Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz teraz, możesz przed kasacją poplonu. Jak będziesz siał na jesień zborze to lepiej teraz. Jak na wiosnę to nie ma znaczenia.

Opublikowano
Dnia 2.09.2020 o 21:29, GRZES1545 napisał:

Panowie dostał ktoś z was dofinansowanie za wapno granulowane?

Ja dostałem, nie ma znaczenia czy granulowane czy luzem ważne czy ma odpowiednią zawartość Cao 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jaco512 napisał:

Ile płaciłeś za Atrigran? Jaki był do niego zwrot?

coś w granicach 400 zł/t brutto a zwrot zgodnie z zasadami programu od 300 do 100 zł do tony czystego składnika CaO, w moim przypadku 200 zł do tony czystego CaO. Na fakturze musisz mieć zawartą ilość % CaO . U mnie było to jak dobrze pamiętam 50%CaO. Więc w 1 tonie nawozu masz 500 kg CaO , więc do 2 ton atrigranu masz zwrot  200 zł

Bez nazwy.png

Edytowane przez Tomasso
Opublikowano

Słuchajcie takie mam pytanie. Jeśli w tym roku  złożyłem wniosek na dofinansowanie podpierając się badaniami z 2018 roku, a teraz chciałbym ponownie zbadać glebę to jeśli wyniki były by lepsze od poprzednich, to czy OSCHR może zakwestionować mój wniosek?

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Tomasso napisał:

coś w granicach 400 zł/t brutto a zwrot zgodnie z zasadami programu od 300 do 100 zł do tony czystego składnika CaO, w moim przypadku 200 zł do tony czystego CaO. Na fakturze musisz mieć zawartą ilość % CaO . U mnie było to jak dobrze pamiętam 50%CaO. Więc w 1 tonie nawozu masz 500 kg CaO , więc do 2 ton atrigranu masz zwrot  200 zł

Bez nazwy.png

400 zł brutto? U mnie w lokalnym sklepie gość wywalił cene 580  :)) 

Jak długo trzeba czekać na siew po wapniowaniu tlenkowym Cao 90% w ilosci 1200 kg na hektar ( dobromir) ? Ile czasu musi minąć zeby bezpiecznie posiać pszenice? 4 5 6 tygodni? Dwa dni po wysianiu polało dość konkretnie. Teraz od niedzieli ma być przez 2 dni sporo deszczu niby. Sie boje zeby nie spaliło bo mocne to wapno było

Edytowane przez Samsung123321
Opublikowano

Troszkę inne pytanie,

Musiałem wywapnowac pole które ma trochę ziela. Zboże będzie siane jare i tu moje pytanie czy można spryskać pole po wapnie teraz czy lepiej po stalezowaniu czy na wiosnę dopiero ?

Opublikowano

Rozrzuciłem obornik i zaorałem na działce gdzie nie znałem pH, teraz okazuje się że wynosi 5.2, czy po zasiewanie pszenżyta lub przed samym siewem mogę zastosować kredę granulowaną ( polcalc ) niemieszając jej głęboko ? Wiem że nie powinno się łączyć w jednym roku, ale wydaje mi się że nie powinno przynieść to znacznych strat azotu. Pozdrawiam.

Opublikowano

Powinny być min. 4 tygodnie odstępu pomiędzy stosowaniem obornika a wapna. Ja w roku ubiegłym Polcalc dałem przed samym siewem nie mieszając, jedynie to co wymieszał agregat siewny. I powie efekty było widać. Ewentualnie możesz później rozsypać tylko pogłównie wapno i tak działa grawitacyjnie, nie ulotni się. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Adriangeo napisał:

Rozrzuciłem obornik i zaorałem na działce gdzie nie znałem pH, teraz okazuje się że wynosi 5.2, czy po zasiewanie pszenżyta lub przed samym siewem mogę zastosować kredę granulowaną ( polcalc ) niemieszając jej głęboko ? Wiem że nie powinno się łączyć w jednym roku, ale wydaje mi się że nie powinno przynieść to znacznych strat azotu. Pozdrawiam.

Jak dasz w listopadzie pogłównie też bedzie dobrze.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pawelus1986 napisał:

Powinny być min. 4 tygodnie odstępu pomiędzy stosowaniem obornika a wapna. Ja w roku ubiegłym Polcalc dałem przed samym siewem nie mieszając, jedynie to co wymieszał agregat siewny. I powie efekty było widać. Ewentualnie możesz później rozsypać tylko pogłównie wapno i tak działa grawitacyjnie, nie ulotni się. 

Ile polcalc dawałeś? 

Ja planuję 600kg/ha dać.

Opublikowano
19 godzin temu, Adriangeo napisał:

Ile polcalc dawałeś? 

Ja planuję 600kg/ha dać.

Na jednej działce dałem 500 kg/ha a na drugiej 750 kg/ha. Przy 500 kg podbiło mi PH o 0,16 a tam gdzie poszło 750 kg podbiło mi o 0,25 (z 4,54 na  4,79). Ale to wszystko zależne od klasy ziemi i od pola. 

• Like 1
Opublikowano

Może to i dużo, ale za ekonomicznie to nie wychodzi bo te 7,5 t to kosztowałoby około 3800 zł. :)

Natomiast 7,5 t wapna sypkiego całkiem niezłego można kupić za około 800 zł. 

W tym roku sypnę 3,5 t kredy z Kornicy i zobaczymy które jaki efekt daje.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

13 godzin temu, MarcinMX150 napisał:

w jakiej cenie pod 14-300?

Mieszkasz blisko to podpowiem. 150 netto . Czas oczekiwania 6 tyg.        PS. Błąd , myślałem że 13-300

Przyjechał do mnie wczoraj ten mix z Radkowitu. Fajnie to wygląda. Wiał wiatr i było widać jak zdmuchuje tą mąkę z premium 

Edytowane przez robert123farmer
Błąd cytowania