Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, jasiuhonda napisał:

Panowie a odnosnie wapnowania to ile brac za zaladunek i rozsianie transportu wapna od transportu? Laduje turem rozsiewam rcw lancuchowym pola blisko pryzmy

Za wozek placilem 150 zl ladowanie 10 zl tona. Wozek ciagalem swoim traktorem

Opublikowano

Próby ziemi powinni braćpracownicy stacji ,a doplata do transportu ,bo wapno kosztuje mniej niz transport,dla wielu co mieszkaja daleko od kopalni,u mnie w okolicy cięzko znależć kogoś co ma PH niższe jak 5,5 ,

Opublikowano
42 minuty temu, miwigos napisał:

Próby ziemi powinni braćpracownicy stacji ,a doplata do transportu ,bo wapno kosztuje mniej niz transport,dla wielu co mieszkaja daleko od kopalni,u mnie w okolicy cięzko znależć kogoś co ma PH niższe jak 5,5 ,

Zawsze jakis ar znajdziesz. 

A co Ci za różnica czy doplata do transportu jest czy jej niema skoro i tak fv masz jaka chcesz i do 50ha nic cię to nie kosztuje.... 

Opublikowano

Mailem awarie no i nie rozwozilem jeszcze wapna. No i tak sobą e myślę zobaczę.jak to to się w wodzie rozpuszcza, nabrałem sobie z 1/4 słoiczka, dolalem wody i tak sobie mieszałem o mieszałem i rozpuściła się może połowa, a zostało dużo takich jak kryształków, które nawet rozgnieść było ciezko

Opublikowano
4 minuty temu, daron64 napisał:

Mailem awarie no i nie rozwozilem jeszcze wapna. No i tak sobą e myślę zobaczę.jak to to się w wodzie rozpuszcza, nabrałem sobie z 1/4 słoiczka, dolalem wody i tak sobie mieszałem o mieszałem i rozpuściła się może połowa, a zostało dużo takich jak kryształków, które nawet rozgnieść było ciezko

Jakie to wapno?

Opublikowano (edytowane)

Morawica kupiona przez agrolok

Nigdy nie sprawdzałem i nie wiem czy po prostu trochę nabrać wapna, trochę zalać wodą i ma się większość dość szybko rozpuścić?

Myślę sobie - może za duzo wapna, za mało wody - no to odlalem wodę, nabrałem łyżka trochę tego już mokrego wapna w drugi sloiczek i tam zalałem woda. Mieszam, mieszam, mieszam i nic tylko woda szara się zrobiła, ale za specjalnie nic się nie rozpuszczalo wiecej

Edytowane przez daron64
Opublikowano

@daron64 Tego typu wapna tak mają, też sprawdzałem,to mielona skała, a na certyfikacie masz wpisaną frakcję i jaki jest jej procent różnych wielkościach, jedynie radkowit premium jest bardziej zmielony i takiego efektu nie będziesz miał tak dużo.

Opublikowano

No dokładnie, to mielony kamień. Na rozpuszczenie potrzeba czasu.

Zrób to samo z octem a zobaczysz reakcję. Tylko weź butelkę przynajmniej 1,5 l .

Opublikowano

TheRolnik1992 napisał: 54 minuty temu, SipmaZ224 napisał: Jesteś pewny? Póki nie ma wypłat z tego programu to niczego nie można być pewien. Ale wiadomo nadzieja umiera ostatnia.  Jeśli pomyliłem się w obliczeniach to popraw.... Dopłatę masz do 300 zł za czysty składnik, a więc nie 12t x300 tylko 12t x tyle ile kosztował Cię czysty składnik. daron64 napisał: Morawica kupiona przez agrolok Nigdy nie sprawdzałem i nie wiem czy po prostu trochę nabrać wapna, trochę zalać wodą i ma się większość dość szybko rozpuścić? Myślę sobie - może za duzo wapna, za mało wody - no to odlalem wodę, nabrałem łyżka trochę tego już mokrego wapna w drugi sloiczek i tam zalałem woda. Mieszam, mieszam, mieszam i nic tylko woda szara się zrobiła, ale za specjalnie nic się nie rozpuszczalo wiecej Też miałem te same wątpliwości odnośnie Morawicy a brana od białego czyli raczej pewna. Dałem w tamtym roku około 8t na ha a ziemia kwas ze naewet łubin niechcial tam rosnąć. W tym roku zresztą też... Zrobię teraz próbki to się okaże co dała tą Morawica

Opublikowano
3 godziny temu, Roxer napisał:

Radkowitu premium lubelskie,skąd zamawiacie?

Bezpośrednio z kopalni, najszybciej i najtaniej - na ich stronie masz kontakt wszystkiego się dowiesz.

Opublikowano
7 godzin temu, daron64 napisał:

Skoro mniej więcej połowa z tego co jest na ciężarówce to wapno to i połowa się rozpuściła. Przecież podają skład np 47 %Cao. I tyle się rozpuszcza. reszta to jakaś skała, która się nie rozpuszcza. Wszystko w porządku jest.

Opublikowano
3 godziny temu, arekpl3 napisał:

Bezpośrednio z kopalni, najszybciej i najtaniej - na ich stronie masz kontakt wszystkiego się dowiesz.

Znalazłem, dzięki wielkie. Rozumiem że od nich ten materiał jak najbardziej kwalifikuje się do dofinansowania?

Opublikowano

Jasne, mi przyszła już faktura powinna być dobrze wypełniona. Akurat zamawiałem zwykły radkowit 5 aut ok 2 tyg. temu, u  mnie wyszło najtaniej z kopalni a   dzwoniłem chyba w 10 miejsc min. do kolegi BIALY2005.