jednej z działek mam pH 4,2 i zawartość Mg (niska) 6mg/100g gleby. Gleba ciężka. Rzuciłem na ściernisko 1000kg Oxyfertil 90. Chciałbym jeszcze w tym roku uzupełnić doraźnie magnez pod agregat. Lepszym wyborem do tego celu będzie Kizeryt czy Dolomag G z Agroliedmann?

Edytowane przez avens
Opublikowano
Dnia 12.09.2019 o 08:29, GRZES1545 napisał:

Po złożeniu wniosku możesz rozsiewac nawet tego samego dnia.

Pytanie czy masz odpowiednie badanie z zaleceniami, i dobrze wypelniony wniosek zatwierdzony przez OSCHR to możesz śmiało rozsiewać.

nie mam wniosku nic , jak nie to trudno nie bd skladal a wapno i tak musialem dac

Opublikowano
avens napisał:

Panowie, na jednej z działek mam pH 4,2 i zawartość Mg (niska) 6mg/100g gleby. Gleba ciężka. Rzuciłem na ściernisko 1000kg Oxyfertil 90. Chciałbym jeszcze w tym roku uzupełnić doraźnie magnez pod agregat. Lepszym wyborem do tego celu będzie Kizeryt czy Dolomag G z Agroliedmann?

Najtaniej i najwięcej magnezu dostarczy wapno magnezowe np radkowit 4 tony dać i na lata magnezu będzie a nawozy magnezowe to tylko koszta i systematycznie co roku trzeba.

Opublikowano

Tyle że magnezowe słabo podnosi PH dobre dla podtrzymania odczynu

Opublikowano

staszek131415 napisał: Tyle że magnezowe słabo podnosi PH dobre dla podtrzymania odczynu Standardowe wapno magnezowe może tak,bo się długo rozkłada, Premium działa od razu,ja wolę dołożyć te 1000zl wiecej z racji transportu i mieć konkretny towar, tym bardziej że mam zakwaszone gleby i doprowadzam ph.

Opublikowano

Ludzie nie róbcie z Dolomitu piachu albo odpadu bez wartości. Jak ktoś jest niecierpliwy i chce bardzo dobry efekt super szybko to niech kupuje wapno premium radkowit a jak ktoś chce podnieś poziom magnezu i powoli odkwaszac to każdy dolomit będzie dobry tylko dawka odpowiednia musi iść.

• Like 1
Opublikowano

Co poradzicie na  występujący placami skrzyp na glebach o ph 6,4 oraz 7,4? 

Herbicyd jest jakiś skuteczniejszy? Głęboszowanie? 

Opublikowano

Ja przy PH w zakresie 4.0-5,4 zastosowałem Radkowit Standard w dawce przeciętnej 8,1t/ha zgodnie z zaleceniami OSCHR. Po jakim czasie najlepiej zweryfikować stan PH by ocenić efekt? Po żniwach w przyszłym roku? Jakiego efektu można się spodziewać? Wg badań zawartość fosforu - wysoka/bardzo wysoka natomiast potas - niska/średnia. Mam zamiar zniwelować to dodatkowo do Polifoski, dawką 100kg soli potasowej. Dobrze myślę?

Opublikowano
1 godzinę temu, Ywa napisał:

Co poradzicie na  występujący placami skrzyp na glebach o ph 6,4 oraz 7,4? 

Herbicyd jest jakiś skuteczniejszy? Głęboszowanie? 

No właśnie poprawa stosunków powietrzno wodnych czyli głęboszowanie. Choć znajomy twierdzi że dopiero po głęboszu zaczął mu skrzyp rosnąć.

Poprawa tych stosunków to też wapnowanie, ale u Ciebie jest ph ok.

Walka z nim polega na zamęczeniu go mieszanką glifosatu z mcpa  2,4d lub fluroksypyrem. I niestety nie w jeden rok. 

10 minut temu, ktosik25 napisał:

Ja przy PH w zakresie 4.0-5,4 zastosowałem Radkowit Standard w dawce przeciętnej 8,1t/ha zgodnie z zaleceniami OSCHR. Po jakim czasie najlepiej zweryfikować stan PH by ocenić efekt? Po żniwach w przyszłym roku? Jakiego efektu można się spodziewać? Wg badań zawartość fosforu - wysoka/bardzo wysoka natomiast potas - niska/średnia. Mam zamiar zniwelować to dodatkowo do Polifoski, dawką 100kg soli potasowej. Dobrze myślę?

Przede wszystkim mocno podskoczy poziom magnezu i uważam że słusznie zwiększasz zawartość potasu próbując utrzymać stosunek K/Mg na właściwym poziomie

Opublikowano
patrykb2736 napisał:

staszek131415 napisał: Tyle że magnezowe słabo podnosi PH dobre dla podtrzymania odczynu Standardowe wapno magnezowe może tak,bo się długo rozkłada, Premium działa od razu,ja wolę dołożyć te 1000zl wiecej z racji transportu i mieć konkretny towar, tym bardziej że mam zakwaszone gleby i doprowadzam ph.

magnez ma zdolność odkwaszania 1,5 raza większa od wapnia, bardzo dobrze odkwasza, kupić dobre wymieszać u efekt będzie. Nie orientuje się w czym te premium jest lepsze że działa szybciej? Dobre dla podtrzymania odczynu czy nawożenia wapniem są te drogie wapna granulowane, które sypia po 0,5 t/ha. Co do postu kilka wyżej jak Wy odróżnia je te wapna, po kolorze...po prostu zadzwonić, przeciez certyfikat dają..

ktosik25 napisał:

OSCHR zaleciła Ci 4 tony na ha na raz?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.09.2019 o 07:09, Marecki2922 napisał:

Jakie kolejki ? coś kręcą , ja zamówiłem w poniedziałek to mogłem mieć na wtorek ale mi nie pasowało i miałem na środę , tylko cena trochę przesadzona bo 95zł a do Kornicy mam około 80 km

Oj marecki, ta dopłata i całe dopłaty to są do d*py , co z tego ze dadzą pieniądze jak zaraz zakłady podniosą ceny i tylko biurokracji mamy wiencej i  to samo wyjdzie jak nie drożej,tak samo z maszynami już jest.Jak dla mnie pomysł z dopłatami do wapna nie trafiony.Zawsze tona była po 55zł netto.Ze swoim transportem.Koło Kornicy jest kilka kopalni zawsze można pojechać i wynegocjować cenę.Ja mam 25km.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ateraz będziesz miał za darmo pewnie że rolnik chce by mu jeszcze kasy na urodziny zostało z dotacji

2 godziny temu, k0b napisał:

magnez ma zdolność odkwaszania 1,5 raza większa od wapnia, bardzo dobrze odkwasza, kupić dobre wymieszać u efekt będzie. Nie orientuje się w czym te premium jest lepsze że działa szybciej? Dobre dla podtrzymania odczynu czy nawożenia wapniem są te drogie wapna granulowane, które sypia po 0,5 t/ha. Co do postu kilka wyżej jak Wy odróżnia je te wapna, po kolorze...po prostu zadzwonić, przeciez certyfikat dają..

Pierwsze słyszę by magnez odkwaszał jeśli by tak było nikt by wapna nie stosował

Opublikowano
21 godzin temu, Agrest napisał:

Przede wszystkim mocno podskoczy poziom magnezu i uważam że słusznie zwiększasz zawartość potasu próbując utrzymać stosunek K/Mg na właściwym poziomie

Jaki powinien być właściwy stosunek K/Mg?

Opublikowano
staszek131415 napisał:

Ateraz będziesz miał za darmo pewnie że rolnik chce by mu jeszcze kasy na urodziny zostało z dotacji

2 godziny temu, k0b napisał:

Pierwsze słyszę by magnez odkwaszał jeśli by tak było nikt by wapna nie stosował

poczytaj o sile zobojętniajacej tlenku wapnia i magnezu, a jednak dolomity stosują

Opublikowano
12 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Oj marecki, ta dopłata i całe dopłaty to są do d*py , co z tego ze dadzą pieniądze jak zaraz zakłady podniosą ceny i tylko biurokracji mamy wiencej i  to samo wyjdzie jak nie drożej,tak samo z maszynami już jest.Jak dla mnie pomysł z dopłatami do wapna nie trafiony.Zawsze tona była po 55zł netto.Ze swoim transportem.Koło Kornicy jest kilka kopalni zawsze można pojechać i wynegocjować cenę.Ja mam 25km.

szczerze ale ja mimo tych doplat nie widze podwyzek cen wapna ro ktemu kupowalismy wapno magnezowe z kopalni kieleckich 1900 zł samochod w tym roku taka sama cena , wapniak kornicki kosztowal rok temu po 370 zł tona w tym roku tak samo wiec jeszcze narazie nie uderzyli w cene 

11 godzin temu, ktosik25 napisał:

W przypadku ziemii średniej przy PH poniżej 5 zalecenia 4,5t czystego składnika z Oschr. Natomiast 5,0-5,4ph - zalecenia 3,0t/ha.

ale jak juz masz ph 5,4 to ddoplaty nie masz do wapna ? 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, warchest napisał:

wapniak kornicki kosztowal rok temu po 370 zł tona

Na miejscu jak brałem granulat na wiosnę w bagach bez foli 290.Bez negocjowania małą ilość,twój pośrednik na razie się nie podnosi do czasu.

A wcześniej w lutym było najtaniej po 220 dało się kupić kredę granulowano.Dopłat nie było ale cena rośnie.

Ja mam zwapnowane i mnie to nie kręci bo mieszkam nie daleko złóż i czasem pojadę i zobaczę co mają,bywa ze i za 25zł za tonę da się kupić kredy zanieczyszczonej z jakąś glinką czy czymś innym ale najpierw widzę hałdę i decyduje.Bo to nie czysty towar.czy się opłaca czy nie.

Edytowane przez Gość