Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, piotrp88 napisał:

Granulacja zwiększa koncentrację wapnia czy co robi?

Granulacja ułatwia precyzyjny wysiew i ogranicza straty na  skutek pylenia do minimum. Granulat różni się tym, że jest zrobiony z pyłu o cząstkach mierzonych w mikronach, które  zareagują praktycznie w 100% w roku aplikacji.

Wapno kruszone (nie mówię tu o produktach pylistych typu fast) czyli takie jakie pewnie 90% z nas stosuje  w pierwszym roku zadziała w niewielkim procencie, ale  stopniowo działa przez wiele lat.

Dlatego  rozpatrując działanie w ściśle określonej jednostce czasu przykładowo 1 rok - to 1 t granulatu pewnie  zadziała jak 5  lub więcej ton standardowego wapna.

W celu interwencji np pod warzywa lubiące wysoką zawartość Ca, stosowanie granulatu może być uzasadnione.

Sam stosuję  kruszonkę z Morawicy ale czasem staram się zrozumieć stosujących granulat, nie tylko się naśmiewać.

Najkorzystniej byłoby stosować wapno pyliste typu np nordcalk  fast lub radkowit premium. Tylko tu pojawia się problem z rozsiewem i stratami  wyniku pylenia.

Opublikowano

polcalc to nie kreda tylko zwykły weglan wapnia to raz.

dwa ze rozkłada sie wg mnie bardzo długo bo u mnie lezały kulki jakies 2 miesiące

trzy 500 kg na ha tego kompletnie nic nie da bo sam tak zrobilem na plu ktore wapna nie widziało moze 30 lat. Po tym dałem 2 lata  z rzędu po 4 tony wapna z Lhoista na 1 ha i efekt super bo nagle z pola gdzie nic nie roszło po pierwszej dawce było ponad 6 ton pszenżyta, w tym roku pojdzie ququ.

Opublikowano

Ja cenę kredy liczę trochę taniej, bo byłem w Kornicy jesienią w KZK i OMYA (w Koszelówce nie chcą sprzedawać luzem). Nie pamiętam dokładnie cen, bo były bardzo zbliżone (chyba 1-2zł/t różnicy) ale coś niecałe 70zł (63-68?). Transport 30t tej kredy kosztuje mnie 200zł, czyli 1kg CaO kosztuje mnie 21gr

Co do granulacji: siałem w 2013 luz z Koszelówki i byłaby ok, gdybym ją przykrył przed deszczem. W nocy przyszła ulewa i zmoczyła pryzmę na 20cm. Zrobiła się skorupa którą później trzeba było we dwóch siać. Jeden w ciągniku a drugi ze szpadlem popychał na rozsiewaczu. W tamtym roku koledze przywieźli (już po 100zł bo różnicę wziął pośrednik, u którego zamawiał) taki towar, że sam nie wierzyłem że tak może wyglądać kreda. Pyłek jak piasek spod sitka. Idealna do siania, tak jak mówi @BENNY82. Też prawdopodobnie była z OMYA, tylko tej w Kornicy. Zrobił ten sam błąd co ja w 2013... :D 

Nie mówię że węglanowe jest złe, ale mi zależy najpierw na szybkim podniesieniu ph, a do tego najlepiej sprawdzi się kreda. Gdy już się uda podnieść, to sypać węglanowe raz na kilka lat, które będzie wolno działało i tak podtrzymywało odczyn

48 minut temu, Agrest napisał:

Granulat różni się tym, że jest zrobiony z pyłu o cząstkach mierzonych w mikronach, które  zareagują praktycznie w 100% w roku aplikacji.

Granulat jest zrobiony z tego samego urobku który jest sprzedawany luzem, tyle że jest suszony i przesiewany przez okrągłe sita. Stąd powstaje różna frakcja, za którą się płaci x-krotnie więcej

wapniak1.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ten z większości ogłoszeń z OLX za pewne tak. 

Mowa była o polcalku, a tam już jakieś standardy i normy chyba obowiązują

Ze strony producenta: 

Parametry rozdrobnienia cząstek odpowiadają kredzie technicznej o specjalnych parametrach wykorzystywanej w najbardziej wymagających gałęziach przemysłu. Najdrobniejsze frakcje mierzone są w mikronach (od 5 do 150μm ). 

Rozdrobnienie cząstek 50% < 20 mikronów ; 100% <150 mikronów

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.02.2018 o 12:50, koyack napisał:

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Chciałem się zapytać czy ktoś z was miał do czynienia z Wapnem z firmy  Asmar -Wap. Sprzedawca informuje ze to niby wapno Weglanowo tlenkowe. Chciałem  rozsiać to wapno teraz na zaorane na pole puki ziemia zmarznięta  bo na wiosnę możne być problem żeby wjechać. Wiadomo że nie ma możliwości wymieszania z gleba. Uprawiana będzie kukurydza Czy wogóle jest sęs stosowania takiego wapna o tej porze roku? 

28169889_1645169915549019_343917841_o.jpg

Opis na worku jest czystą manipulacją, która lajka lub nie uważnie czytającego wprowadzi  w błąd. Więc producent to patałach oszust, nie kupuj towaru od oszustów manipulatorów próbujących rolować rolnika, to powinno być tępione w naszej społeczności.

Dnia 16.02.2018 o 20:58, cichyh32 napisał:

Mam pytanie które mnie nurtuje. Czy da się przewapnować glebę wapnem weglanowym jurajskim 04? Słyszałem że żeby wapno węglanowe zadziałało musi być rozłożone przez kwas glebowy, jeśli pH będzie już obojętne to więcej reszta węglanu nie będzie działała. Jak w tym filmiku

Czy to może być prawda?

Zbyt dużymi dawkami wapna węglanowego nie podniesiesz pH więcej niż samo wapno ma. Ale możesz zaburzyć proporcję kationów.

8 godzin temu, pawelol111 napisał:

@danielhaker Na krede dobry rok taki jak 2015 :D ale to ze 2 lata trzeba czekać zanim ta woda wyschnie. A co do najlepszego rozwiązania to ta kreda wychodzi tylko troche taniej niż wapno węglanowe. A dlaczego: cena kredy to ok 100 zł z transportem a wapna około 80zł. W tonie kredy masz jakieś 20% wody o ile nie więcej - struktura mokrej gliny. Czyli faktycznie masz 800 kg materiału zawierającego jakieś 48% CaO ( z reguły podają że kreda ma 90% CaCO3 ale to na CaO sie przelicza) no i reaktywność koło 90%. Czyli za 100 zł masz jakieś 350 kg reaktywnego CaO. W przypadku wapna węglanowego np z kopalni Bukowa (brałem to wiem) masz następujące wartości: 80zł za tone, reaktywność 50%, zawartość CaO 52%, wilgotność 2% czyli około 260kg reaktywnego CaO. 

1kg CaO z kredy kosztuje 0,28 zł

1 kg CaO z wapna węglanowego kosztuje 0,307 zł

Do tego na korzyść wapna przemawia równomierny rozsiew (nie walisz grudami po polu) a co za tym idzie lepsze odkwaszanie oraz dłuższy czas rozkładu - nie wymywa się tak szybko i nie szkodzi florze ziemi.

Kreda szybciej działa ale szybko ją wypłukuje.  

Co ciekawe jeśli nie daj Boże przywiozą Ci kredę o wilgotności 30% koszt 1 kg CaO wyniesie 0,331zł czyli drożej niż wapno węglanowe.

Tylko prywaciarze z KZK itp przywożą mokre masło. OMYA jak towar nie spełnia norm wilgotnościowych wstrzymuje sprzedaż. OMYA nigdy mnie nie zawiodła. A prywaciarz, raz mi przywiózł takie coś że głazy były wielkości końskiego łba. Tylko rozrzutnik mógł to wymemłać na pole nic innego.

7 godzin temu, piotrp88 napisał:

Czy aluminiowa laska którą były pobierane próbki może mieć jakiś wpływa na wynik badania?

Jeżeli przy ph 4,3-4,7 fosfor jest bardzo niski to po wapnowaniu i "przegryzieniu się" może skoczyć?

Laska nie ma wpływu.

Oczywiście że wraz ze wzrostem pH wzrasta przyswajalność składników

wplyw-odczynu1.jpg

4 godziny temu, Gringo1 napisał:

Ja tam zakupilem polcalc i sypne te 500 kg\ha pod jęczmień i kuku i zapewne jakiś efekt będzie niż sypanie tonami tego węglanu i też nie wiadomo co w tym jest i czekanie na efekt kilka lat o ile taki bedzie

Jeśli nie masz założeń i nie wiesz czego się spodziewać po wykonaniu danego zabiegu to powodzenia w tej branży, twoje dni są policzone...:( czasy podejmowania decyzji na chybił trafił to historia.

3 godziny temu, robi57362 napisał:

nie wiem jak inne kredy ale z kornicy kreda jest zmielona tak ze trafiaja sie nawet grudy wielkosci jajka kuzego i taka gruda jak bedzie lezala na wieszku to pewnie sie w calosci nie rozpuścić a jak później polecisz orka głęboko na raz to trafi na dno bruzdy i tyle gleba będzie ja widziała. lepiej rozsiej krede razem z nawozem do tego będzie wieksza powierzchnia styku gleby z kreda przez co tez pewnie szybciej odkwasi

Na podstawie własnych obserwacji jestem tego samego zdania. Tą całą kredę to najlepiej na jesień rozsiać i niech leż na wierzchu przez całą zimę i się rozpływa po polu (nie mylić rozpuszcza/reaguje)

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
8 godzin temu, BENNY82 napisał:

trochę się z tobą nie zgodze i to w kilku kwestiach:

1.ja zamawiam co roku krede z mielnika czyli OMYA i jeszcze nigdy nie było konsystencji  gliny a ty skad bierzesz?

2.żadna skala wapienna nawet zmielona w pył nie odkwasza lepiej niż kreda 06a,07a bo to jest tylko kreda pomimo zawartości tylko  do 400 kg CaO w tonie towaru gdzie te inne wapna mają więcej ale żadne nie dorasta do pięt kredzie ze względu na powierzchnie sorbcyjną cząsteczki kredy (sześciokąt) tona kredy = 3 t wapna węglanowego

3.sam rozsiew kredy nie stwarza zadnych problemów dla rcw i nie pyli się i połowa nie leci do sąsiada i w niebo

4.co do wymywania to masz racje wszystko działa jak grawitacja każe i moim zdaniem nie trzeba mieszac po wapnowaniu.

Jeśli kreda miałaby taką konsystencję jak należy to bezsprzecznie warto ją stosować w celu szybkiego podniesienia Ph. Podałem konkretny przykład - to co przywozili do sąsiada. 

Opublikowano

Nie kupujcie gowna i podobnych stosowałem i powiem tak szkoda czasu kasy itp. Poszło po 1t polcalc nic ph nie wzrosło.  To się nadaje tylko na podtrzymanie ph nie do regulacji badania gleby nie kłamią 

Opublikowano

To panowie nie ma sensu kupywac teraz kredy z polcalu i liczyc na poprawe ph ,moze lepszym rozwiozaniem bedzie sypniecie 500 kg z morawicy weglowodanu bo mam takie na placu

Opublikowano

Teraz stosuje tylko z Morawicy zmielone super sieje się super . Oczywiście towar suchy z atestami badaniami niezależnymi kopalni i stacji badawczo chemicznej oraz firmy która dostarcza wapno oraz nawozy kwit wagowy pieczątki i podpisy zakładowe fakt cena 105zk toba nie jak niektórzy kupują po 60 zl i potem mówią że nie działa bo przywieźli on coś bez żadnego dowodu a mógł to być urovek z doła albo zmielone płyty gipsowe też się z tym spotkałem.  Powiem lepiej ta granula polcaluwcale nie jest super też się kawalila i zakochała w siewniku. A placilem po 400zł tona a efekty 0

Opublikowano

Wapno na kopalni Morawica kosztuje ok.20zł , Ty płacisz 105 bo masz dużo km do kopalni . W Ostródzie na targach rozmawiałem z przedstawicielem tej kopalni , można u nich kupić bez pośredników , ale transport w gestii kupującego .

Opublikowano

Ja kupywalem po 75 zl bez atestu ale atest kazdy moga mi wsadzic i tylko na papierki bedzie a wapno te same nie ktures wapna pakowane w worki po 25 kg i sprzedawane po 240 za tone sa a na kopalni po 20 zl wracajac do wapnowania,zostalo mi jeszcze 14 ton węglowodanowego wapna z morawicy moze je rosypac w dawce 700 kg na ha teraz niz pakowac sie w koszty i kupywac polcalc

• Like 1
Opublikowano

Tak ale miałem dodatkowe badania firmy transbor by towar był pewien . Dodatkowo tabela wysiewu co na co ile . Ojciec kupował nie raz wapno i nigdy nie byki tyłu kwitów i dokumentów a teraz bierzemy przez tą firmę  i naprawdę ok. Przywiezione pod plandeka itp. Wcześniej dzwoniłem do innego pytam się co ma a on co potrzeba czy ns atesty kwit wagowy dodatkowe badanie z jakiej kopalni a on co trzeba to się załatwi czyli nie miał   przywieźli koledze granula do 2 cm i jak to ma się rozłożyć kolor jak wapno z ziemią porażka ale pokusila gp cena chytry płaci zawsze dwa razy. Podstawa to badanie gleby nie sypanie na pałę 

Opublikowano

Jak masz tyle wapna to nad czym się zastanawiasz. Było rozsiać po pierwszych przymrozkach jeśli miałeś problem z wjazdem na pole, a nie czekać do tej pory.

Pisanie bredni, że rozsianie tony wapna granulowanego polcalc o reaktywności 98-100% nic nie daje jest nie na miejscu.  Przyrównałbym to do pretensji typu - zjadłem 2 kg kiełbasy, rozładowałem 24 tony nawozu w workach i nie przytyłem.  Ale, że nie schudłem i odwaliłem kawał roboty to już nie widać?

Po co się naśmiewać, że ktoś kupuje wapno za 60 zł? Przecież każdy ma inne koszta transportu. Ja mogę się śmiać, że ktoś kupił wapno z Morawicy za 105 zł i cieszy się z pieczątki. Ja również kupiłem takowe wapno z pieczątką i atestem za 55zł na polu.  I co? a no nic - po  prostu miałem bliżej do kopalni.

@radeklegia -możesz kupić teraz wapno, ale musisz je dobrze zabezpieczyć. Nie wystarczy nakrycie z wierzchu, ale musi być też izolacja od spodu żeby zniwelować podsiąk. Cena na kopalni raczej jest stała.

Na kopalni  obecnie coś około 30 zł/t Morawicy kosztuje.  ( ja z transportem 120km płaciłem 55 zł z fakturą tylko za wapno) Mam  według mnie dobrego przewoźnika, ale jak daleko jest w stanie przewieźć to nie wiem. Wiem, że ma sporo klientów w dawnym siedleckim. Wszystko kwestia dogadania. podajesz kod pocztowy i oddzwania z ceną.

Opublikowano

Jak reaguje por i pietrucha na świeże wapno to nie wiem, bo nie uprawiam, choć podejrzewam, że nie powinno być problemów.

Czy sypać to sam powinieneś wiedzie jakie masz pola jakie ph.  Wiadomo, że na I-II klasę możesz sypnąć dużo więcej jak na IV.

Na szybkiego po zapytaniu google:

...Istnieje grupa warzyw wrażliwa na świeże wapnowanie: groch, fasola, marchew, pietruszka, seler, ogórek, pomidor, dynia. W ich uprawie regulacje odczynu należy przeprowadzić przed uprawą przedplonu...

a znalezione tutaj http://www.wrpnowe.home.pl/gazeta/63/wrp.P09.pdf

Przy czym pora pewnie sadzisz z rozsady w maju, więc jest sporo czasu zwłaszcza, że ziemia ma dużo wilgoci. Tu chyba można zaryzykować, bo pietruchę to pewnie siejesz zaraz jak da się wjechać w pole to może lepiej odpuścić i ewentualnie dolistnie w sezonie dokarmiać 

A żebyś nie maiła łatwo z podjęciem decyzji masz jeszcze to :D

...jeśli gleba jest zakwaszona, to trzeba wapnować także wiosną w zespole uprawek przedsiewnych. Fachowiec z WODR-u wyjaśnia, że wspomniany zabieg jest szczególnie polecany pod trudno wschodzące warzywa gruntowe: pietruszkę, cebulę albo buraki cukrowe. - Najlepsze rezultaty uzyskuje się na glebach zwięzłych i niekoniecznie kwaśnych...

http://wiescirolnicze.pl/uprawy/wapno-wiosna,10,5917/

Oba artykuły sponsorowane ale zawsze coś.:D

Opublikowano

Ja chcialem max po 700 kg taka dawka chyba nie zaszkodzi por bedzie tez siany ale do maja bedzie wschodzil czyli tez jest troche czasu nie sypalem na grude bo jak przymarzlo to dopiero oralem bo nie bylo jak wiechac czyli weglan tez jakos zaraguje na 5,6 ph gleba to 3b glina 

Opublikowano (edytowane)

@Agrest mają w ofercie z Morawicy z magnezem? Jaki bierzesz przemiał? Jak zaufany przewoźnik to możesz podać namiary na niego, bo też jestem z Siedleckiego.

Edytowane przez ZYLA