Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Broody napisał:

Wpisujesz limit 200zlotych do tony czystego składnika, nieważne ile zapłaciłeś za swoje wapno. Ktoś pisał , ze moga prosić o jakiś certyfikat , nie ma żadnego takiego wymogu ani nic. Składasz wniosek i faktury z wpisana odmianą i typem wapna i to tyle. W razie jakichkolwiek błędów czy literówek odeślą do poprawy czy korekty choćby literówek. Potem prosili o podanie kwoty z deminimis już wykorzystanego i to tyle. 

nie jest tak jak ty mówisz kwota jest ale do 200zł to 1t Cao dla gospodarstw od 25 do 50 ha ale we wniosku w rubryce stawka jednostkowa dofinansowania należy wyliczyć indywidualnie stawkę zależnie od kwoty na fakturze i zawartości czystego Cao chyba ze kwota czystego 1t Cao przewyższa 200 zł to wtedy wpisujemy 200 ale jeżeli wychodzi 150zł to wpisujemy 150 zł na stronie WFOSIGW są kalkulatory wystarczy wprowadzić dane, niektóre oddziały wymagają nawet wydruku z tego kalkulatora przy składaniu wniosku

Opublikowano
5 godzin temu, Karol0134 napisał:

nie jest tak jak ty mówisz kwota jest ale do 200zł to 1t Cao dla gospodarstw od 25 do 50 ha ale we wniosku w rubryce stawka jednostkowa dofinansowania należy wyliczyć indywidualnie stawkę zależnie od kwoty na fakturze i zawartości czystego Cao chyba ze kwota czystego 1t Cao przewyższa 200 zł to wtedy wpisujemy 200 ale jeżeli wychodzi 150zł to wpisujemy 150 zł na stronie WFOSIGW są kalkulatory wystarczy wprowadzić dane, niektóre oddziały wymagają nawet wydruku z tego kalkulatora przy składaniu wniosku

Tak, znam stawki jakie są zależnie od gospodarowanej powierzchni. Napisałem 200, bo o tylu była mowa w poście autora pytania. 

Ja miałem wstępnie wniosek wyliczony na kwotę zakupu wapna to mi doradca zmienił na 200. Również dawki wapna miałem na działki różnie zaplanowane ,zmieniono mi na średnią ze wszystkich. Finalnie Ile miałem we wniosku tyle dostałem na konto. Poza tym zawsze można zrobić korektę,wniosku nie odrzucą 

Opublikowano

6 godzin temu, Fugeo napisał:

A na zaorana glebę teraz? Nie będzie dużych strat?

Wapno to nie azot nie ulotni się. Lepiej siej teraz bo później będziesz wysiewał NPK w którym jest fosfor a między wysiewem jednego a drugiego powinno minąć 3-4 tygodnie bo wapno może uwstecznić lub osłabić działanie fosforu z NPK.

Ja też jutro będę siał na śnieg pod jare bo przed śniegiem nie zdążyłem.

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim. Mam do was pytanie. Muszę rozsiac wapno na pole najlepiej weglanowe i takie żeby dobrze było rozsiac siewką.  Druga rzecz to taka, że pole jest nie zaorane. Chcę tam zasiać kukurydzę. Chciałbym wywieźć też obornik ale jak obornik to nie wapno. Chyba, że jak da się wjechać to wywieźć obornik i zaorac. A wapno dac przed siewem  kukurydzy?czy jednak zrezygnować z tego obornika i te wapno rozsiac przed orka lub zaraz po? Jak będzie najlepiej? 

Edytowane przez Marcin_1992_2008
Opublikowano
2 godziny temu, sylvinho napisał:

Złożyłem wniosek o zwrot kosztów za wapnowanie dwa miesiące temu i do tej pory zero odzewu. Co mam o tym myśleć?

Nie masz myśleć masz czekać i to cierpliwie bo dopiero po nowym roku  będzie kasa na tegoroczne wnioski tegoroczna kasa już przeznaczona na zeszłoroczne. Niektórzy już się doczekali a in i jeszcze czekają

Opublikowano
12 godzin temu, Marcin_1992_2008 napisał:

Cześć wszystkim. Mam do was pytanie. Muszę rozsiac wapno na pole najlepiej weglanowe i takie żeby dobrze było rozsiac siewką.  Druga rzecz to taka, że pole jest nie zaorane. Chcę tam zasiać kukurydzę. Chciałbym wywieźć też obornik ale jak obornik to nie wapno. Chyba, że jak da się wjechać to wywieźć obornik i zaorac. A wapno dac przed siewem  kukurydzy?czy jednak zrezygnować z tego obornika i te wapno rozsiac przed orka lub zaraz po? Jak będzie najlepiej? 

Skąd takie info ?

Opublikowano

Skladalem wniosek jakos w polowie wrzesnia 2020, 21.01.2021 informacja o udzieleniu pomocy w SRPP, jakis tydzien temu przyszla decyzja, jeszcze nie sprawdzalem czy jest kasa na kacie.

Opublikowano
artek27 napisał:

Wziąłem nowa dzierżawę i chce kredy posiac ile dajecie kredy?

zależy od pH. ja na nowej działce pobrałem próbki i rozsiałem kredy 2.8t/ha. teraz dostałem wyniki badania, pH 4.2 więc po żniwach dorzucę z 6t/ha

Opublikowano
58 minut temu, Marcin_1992_2008 napisał:

Jak obornik to nie wapno.  Podobno nie podziała 

Ale że co nie działa?

Dnia 27.02.2021 o 07:52, Marcin_1992_2008 napisał:

Obornik przyorać i po orce wapno i masz bardzo szybki efekt wapnowania.