Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, farmer24 napisał:

A jest może określone co najmniej ile po złożeniu wniosku czy może być nawet następnego dnia?

We wniosku musisz podać do kiedy rozsiejesz

Opublikowano
14 minut temu, pawelol111 napisał:

Firmy handlujące granulatem zrobiły chłopom wode z mózgu i co głupszy nadal twierdzi że granulat działa cuda.

Dokładnie -   sypnie taki  800kg.  granuli   i  patrzy-  że  nie działa. Myśli   że  będzie  widać  jak-by  saletry  posypał   działa po tygodniu...

Opublikowano
27 minut temu, Szymi40 napisał:

Dokładnie -   sypnie taki  800kg.  granuli   i  patrzy-  że  nie działa. Myśli   że  będzie  widać  jak-by  saletry  posypał   działa po tygodniu...

Kolego 800kg to nie jest mało, i z własnego doswiadczenoa wiem że jak trzeba szybko poprawić sytuację w uprawie to efekt jest widoczny i lepszy niż nie dać nic, 

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

We wniosku musisz podać do kiedy rozsiejesz

Można chyba max do roku od złożenia wniosku, jeśli dobrze pamiętam. To jakiś sztuczny przepis, bo możesz wysiać równie dobrze przed wnioskiem, złożyć jutro o 8 rano z wpisanym terminem do października 2020 a teoretycznie o 9 już mieć rozsiane. Nie wiem jaki cel w tych terminach

• Like 1
Opublikowano

Jest sens wysiewać  Radkowit Premium zwykłym RCW , czy zbyt duże straty będą w postaci unoszenia przez wiatr do sąsiadów? Może lepiej zwykły Radkowit? Może doradzić ktoś kto siał Premium?

Opublikowano
Dnia 15.11.2019 o 10:19, ZELKOW napisał:

radkowit premium z transportem na 21-140 ile by wyszedł? dla mnie też nie ma lepszych wapn jak te zmielone, najszybciej odkwaszają i dają efekty zwyżką plonu, ale to musi być pył, kredy zazwyczaj mają dość grubą frakcje, szeroko to leci przy rozsiewie ale tak jak ja raz spróbowałem to odkwasiła glebe tylko za rozrzutnikiem gdzie pył leciał, a tam gdzie grubsza frakcja to od posypania po 5latach zero efektu

Jak będziesz brał Radkowit Premium to zaopatrz się w jakąś plandekę lub folię aby to przykryć. Mi jak kierowca wysypał to zapierdzielałem po plandekę do sklepu bo był dość spory wiatr i zaczęło wywiewać z pryzmy

Opublikowano

Jeżeli trafisz na dobrą pogodę to strat praktycznie zero. W tym roku siałem dzień po mocnym deszczu i wcześnie rano zacząłem najlepsza jest taka pochmurna wilgotna pogoda. Jak tylko wyszło ładne słońce to tumany kurzu, najgorsza pogoda to upalny suchy dzień

Opublikowano
1 godzinę temu, derek2223 napisał:

Jest sens wysiewać  Radkowit Premium zwykłym RCW , czy zbyt duże straty będą w postaci unoszenia przez wiatr do sąsiadów? Może lepiej zwykły Radkowit? Może doradzić ktoś kto siał Premium?

ja siałem premium zwykłym RCW i powiem tak, że jeśli masz do niego nieograniczony dostęp to spoko bo możesz upatrzyć prawie bezwietrzną pogodę. Ja miałem pożyczony ale na szczęście trafiłem dzień, że było prawie bezwietrznie ale przy ostatnim kursie wiatr się już trochę wzmógł to i ja miałem zwapnowane i częściowo sąsiad. ogólnie nie było problemów z jego wysiewem

Opublikowano
thor1984 napisał:

Dnia 15.11.2019 o 10:19, ZELKOW napisał:

radkowit premium z transportem na 21-140 ile by wyszedł? dla mnie też nie ma lepszych wapn jak te zmielone, najszybciej odkwaszają i dają efekty zwyżką plonu, ale to musi być pył, kredy zazwyczaj mają dość grubą frakcje, szeroko to leci przy rozsiewie ale tak jak ja raz spróbowałem to odkwasiła glebe tylko za rozrzutnikiem gdzie pył leciał, a tam gdzie grubsza frakcja to od posypania po 5latach zero efektu

Jak będziesz brał Radkowit Premium to zaopatrz się w jakąś plandekę lub folię aby to przykryć. Mi jak kierowca wysypał to zapierdzielałem po plandekę do sklepu bo był dość spory wiatr i zaczęło wywiewać z pryzmy

biorę go już parę lat i wystarczy w opryskiwacz wody wlać i opryskać pryzmę żeby z 1cm nasiąkło wodą.i nie ma problemu z pyleniem

Opublikowano

Mam do wywapnowania ok 1,5 ha pod roślinę jarą. Jakie granulowane polecacie? W jakim terminie? Teraz czy przed siewem? Będę siał roślinę o wymaganiach pH ok 7. 

Czytałem posty wyżej. wapnowałem w 2018 roku po 5 ton Morawicy, ale jeszcze nie jest to efekt jakiego bym oczekiwał dlatego w 2020 powtórka. 

Powtórka też sypkim

Opublikowano
21 godzin temu, pawelol111 napisał:

Firmy handlujące granulatem zrobiły chłopom wode z mózgu i co głupszy nadal twierdzi że granulat działa cuda.

Trochę prawdy w tym jest. Wielu myśli, że to taki koncentrat. A tam jak w zwykłym wapnie około max 50 % wapna.

20 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Kolego 800kg to nie jest mało, i z własnego doswiadczenoa wiem że jak trzeba szybko poprawić sytuację w uprawie to efekt jest widoczny i lepszy niż nie dać nic, 

To jest około 400 kg czystego składnika. Oczywiście poprawia sytuację. Ale odkwasić tym glebę od powiedzmy 4,5 do 6,5 to już znacznie drożej wychodzi niż np kredą.

17 godzin temu, derek2223 napisał:

No chyba, że huragan masz. Ja siałem kredę przy wietrze. trochę kurzyło. Ale u sąsiada na polu biało nie było a u mnie tak.

10 godzin temu, pawelol111 napisał:

Kreda lepsza pany.

Jeśli chodzi o szybkość działania to na pewno.

Opublikowano
1 godzinę temu, Roxer napisał:

A ma ktoś może porównanie co do efektów działania radkowitu premium vs zwykły?

Za rok będę miał takie porównanie :)

11 godzin temu, sumek666 napisał:

Mam do wywapnowania ok 1,5 ha pod roślinę jarą. Jakie granulowane polecacie? W jakim terminie? Teraz czy przed siewem? Będę siał roślinę o wymaganiach pH ok 7. 

Czytałem posty wyżej. wapnowałem w 2018 roku po 5 ton Morawicy, ale jeszcze nie jest to efekt jakiego bym oczekiwał dlatego w 2020 powtórka. 

Powtórka też sypkim

Ja bym kupił samochód wapna teraz, wysiał ile mi trzeba na to pole, a resztę zostawił na jesień przyszłego roku. Wapno ani nie będzie tańsze, ani wiatr go nie zabierze, ani przez rok się nie zepsuje ;)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

"Wykorzystanie limitu dostępnej pomocy de minimis w rolnictwie wynosi 100%, tym samym wypłata środków beneficjentom w ramach „Ogólnopolskiego programu regeneracji środowiskowej gleb poprzez ich wapnowanie” będzie możliwa z początkiem roku 2020  (https://srpp.minrol.gov.pl)."

"Aktualne wykorzystanie limitu pomocy de minimis w rolnictwie na dzień 18.11.2019 wynosi 295 082 832,45 euro, co stanowi 99,71%"

Ciekawe jak rozdysponują te 855 tyś. euro pomiędzy wszystkie programy. W przyszłości też jest planowana jakaś pomoc na kształt tej "de minimis" czy to już koniec i niektórzy zwrotu po prostu nie dostaną?