Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, MarcinNH napisał:

Mam pola które wymagają wapnowania. Będę z nich pobierał próbki tylko że to dzierżawy. Dopłaty bierze właściciel ja obrabiam. Mogę je podać o zwrot dofinansowania? 

A   ja dzwoniłem  do  stacji chemicznej i  mi powiedzieli  że  mogę  wziąć   na dzierżawy, tylko  żeby  właściciel   nie składał  w ciągu  czterech  lat na te działki.   

Opublikowano

To powiedzcie jak to w końcu jest, bo mam podobną sytuację. Na swoje pola wapna już kupiłem. Na dzierżawach bym porobił analizy i też bym wziął, bo właściciele nie chcą się w to bawić 

Opublikowano
4 godziny temu, ZELKOW napisał:

Gdzie Ty Damian się tyle czasu podziewałeś? jak robota idzie ? kukurydza rośnie ?

Korona wirus, roboty w firmie nima, tzn. jest ale prawie za darmo, więc zrobiłem przymusowy urlop co by nie pracować dla idei. I to też się nie siedzi w pracy przy komp. i mnie z tego powodu nie ma także na AF. Ale powoi będę wracał do pracy także i na AF zawitam.

A wtedy żem się nie dowiedział jak to jest z tymi działkami gdzie składać wniosek jak pola w kilku woj. Bo późno wyjechałem do W-wa i nie zajechałem już do stacji chemizacji. A dodzwonić się tam to graniczy z cudem.

Kukurydza po uju na najlepszych działkach, a na najgorszych piękna. Ale ja mam tak co roku więc się przyzwyczaiłem. 50% pól meliorowane, a 50% że nieraz ciężko w pole wejść przez 10 miesięcy w roku. To i zawsze mam pół kukurydzy super a pół taka średnia. Bo jak susza to na mokrych polach jest ładna a na meliorowanych kiepska, jak mokry rok to na odwrót na mokrych polach ledwo zipie dusi się z nadmiaru wilgoci a na suchych polach (piaskach) elegancka.

Opublikowano

Panowie wg tabeli jeżeli wapnowanie jest "konieczne" na ciężkiej glebie o ph do 5.5 to mam zastosować 6 t CaO/ha
A jeżeli jest "potrzebne" czyli ph 5,6-6,0 to 3t
Chciałbym dać wapno luzem po żniwach, a kredę pogłównie jesienią 300-500kg na ha.

Co proponujecie, jak robicie to u siebie?

Opublikowano
15 godzin temu, ZYLA napisał:

To powiedzcie jak to w końcu jest, bo mam podobną sytuację. Na swoje pola wapna już kupiłem. Na dzierżawach bym porobił analizy i też bym wziął, bo właściciele nie chcą się w to bawić 

U mnie dzierżawy do których nie bierzesz dopłat odpadają, tak w oschr twierdzą. Teraz zrobiłem 25 próbek, 20 swoich reszta ustne dzierżawy i muszą mi to rozbić na dwa protokoły. Najlepiej zadzwoń i wypytaj bo co oschr to inaczej

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Nie masz zaleceń z dokładna ilością ton? Ja miałem po badaniu dokładne zalecenia na każdą działkę. Ile ton czystego składnika.

Nie, tylko czy jest wskazane, ograniczone, czy konieczne. I masz tabele i wg tego dobierasz. A jakie miałeś zalecenia na ciężką ziemie przy jakim ph?

Opublikowano
3 godziny temu, Mecha napisał:

Panowie wg tabeli jeżeli wapnowanie jest "konieczne" na ciężkiej glebie o ph do 5.5 to mam zastosować 6 t CaO/ha
A jeżeli jest "potrzebne" czyli ph 5,6-6,0 to 3t
Chciałbym dać wapno luzem po żniwach, a kredę pogłównie jesienią 300-500kg na ha.

Co proponujecie, jak robicie to u siebie?

To nie lepiej zamiast granulatu który nie jest tani dać więcej luzem??? 

Opublikowano
4 godziny temu, Matey napisał:

U mnie dzierżawy do których nie bierzesz dopłat odpadają, tak w oschr twierdzą. Teraz zrobiłem 25 próbek, 20 swoich reszta ustne dzierżawy i muszą mi to rozbić na dwa protokoły. Najlepiej zadzwoń i wypytaj bo co oschr to inaczej

W podlaskiem składałem jeden wniosek na swoją ziemie, dzierżawiona notarialnie i dzierżawy ustne i żadnego problemu z tym nie mieli. 

Żadnych wyjaśnień, i kasa dawno na koncie. 

Opublikowano

Witam, planuje wapnować pola po żniwach, ale również gleboszowac i teraz nie wiem jak będzie lepiej? Wapno i głębosz wystarczy? czy wapno głębosz talerzówka? A może Głębosz, wapno talerzówka?  

Z góry dzięki na odp. 

Opublikowano

Wapno ,talerzowka ,głębosz tak wydaje mi sie najlepiej.

4 godziny temu, zetorr6441 napisał:

W podlaskiem składałem jeden wniosek na swoją ziemie, dzierżawiona notarialnie i dzierżawy ustne i żadnego problemu z tym nie mieli. 

Żadnych wyjaśnień, i kasa dawno na koncie. 

A z tymi dzierzawami ustnymi to jak? poprostu wpisywales numer działki i wszystkie dane na ciebie mimo że dopłat nie pobierasz?

Opublikowano

Tak możesz wpisać numer działki i nie ma problemu. O ile kto ś inny go nie wpisze. Co raczej nie powinno mieć miejsca. Tylko, że dla mnie dzierżawy ustne to śliski temat. Kolega tak dzierżawił. Wapna nawoził, obornika z kurników. Ze dwa lata posiał i drugi kolega właściciel powiedział mu, że będzie tam sad robił. Ziemia poleżała z rok odłogiem i inny kolega wziął bo wizja sadu tamtemu koledze gdzieś odpłynęła. Ja nie rozumiem jak przy takich nakładach można ziemię na gębę brać.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, sybiuszek24 napisał:

Witam dobre rozwiazanie bedzie jak dam pod plug wapno granulowane 600 kg na ha i 300 kg polifoski razem pod rzepak

Ja tak dawałem w zeszłym roku i nie było widać niedoborów fosforu. Niektórzy dawają npk razem z kredą przedsiewnie i ponoć nic się nie dzieje.

Sam chcę się od dłuższego czasu dowiedzieć jak załatwić ten temat, ale jak zwykle odp brak 🤷‍♂️

Nie wiem ile mogę maksynalnie zastosować CaO bo odp jaką otrzymałem- syp nie żałuj, ziemia wszytsko przyjmie 

To po co jest to forum qurva

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, sybiuszek24 napisał:

Witam dobre rozwiazanie bedzie jak dam pod plug wapno granulowane 600 kg na ha i 300 kg polifoski razem pod rzepak

Polifoskę daj pod pług, a wapno na górę. To i gleba coś skorzysta a nie tylko rzepak.